Lead partner: VMM Presentatie Scaldwin Interreg IV B NWE project voorstel.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
KA2 voor de volwasseneneducatie. Strategische partnerschappen (KA2) • Van eenvoudige kleine samenwerking tot grootschalige projecten om innovatieve middelen.
Advertisements

Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw Duurzame bedrijfsvoering en duurzame teelt op land- en tuinbouwbedrijven ir. Erwin De.
Eva Roeykens Plattelandscoördinator
Geen waterkwaliteitsbeheer zonder visstandbeheer Guido Waajen.
November 2013 Opinieonderzoek Vlaanderen – oktober 2013 Opiniepeiling Vlaanderen uitgevoerd op het iVOXpanel.
Ontwikkeling Rijkswaterstaat Waterdienst en het Werkpakket
Tools voor de KRW-cyclus: wat hebben en missen we?
Internationale Scheldecommissie Jean Pauwels
Escaut Vivant – Levende Schelde Plenaire vergadering Internationale Scheldecommissie Gent – 4 december 2008.
Infomoment Oproep ontwikkelings- educatie oktober 2013.
Persconferentie Leiedal - W&Z Watergebonden bedrijvigheid Kantoren Leiedal - 24 januari 2011, 11u30.
Een werkplan om de uitvoering af te stemmen : van de tweede KRW-fase van de richtlijn beheer overstromingsrisico’s van de aanpassing aan klimaatverandering.
Waar een kleine gemeente groot in kan zijn Schaal van een kleine gemeente vraagt samenwerking: -Inhoud -geografisch Kleinere teams Minder formatie plaatsen.
Libost-Groep Provincie Antwerpen: opmaak van een ontwerp voor de aanleg van twee vispassages op de onbevaarbare waterloop Loeijens Neetje van tweede categorie.
1 European Union Regional Policy – Employment, Social Affairs and Inclusion EUROPEES SOCIAAL FONDS OPERATIONEEL PROGRAMMA Disclaimer: deze info.
PA3 Kust- en overgangswateren in het ISGD van de Schelde.
Europese Kaderrichtlijn Water WATERKWALITEITSOPGAVE
secretaris Plaatselijke Groep
Onderwijs & Arbeidsmarkt Jaap Bond, gedeputeerde Provincie Noord-Holland.
Bedrijfsvervoerplannen (BVP)
Cellule Environnement – Santé / Cel Leefmilieu – Gezondheid / Zelle Umwelt- Gesundheit 1 De werkzaamheden van het NEHAP Catherine Bouland Themaochtend.
(Kwaliteit op bedrijventerreinen) 3 Een 3 sporenaanpak van revitalisering, beheer en collectieve services Presentatie tijdens Raadscommissie Parkstad Limburg.
FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 1 Kwaliteit en Patiëntveiligheid in de Belgische ziekenhuizen anno 2008 Rapportage over.
Mededelingen: PWS SE-2 (Indonesië, hst 1 t/m 5)  Uitleg p2.2[20 min]  Maak opdr 4 t/m t/m 14 + Samenvattingsopdr.[30 min]
 Bespreken opdracht 4 t/m 8[10 min]  Uitleg p2.2[15 min]  Maak opdr 11 t/m 14 + Samenvattingsopdr ◦ PWS[25 min]
1 oktober 2009 Nieuwe regionale fietsverbindingen Uitvraag ministerie van Verkeer en Waterstaat.
Pilot-studie KRW conceptuele modellen
Roy Smits Marcel v/d Berg
Stroomgebiedafstemming Rijn West Vismigratie op de kaart
SGBP3: doelafleiding voor het eggie “Een haalbare en betaalbare stip op de horizon” Wim Twisk & Gert van Ee.
Netwerkdag 15 april Implementatie Handhaving in de VR 2 Workshop Implementatie Handhaving in de VR Robert Luinge 15 april 2009.
1 december 2004 Marjolein van Wijngaarden Planning en produkten Werkzaamheden PT1.
Inhoud Presentatie Aanleiding Verder Organisatie en fasen
ScaldWIN, een project voor een betere waterkwaliteit.
ScaldWIN, een project voor een betere waterkwaliteit.
24/10/2006 Grondwater - PA5 (vroeger P08) Philippe Meus Direction générale des Ressources Naturelles et de l’Environnement (DGRNE) Slotseminarie Mechelen.
ScaldWIN, Internationale Scheldeweek 2011 De Schelde, rivierstroom als levensstroom.
1 De kaderrichtlijn Water in uitvoering versneld door het pilootproject Scaldit Veronique Van Den Langenbergh Projectcoördinator Scaldit Plenaire vergadering.
1 Project PA4: goede toestand/goed potentieel zoet oppervlaktewater Plenaire vergadering ISC 2007 Brussel Door trekker Eric Lacasse.
1 / 30 Overzicht activiteiten en vooruitzichten project PA7.
PLEN_0901 – 10/12/ Waarschuwings- en Alarmsysteem bij calamiteuze verontreinigingen (WASS) Meldingen 2010 calamiteuze verontreinigingen in het.
Wisselwerking tussen overstromingen vanuit zee en van rivieren Workshop over overstromingsrisico’s, Antwerpen, 20 januari
Realisaties 2010 PA1 – WP5. Overzicht Communicatie Scheldecommissie Communicatie ScaldWIN Conclusie.
1 De kaderrichtlijn Water in uitvoering, versneld door het pilootproject Scaldit Veronique Van Den Langenbergh Projectcoördinator Scaldit Plenaire vergadering.
Workshop Internationale Scheldecommissie PA7b Katrien Van Eerdenbrugh Antwerpen.
Het bepalen van een significant risico en een significante toename van het risico Katrien Van Eerdenbrugh Antwerpen – ISC workshop.
Emissie-inventaris water en Waterkwaliteitsmodellering
Risicoanalyse voor het waterbeheer:
5 oktober Watergebruik/waterbeheer en de gevolgen van de klimaatsveranderingen Korte terugblik op resultaten middag dr. Mathijs Kok van het bureau HKV.
3 april 2009Dialoogdag hulp- en dienstverlening gedetineerden 1 Hulp- en dienstverlening aan (ex-)gedetineerden: wat doet het beleidsdomein WSE? Michiel.
Beter Benutten-aanpak
2.2 Managementmethodes Moderne Beheerstechnieken
Lokaal waterbeleid en Europese doelstellingen Wim Van Gils Beleidsmedewerker Water.
Een andere waterkwaliteit 1 Een andere waterkwaliteit, de cijfers over de trends.
Toekomst bestendige natuurregelgeving
Aanvragen van een KA2/S2S-partnerschap in het schoolonderwijs (2015)
Winge - Molenbeek Situering – Actoren Knelpunten Winge Algemene aanpak
Van normgericht naar effectgericht werken Hoe effectief samenwerken?
1 Conceptuele modellen – Pilot grondwaterlichaam Zand-Maas WORKSHOP 3 maart 2010 Marcel van Uden, provincie Noord-Brabant.
SCHELDESYMPOSIUM | 26 november 2015 SCHELDESYMPOSIUM 26 november 2015.
SCHELDESYMPOSIUM | 26 november 2015 SCHELDESYMPOSIUM 26 november 2015.
Vlaamse Vertegenwoordiging bij de EU Permanente Vertegenwoordiging van België Departement Leefmilieu, Natuur en Energie De milieuprioriteiten van het Hongaarse.
Voorstel voor nieuwe verordening LIFE-programma EU financiering voor milieu en klimaatactie Publ. 12 December 2011.
Groningen Internationaal Kansen benutten via Europese Programma’s EU-coördinator Jenny Otten Provincie Groningen.
Zicht op elke druppel Arjan Budding Marije Stronks Waterschap Vallei en Veluwe.
6 oktober 2016 Winnet stedelijk water Stand van zaken 6 oktober 2016 Werkgroep stedelijk water Winnet.
Business Process Management
Verbreed Afvalwaterakkoord “Maasduinen” 20 – 10 – 2010
Meetnet waterkwaliteit
STRATEGISCHE PARTNERSCHAPPEN
Transcript van de presentatie:

