Impact van het 'Almunia-pakket' voor de actoren van de sociale economie Denis Stokkink Brussel, 8 december 2011.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Samenwerking tussen overheden
Advertisements

ESF Krachtlijnen van de komende programmering (Stand van zaken januari 2005)
Informatiemiddag Wet Markt en Overheid 11 februari 2014.
Nathalie Ragheno Adviseur bij het Juridisch departement van het VBO
7 december 2011 Modernisering van de bevolkingsdiensten O pneming van de geboorten door gemeente van gebeurtenis in het Rijksregister. Naar een volledige.
HET IN OVEREENSTEMMING BRENGEN VAN HET RIJKSREGISTER MET HET BESTAND VAN DE AFGEVOERDEN GEHOUDEN DOOR DE KRUISPUNTBANK VAN DE SOCIALE ZEKERHEID ADVIES.
Hoofdstuk 17 Rechtsbescherming.
Vakwerk 26 april 2011 Els van Betten netwerkmanager
Aanbesteding of Subsidie
Rechtshandelingen van de Unie
Voorstellen wijziging Sportreglement Voorstel 4 Technische Commissie (1/2) Conferentie van de Clubs 2013 Betreft:kaartreservaties Het ABSO/BVOS Sportreglement.
BTW op voertuigen ingeschreven in T2.
Gedachtewisseling met de Commissie Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Decreetsevaluatie, Inburgering en Toerisme.
De (S)DAEB verankering in de regelgeving - Visie van de Koepel LDE
SSGI in the EU Regulation A new status ? Manuel PAOLILLO SPF Sécurité Sociale Bérengère STEPPÉ POD Maatschappelijke Integratie.
De sociale diensten in een Europees perspectief: Correctie van de markt of concurrentie? Réseau Européen des Villes et Régions de l’Economie Sociale 8.
Publieke en private belangen in de financiёle sector Publiek belang: adequaat functioneren van de financiële markten Publiek belang: Europese interne.
Sociale diensten vanuit Europees perspectief: marktcorrectie of concurrentie? Stad Kortrijk & Sociale Economie.
Hoofdstuk 16 Europese mededingingsregels voor lidstaten.
Hoofdstuk 13 Vrij kapitaalverkeer.
Op het programma ‘economisch karakter’: you are in!
Impact van de dienstenrichtlijn op de sector van de sociale economie Hans De Vriese vzw Kleis.
Vise op de toekomst van de dirco
De Richtlijn « Diensten » 2006/123/EG en de sociale zekerheid Geneviève Pietquin FOD Sociale Zekerheid.
Doelstelling 2 Amsterdam Groot Oost
Economische systemen en verzorgingsstaten
Logo van de desbetreffende sectie hier toevoegen.
7 december 2011 Aangifte van adreswijziging via “mijn dossier”. Stand van zaken op 31/10/2011.
Masterproef door Charles Claeys.  Is het mededingingsrecht van toepassing op de vrije beroepen?  In welke mate?  Is er ruimte voor zelfregulering?
Onderbescherming en proactief handelen geduid
Hoofdstuk 11 Vrij kapitaalverkeer. (2/14) Het vrije kapitaalverkeer (inclusief het vrije betalingsverkeer) wordt gewaarborgd door artikel 56 van het Verdrag:
Hoofdstuk 4 Europese wetgeving.
Bilan Belgische voorzitterschap armoedebestrijding Werkgroep activering 8 febr
Hoofdstuk 14 Europese aanbestedingsregels. Bij aanbesteding moeten de lidstaten de fundamentele vrijheden te respecteren, met name: Het algemeen discriminatieverbod.
