Integraal Gezondheids Management in het MKB Kansen en Weerstanden Horeca Gouda www.lrconsulting.nl.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Opleidingsadviseur Fundeon
Advertisements

Goed werkgeverschap loont
Door goede gesprekken groeien
“Techniek een “vak” om trots op te zijn." mensen.
Empowerment van individu
Deze tool maakt onderdeel uit van het project Kompas Duurzaam Goederenvervoer. Dit project is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Europees.
Opvoeding en ondersteuning van personen met (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen Annette van der Putten ‘s Heeren Loo/ Rijksuniversiteit.
Health Balance Score Card
Waarom een vitale organisatie positief werkt
Nationaal Innovatie Event
Tinka van Vuuren Nederlands Congres Volksgezondheid 2013
Inzet van “vreemd” personeel Organiseer je eigen groei Marinus van Dee.
Investeren in : INNOVATIE DUURZAAMHEID GEZONDHEIDSBELEID
Retailmanagement hoofdstuk 1, paragraaf 1
Vitale en weerbare medewerkers
GAAN Gewoon Anders Ambulantisering Nieuw
Gezondheidsmanagement
De kracht van GAC Business Solutions GAC is meer dan een leverancier van softwareoplossingen. Als business partner zorgen we samen met u voor optimalisatie.
Handelingsgericht werken als schakel naar passend onderwijs
Integrale kwaliteitszorg (IKZ)
Hoofdstuk 2 Kwaliteitszorg Deel 1.
Hoofdstuk 2 Beginselen van de EG. Taken EG: Het instellen van een gemeenschappelijke markt (= interne markt), dat wil zeggen één enkele binnenmarkt. Het.
02/ / 18 Kwaliteitsmanagementprincipes -Algemeen- Om een organisatie met succes te kunnen leiden en te laten functioneren is het nodig deze.
Hoofdstuk 1 Inleiding op gedrag in organisaties
Mentale belasting & Stress op de werkvloer
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
Jeanette Kok Meeuwsen Ten Hoopen
112 juni 2012 Handreiking Gezonde Gemeente Handreiking Gezonde Wijk Betrekken van burgers bij opstellen en uitvoeren van lokaal gezondheidsbeleid.
© Kars cum suis bv Benchmarking publiekszaken Workshop Procesmanagement 7 februari 2007.
Opleiden in school, mei Opleiden in school Kennismaking met POSS Personeel en Organisatie Support Systeem Hulpmiddel bij de gesprekkencyclus.
Duurzame innovatie leiderschap en maatschappelijke legitimatie Inleiding door Leo Lenssen Boardroom 21 januari 2010.
SOCIALE INNOVATIE EN DIVERSITEIT
© de vries business consultancy, 2008
Introductie OHSAS
Handreiking Beleidsplan Veiligheidsregio
Sociale innovatie Theo Vervoort, Coöperatie Cehave Landbouwbelang Arnhem, 28 augustus 2008.
Publieke Zaak SLIMMER WERKEN. Publieke Zaak WELKOM –De dagindeling –Korte presentaties van VWS, BMC en een praktisch verhaal –11.30 uur 1 ste Workshopronde.
Duurzame inzetbaarheid
VISITATIERAPPORT WOONGOED ZEEUWS-VLAANDEREN. WAAROM VISITATIE? VISITATIE IS EEN VERANTWOORDINGSINSTRUMENT OVER DE PRESTATIES VAN WONINGCORPORATIES. EEN.
Beleid met betrekking tot roken
Meer dan de som der delen De verankering van duurzaamheid in de gehele schoolorganisatie 14 november 2014.
PREVENTIE VAN WERKSTRESS. IEDER BEDRIJF HEEFT ER MEE TE MAKEN 30% van de nieuwe WAO-gevallen wordt veroorzaakt door psychische klachten 40% daarvan is.
Hoofdstuk 1 Management accounting: informatie die waarde creëert.
Psychische klachten en werk
MVO- maatschappelijk verantwoord ondernemen
Taalakkoord: Zet in op Taal!.
Minor ondernemen Financieel Plan en prijsstelling
Business en IT Consulting
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 BIMBDK01 Bedrijfskundige thema’s Week 7 Thema 12 – Omgevingsinvloeden Business IT & Management
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 BIMBDK01 Bedrijfskundige thema’s Week 7 Thema 12 – Omgevingsinvloeden Business IT & Management
Hulpmiddelen voor bepalen activiteiten
Toezicht op governance: waar draait het om en paralellen tussen de mediasector en de financiële sector Wijnand Nuijts – Manager toezicht Governance Gedrag.
OndernemersWerknemers Start eigen bedrijf Business/groei Support Loopbaanbegeleiding Individuele coaching Outplacement/2 e spoor Duurzame inzetbaarheid.
Keuze voor één prestatie-elftal senioren. Keuze voor één prestatie-elftal senioren. De agenda bij dit onderwerp: Informeren over de argumenten over de.
1 Financiële risico’s decentralisaties Robert ‘t Hart
Jos Canton Secretaris Werkvoorzieningschap Noordoost-Brabant Mobiele telefoon:
Drentsestraat 14 – 3812 EH Amersfoort – Tel. (033) – Fax (033) – Wijk en Psychiatrie.
Wettelijke taak: Het bieden van aangepaste arbeid aan personen die door lichamelijke, verstandelijke of psychische beperkingen uitsluitend onder aangepaste.
Instrument of houding? Implementatie van regionaal en lokaal integraal volksgezondheidsbeleid.
Zicht op elke druppel Arjan Budding Marije Stronks Waterschap Vallei en Veluwe.
Maatwerk is goedkoper dan standaard GEMEENTE ROTTERDAM Bestuurs- en Concernondersteuning.
Taalakkoord: Zet in op Taal!. Teksten begrijpen Hoeveel van een tekst moet je begrijpen om de inhoud te snappen? A. 70% B. 90% C. 100% Bron:
Huurdersraadpleging donderdag 27 oktober 2016
Van Missie en Visie via strategische doelen naar beleidsplan
Visieontwikkeling Les
Kwaliteitsgroep Informatiemanagement
Omgevingswet en Gezondheid
Human Resources Accounting
Zero Accidents Netwerk Nederland Voorjaar 2014
Inspelen op innovaties
Transcript van de presentatie:

Integraal Gezondheids Management in het MKB Kansen en Weerstanden Horeca Gouda www.lrconsulting.nl

Onderwerp Masterplan Keuze voor de Horeca Weerstanden Kansen Aanpak Grote branche met veel personeel Beperkt personeelsbeleid  gezondheidsbeleid? Weerstanden Scepsis Tijdgebrek en drukte Zeer laag ziekteverzuim Kansen Financieel belang Voldoen aan de minimale wettelijke vereisten Schadelast beperken Aanpak www.lrconsulting.nl 2

Integraal Gezondheidsmanagement Vanuit NIGZ en TNO (Kwaliteit van Leven) is gewerkt aan een definitiestudie en methodiek rondom integraal gezondheidsmanagement (IGM, Zwetsloot et al., 2003). IGM is daarbij gedefinieerd als: het systematisch managen van de bedrijfsactiviteiten met het doel de gezondheid en welzijn van mens en bedrijf te bevorderen. www.lrconsulting.nl

Integraal Gezondheidsmanagement De methodiek van IGM is gebaseerd op zeven ontwikkelingslijnen: 1) Gezondheid als strategisch thema. 2) Een gezond primair proces. 3) Een gezonde fysieke (werk)omgeving. 4) Een gezonde sociale (werk)omgeving. 5) Gezonde mensen. 6) Een gezonde relatie met de directe leefomgeving 7) Gezonde producten en/of diensten. www.lrconsulting.nl

www.lrconsulting.nl 5

Uitgangspunten en opzet IGM: Integrale benadering van gezondheid op en om het werk Gaat verder dan risicobeheersing, proactief handelen Primair managementverantwoordelijkheid, voortrekkersrol Participatie van andere betrokken partijen is essentieel Ontwikkelt zicht binnen de organisatie en vraagt voortdurend om aandacht (7-lijnen) Bouwt voort op bestaande bedrijfsvoering en activiteiten Sluit nauw aan bij de principes van kwaliteitsmanagement Tweesporen benadering Ontwikkelingslijnen vormgeven (planmatig cyclisch) Kansen grijpen die zich voordoen (gezondheid integreren in de bedrijfsvoering) Groeimodel Groei op de ontwikkellijnen, score van 1 tot 6 Evenwichtige groei op alle lijnen, zodat het één niet ten koste gaat van het ander Aansluiting INK en andere kwaliteitsmodellen (GBW) www.lrconsulting.nl 6

I G M PROCES Richten Beleid, missie, visie strategische doelstellingen Inrichten Instrumenten, hulpmiddelen, gereedschappen, randvoorwaarden Verrichten Uitvoeringspraktijk www.lrconsulting.nl

Gezondheidsbeleid Bij gezondheidsbeleid gaat het streven naar goede bedrijfsresultaten samen met het investeren in een goede en gezonde werkomgeving. Niet ziekte of verzuim staat centraal, maar de vraag ‘Hoe zorgen we ervoor dat de ondernemer en het personeel met plezier en in blijvende gezondheid blijft werken?’ Met deze doelstelling is er geen sprake van achteraf repareren als er schade (bijvoorbeeld als gevolg van hoog verzuim) is ontstaan, maar van investeren. Voorlichting, onderricht en toezicht voor de medewerkers. Is niet vrijblijvend voor de medewerkers. DUURZAAMHEID! www.lrconsulting.nl

INVESTEREN Kansen zien en Kansen realiseren www.lrconsulting.nl

DUURZAAMHEID Personeelsbeleid: Vergrijzing Ontgroening Diversiteit Levenlang leren TOEKOMSTGERICHT STRATEGISCHE VISIE www.lrconsulting.nl

Gezondheidsbeleid Door gezondheidsbeleid onderdeel te maken van de normale bedrijfsvoering en er medewerkers op alle niveaus in de organisatie bij te betrekken, groeit het besef dat zij invloed kunnen uitoefenen op een gezond werkklimaat. Zo ontstaat er geleidelijk een automatisme in de aandacht voor gezond werken. Medewerkers zien zich aangemoedigd samen oplossingen te zoeken bij knelpunten in werkbelasting of arbeidsomstandigheden. Gezond ondernemen zorgt voor continuïteit! INNOVEREN en DUURZAAMHEID. www.lrconsulting.nl 11

HARTELIJK DANK voor uw aandacht. LR Consulting www.lrconsulting.nl