Lead partner: VMM Presentatie Scaldwin Interreg IV B NWE project voorstel

2 Algemeen doel Bijdragen tot een betere kwaliteit van oppervlakte- en grondwaterlichamen in het internationale stroomgebieds- district (ISGD) van de Schelde… …door de ontwikkeling en implementatie van een set kosteneffectieve, innovatieve en transnationale acties die erop gericht zijn een goede toestand te bereiken van oppervlakte- en grondwaterlichamen. Door het transnationale effect van deze acties te moni- toren, zal de basis gelegd worden voor de ontwikkeling van een transnationaal opvolgingssysteem voor de maatregelenprogramma's die in het kader van de kaderrichtlijn Water (KRW) voor het ISGD Schelde werden opgesteld.

3 Partners 1.Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) 2.Leefmilieu Brussel - Bruxelles Environnement (BIM- IBGE) 3.Direction générale opérationnelle de l'Agriculture, des Ressources naturelles et de l’Environnement (DGARNE) 4.Direction régionale de l'environnement Nord - Pas-de- Calais (DIREN) 5.Lille Métropole Communauté Urbaine (LMCU) 6.Waterschap Zeeuws-Vlaanderen (WSZV) 7.Provincie Zeeland (Prov Zeeland) 8.Ministerie van Verkeer en Waterstaat, DG Water (Min V&W)

4 Projectdoelstellingen Het project heeft 5 doelstellingen: 1.Het verbeteren van de ecologische toestand van oppervlaktewaterlichamen door rivierecosysteemontwikkeling en bevorderen van biodiversiteit (WP1); 2.Het verbeteren van de ecologische toestand van oppervlaktewaterlichamen door het beheer van sedimenten (WP2); 3.Duurzaam watervoorradenbeheer voor grondwaterlichamen (WP3); 4.Het beoordelen van de implementatie van de KRW maatregelenprogramma's (WP4); 5.De kennis en bewustwording van de grensoverschrijdende aspecten van integraal waterbeheer verhogen (WP5).

