DENKDAG ‘Bekwaamheden Beter Benutten’ VLAB – SST 31 maart 2004.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
CLIËNTOVERLEG Met neutrale voorzitter.
Advertisements

Kader - situering Vlaams Regeerakkoord
Strategisch Actieplan Werkgelegenheid Eeklo. I. Waarom het Strategisch Actieplan Werkgelegenheid Eeklo ?
Harmonisch samenwerken met personeel en vrijwilligers Samen vrijwilligen! Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk - Antwerpen 4 maart 2014.
De eerste 100 dagen van de lokale bestuurder
Veranderingen in de zorg
Welzijnsoverleg Regio Gent Martelaarslaan 204 B, 9000 Gent tel. 09/ BETREKKEN VAN DE DERDE PARTNER Een praktijkbeeld uit.
Vierde ervaringsuitwisseling “Competent van kop tot teen!” 8 april 2010 Lieselore Beckers & Isabelle De Wispeleir VIVO vzw ompetent van kop tot teen !
Dienst Ondersteuningsplan Oost-Vlaanderen VOORSTELLING VAN DE WERKING.
Dienst Ondersteuningsplan Oost-Vlaanderen VOORSTELLING VAN DE WERKING.
SWP DE LOODS TEWERKSTELLING RENDEMENT. SWP DE LOODS Doelgroepen Sociale Werkplaats 5 jaar wz Lgs Maar ook: geschikt, er moet plaats zijn, stabiel TOELEIDING:
Omgaan met kinderen en gezinnen 22 november 2013.
Pilot Wmo-Wwb Amsterdam Conferentie Werk maken van ondersteuning: relatie Wmo-Wwb 5 oktober 2006.
RECHTSTREEKS TOEGANKELIJKE HULPVERLENING (RTH): praktische uitwerking
MAATZORG IN DE THUISLOZENZORG Tine Van Regenmortel
Atelier: Groot Eiland Bezoek aan Brussel. Wat is groot eiland... = is een vereniging (vzw) voor: – sociale tewerkstelling – opleiding – werkervaring.
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Vrijdag 16 mei 2008 Brussel – Vlaams Parlement 2e Studiedag Brede School in Vlaanderen en Brussel Steunpunt GOK Departement Onderwijs Agentschap Sociaal-Cultureel.
Dienst Ondersteuningsplan Oost-Vlaanderen VOORSTELLING VAN DE WERKING.
Competent van kop tot teen! Studiedag 8 juni 2010 Competenties en VTO beleid Een degustatie van instrumenten Joke Sweygers Patricia Van Dessel VIVO vzw.
VLAB vzw Vlaamse Federatie van Beschutte werkplaatsen
prof. dr. Karel Hoppenbrouwers
1 Samenwerking in de keten Toegevoegde waarde of illusie ?
1 Verplicht vrijwilligerswerk & spanningen omtrent activering Dr. Carmen Mathijssen (Cera & LES KULeuven) 22 mei 2014.
EAD Consulentendag 2011 Diversiteitswerking Sectorconvenants 16 september 2011.
ONDERNEMINGENONDERNEMINGEN.  De sociale economie bestaat uit een verscheidenheid van bedrijven en initiatieven die in hun doelstellingen de realisatie.
De voortrajecten vanuit het perspectief van de scholen Daniël De Block, Directeur Centrum voor Leren en Werken Gent.
Divers personeel Een aangepaste klantenservice voor een divers doelpubliek Opbouwen van een sterk imago. Verborgen talenten, creativiteit en flexibiliteit.
Opleidingen. Doel? Mensen uit kansengroepen ondersteunen bij het verwerven van competenties die nodig zijn voor het vinden, behouden of verbeteren van.
1 Het nieuwe Partnerschapsverdrag Toelichting bij een evolutie.
(SLOT)EVENT WIN² 10 OKTOBER 2013 LEUVEN Algemene Inleiding Frank Vandenbroucke.
 Problemen in huidige hulpverlening met overlapping, gebrek aan samenwerking,…  Andere organisatie van hulpverlening aan minderjarigen uit: › Algemeen.
Onderzoek ervaringen van cliënten, jobcoachen en trajectbegeleiders met uitzendarbeid beeldvorming van uitzendconsulenten en werkgevers over het ATB-netwerk.
SUPPORTTEAM NAH Vlaams-Brabant Sociale Plattegrond - oktober 2014.
1. Decentralisatie van overheidstaken naar gemeenten Gemeenten worden in 2015 verantwoordelijk voor: - jeugdzorg, - werk en inkomen en - zorg aan langdurig.
Casusoverleg Forensisch Zorgtraject
Strategisch belang van de internaten en opvangcentra GO!
Vlaams overleg Groenprojecten SST 17 september 04.
Ecologische vluchtelingen
VDAB in een veranderend landschap
Actiegroep ‘Bemiddeling en Selectie’ Begeleiding: Ann De Cuyper en Luc Henau.
Hervorming Streekbeleid – Resoc/Serr-werking
ESF-project ‘naar een hervorming van het stelsel Leren en Werken’ 1.
Leren en Werken voor jongeren VLOR – 30 september 2015 Leen Baisier.
Efficiënter werken aan werk. Het Strategisch Actieplan Werkgelegenheid wil: 1.De bestaande energie efficiënt inzetten 2.Voor de groepen die nu minder.
ICF gegevens-set ‘werk’ HOE KWAM DEZE VDAB-GEGEVENS-SET TOT STAND?
Wat is inclusief speelpleinwerk? Een toegankelijk speelplein stap voor stap Wat kan VDS voor je doen? Vlaamse Dienst Speelpleinwerk Spelen met kinderen.
‘ Bruggen Bouwen’ verbinden VSO – MBO en VSO- arbeidsmarkt SITS subsidie en subsidieonderzoek A2 Presentatie regio-overleg Agentschap SZW Zuid-Nederland.
Dany Cottyn Brugge P r o j e c t o n t w i k k e l a a r E A D.
Groentenieren met kansengroepen een experiment van Velt-Asse m.m.v. reg. Volkshogeschool en O.C.M.W. Trefdag Velt te Berchem van 4 sept
Aan de slag met een gespecialiseerde jobcoach Zin?Ja! Sessie 21 april
Van segregatie naar inclusie … Tom Vermeulen directeur BuBaO KOCA vzw.
Wettelijke taak: Het bieden van aangepaste arbeid aan personen die door lichamelijke, verstandelijke of psychische beperkingen uitsluitend onder aangepaste.
Overheveling begeleiding van AWBZ naar WMO Janny Bakker-Klein Wethouder gemeente Huizen Lid VNG commissie Gezondheid en Welzijn 24 maart 2011.
Decreet Lokale Diensteneconomie Rol van RESOC en FORUM Lokaal Werkgelegenheidsbeleid.
Aan de slag met loondispensatie De praktijk in beeld.
Stand van zaken stelselwijzigingen AWBZ Monique van der Meulen 29 maart 2011.
Inspiratiedag Kinderopvang Debat Toekomst BKO
Inspiratiedag Kinderopvang Debat Toekomst BKO
Het ontwikkelen van een toetsbaar kwaliteitskader voor gezinshuizen

