Geestelijke Verzorging voor mensen met een verstandelijke beperking

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kwaliteit van leven voor ouder wordende mensen en de betrokkenheid van familie Zorg en ondersteuning voor ouder wordende mensen met een verstandelijke.
Advertisements

Vrijwilligers in de geestelijke verzorging?
Vrijwillige buurtwerking in een plattelandsomgeving Buurtwerking Lennik.
Het Groeiboek: Wat staat er in en wat kan je ermee?
Nederland participatieland?
Welkom bij Best Buddies Nederland
De nieuwe werkelijkheid
Logo, drie kleuren, drie partijen bij betrokken
WMO Praat mee!.
De inhoud en invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) NAAMBert Holman DATUMoktober 2006 PLAATSAmsterdam.
De inhoud en invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) DATUM1 december 2005 PLAATSNISB Bewegen als levenslange uitdaging.
Veilig Jeugdwerk Veilig Jeugdwerk is jeugdwerk met gezonde verhoudingen tussen leidinggevenden en deelnemers. Het is van belang om mogelijk misbruik te.
Presentatie Kerken en de WMO Januari Uitgangspunten (1)  God is liefde.  Dubbelgebod: liefde tot God en tot de naaste vloeien ineen.  Dienst.
Ontdekzondag Kijk… naar de leden van je gemeente als een moeder naar haar kind.
Grenzen aan vrijwilligerswerk?. SGL Stichting gehandicaptenzorg Limburg Zorg beter met vrijwilligers 21 november 2013.
Aan de slag met nieuw elan! Visie op gemeente-zijn in de toekomst voor de protestantse gemeente in de westelijke mijnstreek.
Opzet van de workshop Kennismaken
Hoe blijf ik overeind als welzijnsprofessional?
Eindmeting proeftuin Wmo Symposium ‘Samen met elkaar’, 31 oktober 2007.
Europees Jaar In de EU : leven 85 miljoen mensen in armoede;
 …. VOOR LOKAAL SOCIAAL BELEID
Schriftlezing: Numeri 22 : 2 – 21 Zingen: Liedboek 444 : 1, 2, 3
Zorgzame Kerk Kerk zijn in een participatiesamenleving.
De Wet maatschappelijke ondersteuning NAAM Bert Holman DATUM februari PLAATS Eindhoven.
Amerpoort ondersteunt 2200 mensen met een verstandelijke beperking in de provincies Utrecht, Flevoland en in ’t Gooi. Van jong tot oud, van licht tot ernstig.
1 Stappenplan Organisatorische Integratie Handleiding en checklist bij het ontwikkelen van een sportaanbod voor mensen met een beperking binnen de sportvereniging.
Aanleiding: Van aanbodgerichte naar vraaggerichte financiering.
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
 Algemene informatie * Artikel * Auteurs  Inhoud artikel * Inhoudsopgave * Korte schets.
Een uitgestoken hand eerst ontvangen en dan geven de collecte is uiting van dankbaarheid; ‘offer der dankbaarheid’ tijd, geld en aandacht voor hen die.
De pedagogische civil society en het CJG.  Sociale omgeving = belangrijk voor advies over opvoeden  Minder mogelijk door: - Maatschappelijke ontwikkeling.
Visie en strategie gemeente Huizen Aanpak gemeente Huizen
Communicatie en dementie
Buurtbewoners met een beperking doen gewoon mee!
De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007.
Informatiebijeenkomst [plaats]. Opening Leviticus Iemand die als vreemdeling in jullie land verblijft, mag je niet onderdrukken. 34 Behandel vreemdelingen.
Regie over eigen leven..
Zin geven en zin ontvangen
Het Burgerschapsmodel leidt tot een inclusieve maatschappij
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
BUURTCOÖPERATIE SEGHWAERT: SAMENWERKEN IN DE WIJK Over talent, meedoen en samenwerken met de inwoners van Zoetermeer Powered by: Fonteynenburg, Ipse de.
MEEDOEN in Edam-Volendam Voorstellen: Katja Mooij (RCO De Hoofdzaak) Fred Wiedijk (Context NH) Coördinatie en secretariaat MEEDOEN-tafel.
Inleiding Wij zijn Zuidwester Aankondiging decentralisatie, wat nu? Proces van pionieren en verbinding zoeken Stappenplan transitiebureau Positionering.
MEE Noord en Midden Limburg Ondersteuning bij leven met een beperking.
Huiskamers van de Buurt, Amsterdam. Huiskamer van de Buurt Een collectieve voorziening in de vorm van dag(deel)arrangementen voor mensen met een beperking.
Bevordering leefbaarheid Oostdijk Presentatie Themaraad 16 april 2013.
MEE Groningen Algemene presentatie. 2  Mensen met een verstandelijke, lichamelijke beperking en/of een chronische ziekte  Anderen die beperkingen in.
Kwartiermakers(festival) Ondersteunt kwetsbare mensen, bevordert hun re- integratie en doorbreekt hun isolement. * Werken aan een meer positieve beeldvorming.
De toekomst van beschermd wonen en opvang Participeren in de samenleving.
Vrijwilligersbeleid bij SVC’08.  Beoefenen en bevorderen van de voetbalsport in al zijn vormen. Wij doen dit door deel te nemen aan door de KNVB georganiseerde.
Tekst hier Positieve beeldvorming rond diversiteit stimuleren in de media.
Workshop ‘Ben ik tevreden?’ 9 januari Welkom Workshop ‘Ben ik tevreden?’ 9 januari 2012.
Peer interacties bij personen met ernstig meervoudige beperkingen Samen beleven Sara Nijs Promotor: prof. dr. Bea Maes Co-promotor: prof. dr. Carla Vlaskamp.
M-Pact Vrijwilligers(werk) en asielzoekers 20 april 2016.
Meer verbinding, sociale cohesie en eigen/samen regie in de buurt Met het Buurtteam als stimulator, facilitator en begeleider van een samenleving die niemand.
Micha Zondag
Doelen behalen met activiteiten
Dat gaat naar het meanderplein toe!
Ontmoeting, Support en Activering bij een (dreigende) depressie
Van visie naar werkplan voor werkgroepen/commissies
Doelen behalen met activiteiten
RIBW GO verandert. Op weg naar 2015 en verder
Van visie naar werkplan voor werkgroepen/commissies
Presentatie deelgebied 4
Doelgroep kwijt Kijkende naar de doelgroep EVB+ lijkt het wel of we onze doelgroep kwijt zijn. Zoek je op internet naar bijvoorbeeld LVB+ dan krijg je.
HELP! Ik word vrijwilliger in het ouderen pastoraat.
Behandelgroep voor mensen met beginnende dementie
geloofsgesprek Waarom het ‘geloofsgesprek’ op de agenda van de Ring?
Toerusting voor (pastorale) vrijwilligers in de ouderenzorg
MeeGaan vzw   Visie.
Transcript van de presentatie:

Geestelijke Verzorging voor mensen met een verstandelijke beperking

Iedereen mag mee doen en gezien worden inI de samenleving en in levensbeschouwelijke organisaties Er is aandacht voor het levensverhaal van mensen met een verstandelijke beperking GeeVer ondersteunt deelname in kerk en samenleving en bevordert de geestelijke verzorging

Wat is nodig om zinvol te kunnen leven?

Zo gewoon mogelijk…

Iedereen mag mee doen en gezien worden in de samenleving en in levensbeschouwelijke organisaties

Voorlichting 't NIEUWS GEEVERTJE

Drempels of weerstanden van mensen met een beperking: Fysieke drempels Cognitieve drempels: leren is beperkt Het Woord centraal Ander gedrag Beeldvorming

Weerstanden bij levensbeschouwelijke organisaties: Afname geld, middelen en menskracht (we willen wel maar kunnen niet) Er zijn niet zoveel gehandicapten bij ons in de gemeente, ze staan niet ingeschreven Geestelijke verzorging is een taak van de zorgaanbieders We zijn professioneel niet bekwaam Ons gebouw leent zich er niet zo voor

GeeVer probeert de weerstanden om te buigen in mogelijkheden Door voorlichting en het stimuleren van ontmoeting verandert de beeldvorming Veranderingen worden soms door omstandigheden afgedwongen Door advies, tips, uitwisseling van ervaringen Door zelf te experimenteren met nieuwe mogelijkheden

Er is aandacht voor het levensverhaal van mensen met een verstandelijke beperking

Vraag om geestelijke verzorging Zorg omdat je iets zelf niet kunt is vanzelfsprekend, maar hoe is dat met geestelijke zorg? Beperkingen brengen vaak vragen met zich mee die raken aan diepere levensvragen. Zijn levensvragen van een mens met een verstandelijke beperking anders?

Aandacht voor levensvragen door: Het vinden van maatjes voor mensen met een beperking rondom specifieke vragen Het stimuleren en ondersteunen van groepsactiviteiten zoals gespreksgroepen De organisatie van snoezel- of sfeervieringen Het organiseren van informatie voor vrijwilligers en begeleiders rondom levensboeken en rouwbegeleiding

Gespreksgroepen Praten over geloof en levensvragen Luisteren naar verhalen Zingen of muziek maken

Begeleiding bij rouw Het vergroten van communicatie mogelijkheden van mensen met een verstandelijke beperking bij verdriet en rouw. Het versterken van de aandacht voor verlieservaringen .

Levensverhalen en levensboeken Het maken van een levensboek om communicatie ook bij het versluieren van geestkracht te bevorderen Een activiteit van mensen met een beperking, begeleiders, familieleden en vertrouwde vrijwilligers Een mogelijkheid om invulling te geven aan pastoraat

Sfeervieringen Deelnemers ervaren dat zij belangrijk zijn De viering is gericht op zintuigelijke ervaring en ontmoeting Vrijwilligers ontdekken nieuwe mogelijkheden om in contact te komen met mensen met meervoudige beperkingen

GeeVer ondersteunt deelname in kerk en samenleving en bevordert de geestelijke verzorging

Door: Een cursus totale communicatie voor voorgangers Het “Kookboek voor een droom van een kerk”, met suggesties voor gemeenteopbouw Ondersteuning van lokale initiatieven Het zoeken van levensbeschouwelijke ondersteuning voor concrete vragen van mensen met een beperking

Kan iedereen meedoen?