Binnen de methode Het kind in beeld.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
sociale media: de nieuwe realiteit
Advertisements

Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
De schaduw van Jan Harrie Geelen Querido.
Wie heeft de stickers van de juf gepakt?
Cursus1 thema gevoelens. Verhaal:
Lindenhout gaat 2.0, jij ook?
Uitslag enquête over online pesten
Visual Knowledge Building
AANLEIDING Projecten die studenten moesten organiseren gingen vaak mis in de voorbereiding. Vaak lag dat aan miscommunicatie en te weinig voorbereiding.
Rekenen in groep 1 t/m 4 De doorgaande lijn.
Autisme en Mindmap Thuis en op School
Opkomen voor jezelf.
De Drama Driehoek.
Welkom iPad of Laptop uit. Tassen tegen de achterwand s.v.p. Ga rustig zitten en wacht tot de les begint. Tafels staan opgestapeld, blaadje met pen ligt.
Uitleg lijdend voorwerp (lv)
Staafdiagram Strookdiagram
Ferluci.
Veilig Internet Geef antwoord op de vragen en ontdek of jij veilig gebruik maakt van het internet!
Schoolplein Rachelle Lisa Chantal Xian Leroy.
Ja hoor Power Po(i)ntje Is weer bezig geweest.
OBS Twekkelerveld Op 18 maart 2007 heet OBS Twekkelerveld voortaan een BOOM school. BOOM staat voor Beter Onderwijs Op Maat. In de nu volgende PowerPoint.
VBS De Bron Meester Ronny Marc Horst
Vriendschap.
onderwijsstromingen Ontwikkelingsgericht onderwijs
Derde ronde practicum ‘Binnen de methode’
Schoolrijpheid Infoavond 2 februari 2012.
Presentation Of Learning
Flits 1 Spel 2. Les 3 AFSPELEN.
Mario party is een spellen reeks, er komen steeds nieuwe. Mario party is een soort monopoly met spellen. Je speelt het met 2 of 4 spelers. Het doel van.
Idee Generatie Wit Papier, Warcraft 3, Thrall, Hoofdpijn, denken, rare les, Karel aan het ijsberen, Schrijven, Opdracht, Schaken, Stappen, Oplichten, Vooruit.
Derde ronde practicum ‘Binnen de methode’
WELKOM OP TOV!.
Voorbereiding post 5 Mmm... lekker snoepen Groep 1-2.
TRAINING SOCIALE VAARDIG-HEDEN
Inspirerend Coachen - praktijkervaring - het G®ROW kader
Les 2 groep 8 leerdoel: Je kunt werken met een verhoudingstabel.
Werkverslag. Inhoudsopgave Pag.1 wat hebben we gedaan in deze lessen?
Doelstellingen formuleren
Processen in kaart brengen om ze vervolgens te verbeteren.
Voorrangsregels bij rekenen (1)
Interpreteren van data
Pass’t Montessorionderwijs ?
Rekenen groep 4.
Gooien met 1 en 2 dobbelstenen
Tulpen tellen Dit is een voorbeeld van een les voor leraren die kinderen willen leren tellen, aan de hand van concreet materiaal. Doel: kinderen leren.
Schaalberekeningen Hoofdstuk 1 Australië.
Presentatie resultaten monitor landelijk versus lokaal maart 2014.
Uitleg persoonsvorm (pv)
Fantasie Gemaakt door Kristie!.
Heel interessant !.
Dit is de spreekbeurt van Esmée!
Online filmpjes maken. (
Online filmpjes maken. (
Babbelen met ouders… maar niet zomaar!
Onze doelen en visie in beeld
Belangrijke tips voor een spreekbeurt
Dirigeren Wat doet een dirigent?. inhoudsopgave Wie laat ik spelen? Ga ik aftellen? Welke opdrachten kan ik geven? Hoe laat ik ze stoppen?
EEN KIJKJE BIJ DE KLEUTERS! Een dagje in onze klas!
Groepsdynamica & Interactief communiceren
Slc kwartaal 3. programma Hoe is het gegaan Verwachtingen Tips and tricks Opdrachten slc.
Plancyclus, les 4  Actualiteit  Vragen naar aanleiding van vorige les  Vragen over hoofdstuk 4 en 5  Observeren met een plan; het verschil tussen observeren.
Methodiek: Plancyclus
Waarom? Je hebt ontdekt wat je interesses zijn. Behalve dat het van belang is dat je doet wat je leuk vindt, is het ook belangrijk om te doen waar.
Waarom? Iedereen heeft sterke en zwakke punten. Met je sterke punten kun je heel ver komen en het is dan ook van belang om deze in te zetten.
Weblog Een venster tussen klas en omgeving. Wat is een weblog? Een weblog is een digitaal dagboek. Je kan, wat in de klas gebeurt, delen met de omgeving.
Woordjes leren.
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
Taal- en Interactievaardigheden in de Kinderopvang
Slim tellen.
Slim tellen.
Transcript van de presentatie:

Binnen de methode Het kind in beeld

Doel: Zicht krijgen op Wat verstaan we onder diagnosticeren? Hoe kunnen we diagnosticeren? Welke leerkrachtvaardigheden zijn hiervoor nodig?

Overzicht practicum In groepen aan de slag met stellingen en uitwisseling Plenaire inventarisatie en reflectie Zelf diagnosticeren (ddu-model) De rol van de leerkracht centraal

Wat is diagnosticeren? Wat is het verschil tussen signaleren en diagnosticeren? Met welk doel doe je het? Hoe doe je het? Beantwoord deze vragen na het kiezen van een van de volgende stellingen…

Stellingen Niet ik als leerkracht maar een RT-er diagnosticeert Diagnosticeren is te tijdrovend Diagnosticeren gebeurt alleen op basis van methodegebonden en methodeonafhankelijke toetsen Een diagnostisch gesprek moet je altijd voorbereiden Diagnosticeren zet je in om de zwakke leerling in beeld te brengen

Het kind in beeld

Vragen n.a.v. beelden Wat zie ik de kinderen doen? Interpretatie van wat ik zie… Wat doet de leerkracht om dit zichtbaar te maken?

