WELKOM Raadsinformatieavond 10 juli 2013 EEN NIEUW BEDRIJFSMODEL VOOR DE KOM.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Ervaringen in samenwerking
Advertisements

Gezamenlijke uitwerking adoptiegroepen Wijkwerkers & Gezinswerkers
De Groene Heuvel “Hof van heden en de toekomst”. Schetsen voor de toekomst.
Regionale bijeenkomst Werken naar Vermogen Regio Limburg Geert Schipaanboord.
20 decembe r 2011 Energiebesparing particuliere verhuurders.
Welkom Informatiebijeenkomst IDOP Galder-Strijbeek 28 februari 2011.
V E R N I E U W E N D D E N K E N, V E R N I E U W E N D D O E N 1 Project Kunstwerk Diepenheim • Korte terugblik •Resultaten verkenningfase • Projectplan.
Ontwikkelplan MFC De Kreek Visie en rendement Presentatie Commissie Samenleving en Financiën Gemeente Maasdriel, 21 augustus 2012 door Leendert de Jonge.
Kostenbeheersing leerlingenvervoer case Gemert-Bakel
(Gebieds)kenmerken Regio Groningen en Assen
T h e q u a l i t y m a k e r s 10 juli 2014 VAB bijeenkomst 10 maart Uitvoering GMO bij FresQ Loek Jochems.
Veranderingen in de zorg
Kansen voor kinderen Carla Scheffer Rens van Kleij Startbijeenkomst Brede School Wassenaar 18 december 2012.
Decentralisatie AWBZ april 2013
Project Wot nieuwland.
Stichting de Jansheeren Perspectief na kortingen ?
Meerjarenbegroting Context  Onzekere economische tijden  Afnemende financiële mogelijkheden  Bezuinigingspakket voortgangsrapportage CWP:
Onderzoek kwetsbare gezinnen de noodzaak tot ontschotting
Waarde-volle zorg LPZ, 11 oktober Opbouw Voorstellen Ontwikkelingen Ander perspectief In gesprek 2.
Regeerakkoord en het sociale domein Commissie MZ, 8 april 2013.
Welkom op de conferentie De gemeente geeft thuis 6 maart 2012.
Meerjaren Welzijnskader
HBO5 in Vlaanderen LEIDO, 8 april 2013 Liesbeth Hens
De Bibliotheek onder vuur E-Books Tablets Internet Social Media Bezuinigingen Heeft de bibliotheek nog toekomst?
Meerjarenbeleidsplan Kunst en Cultuur Culturalis.
Verbinden, stimuleren & ontwikkelen Wetsvoorstel Werken naar Vermogen informatie voor SW- medewerkers.
Vereniging van Nederlandse Gemeenten Ontwikkelingen afvalwaterketen De aanpak afvalwaterketen VNG en UvW.
Accommodatiebeleid Inspraak en informatiebijeenkomst Beheersstichtingen 28 januari 2013.
Decentralisaties oftewel: de transformatie van het sociale domein
Werken naar Vermogen In de Drechtsteden G.A. ten Dolle, directeur Dordrecht Projectgroep Wwnv 1 December 2011.
Maatwerk in (op)scholing project 1 1. Waarom?  30% van de lessen in Rotterdams VO door onbevoegde leraren  7% nog niet compleet bevoegd  23% geheel.
Presentatie Geert Keser 5 november 2010
Welkom Workshop: Vereniging van de Toekomst Programma: -Voorstellen -Introductie Huis voor de Sport Limburg -Vereniging van de Toekomst.
Vereniging voor Waterstaat en Landinrichting Een terugblik over de financiën van 2007 t/m 2013, maar ook de uitgangspunten om een gezonde vereniging te.
Convenant Rotterdam Half Time Tribune MKB-Rijnmond 1 1.
Ombouw Amstelveenlijn
Programmabegroting 2015 – november 2014 [+ aangevuld met sheet 3 t/m 9]
Perspresentatie Gemeenteraadsverkiezingen 14 oktober 2012.
Werken met interventieniveaus
Echte Burgerparticipatie
Tripartiete overeenkomst personele gevolgen passend onderwijs.
De Wiekelaar als ontmoetingspunt De rol van Kulturhusen en de Wmo.
Het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een beperking
Presentatie over conceptontwikkelingsprogramma stedelijke vernieuwing toelichting op eerste stap in aanvraagprocedure voor Investeringsbudget.
(mee)Bewegen in de jeugdzorg. Kaders 1.Landelijke visies op opvoeding en jeugdzorg 2.Transitie jeugdzorg 3.Gedeelde missie en visie in Overijssel 4.Organisaties.
Servicecentrum Drechtsteden Resultaatgerichte dienstverlener voor de regio!
Beleid voorschoolse periode. Geschiedenis peuterwerk moeders komen samen terwijl kinderen spelen vrijwilligers die kinderen samen laten spelen professionalisering.
CULTUUREDUCATIE IN ALBLASSERDAM Bijeenkomst voor Informatie en Opinie over Welstand en Cultuur, Alblasserdam 8 okt
Informatiebijeenkomst gemeenteraden ‘Transitie’ 11 en 12 juni 2013 Presentatie door: Pietsje Hulshoff en Heinrich Winter.
Haalbaarheidsonderzoek Project Bossche Poort 8 maart 2007.
Transformatie/transitie jeugdzorg Zeeland Cora Schout 16 april 2013.
Congres 2016 “Kerk in Uitvoering” Welkom bij de workshop Geld Door: Huib van der Burg, portefeuillehouder ‘geld’
Stichting Veteranen Actief Veteranen met een missie 2.0 augustus 2011 GEWAAGD DOEL Waarheen gaan wij? HOGER DOEL Waarom bestaan wij? KERNKWALITEITEN.
1 Verbeterplan Zwembad “De Marke”” in opdracht van gemeente Hattem Maart 2014.
Dordt aan Zet. De gebruikswaarde van een voorziening maximaliseren door de behoefte van alle belanghebbenden centraal te stellen. Gemeentelijk Eigendom.
Op weg naar een financieel gezond Gouda ‘Op weg naar een financieel gezond Gouda’ Alternatieve begroting/beleidsvoorstellen e.v.
Werkbezoek ambtenaren SRE-gemeenten 25 september 2012.
Organisatieontwikkeling Bijeenkomst voor Informatie en Opinie 9 oktober 2012.
Het Carré Een nieuwe visie op het historisch centrum De Heerenveense School 11 juli 2012.
G e m e e n t e H a r d i n x v e l d - G i e s s e n d a m Bijeenkomst Onderzoek Maatschappelijke Agenda (MAG) 1 juni 2016.
OPZET Presentatie Achtergrond decentralisaties Wat verandert er in de WMO en zorg Wat gebeurt er nog meer in de gemeente Wat betekent dit voor Brielle.
Welkom Wijk verenigingen Bewoners overleg Buurt verenigingen BeheerdersGemeenteOverige.
Decentralisaties Werk, Wmo en Jeugd - Gevolgen situatie in Den Haag - Beleidskader Sociale Agenda ABR.
Crowdfunding.
AGENDA WOG 15 juli Opening Mededelingen
Jeugdgezondheidszorg 0-19
ONDERWIJS EN ARBEIDSMARKT
Basistekst : Talentontwikkeling
Taskforce op bezoek bij VIAG congress
MovingFuture Femke Schot, Thomas van Breemen-Schneider, Sanne Wolters, Sam Gilling & Eva Verduin.
Transcript van de presentatie:

WELKOM Raadsinformatieavond 10 juli 2013 EEN NIEUW BEDRIJFSMODEL VOOR DE KOM

Een nieuw bedrijfsmodel voor DE KOM Inleiding Terugblik | context Plan: DE NIEUWE KOM Vragen?

DE KOM DE KOM is het bruisende cultuurcentrum van Nieuwegein (en regio) waar altijd wat te beleven is. DE KOM vervult een basisbehoefte door mensen te boeien, te vermaken, uit te dagen, te confronteren, te verrassen en te laten reflecteren in en door de kunsten, vanuit de overtuiging dat dit mensen gelukkiger maakt, hen verbindt, hen ondersteunt bij hun ontwikkeling en bijdraagt aan een gezonde, weerbare, creatieve samenleving en aan een sterk en aantrekkelijker Nieuwegein voor de (toekomstige) bewoners.

DE KOM is uniek door de bundeling van moderne faciliteiten en talenten en de daarmee samenhangende mogelijkheden, kwaliteiten en synergie. Om dit optimaal te versterken en te benutten staat DE KOM midden in de samenleving, als knooppunt: betrokken, proactief, ondernemend en met een open naar buiten gerichte blik. BASIS PLAN NIEUWE KOM

Plan DE NIEUWE KOM biedt Genoeg bouwstenen om DE KOM komende jaren tot het bruisende cultuurcentrum van Nieuwegein (en regio) uit te laten groeien Een ondernemend bedrijfsmodel Een verbindende netwerkorganisatie Een optimaal gebruik van gebouw en faciliteiten Een vernieuwend financieringsmodel Een maximale bezuiniging op de benodigde subsidie binnen de door de gemeente geformuleerde kaders: niet bezuinigen op kwaliteit en deelname jeugd en jongeren

Situatie nu subsidie voor kunstencentrum voor theater

2012, de resultaten Turbulent Minder cursisten (-12%) 60% bezetting theater Horeca en (commerciële) verhuur trekt aan Klein negatief resultaat Omzet 3,6 miljoen excl. huisvesting

2013, de verwachtingen kunstencentrum Minder belangstelling voor traditioneel aanbod Meer belangstelling andersoortig, innovatief aanbod Toename aantal projecten theater Kaartverkoop theater positief Horeca en (commerciële) verhuur groeit

