Kenmerken kansarmen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Ons kijken/denken over armoede beïnvloedt ons handelen.
Advertisements

Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
Activeren van ouders met behulp van video-beelden
De rol van ouders in de ontwikkeling van alcoholgebruik onder adolescenten Door Elisa De Jonghe Engels, R. & van der Vorst, H. (2008). De rol van de ouders.
Psychologie van de armoede
Kinderen van depressieve moeders: het integratieve model van Goodman en Gotlib Cassie Claeys 1BaTP.
Taghon Geert 2011.
De psychosociale ontwikkeling van kinderen met een visuele handicap
Altijd heen en weer. Het wereldbeeld van kinderen met gescheiden ouders. Machteld Reynaert.
Samen bouwen aan zelfvertrouwen
STRESS IS DEELS GEVOLG VAN PERSOONSTREK
INFO-AVOND DE SCHOM 18 JANUARI 2010
Expertisegroep Haptotherapie en Topsport (Sjoerd van Daalen), voor NOC*NSF, 3 april 2013.
A ball can chance the world ( Homeless World Cup )
Hoe blijf ik overeind als welzijnsprofessional?
Effectieve interventies tegen jeugddelinquentie
Workshop Relationele en seksuele vorming
Empowerment en vraagsturing in de zorg
MAATZORG IN DE THUISLOZENZORG Tine Van Regenmortel
De dynamische driehoek: ouders - kind - school
MENSEN LEVEN MET MENSEN
Synthese Artikel Onderwerpsverkenning
Opvoeden binnen een eenoudergezin
Gemiste kansen Culturele diversiteit en de jeugdzorg
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Effecten van alcohol en kwetsbaarheid voor verslaving
Synthese artikel Risico’s, risicofactoren en kansen in de ontwikkeling van kinderen met een gehoorstoornis. Lien Kaes 1BaOC.
Marianne Drenthen – Marij Peeters. Inhoud artikel  Relatie ouders en kinderen met een auditieve en/of communicatieve beperking loopt minder goed;  Specifieke.
Echtscheiding: gevolgen voor kinderen
Ben ik de enige? Een op de zes Nederlanders last heeft van somberheid, angst of andere klachten personen krijgen een depressie jaarlijks 1,1 miljoen.
Kinderen in precair verblijf en gezondheidszorg Open fora 19 mei 2011.
De psychologische gevolgen van detentie voor kinderen
Outreachende zorg en bemoeizorg in de ggz
Gezin in beweging De impact van een ziek kind op het hele gezin
Werkhervatting van zieke en niet-zieke werklozen. R. Steenbeek en K. Jettinghoff.
Kinderen in gescheiden en nieuw samengestelde gezinnen
MENSELIJKE ONTWIKKELING OUDER-KIND RELATIE 0 – 3 JAAR
Autisme in de dagelijkse praktijk
Kansarmoede Lien Anseele 1BaOC.
Kindermishandeling & (v)echtscheiding
Werelden overbruggen. Kinderen en scheiding.
Kankerspoken Drs. C.M. Kleverlaan psycholoog, programmamaker, auteur
Verslaving als ontwikkelingsstoornis Esther Despriet 1BaO.
Crisis en het domino-effect
HET BIJSTANDSTEAM Thuisloosheid beantwoorden met outreaching.
Opgroeien in armoede en sociale uitsluiting: literatuurverkenning.
Alcohol, roken en opvoeding
Armoede is … Sieg Monten
Mens- en wereldbeelden van verklaringsmodellen van armoede en van samenlevingsmodellen. Peter De Burghgraeve 5 TSO.
Groepsdynamica.
gespreksvaardigheden
Psychologie van de straat Week 5.  Masculien  Wantrouwen naar buiten/antiauthoritairehouding naar buiten de groep  Loyaliteit aan eigen groep  Afzetten.
Omgaan met zelfbeschadiging en suïcidaal gedrag
Opvoeden praktisch bekeken Bieke Van Severen 1BaO C SADAN-Opdracht.
Begeleiding Werkelijk contact Provocatieve begeleiding.
Psychosociale behoeftepeiling versus aanbod van zorg aan adoptief-pleegkinderen met FAS(D) Margreet Wolthuis, student toegepaste psychologie.
Eenzaamheid Wat is het en is er iets aan te doen?.
Staessen Justine 1BaTP B1 Boek : Een patiënt met Autisme Auteur : Martine Delfos.
Fases in het radicaliseringsproces
IK EN DE ANDER Levinas ( ). Levinas Emmanuel Levinas ( ) wordt, na een relatief lange onbekendheid gedurende zijn leven, vandaag internationaal.
Sofie Vantornhout 1BaTPb1.   Inleiding  Hechting bij normaal begaafde en niet-autistische kinderen  Hechting bij kinderen met autistische stoornis.
Problemen in de interactie en communicatie bij kinderen met een aan autisme verwante stoornis. M. Serra & R.B. Minderaa.
De collecte is voor Red een Kind. Red een Kind geeft toekomst aan kinderen in armoede een verbindt hen met mensen in Nederland Helpt kwetsbare kinderen.
Koffieochtend 3 november 2016 REGELS EN GRENZEN IN DE OPVOEDING
Keuzes maken.
Duurzame inzetbaarheid van de professional
Intensieve begeleiding
Gewoon pubergedrag? Over Relaties
Transcript van de presentatie:

Kenmerken kansarmen

Auteur Tine Van Regenmortel Psychologe Hoofd van de onderzoeksgroep “Armoede, maatschappelijke integratie en migratie” aan het HIVA. Professor in de Master Sociaal werk aan de Faculteit Sociale Wettenschappen van de K.U.Leuven. Lector “Empowerment en maatschappelijk kwetsbare groepen”.

