Lesgeven en begeleiden

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het tweede werkstuk.
Advertisements

Simultaan Tafelrondje
Van uitleggen leer je het meest
Stappenplan animaties maken
De internet-encyclopdie voor kinderen
Vervolgbijeenkomst 2 Procesfasering bij Leren Leren.
powerpointles 1 Nienke Kooistra College Blaucapel
Schoolpartnerschappen in Europa
Hoe ga je te werk bij aardrijkskunde?
om deze presentatie uit te voeren
Waar letten we op tijdens de het maken van de presentaties?
Handleiding Interactieve versie mbv DSB Onderwerp 7 – Gilden.
Autisme en ICT Henric Bezemer – FPO Rijnmond
Naam: HUPKES Mijn hobby : GAME Klik op “Naam”. Vul je naam in. Doe hetzelfde met “hobby” Hier kun je een foto / tekening Invoegen.
Wat gaan we leren in groep 5
Welkom! Media & Creativiteit Les 4/5
Module 1 – Dag 1 Hallo.
ICT-competenties SEPTEMBER 2007
ICT-praktijkdagen lente 2007 … met één klik de eindtermen bij de kinderen brengen …
Al doende leren training docenten
Interactieve versie mbv DSB
Handleiding Interactieve versie mbv DSB Onderwerp 8 – Quiz.
Handleiding Interactieve versie mbv DSB Onderwerp 4 – Bloei van steden.
Handleiding Interactieve versie mbv DSB Onderwerp 5 – Stedelingen.
Een eerste opzet met mogelijkheden
Verrijkte Content Helicon Studiedag 2013, Velp John Hanswijk.
Intensief lezen Lees de tekst grondig door en duid kernwoorden en/of –zinnen aan. Doe dit zo. Hoe doe je dit? Volg de pijl en dan zie je het symbooltje.
Tweede wereldoorlog.
Stagebegeleiding Bijeenkomst 3 Blok 2.
Een online werk- en leeromgeving voor uw kind.
Presentatie resultaten monitor landelijk versus lokaal maart 2014.
Mijn Restaurant Opdracht ICT.
Een werkstuk maken.
Presentatie resultaten monitor INFORMATIEVAARDIGHEDEN landelijk versus lokaal maart 2014.
OFC28 mediawijsheid les 7 leren door te maken
Presentatie methodeanalyse Zo leren kinderen lezen en spellen & Leeslijn De Hand-out.
Wikiwijs.
Samenvatten Klas 4A de Foorakker.
Project Zuid-Afrika.
Online filmpjes maken. (
Online filmpjes maken. (
Boekbespreking Differentiëren is te leren, Aafke Bouwman
VIAVINCI Opbrengstgericht Engels in het basisonderwijs Dag 3.
Solliciteren: wat wil ik?
Praktijkervaring en reflectie
OUDERBETROKKENHEID Bijeenkomst 2. VORIGE BIJEENKOMST  Voorstellen  Uitleg module  Introductie ouderbetrokkenheid  Woordspin ouderbetrokkenheid  Woordspin.
Wikimedia Les 1. Wat is Wikimedia? Weten we het nog?
Waarnemen en Regeling  Expert groepen opdracht..
Hoe maak ik een PowerPoint presentatie?
Workshop INFORMATIEVAARDIGHEDEN Samen sterk met.
Weblog Een venster tussen klas en omgeving. Wat is een weblog? Een weblog is een digitaal dagboek. Je kan, wat in de klas gebeurt, delen met de omgeving.
Mobile Fun Hoi, ik ben Mobie en ik ga samen met Ronnie jullie deze PowerPoint presentatie presenteren. Op de volgende dia staat wat deze opdracht inhoud.
Trimester 2. Hfdst 1: e-Presentatie, master! e-Presentatie Met de hulp van Powerpoint gaan we leren hoe we een elektronische presentatie kan maken.
Waar blijft de tijd Sociale media in jouw leven. Waar blijft de tijd Intro Je hoorde het verhaal van Marijke. Reageer eens op haar situatie. Sociale media.
Voor de leerkracht INLEIDING
deze workshop maakt gebruik van audio-instructies
1. Wat gaan we vandaag doen ?
Vaardigheden 1. Het opzetten van een vaardighedenlijn voor leerlingen van de brugklassen. 2. Voor vakdocenten inzichtelijk maken wanneer welke vaardigheden.
Lezen 1.2 Leesstrategieën, tekstverband/signaalwoorden onderwerp en hoofdgedachte.
Sporen van Gods karakter
Mediawijsheid competentie:
Vul in wat persoonlijke en niet persoonlijke gegevens zijn
Bekijk en bespreek dit filmpje. Kunt u het filmpje niet afspelen Bekijk en bespreek dit filmpje. Kunt u het filmpje niet afspelen? Gebruik dan de.
Digi(bord)boek project <titel project>
Van leerdoel tot les Door Femke Loos.
Eerste keer werken op een chromebook
Methodisch handelen Week 1. Methodisch handelen Week 1.
Vakdidactiek en Onderwijskunde 2
Methodisch handelen Week 2. Methodisch handelen Week 2.
Transcript van de presentatie:

Lesgeven en begeleiden ICT in de les Lesgeven en begeleiden

Wat komt aan bod? ICT??? Kader van ICT op de Pabo Theoretische verkenning Praktische opdracht ICT!!!

