De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Heksen Voorwoord Heksen in sprookjes Kenmerken van de heks Bewijzen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Heksen Voorwoord Heksen in sprookjes Kenmerken van de heks Bewijzen"— Transcript van de presentatie:

1 Heksen Voorwoord Heksen in sprookjes Kenmerken van de heks Bewijzen
Het geloof in heksen Nawoord

2 Voorwoord Ik doe mijn powerpoint presentatie over heksen omdat ik het een leuk onderwerp vind. ik er wat meer van wil leren

3 Heksen in sprookjes Als iemand het woord heks zegt dan denk je meteen aan een lelijk oud vrouwtje met een kromme neus en een puist erop. In sprookjes zien heksen er meestal zo uit maar zoals de mensen vroeger dachten niet. In sprookjes zijn heksen meestal zwart (slechte heks). Er zijn ook witte heksen ( goede heksen) maar die komen niet zo vaak voor. Zwarte heksen maken spanning in het verhaal.

4 Ken merken van de heks Vroeger dachten ze dat ze bewijzen hadden als iemand een heks was. Heksen hadden geen nagels of juist hele lange nagels (een soort van klauwen). Ze droegen daarom vaak handschoenen, zelfs al was het warm. Ook is een heks kaal, als een ei. Daarom droegen ze vaak een pruik. Ook herkende ze heksen aan het duivelsteken, dat kon een moedervlek zijn of een puist, wrat of litteken. Ze hebben dus geen kromme neus zoals in sprookjes. Het kan zelfs een prachtige vrouw zijn, maar het kan ook een man zijn dat is een tovenaar.

5 Bewijzen Als ze vroeger wouden weten of je heks was dan hadden ze proeven. Bijvoorbeeld de waterproef. Dan werd je linker duim aan je rechtervoet gemaakt en werd je in het water gegooid. Als je dan bleef drijven dan was je een heks. Want heksen wogen niks dus bleven ze makkelijk drijven. Als je niet bleef drijven dan was je gewoon een vrouw en verdronk je. Verder was er nog een vuurproef. Dan werden er doeken vol met olie in je neus en oren gestopt en in de brand gestoken. Als je niet bekende dat je een heks was dan werden er kolen onder je voeten en oksels gedaan.

6 Het geloof in heksen Mensen geloofden in heksen omdat er vreemde dingen gebeurden bv. Oogsten mislukten, de pest kwam, grote armoede en plunderende soldaten maakten de stad onveilig. Er was een verklaring voor deze rampen dus dachten ze dat de duivelerachter zat. Hij De duivel was slim genoeg om zichzelf niet te laten zien. Daarom gebruikte hij vrouwen. De duivel dacht dat vrouwen vrouwen slimmer waren dan mannen en dat alleen vrouwen konden toveren.

7 Nawoord Sommige mensen denken nog dat ze heksen zijn. Er zijn daarom nog steeds heksenbijeenkomsten. Ik geloof niet dat heksen nog bestaan. Verder vond ik het een leuk om mijn PowerPoint presentatiehier over te doen. Ik heb er zelf ook nog wat van geleerd.


Download ppt "Heksen Voorwoord Heksen in sprookjes Kenmerken van de heks Bewijzen"

Verwante presentaties


Ads door Google