Inhoudstafel Multicomplexe problematiek Gevoelens van machteloosheid Gevoelens van wantrouwen Gestoorde communicatie Verbintenisproblematiek als het centrale kenmerk Verbintenis met zichzelf Verbintenis met anderen Verbintenis met de maatschappij Besluit verbintenisproblematiek

Multicomplexe problematiek web van problemen die onontwarbaar zijn Meervoudige achterstelling = wanneer er zich moeilijkheden voordoen, raken die weer verstrikt met andere moeilijkheden. (gevolg: beïnvloeding en versterking) Problemen op 4 centrale levensdomeinen (4 w’s) Wonen Werken Weten Welzijn

Gevoelens van machteloosheid Het gevoel zelf weinig aan hun situatie te kunnen veranderen. (ontwikkelt zich vaak al in de kindertijd) Denkwijze: “alles wat met mij gebeurt heeft weinig of niets te maken met mijn eigen handelingen.” Oorzaak volgens hen: “mijn lot ligt in handen van anderen of van de omstandigheden.”

Gevoelens van wantrouwen Vaak ontbreken er bij kansarmen tijdens de kindertijd warme en hechte vertrouwenspersonen. Ontbreken van het gevoel van basisveiligheid of basisvertrouwen. Gevolg: men kan op latere leeftijd moeilijk hechte vertrouwensrelaties aanknopen. Gehechtheid is enorm belangrijk. Dit ontbreekt vaak bij kansarmen. Gevolg: meer kans op een verstoorde ontwikkeling en een ongelukkig bestaan.

Gestoorde communicatie Voortdurend in botsing met de maatschappij wegens een andere taal en gedrag. (bv. Andere accenten leggen) Talrijke communicatiedefecten. (bv. Stoer doen met veel lawaai, maar daarachter verschuilt zich een grote hulpeloosheid naar de buitenwereld toe.) Vaak de angst om steeds opnieuw te falen. Dit uit zich in bijvoorbeeld isolement, agressie,verslaving,.. Minder gericht op het overbrengen van inhoudelijke boodschappen. -> dit alles versterkt enkel nog meer de negatieve etikettering aangezien ze bevestigd wordt.

Verbintenisproblematiek als het centrale kenmerk Verstoord op verschillende vlakken: Met zichzelf Met anderen Met de maatschappij en haar instituties Met de toekomst

Verbintenis met zichzelf Door dat gevoel van machteloosheid ervaren de kansarmen hun eigen handelen als niet-effectief. “Wat ik ook doe, het doet er niet toe.”

Verbintenis met anderen Belang van interactiepatronen tussen ouders en kind en tussen gezinsleden. Veelal parentificatie. (= kinderen die voor hun ouders een ouderlijke rol gaan vervullen) Enerzijds: het kind moet gehoorzamen Anderzijds: het kind wordt als volwassene beschouwd. Het kind kan nooit aan beide verwachtingen voldoen Gevolg: hevige schuldgevoelens, maar ook boosheid doordat het kind zich tekortgeschoten voelt door de ouders. Ervaring: “Je inzetten voor anderen wordt niet beloond.” Vaak een gevoel dat rijkere mensen op hen neerkijken.

Verbintenis met de maatschappij De dagelijkse confrontatie met o.a woonproblemen en werkloosheid is vernederend en onrechtvaardig. Ze voelen zich uitgesloten en gaan zo wantrouwig, asociaal en negatief staan tegenover de maatschappij. “Wij zijn niemand binnen de maatschappij, en hebben geen toekomst.”

Besluit verbintenisproblematiek De problematiek is duidelijk een reactie op bepaalde omstandigheden. Het ontbreken van verbintenissen kan evenwel een bevrijdend positief effect hebben. (geen verantwoordelijkheid, geen confrontatie,..) Een negatief effect is dat het een klem zet op verandering. Ingaan op deze problematiek is noodzakelijk.

Bron artikel Van Regenmortel, T. (1996). Maatzorg een methodiek voor het begeleiden van kansarmen. P. 23 - 41

Bronnen afbeeldingen http://195.13.9.242/event.aspx?id=251882&LangType=2067 http://www.mooiemondenmijnogengroen.nl/?p=2 http://www.branchewijzers.nl/verslaving-zuidholland http://www.ru.nl/wetenschapsagenda/jaargangen/jaargang_2007-2008/@755462/niet_meer_moe_na/ http://www.hiva.be/nl/overhiva/onsteam_detail.php?id=73