Ir. Joël Vandamme Europese Commissie DG Landbouw en Plattelandsontwikkeling Brussel – EP – 1 december 2009 Energie & Duurzaamheid vanuit het perspectief.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Ontwerp KB tot wijziging van KB van 16/01/2006 “erkenningen, toelatingen, registraties” Paul.
EAPN De EU Strategie Sociale Inclusie
Belang, rol en voordelen van een Europese koepel 11/02/
1 Het nieuwe Partnerschapsverdrag Toelichting bij een evolutie.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Medisch toezicht van personen in de levensmiddelensector. Koninklijk besluit tot wijziging van.
De Europese Unie: 500 miljoen mensen – 28 landen
Discussiegroep Regionale Regie Rik Desmet. Lokale regie Van regie lokale diensteneconomie Naar lokale regie sociale economie.
Regionaal beleid EUROPESE COMMISSIE December 2004 NL Verordeningen 1 Het cohesiebeleid ( ) Het voorstel van de Commissie voor nieuwe verordeningen.
BEDENKINGEN BIJ DE VISIE VAN OUSMANE SY ROND DECENTRALISATIE Jean Bossuyt.
Hoofdstuk 14 Openbare aanbestedingen. (2/11) Van openbare aanbesteding is sprake wanneer: een overheidsinstantie aan een particulier een bepaalde opdracht.
Hoe kan het lokaal bestuur lokale sociale economie financieel ondersteunen? Studiedag VVSG 1 april 2015.
De dienstenrichtlijn: geen rustig bezit
Europese regels staatssteun 22 januari 2015 Stijn Tanghe.
Hervorming Streekbeleid – Resoc/Serr-werking
Wet markt en overheid Studiedag CAB 10 april 2013 Mr. P.A.E.M. Hogenhuis Linkedin:
Rollenspel EU besluitvorming
SOCIALE ECONOMIE EN DE EU Ervaringen vanuit Vlaanderen Farah Nolens.
Vragen aan de sprekers Van concurrentie naar coöperatie: de Europese heilige koe geslacht Dirk Vansintjan (Ecopower) Impact van de EU op de sociale economie.
KERNINSTRUMENTEN RijkOmgevingsvisie Programma AMvB Instructies Projectbesluit Omgevingsvergunning ProvincieOmgevingsvisie Programma Verordening Instructies.
Voorjaarsvergadering NVER, 8 April 2016 "Beïnvloeding van de tussenstaatse handel: formaliteit of duidelijke grens?" Steven Noë, Juridische Dienst, Europese.
Europese beschikking Staatssteun Oktober De staatssteundiscussie op hoofdlijnen 1 Voorafgaand: 1957: Oprichting EG 2002: Melding bij EC door Nederland.
Expertisecentrum Europees Recht (ECER) Aan de slag met het Verdrag van Lissabon! Den Haag 12 november 2009.
PRESENTATIE RAADGEVEND COMITÉ VOOR DE POSTDIENSTEN [DATUM] 6 de Beheerscontract van bpost VERTROUWELIJK – NIET VERSPREIDEN 1.
Schenktijden Stichting/vereniging gerelateerde activiteiten Persoonlijke feesten Sportief Ma t/m vrij – Za zo Uitzondering: Als.
Toegang tot documenten “van” de Europese Commissie Caroline ten Dam Juridische Dienst Europese Commissie ECER Seminar, 5 april 2011.
STAATSSTEUN CASE NATUURPUNT Laurie Braet - Juriste.
Grenswerkers in Europa Een onderzoek naar fiscale,
Financiële rechtmatigheid
Voorontwerp decreet lokaal bestuur: voorstel politiek standpunt
POD Maatschappelijke Integratie Evaluatie van de energiefondsen
bij kwaliteit en outcome
Regelgeving staatsteun
Implementatie van de Europese netwerkcodes in België
Het verbod op (fiscale) staatssteun
Transcript van de presentatie:

Impact van het 'Almunia-pakket' voor de actoren van de sociale economie Denis Stokkink Brussel, 8 december 2011

Context van het Almunia-pakket Mededeling betreffende sociaal ondernemerschap: De hervorming van de regelgeving inzake staatssteun is een van de kernmaatregelen van de Mededeling van de Commissie betreffende het initiatief voor sociaal ondernemerschap dat de situatie van sociale ondernemingen wil verbeteren op het gebied van: - toegang tot financieringen; - zichtbaarheid van het sociaal ondernemerschap; - rechtskader.

Het Almunia-pakket Bestaat uit 4 documenten die in september 2011 werden voorgesteld en die de hervorming beogen van de gemeenschapsregelgeving inzake staatssteun. Moderniseert de huidige regelgeving m.b.t. de compensatie voor DAEB, het zogenaamde 'Monti/Kroes-pakket'.  Van groot belang voor de actoren van de SSE die overheidssteun genieten in België.

Het Almunia-pakket Een Voorstel voor een Verordening betreffende de minimissteun toegekend aan ondernemingen die DAEB verlenen; Een Beslissing tot vrijstelling van kennisgeving voor staatssteun toegekend aan bepaalde ondernemingen belast met het beheer van DAEB; Twee Mededelingen die het begrip DAEB, gedefinieerd in het Altmark-arrest van 2005, willen vereenvoudigen en verduidelijken.

Conceptuele achtergrond Diensten van Algemeen Economisch Belang (DAEB) worden gedefinieerd als "activiteiten op het gebied van commerciële dienstverlening waarbij taken van algemeen belang worden vervuld en die daarom door de lidstaten worden onderworpen aan specifieke openbaredienstverplichtingen". (Groenboek Europese Commissie over diensten van algemeen belang) Voor deze diensten wordt steeds vaker een procedure van contractuele vastlegging opgestart (en niet langer een overeenkomst).

Conceptuele achtergrond (2) De Europese Commissie erkent dat: -DAEB een essentiële rol spelen in de sociale en territoriale samenhang; -de lokale DAEB het handelsverkeer tussen de lidstaten niet beïnvloeden en de mededinging niet verstoren; - de correcte vervulling van de opdrachten van algemeen belang voorrang moet krijgen op de mededingingsregels.

Conceptuele achtergrond (3)  De Commissie wil daarom de regelgeving inzake staatssteun verduidelijken en aanpassen. "De Commissie dient haar controle bij te sturen en toe te spitsen op die gevallen die effectief een impact hebben op de interne markt" Joaquin Almunia, eurocommissaris Mededinging

Inhoud De compensaties toegekend voor de verlening van DAEB zijn niet onderworpen aan de kennisgevingsverplichting bepaald in artikel 108 §3 VWEU, indien: - ze worden toegekend door een lokale overheid voor minder dan inwoners; - ze ten goede komen aan een onderneming met een jaaromzet tot 5 miljoen €; - de totale compensatie die de onderneming ontvangt voor de verlening van DAEB niet meer dan € per jaar bedraagt.

Kritische bemerkingen Hoewel het initiatief voor een vereenvoudiging en verduidelijking goed werd onthaald, ligt het voorstel van eurocommissaris Almunia onder vuur: -De euroafgevaardigden van de ECON-commissie en het Comité van de Regio's vragen om het inwonerscriterium te schrappen; -Het ontbreken van een specifieke omkadering voor de SDAB verhindert de juridische veiligstelling van de betrokken diensten; -De minimisdrempel zou opgetrokken moeten worden; -Er zijn nog steeds'grijze zones' wat de kwalificatie van DAEB betreft (te enge visie van DG Mededinging)

Besluit De Europese regelgeving heeft een steeds grotere impact op de voorwaarden voor de toekenning van staatssteun aan de sociale economie; Het Almunia-pakket kondigt een gunstige evolutie van de gemeenschapswetgeving aan voor actoren van de sociale economie, meer bepaald in de richting van een versoepelde controle op de staatssteun voor lokale openbare diensten en sociale diensten.

Dank u voor uw aandacht!