De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Altijd heen en weer. Het wereldbeeld van kinderen met gescheiden ouders. Machteld Reynaert.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Altijd heen en weer. Het wereldbeeld van kinderen met gescheiden ouders. Machteld Reynaert."— Transcript van de presentatie:

1 Altijd heen en weer. Het wereldbeeld van kinderen met gescheiden ouders.
Machteld Reynaert

2 Vanaf jaren 70: aantal echtscheidingen gestegen.
 daarom nood aan onderzoek naar gevolgen bij kinderen. artikel gebaseerd op onderzoek van Elizabeth Marquardt.

3 Indeling Het onderzoek van Elizabeth Marquardt 2 centrale vragen:
- Welke invloed heeft de scheiding van de ouders op het mensbeeld, wereldbeeld en religieus leven van het kind? - Hoe moeten we kijken naar en omgaan met kinderen van gescheiden ouders?

4 Het onderzoek van Elizabeth Marquardt
Nationale studie uit Amerika Uitgangsvraag: “Als je ouders van je houden en ze kunnen nog redelijk goed met elkaar opschieten, waarom is en blijft hun scheiding dan zo moeilijk voor het kind?” Een scheiding is nooit goed  ‘good divorce’ bestaat niet, altijd gevolgen voor het kind.

5 Gevolgen voor het mensbeeld
Het woord ‘ouders’ verandert  suggereert niet langer eenheid Gevoel ten opzichte van ouders verandert  moeilijk om loyaliteit aan beide ouders uit te drukken.

6 Kind gaat zich verantwoordelijk voelen voor de scheiding en voor de zorg van de ouders = partentificatie .  kind gaat te snel volwassen zijn, zorgt voor eenzaamheidgevoel. Snel volwassen worden kan ook positief zijn: eigenschappen ontdekken, taken leren die later van pas komen.

7 Gevolg voor het vertrouwen
- beseffen dat er veel gelogen wordt  voelen zich daardoor vaak op zich zelf aangewezen: versterkt het eenzaamheidsgevoel.

8 Gevolg voor de relatievorming:
- Moeilijk een relatie kunnen aangaan  ‘Als ouders niet kunnen samen blijven, waarom zij dan wel?’ - Zich zeer snel in een relatie storten  bewijzen dat ze beter kunnen dan hun ouders

9 Gevolgen voor het wereldbeeld
Kind heeft het gevoel dat het in 2 werelden leeft  wereld van papa en wereld van mama.  voelt zich vreemde in eigen gezin. Vraag of de wereld wel te vertrouwen is.  in de steek gelaten worden of niet? Welke waarden, normen en regels zijn nu geldend?

10 Gevolgen voor de religiositeit
Kinderen vaak al minder religieus dan kinderen uit een intact gezin. - Oorzaken:  ouders die scheiden vaak ook minder religieus  geen consensus tussen ouders over religieuze aspect  ouders niet meer kunnen zien als religieuze rolmodellen.

11  kinderen worden vaak gestigmatiseerd door geloofsgenoten + beperkte pastorale zorg aangeboden door kerkgemeenschap.  ook gevolg voor beeldvorming van God: positief of demonisch.

12 Hoe moeten kijken naar en omgaan met kinderen van gescheiden ouders?
Geen eenduidige kijkwijze Niet op dezelfde manier beschouwd worden als kinderen uit een intact gezin! We moeten weten dat kinderen een andere visie hebben over ouders Praten helpt! Niet als slachtoffers behandelen MAAR ook niet doen alsof er geen probleem is  evenwicht tussen zoeken!

13 Mogen niet vereenzelvigen met de scheiding van hun ouders.
Scheiding heeft op elk kind een andere invloed  unieke ervaring!


Download ppt "Altijd heen en weer. Het wereldbeeld van kinderen met gescheiden ouders. Machteld Reynaert."

Verwante presentaties


Ads door Google