De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Aikido Door: Kyra Eggels 7a.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Aikido Door: Kyra Eggels 7a."— Transcript van de presentatie:

1 Aikido Door: Kyra Eggels 7a

2 Inhoud 1. Wat is Aikido? Foto’s hoofdstuk 1 2. Geschiedenis.
3. Wat leer je bij Aikido? Foto’s hoofdstuk 3 4. Wat heb je nodig? Foto’s hoofdstuk 4. 5. Hoe trainen Aikidoka’s ? 6. Vragen.

3 1. Wat is Aikido? Aikido is een Japanse sport. Het lijkt een klein beetje op judo, maar echt een klein beetje. Want je draagt net als bij judo een judopak. Je traint op blote voeten op een mat, en je leert verdedigen en vallen. In Aikido zijn geen wedstrijden. Dat lijkt misschien jammer want dan kun je nooit winnen, maar je kunt ook nooit verliezen. De naam Aikido betekent eigenlijk Ai = harmonie, eenheid Ki = levenskracht en energie Do = weg, manier en wijze

4 Foto’s hoofdstuk 1 Groepsfoto voor examen.

5 2. Geschiedenis. In Japan heetten de ridders samoerai. Het waren belangrijke mannen, je kon niet zomaar samoerai worden. Al vanaf ze kleuters waren leerden ze vechten en paardrijden, maar ook netjes schrijven of hoe je je moest gedragen als je bij de keizer kwam. Veel dingen uit aikido komen hiervandaan : we trainen bijv. op de knieën , omdat ze vroeger ook in de huiskamer trainden op de knieën. Omdat iemand vond dat de samoerai niet vergeten mocht worden vond hij aikido uit. Deze man is nu allang dood maar in iedere aikido dojo hangt zijn portret.

6 Foto’s hoofdstuk 2 Dit is degene die Aikido heeft ontworpen.

7 3. Wat leer je bij aikido? Het eerste dat je leert is RESPECT voor andere mensen. Daarvoor moet je aan het begin van de les groeten, om er effen aan te denken dat je iemand in de dojo echt pijn kan doen maar je dat niet mag. Daarom is het belangrijk dat je op elkaar let tijdens de oefening. Je leert ook nog vallen zonder dat het pijn doet. Je leert ontwijken door met je lichaam te bewegen. En je leert samenwerken.

8 Foto’s van hoofdstuk 3 Dit zijn plaatjes van verschillende oefeningen.

9 4. Wat heb je nodig? Ten eerste een pak een soort judopak, dat bestaat uit een keiko gi ( oefenpak ) een obi ( band ) en een hakama ( zwarte broekrok ) maar die mag je pas dragen bij de 4de kyu. Ten tweede heb je wapens nodig. Zoals de jo (bezemsteel) de tanto (houten mes) en de boken (houten zwaard) Ten derde moet je kunnen tellen in het Japans en moet je weten wat een kyu is. Een kyu is eigenlijk net als bij judo een band maar bij aikido krijg je geen kleuren op de band. Als je de derde kyu hebt gehaald mag je een hakama dragen.

10 Foto’s hoofdstuk 4 dit is een hakama verschillende wapens
Elke plooi staat voor een symbool.

11 5. Hoe trainen Aikidoka’s
Bij binnenkomst in de dojo moet je je slippers uit doen en aan de rand van de mat (tatami) zetten. Dan moet je op je knieën gaan zitten ( zeisa) en elkaar groeten. Daarna ga je met de groep opwarmen. Dat houd in een paar oefeningen doen. Dan wordt er getraind we gaan meestal eerst een oefening alleen doen daarna met een partner. Dit kan iedereen zijn bijv. meisje 9 jaar jongen 16 jaar oud. Dat kan bij Aikido omdat je niet gaat worstelen of zo. Je mag elkaar alleen aanraken met elkaars toestemming.

12 Vragen. Hoe het pak dat je draagt bij Aikido? Keiko gi Wat is zeisa?
op je knieën gaan zitten. Noem 2 wapens. jo tanto boken Hoe heetten de ridders vroeger? Samoerai. Wat is het eerste dat je leert bij Aikido? Respect.

13 Dit was mijn spreekbeurt


Download ppt "Aikido Door: Kyra Eggels 7a."

Verwante presentaties


Ads door Google