Hervorming van het PWA-stelsel: naar een nieuw instrument “Wijk-werken” binnen het Vlaams activeringsbeleid.
Samenwerking tussen actoren werk en zorg
PWA / art 60§7 / tijdelijke werkervaring
Oproep Mensgericht ondernemen
Hoe zit het werkveld praktisch in elkaar?
Doorstroom naar (echt) werk
100% Subsidie Ontwikkeladvies 2019.
MeeGaan vzw   Visie.
Transcript van de presentatie:

DENKDAG ‘Bekwaamheden Beter Benutten’ VLAB – SST 31 maart 2004

TE BEHANDELEN THEMATA OP WEG NAAR EEN GEZAMENLIJKE DEFINITIE … DOELGROEPBEPALING REGIONALE DIVERSITEIT EN VERANTWOORDELIJKHEID TOELEIDING SUBSIDIERING

OP WEG NAAR EEN GEZAMENLIJKE DEFINITIE …

Situatieschets Huidige reglementering: Duidelijke omschrijving van doelgroep Duidelijke omschrijving van taak:  Tewerkstelling  Doorstroming waar mogelijk

Gevolgen van ‘BBB’ Evenredige participatie van alle doelgroepen en kansengroepen op de arbeidsmarkt Inclusief waar het kan, gespecialiseerd waar het moet

Visie Creëren van tewerkstelling/begeleiding op maat voor elk individu die niet (meer), nog niet terecht kan in het NEC Kans om hokjes te doorbreken Kans om expertise en knowhow ruimer in te zetten dan de muren van bw en sw Expertisecentra op het vlak van begeleiding en omkadering van de doelgroep

Rol van de betrokken partners Overleg tussen alle betrokken partijen die bevordering van tewerkstelling van kansengroepen beogen Uitwisseling van methodieken, ervaringen, instrumenten Afspraken in het werkveld

DOELGROEP ‘(aan)gepaste tewerkstelling’

Situatieschets Strikte afbakening van de doelgroep sociale en beschutte werkplaats Ook andere doelgroepen kunnen op dit moment niet terecht in het NEC, omwille van hun specifieke problematiek: Alternatieve straffen, deeltijds lerenden, stagecontracten voor BUSO leerlingen, stagecontracten vanuit de bijzondere jeugdbijstand, voorwaardelijke invrijheidsstelling, vluchtelingen in asielprocedure,…

Gevolgen van ‘BBB’ Evenredige participatie van alle doelgroepen en kansengroepen op de arbeidsmarkt. Een mogelijke doelgroepverruiming mag geen verdringingseffect hebben van de initieel beoogde kansengroepen

Visie Recht op arbeid concretiseren voor diverse doelgroepen, voor wie dit recht moeilijk te realiseren is (los van de oorzaak van het probleem). Gepaste tewerkstelling waar maatwerk centraal staat. Maatwerk richt zich via individuele begeleidingsplannen op de competentieontwikkeling van elke individuele werknemer, in relatie met een aangepast takenpakket.

