De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Woord van Leven Februari 2013 “Wij weten dat we van de dood zijn overgegaan naar het leven omdat we elkaar liefhebben.” 1 Johannes 3,14.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Woord van Leven Februari 2013 “Wij weten dat we van de dood zijn overgegaan naar het leven omdat we elkaar liefhebben.” 1 Johannes 3,14."— Transcript van de presentatie:

1

2 Woord van Leven Februari 2013

3 “Wij weten dat we van de dood zijn overgegaan naar het leven omdat we elkaar liefhebben.” 1 Johannes 3,14

4 De apostel Johannes schrijft een brief aan de christelijke gemeenschappen die hij heeft gesticht.

5 Hij doet dat op een moment dat er ernstige moeilijkheden zijn. Er circuleerden allerlei vreemde ideeën op het gebied van het geloof en de moraal. Bovendien leefden de eerste christenen in een omgeving die het evangelie afwees en er soms vijandig tegenover stond.

6 Om zijn geloofsgenoten te helpen geeft de apostel aan wat de beste remedie is: de anderen liefhebben. Johannes wijst telkens weer op het gebod van de liefde. Dat is wat de christenen vanaf het begin hadden ontvangen als hun eerste norm. In de liefde ziet Johannes een samenvatting van alle geboden.

7 Door de liefde te beleven zullen we steeds duidelijker krijgen wat het leven is. We zullen de ervaring opdoen van God als Liefde en steeds meer ‘binnengevoerd’ worden in de eenheid met Hem. Daardoor zal ons geloof steeds sterker worden en zullen allerlei vormen van kritiek ons niet deren.

8 “Wij weten dat we van de dood zijn overgegaan naar het leven omdat we elkaar liefhebben.” 1 Johannes 3,14

9 “Wij weten…” Johannes maakt duidelijk dat we ‘weten’ omdat we een ervaring hebben opgedaan. We hebben aan den lijve ervaren dat we van de dood naar het leven zijn overgegaan, door de liefde voor onze naasten.

10 Dat was de ervaring van de eerste christenen.

11 Maar kennen de christenen van vandaag deze ervaring? Misschien kennen ze het evangelie alleen maar theoretisch. Wat Jezus altijd benadrukt is het Woord in praktijk te brengen.

12 Door het toe te passen doe je er ervaring mee op en gaat het in ons werken. En dat is precies het prachtige aspect van het christelijk leven dat Johannes hier naar voren haalt. Wanneer wij het gebod van de liefde beleven neemt God bezit van ons.

13 En dat blijkt dan uit de vreugde en de vrede die je overkomen. Je ziet een lijn in je leven. Alles wordt harmonieus. Er bestaat geen kloof meer tussen geloof en leven. Het geloof wordt een kracht.

14 “Wij weten dat we van de dood zijn overgegaan naar het leven omdat we elkaar liefhebben.” 1 Johannes 3,14

15 Dit Woord van leven zegt ons dat de liefde voor de medemens de weg is die ons naar God brengt.

16 We zijn allemaal kinderen van God en we kunnen Hem geen grotere vreugde geven dan dat we onze broers en zusters liefhebben.

17 De liefde voorkomt het ontstaan van kwade neigingen en helpt stroeve relaties in de christelijke gemeenschap.

18 Wanneer de liefde minder wordt, kwijnt de gemeenschap weg.

19 Met als gevolg een gebrek aan enthousiasme en idealen, middelmatigheid en verveling, het wegvluchten uit de werkelijkheid, verlies van waarden.

20 Onze liefde moet beginnen bij hen met wie we het meest te maken hebben:

21 onze familieleden, onze collega’s, de mensen van de parochie, de vereniging of religieuze gemeenschap waartoe we behoren.

22 Als onze liefde niet hier begint, is ook onze liefde voor de buitenwereld niet echt en solide.

23 Dit Woord van leven helpt ons herinneren dat de liefde voor de naaste ook in de wereld van vandaag het enige antwoord is dat we kunnen geven.

24 In een wereld van agressie, van de wet van de slimste en de meest gewetensloze, is de liefde het medicijn dat genezing kan brengen.

25 Wanneer we het gebod van de liefde beleven, wint niet alleen ons eigen leven aan kracht, maar wordt alles om ons heen erdoor beïnvloed. Het is als een golf die zich verspreidt en in het menselijk samenzijn doordringt en die de samenleving kan veranderen.

26 Laten we ons daarom voornemen ernst te maken met de liefde voor onze medemensen. We zullen ervaren wat het wil zeggen één te zijn met God. Ons geloof zal versterkt worden, twijfels zullen verdwijnen en we zullen niet meer weten wat verveling is.

27 “Woord van Leven”, uitgegeven door de Focolarebeweging. Tekst van Chiara Lubich,”(1920-2008), Tekst geschreven in 1985 www.focolare.nl Grafica Anna Lollo in collaborazione con don Placido D’Omina (Sicilia, Italia) Per informazioni www.focolare.org Questo PPS, in diverse lingue, è pubblicato su www.santuariosancalogero.org “Wij weten dat we van de dood zijn overgegaan naar het leven omdat we elkaar liefhebben.” 1 Johannes 3,14


Download ppt "Woord van Leven Februari 2013 “Wij weten dat we van de dood zijn overgegaan naar het leven omdat we elkaar liefhebben.” 1 Johannes 3,14."

Verwante presentaties


Ads door Google