Heksen in de Middeleeuwen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De vier knagers in het wilde westen. Gemaakt door Marrit de Haan
Advertisements

De schaduw van Jan Harrie Geelen Querido.
Een ontroerend verhaal met een sterke boodschap !!!
Aikido Door: Kyra Eggels 7a.
De beroemdste persoon die er is …
Vertaald uit het Frans – Freddy Storm 05/2010
Joringel keek naar Jorinde.. Het was een mooie avond.
Het kleine meisje op dit plaatje is natuurlijk Roodkapje
Kerstviering kleuterbouw
Mijn spreekbeurt: Wat is diabetes?
Mijn spreekbeurt: Wat is diabetes?
Wie is DVN Oost-Nederland & Diabetes op school
De professor Er was eens een professor zijn naam was Einstein. Einstein had een laboratorium met allemaal flesjes,drankjes en soms ontplofte er zomaar.
Ik ga hier in deze publicatie uitleg geven over kunst
Man  vrouw ( een kort verhaal, verteld door een ? )
Beelden storm.
Dit is de PowerPoint presentatie van Lidewei, Nienke en Marit 6B
Door Rosalie Blok. Op 4 mei 2013 heb ik besloten om naar de dodenherdenking te gaan in een dorp in de provincie Zeeland. Dit wordt jaarlijks georganiseerd.
DAT IS HET ! Joep was zo’n figuur, waar je echt helemaal gek van kon worden. Hij was altijd goed gehumeurd en had altijd iets positiefs te melden. Als.
Deze Tantra komt uit het noorden van Indië, of je nu bijgelovig bent of niet. Neem toch een paar minuten de tijd. Ze bevat sommige boodschappen die goed.
Dag 6 Dag 6 van het dagboek Halihalo lieve kindertjes, Brrr… wat was het koud vannacht op de daken. We zijn de hele nacht op pad geweest met onze zakken.
Klik telkens met de linkermuisknop om verder te gaan.
Hoofdstuk 4 De middeleeuwen 1
Klik telkens met de linkermuisknop om verder te gaan.
Heksen Voorwoord Heksen in sprookjes Kenmerken van de heks Bewijzen
“Het is niet altijd wat het lijkt.”
De onsterfelijke Alexander de Grote
De kleur blauw stond centraal in dit project Cuma-dag was wel leuk je kan der van alles doen, je kunt kleding ontwerpen, Voertuigen maken, muziek maken,
Gemaakt door: Denise Nicole Max
MAX de gelukkigste hond van de wereld
Europa wordt christelijk
Houd jij van reizen?. Reizen Jezus in de tempel Hebben de christenen nog steeds een heilige plek waar God is?!
“Het is niet altijd wat het lijkt.”
en je hebt ook hele mooie wagons waar je uit kan kijken boven de trein, panoramawagons heette dat.
o ja, de laatste vakantie was wat dat betreft interessant omdat we alleen op wrakken gedoken hebben.
dat hebben wij, wij op vakantie naar kreta in september en wat hebben we, we zitten hier in de regen.
dus dat was 'n hele onderneming, maar wel erg leuk.
we zaten op 'n boot, 'n week lang op 'n boot, van alle luxe voorzien.
dus dat zag je inderdaad zo af en toe gebeuren. dus we gingen 's-morgens om zes uur in de bus en toen waren we daar dan om 'n uur of half tien bij die.
Wanneer iemand binnen honderd meter van het kasteel kwam, moest hij stilstaan en kon zich niet meer verroeren.
Glow.
Glow.
Dagboek van een vrouw.
Wolvecamp tentoonstelling
De planten. 29 mei 2008 De dukdalf.  Wij zijn met de hele klas naar buiten gegaan. Toen kregen we een paar planten voor het groepje, want we hadden.
DE CLANDESTIENE ZWARTE CHIRURG
H. House of terror in Boedapest  Wat is het?  Wat verwachtte we er van ?  Wat hebben we geleerd?  Pluspunten  Minpunten.
Interpreteren van data
Een klein gebaar Een glas melk Op een dag, toen een een arme jongen huis aan huis kleding probeerde te verkopen om zijn studie te kunnen betalen realiseerde.
Uitzending bijgewoond van een tv programma.
De dans Mijn spreekbeurt gaat over de dans. Ik heb het onderwerp gekozen, omdat het mijn hobby is en ik er veel over weet.
Welke keuze maak jij voor jezelf?
Er was eens een leesvirus,die was zijn stippen kwijt.
E-minds Gemaakt door: Marie Joëlle. Menu.  E-minds  Foto's  Zwem game  Stop filmpje.
“Beleef de canon” Een vertelproject voor groep 5 t/m 8
Op een warm strand, Vlak bij een groot oerwoud, kwamen vijf krokodilletjes uit hun ei.
Een liefdesgeschiedenis
Paragraaf 1.2 De Renaissance.
Een wijze les voor jullie:
Herinneringskamp Westerbork
Dienst 1e paasdag 2015 m.m.v. jongerenkoor BASS uit Winsum
THE LION KING The Musical. Musical  In december 2012 ben ik in London naar de musical ‘The Lion King’ geweest. Ik was er een aantal jaren daarvoor ook.
Mijn vrouw en ik.. Eerst wil ik me even voorstellen. Ik ben Hendrik.
Piet Mondriaan Jeugd en opleiding.
‘Mixed up piles’.
Mopje… Ontwerp: Wsbrd Ontwerp: Wsbrd. Gemaskerd bal Een getrouwd stel was uitgenodigd voor een gemaskerd bal. Gemaskerd bal Een getrouwd stel was uitgenodigd.
God zei tegen Jona: “Ga naar Ninevé, de mensen daar doen allemaal gemeen.” Maar Jona dacht: ”Ik ga er met de boot vandoor, want Ninevé, daar ga ik mooi.
2 Er was eens een prinses Catharina de Grootste. Met welk zinnetje beginnen veel sprookjes?  Juist. Met er was eens… Het verhaal van Catharina is echter.
“Het is niet altijd wat het lijkt.”
Op een warm strand, Vlak bij een groot oerwoud, kwamen vijf krokodilletjes uit hun ei.
Transcript van de presentatie:

