Het persoongebonden budget en gemeentelijk beleid Persoons gebonden bekostiging Persoons gebonden bekostiging.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Gerrie Abrahamse 18 november • Van harte welkom! • Vergadering • november 2009 Beleid verandert, verandert u mee? Inhoud presentatie: •Veranderingen.
Advertisements

Van AWBZ naar Wmo mantelzorgcafé 26 september 2013.
WMO Praat mee!.
decentralisaties Midden Holland
De decentralisaties in het sociale domein staatsrechtelijk bekeken
Veranderingen in de zorg
Stelselwijziging jeugd Hoe verder?
Informatiebijeenkomst PGB 14 mei 2012 Begeleiding nieuwe doelgroepen van AWBZ naar Wmo.
PGB ‘Breed’ ‘Maak gebruik van het persoonsgebonden budget;
Bestuurlijke ambities ‘het nieuwe werken’ in bezuinigingstijd.
Gemeente Ede Wmo Het is mensenwerk 19 februari 2014.
Regeerakkoord en het sociale domein Commissie MZ, 8 april 2013.
Nieuwe Wmo – Platform VO
Wet Maatschappelijke Ondersteuning
De Kanteling een VNG-project over vernieuwing in de Wmo
Veranderingen in de AWBZ en de Wmo
Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Nieuwe Verordening Individuele Wmo Voorzieningen Raadsinformatieavond 17 december 2009.
Wmo-beleid Drechtsteden Lenne van de Merwe 2 juni 2014.
Zorg nieuwe stijl.
AWBZ-PGB Wijziging budget PGB(2013) Uitvoering AWBZ-PGB naar gemeenten (2015) T RANSITIE IN DE ZORG.
Presentatie Geert Keser 5 november 2010
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
Participatiewet.
Hervorming langdurige zorg samen de transitie in
Decentralisaties op Walcheren
januari en februari 2011 Linda Hazenkamp
OT 1 Prijs Prestatie 15 augustus 2014
Samen verder!.
Welkom Programma Korte terugblik Veranderingen in de wetgeving
Bijpraten over de Wmo
Ontwikkelingen Wmo/AWBZ
Transitie en ondernemen Zorg voor de Jeugd in overdracht
Toelichting belangrijkste beleidslijnen concept Jeugdwet
Wmo-bijeenkomst Reinaerde
Wmo-bijeenkomst Reinaerde
Gehandicaptenplatform Overbetuwe
Hervormingen in de zorg AWBZ en Wmo
Op weg naar een solide Pgb in de Wmo en de Jeugdwet
Decentralisaties sociaal domein; Betrokken en actieve raadsleden
Registratie en facturatie
Implementatie Wmo 2015 De Wolden en Hoogeveen
1 Naar een nieuw zorg- en hulpstelsel …en wat betekent dat voor ons? Portefeuillehoudersoverleg Sociale agenda 15 mei 2013.
Hervorming langdurige zorg
Aanleiding tot verandering
Presentatie ABVAKABO 10 april 2006 Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)
Charlotte Fruytier Fruytier Arbeidsrecht/Ambtenarenrecht Expertpool VNG-OTD 24/
Veranderingen in de zorg vanaf 2015
Charlotte Fruytier Fruytier Arbeidsrecht/Ambtenarenrecht Expertpool VNG-OTD 20/
Informatiebijeenkomst 24 maart 2015 Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
Informatiebijeenkomst 24 maart 2015 Persoonsgebonden budget.
Wet Maatschappelijke Ondersteuning 24 mei Hoe het was… Welzijnswet Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) Aantal subsidieregelingen uit.
Veranderingen in de zorg
Bedrijfsfunctiemodel IZO AWBZ, Wmo en Zvw Informatievoorziening Zorg en Ondersteuning JANUARI 2013 VERSIE 1.0 IZO Informatievoorziening Zorg en Ondersteuning.
De Wet maatschappelijke ondersteuning. Waar gaan wij u over informeren Wat is de Wet maatschappelijke ondersteuning? Hoe werkt het wanneer u zich aanmeldt.
Project oriëntatie op het beroep
1.Waarom nieuwe Wmo 2015? -Brede herziening langdurige zorg (Wlz. Zvw en Wmo; -AWBZ (1968) werd te duur; -AWBZ is teruggebracht naar kern (Wlz per 2015.
Samenhang in het sociaal domein Sociale visie, decentralisaties Commissie S&V 17 april 2012.
Stimulansz Wetsvoorstel Jeugd De Jeugdwet Juli 2013.
Decentralisatie AWBZ Gemeentelijke aanpak. College Zorg en Welzijn (CZW) Bestuurlijk overlegplatform Zeeuwse gemeenten (13) en Provincie (sinds 2005)
Een half uurtje pgb, hoe staat het er mee 16 april 2016 DELFT Duchenne Congres Duchenne Parent Project Frans van der Pas.
1.Kernpunten Wmo voor wat betreft voorzieningen voor zelfredzaamheid en participatie; 2.Wat zijn de aandachtspunten bij belangenbehartiging voor cliënten.
Decentralisatie - Awbz-begeleiding. Hoe is het nu? De Kanteling; de vraag achter de vraag Eigen verantwoordelijkheid ook in financiële zin Sociale netwerk.
Zorg Verandert. Presentatie SBOG Marijke Hempenius 2 maart 2015.
Foto's: fotostudio Van Leuveren persoonsgebonden budget.
SAMENHANG NIEUWE WETGEVING EN DE GEVOLGEN. HOE WAS HET? AWBZ WMO1 ZVW Wajong WVGWVG welzijnswet WSWWSW Etc …. Fragmentatie en versnippering Ondoorzichtig.
Waarom?  Sociale Agenda De Sociale Agenda  Uitgaan van Maatschappelijke Vraagstukken i.p.v. alleen wet- en regelgeving  Transities.
Project Verordeningen etc.
Raadsinformatieavond PGB
Wmo beleid in de Drechtsteden
Transcript van de presentatie:

Het persoongebonden budget en gemeentelijk beleid Persoons gebonden bekostiging Persoons gebonden bekostiging

7 april 2014 Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 Jeugdwet Ontwikkelopgave: De regie en de keuze vrijheid bij de burger te houden door een vorm van vraaggestuurde, cliëntgebonden, bekostiging Toegroeien naar een cliëntgebonden bekostiging Persoonsgebonden budget ………… en 2016 Overgangsrecht: Gemeentelijk beleid pgb zo veel aansluiten op huidige AWBZ beleid pgb m.b.t. huidige budgethouders

7 april 2014 Regio Rivierenland Budgethouders ( ) cliënten met een indicatie Begeleiding: 2465 (1950 volwassen en 515 jeugd) cliënten met een indicatie groepsbegeleiding: 860 (575 volwassenen en 285 jeugd) 33% van de cliënten geeft aan een PGB te wensen voor Begeleiding individueel 27% van de cliënten geeft aan een PGB te wensen voor Begeleiding groep.

7 april 2014 Het recht om te kiezen voor een Persoonsgebonden budget 4 -Wmo maatwerkvoorziening -Jeugd> individuele voorziening: -M.u.v. jeugdbeschermingsmaatregel/-reclassering -M.u.v. opname in gesloten accommodatie met machtiging -Komt een inwoner in aanmerking voor een maat- werkvoorziening of een individuele voorziening, dan heeft gemeente een informatieplicht t.a.v. de keuzemogelijk van een pgb en de gevolgen van die keuze.

7 april 2014 Voorwaarden aan toekenning pgb De aanvrager/ondersteuner moet in staat om de aan de pgb verbonden taken op een verantwoorde wijze uit te voeren? De aanvrager/ondersteuner moet motiveren dat het door de gemeente gecontracteerde aanbod van maatwerk- of individuele voorzieningen* niet passend is in zijn specifieke situatie. College moet beoordelen of de kwaliteit van de beoogde diensten, hulpmiddelen en andere maatregelen goed is. 5

7 april 2014 Beleidsvrijheid gemeenten Gemeenten bepalen wijze van vaststelling van de hoogte van het pgb en leggen dat vast in de verordening. Gemeenten mogen differentiëren in de hoogte van het pgb en verschillende tarieven hanteren Gemeenten mogen een aanvraag voor een pgb weigeren als de kosten van het pgb hoger zijn dan de kosten van de maatwerk– of individuele* voorziening. Bij verordening kunnen gemeenten bepalen onder welke voorwaarden de budgethouder de mogelijkheid heeft om diensten, hulpmiddelen, woningaanpassingen en andere maatregelen te betrekken van een persoon die behoort tot zijn sociale netwerk. Indien de cliënt onjuiste of onvolledige gegevens verstrekt, mogen gemeenten een pgb besluit herzien of intrekken

7 april 2014 Gemeentelijke acties in 2014 Huidige pgb ontvangers tijdig informeren over de wijzigingen Medio 2014 Bepalen of en zo ja hoe budgethouders ondersteund gaan worden Tweede helft 2014 Beleidsuitgangspunten pgb opstellen, Wmo raden raadplegen en Verordeningen en beleidsregels opstellen en laten vaststellen door colleges en raden. Gereed voor laatste kwartaal 2014

7 april 20148