Blik op de toekomst?

Kader van ICT op de Pabo Uitgangspunt: ICT is een middel om het leren van kinderen te verrijken, ondersteunen en te verbreden. ICT integreer je in je lesgeven. De kracht van ICT zie je pas als je weet wat en hoe leerlingen leren.

Theoretische verkenning: twee casussen Lees de twee casussen. Geef commentaar hierop met behulp van de literatuur: bladzijde 8 tot en met 12. Gebruik hierbij de termen: soorten doelen, leerlijnen en ICT-kerndoelen Koppel terug aan het kader In tweetallen overleggen en vastleggen ICT als doel of ICT als middel

Casus 1 Bij mij op school leren leerlingen in groep 2 hoe ze de computer aan moeten zetten, in groep 3 leren ze hoe ze een bestand in Paint kunnen opslaan, in groep 4 leren de kinderen typen in WORD, in groep 5 mogen de kinderen een foto maken met de digitale camera, in groep 6 oefenen kinderen hoe je een plaatje in PowerPoint invoegt, in groep 7 leren ze, hoe je in Excel een formule kunt maken en in groep 8 kijken we hoe een internetbrowser werkt. Stemkastjes in de les gebruiken!

Casus 2 Bij mij op school zijn de leerlingen in groep 2 bezig met hun eigen letter. Met de digitale fotocamera maken ze een boek met foto´s van voorwerpen die beginnen met hun eigen letter. In groep 3 werken kinderen samen aan een digitaal beeldverhaal. In groep 4 hebben de leerlingen een eigen krant op de computer gemaakt. De juf zet die op internet. In groep 5 maken de leerlingen een presentatie over hun favoriete boek. Dit doen ze in PowerPoint. In groep 6 mailen de leerlingen van onze school met een school in België over de omgeving. In groep 7 maken de kinderen samen een website over de het onderwerp vulkanen. En in groep 8 is een groepje leerlingen bezig met het maken van een echte game.

Bespreken Terugkoppelen aan kader Wat kun je zeggen over: soorten doelen leerlijnen en ICT-kerndoelen

Theoretische verkenning: 2 casussen (2) In welke situatie wordt ICT op een verrijkende manier ingezet? Aan welke leerprocesgerichte competenties werken de leerlingen? Welke ICT-competenties zet meester Jan in? ICT verrijkend of ondoordacht inzetten

Casus 3 Het is lente. Meester Jan geeft natuuronderwijs aan groep 6. Het gaat over lentebloemen. Op internet heeft meester Jan een pagina gevonden waarop afbeeldingen staan van verschillende lentebloemen. Op een werkblad heeft hij de afbeeldingen gezet. De leerlingen moeten de juiste namen erbij zien te vinden. Substitutie

Casus 4 Het is lente. Meester Jan geeft natuuronderwijs aan groep 6. Het gaat over lentebloemen. De groep gaat naar buiten op zoek naar lentebloemen. De kinderen hebben fototoestellen meegenomen om de bloemen op de foto te zetten. Terug in de klas mogen de kinderen de foto’s in een PowerPoint zetten. Meester Jan heeft ook een internetpagina met informatie over lentebloemen klaargezet. Daar zoeken de leerlingen de juiste naam bij de foto en zetten die in de presentatie. transitie

Bespreken Verrijkend Leerprocesgerichte competenties ICT-competenties

Vragen Op welke manier verrijkt ICT hier de les? Aan welke leerprocesgerichte vaardigheden werken de leerlingen? Welke ICT-competenties zet juf Yvonne in het tweede voorbeeld in?

Casus 5 Juf Yvonne geeft aan groep 7 een aardrijkskundeles. In de methode geeft ze de kinderen één voor één de beurt om een stukje van de tekst te lezen. Daarna bestuderen ze een afbeelding van een vulkaan waarbij alle onderdelen van de vulkaan zijn gezet. Na afloop van de les vraagt juf Yvonne aan de leerlingen wat de verschillende begrippen in de tekst betekenen.

Casus 6 Juf Yvonne geeft aan groep 7 een aardrijkskundeles. Ze laat de leerlingen een filmpje zien, via de beamer, van een vulkaan die uitbarst. Daarna bekijken ze samen een animatie van een vulkaan waarbij stap voor stap de uitbarsting van een vulkaan wordt bekeken. Bij elke stap geeft de animatie een toelichting. Tot slot geeft juf Yvonne de kinderen een stuk tekst waarin alle stappen nog een keer op een rijtje staan. Als ze de tekst gelezen hebben stelt ze vragen om te kijken of ze het begrepen hebben.

Bespreken Verrijkend Leerprocesgerichte competenties ICT-competenties

Pabotool Invullen: www.pabotool.nl Bedoeld: Om inzicht te krijgen op je eigen ICT-competenties; Als middel om te laten zien dat je kunt reflecteren Als ideeëngenerator (handleidingen) Voor de volgende keer invullen

Zelf aan de slag Schrijf over: Eigen ideeën over ICT inzetten in je les in maximaal 10 zinnen. Zoek hierbij ook een passend beeld.

Alternatieven http://voicethread.com/#home