5 Inhoud WP 1 4 acties: 1.Implementatie van transnationale en kosteneffectieve acties om de ecologische toestand van oppervlaktewateren te verbeteren; 2.Monitoring van het transnationaal effect van de kosteneffectieve acties; 3.Kosten-baten analyse m.b.t. het wegwerken en verbeteren van vismigratieknelpunten op waterlopen; 4.Transnationale inventaris van prioritaire vismigratie- knelpunten en gezamenlijke verklaring van de bevoegde regionale autoriteiten m.b.t. het oplossen van vismigratieknelpunten.

6 Inhoud WP 2 4 acties: 1.Grensoverschrijdende monitoring van sedimentvrachten op kwantitatief en kwalitatief vlak op een aantal geselecteerde waterlopen; 2.Calibratie en fine-tuning van een sedimenttransport-model voor onbevaarbare waterlopen; 3.Constructie van een sedimentvang, evaluatie van de efficiëntie van verschillende configuraties en het opstellen van een sedimentvangplan voor onbevaarbare waterlopen gebaseerd op het sedimentmodel; 4.Ontwikkelen van een transnationale aanpak om de invloed van vervuilde sedimenten op de ecologische toestand van het oppervlaktewater te bepalen.

7 Inhoud WP 3 4 acties: 1.Grensoverschrijdende monitoring van grondwater op kwantitatief en kwalitatief vlak om het transnationaal beheer van grondwatervoorraden in de kolenkalk en het Nederlands- Vlaams poldergebied te harmoniseren; 2.De creatie van een conceptueel en numeriek model voor de kolenkalkaquifer; 3.De verdeling van zoet en zout water in het grondwater van poldersystemen en de mogelijke effecten van een verhoging van het zeeniveau hierop onderzoeken, onder meer aan de hand van een numeriek model; 4.Gezamenlijke verklaring van de bevoegde regionale autoriteiten voor een grensoverschrijdend beheer van de kolenkalkaquifer en van het grondwater in het Nederlands- Vlaams poldergebied

8 Inhoud WP 4 3 acties: voortbouwend op input van WP 1, 2 en 3 1.De ontwikkeling van een set indicatoren op het niveau van het ISGD van de Schelde om de uitvoering en het effect van de maatregelen van het eerste maatregelenprogramma op te volgen. 2.Vergelijking van de indicatoren en methodes die door de partners worden gebruikt om de baten van maatregelen te beoordelen. 3.Vergelijking van de indicatoren en methodes die door de partners worden gebruikt om disproportionaliteit te evalueren en onderzoeken van alternatieve financieringsmechanismen.

9 Inhoud WP 5 4 acties: 1.Evenementen voor stakeholders en waterexperts om de bewustwording en de betrokkenheid m.b.t. het ISGD van de Schelde te verhogen: startseminarie (2009) en Internationale Scheldedag (2011) 2.Informatieve website over het ISGD van de Schelde met een focus op waterkwaliteit en transnationale maatregelen, internationale coördinatieactiviteiten en organisaties, cartografische informatie en webanimatie grondwater. 3.Elektronische nieuwsbrieven 4.Informatiepakket m.b.t. transnationale coördinatie voor verschillende doelgroepen

10 Budget / partner PartnerPartnernummerBudget (€)Tot. budget (€)/regio VL-VMM1 (LP) BR-IBGE-BIM WAL-DGARNE FR-DIREN FR-LMCU NL-WSZV NL-Prov Zeeland NL-Min V&W Totaal € €

11 Budget / werkpakket (bij benadering) WerkpakketBudget (€)% tov totaalbudget Voorbereiding ,30 Coördinatie ,70 WP ,00 WP ,00 WP ,00 WP ,00 WP ,00 Totaal €100

12 Budget / budgetlijn BudgetlijnBudget (€)% tov totaalbudget 1. Personeel ,36 2. Consultancy ,30 3. Reis- en verblijf ,87 4. Vergaderingen / semin ,33 5. Publiciteit ,87 6. Uitrusting ,49 7. Investeringen ,30 8. Audit ,09 9. Administratiekosten ,39 Totaal €100

13 Project management structure Project manager Project co-ordinatorFinancial manager Partner 2Partner 3Partner 4Partner 5 Partner 6Partner 7Partner 8 Partner 1 – lead partner Project officerCommunication manager DG ENV CIS - WFD EU water directors WG env objectives & exemptions International Scheldt Commission (ISC) Heads of delegation JTS

14 Verdere stappen 04-05/12: beslissing over projecten door ‘Steering Committee’