De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Spreekbeurt van Romy Vonk Gr 6M

Verwante presentaties


Presentatie over: "Spreekbeurt van Romy Vonk Gr 6M"— Transcript van de presentatie:

1 Spreekbeurt van Romy Vonk Gr 6M
De Orka Spreekbeurt van Romy Vonk Gr 6M

2 Waarom dit onderwerp? Ik heb dit onderwerp gekozen,omdat ik het mooie en interessante dieren vind.

3 Inhoud 1 De orka 2 Hoe ademt de orka 3 Kunnen orka's praten?
4 kunnen orka's zien en horen? 5 Hoe jaagt de orka en wat eten ze? 6 De voortplanting 7 Orka's en mensen 8 Knappe dieren 9 Filmpje 10vragen

4 De orka De orka is een zoogdier. Hij is net als wij warmbloedig.
Zijn zwart witte huid voelt een beetje aan als rubber. Op zijn rug heeft hij een driehoekige vin zitten. Deze rugvin is grijs van kleur en word het zadel genoemd. De orka leeft in alle zeeën en oceanen. Een mannetje kan bijna 10 meter lang worden en weegt 6000 kilo. Een vrouwtje word niet langer dan 8,5 meter en weegt ongeveer 5000 kilo. Mannetjes worden bullen genoemd en vrouwtjes worden koeien genoemd. Een vrouwtje word ongeveer 70 jaar en een mannetje maar 40 jaar oud. Waarom mannetjes veel korter leven weten we niet. Orka's zijn goede duikers. Ze duiken met gemak zo'n 350 meter diep.

5 Hoe ademt de orka De orka heeft longen,hij moet dus steeds boven water komen om adem te halen. Dat doet hij met zijn neus die boven op zijn kop zit. De neusgaten vormen samen een gat. Het blaasgat. Onder water gaat het blaasgat met sterke spieren dicht,zodat er geen water in zijn longen komt. Zijn mond staat in verbinding met zijn maag. Daardoor kan hij onder water eten zonder dat er lucht in zijn longen komt. Ze kunnen met gemak 20 min onderwater blijven zonder dat ze naar boven moeten komen om adem te halen.

6 Kunnen orka’s praten? Orka's maken geluiden om met elkaar te praten.
Het geluid is onderwater heel ver te horen. Op 3 kilometer afstand kunnen ze met elkaar praten en zo contact met elkaar houden. De taal heeft verschillende geluiden en klanken. Er word door wetenschappers al heel lang onderzoek gedaan naar hun taal. Met speciale apparatuur kun je sommige geluiden horen

7 Kunnen orka’s zien en horen?
De orka's kunnen zowel boven als onderwater heel goed zien. De oren werken ook heel goed. Ze zitten verstopt in de huid. Van binnen lijken de oren op die van een vleermuis. Ze werken zo goed,dat als een orka in een prooi bijt dan kan een soortgenoot dit op grote afstand al horen. Die komen er dan ook meteen aan om mee te eten! Proeven en ruiken kunnen ze minder goed.

8 Hoe jaagt een orka en wat eten ze
Orka's jagen vaak in groepen en werken samen om hun prooi te vangen. Zo'n groep ook wel kudde genoemd bestaat uit mannetjes,vrouwtjes en jongen. Ze zijn meestal familie van elkaar. Het oudste vrouwtje heeft de leiding over de groep. Ze eten dieren,zoals walvissen,robben,zeehonden en walrussen.

9 De voortplanting Orka's kennen geen paartijd.
Ze paren het hele jaar door. Het vrouwtje krijgt om de 3 tot 10 jaar een jong,die ze 13 tot 16 maanden in haar buik draagt. Als de jonge orka geboren is, is hij 2,5 meter lang en weegt 180 kilo. Meteen naar de geboorte zwemt hij met de moeder mee. Het eerste wat hij doet is de tepel van de moeder zoeken om te drinken. Orka's drinken onderwater. Het jong moet snel drinken,want hij moet telkens naar boven om adem te halen. Ze blijven ongeveer 1 jaar bij de moeder drinken,en daarna gaan ze zelf jagen.

10 Orka’s en mensen Ongeveer 30 jaar geleden,dachten we dat de orka een gevaarlijk roofdier was. Dat kwam omdat we ze toen niet goed kenden. Zeevaarders hadden toen gezien hoe een orka tekeer ging tijdens het vangen en doden van een prooi. Ze zagen zijn angstaanjagende tanden Er zijn nog nooit mensen gedood door een orka. Er is een keer een surfer aangevallen,maar hij werd meteen weer losgelaten.

11 Knappe dieren Orka's kunnen goed leren.
Ze kunnen opdrachten uitvoeren. Ze leren dat snel. Misschien heb je wel eens een show gezien. Alle kunstjes die ze doen,doen ze ook in de natuur. In het wild springen ze ook recht in het water omhoog en slingeren ze met hun staart de kwallen weg. Tijdens een show doen ze dat dus met een bal.

12 Filmpje

13 Dit was mijn spreekbeurt.
Zijn er nog vragen? ?????????????????


Download ppt "Spreekbeurt van Romy Vonk Gr 6M"

Verwante presentaties


Ads door Google