Bezuinigingen: stand van zaken voor theater: uit eigen exploitatie / reserve Opdracht voor kunstencentrum door kostendekkend organiseren volwassenonderwijs: in overleg met de gemeente is KplusV gevraagd om de implicaties daarvan in beeld te brengen

Vraagstelling Kan de gewenste bezuiniging van gerealiseerd worden door kostendekkende tarieven voor volwassenen? Kan de bezuiniging van worden gerealiseerd door ingrijpende wijzigingen in de organisatie van de kunsteducatie, binnen de door de raad gestelde minimale gelijkblijvende deelname aan en kwaliteit van kunsteducatie voor jeugdigen?

Aanpak Voorbereiding (onderzoek naar beleidskaders e.d.) Doorlichten bedrijfsvoering, doorlichten medewerkersbestand Omgevingsonderzoek Ontwerp kansrijk model

Uitkomst n.a.v. de vraag Van huidige subsidie kunstencentrum gaat er naar volwassenonderwijs (vwo) Kostendekkend organiseren van directe en indirecte kosten vwo is niet mogelijk Kostendekkend organiseren van directe kosten vwo resulteert in een maximale bezuiniging tussen en Het is niet mogelijk een bezuiniging van binnen kc te realiseren zonder aantasting kwaliteit en kwantiteit jeugdigen

Uitkomst n.a.v. kunstencentrum Uit benchmark blijkt dat we een gedegen, gemiddeld, ietwat aanbodgericht traditioneel kunstencentrum zijn Veronderstelling dat er meer subsidie naar kunstencentrum van DE KOM gaat in vergelijking met andere instellingen is niet juist

Noodzaak nieuw bedrijfsmodel Door sterke vermindering van directe en indirecte (overhead)kosten in combinatie met nieuwe producten is een groter resultaat te bereiken Dit vraagt wel om een nieuw bedrijfsmodel Nieuw model gebruiken om de omslag naar een ondernemende netwerkorganisatie te realiseren en zo bestendig de toekomst tegemoet te treden

Omgevingsonderzoek, waar liggen de kansen? Er is in Nieuwegein plek voor een vernieuwende, krachtige organisatie voor cultuurparticipatie en –educatie Organisatie moet cultureel ondernemend, schakel, knooppunt, vliegwiel en betrouwbaar zijn

DE NIEUWE KOM Ondernemende netwerkorganisatie Flexibel in de bedrijfsvoering en met innovatief vermogen Optimaal gebruik ruimte en faciliteiten DE KOM Een zo slank mogelijke ondersteunende organisatie Een kernteam breed inzetbare kunstenaar-docenten in vaste dienst, acquirerend, initiërend en uitvoerend Een flexibele, uitvoerende schil van zelfstandig werkende kunstdocenten.

Nieuwe organisatie

Stakeholders en productgroepen

DE NIEUWE KOM gefaseerd Tarieven jeugd en jongeren verhoogd met index Tarieven volwassenen directe kosten kostendekkend: gemiddelde stijging lesgelden +30% Verkleinen ondersteunende overhead organisatie Start flexibilisering arbeidscontracten Efficiency verbetering Investeren in P&C, automatisering, scholing nieuwe organisatie Investeren in kansrijke samenwerkingspartners Ontwikkelen innovatief aanbod en start implementatie Uitbouw projecten

DE NIEUWE KOM gefaseerd Tarieven jeugdigen verhoogd met index, DE KOM blijft aanbod verzorgen Vwo is geflexibiliseerd, daarvoor is docentencollectief gevormd Projectorganisatie is opgetuigd, verdient zichzelf nagenoeg bijna terug Diverse samenwerkingsverbanden zijn intensief en verankerd

DE NIEUWE KOM gefaseerd Implementatie nieuwe bedrijfsmodel afgerond, maximale bezuiniging gerealiseerd, de projectorganisatie verdient zichzelf (meer dan) terug en draagt bij aan serviceorganisatie De organisatie is omgevormd tot vraag-, service- en klantgerichte professionele daadkrachtige onderneming

DE NIEUWE KOM Kunstencentrum Bezuiniging kunstencentrum Totaal kunstencentrum Bezuiniging op theater Totale besparing Subsidie % minder (t.o.v. 2012)0-10%-15%-23%-25% Frictie- en transitiekosten (eenmalig)

Binnen gemeentelijk kader (geen verlies kwaliteit en kwantiteit jeugd en jongeren) realiseren we met het nieuwe bedrijfsmodel: Maximale bezuiniging Omvorming naar professionele, flexibele, klantgerichte, ondernemende, verbindende netwerkorganisatie Transparante financiering Slimme verbindingen en diverse samenwerkingspartners Grote bijdrage aan een gezonde, creatieve en weerbare Nieuwegeinse samenleving

Vragen?