Rol van de betrokken partners Uitbreiding van de doelgroep ‘(aan)gepaste tewerkstelling’: wie bepaalt, wie leidt toe, …? Opgebouwde expertise mbt tewerkstelling van de doelgroepen omzetten in instrumenten en methodieken, die overdraagbaar zijn naar verschillende deeldoelgroepen.

REGIONALE DIVERSITEIT ‘(aan)gepaste tewerkstelling’

Situatieschets Op dit moment bestaan er duidelijke schotten tussen de verschillende initiatieven op het vlak van tewerkstelling. Afhankelijk van specifieke, administratieve criteria kan een persoon zich oriënteren naar een werkvorm ‘(aan)gepaste tewerkstelling’.

Gevolgen van ‘BBB’ Sociale en beschutte werkplaatsen zullen onder eenzelfde beleidsdomein EWT meer en meer met elkaar te maken krijgen. Bestaande ‘overlappingen’ zullen nog toenemen in de toekomst. Groei van erkenning en waardering van elkaars waarde.

Visie Een waaier aan activiteiten binnen de ‘(aan)gepaste tewerkstelling’ maakt het aanbod ruimer voor de doelgroep (gaande van een kleinschalig ambachtelijk atelier tot een grootschalig productiebedrijf). Begeleiding op maat krijgt nog meer mogelijkheden.

Rol van de betrokken partners Bewaken van de regionale diversiteit van ‘(aan)gepaste tewerkstelling’ (schaalgrootte, activiteitenkeuze,…) Respecteren van specialisaties zowel op het vlak van doelgroep, als op het vlak van activiteiten en methodieken.

TOELEIDING

Tewerkstelling Welzijn werkzoekende BW / SWLWW (incl. gespec.toeleiders) J N Gespecialiseerde consulentVDAB-Consulent Voldoet aan objectieve criteria? J N Enkel registratie Gespecialiseerde screening Alle Vlaamse erkende instanties Verslag Inschatting tewerkstellingsmogelijkheden en ev. groeipotentieel TEC Tewerkstellingsevaluatiecomité -Negatieve selectie - subsidiebepaling Beperkte kans op de arbeidsmarkt (risicogroepen)? Gewone VDAB- procedure PEC Voldoet aan objectieve criteria? JN

Situatieschets Multidisciplinair versus objectieve criteria Voor- en nadelen in beide toeleidingssystemen

Gevolgen van ‘BBB’ Toeleiding via vdab-agentschap Alleszins wijziging in toeleiding voor personen met een handicap (vlaams fonds)

Visie Zelfde toegangspoort voor iedereen tot de arbeidsmarkt Combinatie multidisciplinaire aanpak versus ‘vaststaande feiten’ Multidisciplinair beslissingsorgaan Keuze individu staat centraal

Rol van de betrokken partners Organisatie toeleidingsprocedure Oprichting beslissingsorgaan Inbouw controle mogelijke verdringingseffecten

SUBSIDIERING

Situatieschets Sociale en beschutten werkplaatsen hebben andere financieringskanalen, subsidiëringsregels, advies- en overlegprocedures,… Beide systemen hebben positieve en negatieve elementen. Ook al zijn ze verschillend samengesteld, het eindresultaat lijkt niet veel te verschillen.

Gevolgen van ‘BBB’ Sociale en beschutte werkplaatsen hebben eenzelfde opdracht, binnen eenzelfde beleidsdomein. Door BBB is op korte termijn de toenadering tussen beide sectoren sterk toegenomen, met als resultaat een gemeenschappelijke visie op de toekomst.

Visie Sociale en beschutte werkplaatsen zijn sterke economische entiteiten. Er is een duidelijk evenwicht tussen het bedrijfsmatige en het sociale component. De subsidiëring compenseert alle meerkosten van de tewerkstelling van de doelgroep: rendementsverlies, nood aan ondersteuning, infrastructuur.

Rol van de betrokken partners Een voorwaardenscheppend kader bewerkstelligen zodat de ‘(aan)gepaste tewerkstelling’ zich binnen een leefbare context kan ontwikkelen. Garantie op invulling van recht op arbeid voor alle deeldoelgroepwerknemers inbouwen in de subsidiëring. Infrastructuur waarborgen.