Wat is van belang? De opdracht Het materiaal De vragen/ de impulsen De reflectie

Nog meer beelden Van schriftelijk werk naar activiteit naar diagnose naar remedie

Diagnosticeren Wat reikt de methode aan? Hoe hiermee om te gaan?

De rol van de leerkracht

Waarom diagnosticeren?

Beginsituatie op basis van - Peilingsspelletje ‘Wie het meest gooit’. - Aftoetsen van getalherkenning 1 t/m 20. - Observaties van kinderen tijdens het kiezen. - Beoordelingen ontwikkelingsdozen. - Cito ordenen groep 2.

Peilingsspelletjes: Wat wordt getoetst 1.1 Opzeggen van telrij t/m 6 1.2 Opzeggen van telrij t/m 12 2.1 Tellen van hoeveelheden t/m 6 2.2 Tellen van hoeveelheden t/m 12 2.3 Vergelijken/ordenen op meer/minder/meeste/minste/evenveel t/m 6 2.4 Vergelijken/ordenen op meer/minder/meeste/minste/evenveel t/m 12 2.5 Verkort tellen m.b.v. vijf-/dubbel-/dobbelsteenstructuur t/m 6 2.6 Verkort tellen m.b.v. vijf-/dubbel-/dobbelsteenstructuur t/m 12 3.1 Oplossen van eenvoudige optelproblemen onder 6 3.2 Oplossen van eenvoudige optelproblemen onder 12

In schema

Beschreven observaties Jarno  Aan het werk met rekenboekje met plus en minsommen tot 20. Jarno geeft aan dat hij sommetjes wil maken. Ik maak voor hem een werkboekje met plus en minsommen tot 20. Hij gaat er fanatiek mee aan de slag en maakt het snel en foutloos. Hij vertelt mij dat hij minsommen uitrekent met appels. Ik heb 9 appels en eet er 4 op, dat is dus 5. De getallenlijn tot 10 is helemaal geautomatiseerd, tot 20 gaat ook goed maar dit kost hem iets meer moeite. Als hij er niet uitkomt, pakt hij uit zichzelf pen en papier en gaat de som uittekenen. Hij tekent eerst het aantal rondjes en streept weg welke eraf moeten. Hij vertelt dat hij dit van zijn moeder heeft geleerd. Ook uit deze observatie blijkt weer dat Jarno toe is aan rekenen tot 20. Jarno laat zelf merken dat hij graag aan het werk wil met sommetjes. Het is leuk om te zien dat hij elke gelegenheid aangrijpt om te gaan rekenen. Zo kan hij in de bouwhoek d.m.v. rekenen tot een antwoord komen i.p.v. tellen als hij aan iemand gaat vertellen welke toren hoger is.

Robine  Muizenrace. Ik heb Robine gevraagd of ze met mij een spelletje wilde doen. Ze knikte en ik heb de muizenrace erbij gepakt. Robine wil eerst niet gooien met de dobbelsteen maar laat haar knuffelhond tegen de dobbelsteen aanduwen. De dobbelsteen rolt niet dus dit werkt niet. Ik leg de dobbelsteen in de hand van Robine en gooi samen met haar. Zonder te praten kijkt Robine naar de dobbelsteen. Heb blijft even stil en ze reageert niet. Als ik zeg dat ze de pion net zoveel stapjes vooruit mag zetten als ze gegooid heeft pakt ze de pion en zet ze hem vooruit. Weer doet ze dit zonder spreken. Ik kan niet goed zien of ze de dobbelsteen geteld heeft, of dat ze het in een oogopslag ziet. Daarna laat ik haar voor mij gooien en zet ze mijn pion vooruit. Ik moet haar veelvuldig stimuleren om te gooien en om de pion vooruit te zetten. Telkens kijkt ze even naar de dobbelsteen en daarna verzet ze de pion. Wanneer ze naar de dobbelsteen kijkt zie ik haar lippen niet bewegen en ook gebruikt ze haar vingers niet. Doordat ze heel er in zichzelf getrokken is en traag reageert, kom ik er niet achter of ze de dobbelsteenstructuur herkent of dat ze telt. Het verzetten van de pion gaat op 3 keer na elke keer foutloos. Robine lijkt dus een goede link te kunnen maken tussen de stippen op de dobbelsteen en de stappen die ze vooruit mag zetten. Wij als leerkrachten denken dat Robine op alle gebieden goed bij is en het belangrijk is dat we haar uitdagen. Ik zet Robine eerst in groepje twee waarmee ik bezig ga met vergelijken en ordenen op meer/minder/evenveel. Ik kijk hoe zij hierop reageert en zal aan de hand daarvan verdere beslissingen nemen.

Conclusies trekken Wat kunnen de kinderen? Wat hebben ze te leren?

Activiteiten op basis van beginsituatie

Eerst schatten

Een beetje tellen

Even alles eruit om precies te weten hoeveel er zijn

Spontaan wordt er op kleur gesorteerd

Per kleur tellen. Wat geteld is op een stapel, maar ze raken in de war Per kleur tellen. Wat geteld is op een stapel, maar ze raken in de war. “Dit is geen handige manier!”

Alles wat geteld is, in een bakje doen!

Tja, ook dan kun je de tel kwijt raken…

Eierdozen! Dan raak je niet in de war.

50 en 8 = 58

Leeropbrengst in kaart