Heksen in de Middeleeuwen

De Middeleeuwen wordt soms ook ‘De donkere eeuw’ genoemd De Middeleeuwen wordt soms ook ‘De donkere eeuw’ genoemd. Heb je je wel eens afgevraagd waarom? In de middeleeuwen waren de mensen namelijk heel erg bang voor heksen. Maar hoe kwam dat eigenlijk? En nog belangrijker: Bestaan heksen wel echt?

1. Wie waren de Heksen? De mensen dachten meestal dat oudere alleenstaande vrouwtjes heksen waren. Ze waren meestal niet zo mooi, deden soms een beetje raar. Als je zo´n vrouw bijvoorbeeld geen kan melk wilde geven en je werd vervolgens getroffen door een storm die je oogst ruïneerde, dan lag was het makkelijk om die vrouw de schuld te geven. Daarom waren mensen ook bang van zulke vrouwtjes.

2. De heksenjacht Eerst waren maar een paar vrouwen heksen. Maar al snel kon iedereen een heks zijn. Als de buurman ziek was, had iemand hem betoverd. Als een koe te weinig melk gaf, was de buurvrouw misschien wel een heks. Als het weken lang niet regende, kreeg een oude vrouw uit de buurt de schuld. Klik hier voor een filmpje over heksen in de Middeleeuwen.

Als ze bleef drijven was ze een heks. 3. Heksenproeven Als ze dachten dat iemand een heks was gingen ze naar de rechter om het hem te vertellen. Was de rechter het hiermee eens, dan moest de vrouw op de brandstapel. Maar hoe probeerden de mensen erachter te komen of de vrouw wel echt een heks was? Waterproef  Bij de waterproef werd de beschuldigde vrouw, vastgebonden, in het water gegooid.  Als ze bleef drijven was ze een heks. Heksenwaag Dat was een soort weegschaal. Je moest een linnen jurk aan en daarna op de weegschaal gaan staan. Was de vrouw lichten dan 50 kg, dan was ze een heks. Prikproef Veel oudere vrouwen hadden een wrat of litteken. Als je daar in prikte met een naald of mes en het ging niet bloeden of de vrouw voelde niks was ze een heks.  

Wat denk jij, bestonden heksen echt? Of er echt ooit heksen hebben bestaan zullen we waarschijnlijk nooit weten. Want zoals je hebt gelezen gingen de mensen er op een oneerlijke manier mee om. Maar wat we wel weten is dat de verhalen die we tegenwoordig lezen over heksen die vliegen, toverdrankjes maken en zwarte katten als huisdier hebben, een beetje onzin zijn. Wat denk jij, bestonden heksen echt?