Presentatie Kerken en de WMO Januari 2007. Uitgangspunten (1)  God is liefde.  Dubbelgebod: liefde tot God en tot de naaste vloeien ineen.  Dienst.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Informele zorg in Nederland Mirjam de Klerk Alice de Boer
Advertisements

Resultaatgericht Samenwerken
Gezamenlijke uitwerking adoptiegroepen Wijkwerkers & Gezinswerkers
Nederland participatieland?
Centrale werkwinkel D:
DE WMO: kansen of bedreigingen voor de ouderenzorg
Een nieuwe lente, een nieuw geluid? ?  Wat dromen we …
De inhoud en invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) NAAMBert Holman DATUMoktober 2006 PLAATSAmsterdam.
De inhoud en invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) DATUM1 december 2005 PLAATSNISB Bewegen als levenslange uitdaging.
Geestelijke Verzorging voor mensen met een verstandelijke beperking
KBO BUDEL – 25 maart 2014 Oog voor elkaar! In Cranendonck doen we
Eindmeting proeftuin Wmo Symposium ‘Samen met elkaar’, 31 oktober 2007.
De zorgbehoevende oudere in de samenleving. Inleiding: Zorgverlening in Vlaanderen.
WMO en de kerken.
Nieuwe Wmo – Platform VO
Wet Maatschappelijke Ondersteuning
De Kanteling een VNG-project over vernieuwing in de Wmo
Korte toelichting “Plan voor de toerusting van regionale en lokale belangenbehartigers” ALV januari 2012.
Kerken en de Wmo in Utrecht Presentatie raadsinformatieavond op 18 juni 2009.
Het Wmo loket 7 februari 2007 Floor Kaspers. De achtergrond van de Wmo Motto: Meedoen Decentraliseren Financieel: AWBZ.
Wmo-beleid Drechtsteden Lenne van de Merwe 2 juni 2014.
De Wet maatschappelijke ondersteuning NAAM Bert Holman DATUM februari PLAATS Eindhoven.
1 1.
Lokaal Makelaarschap en Maatschappelijke Stage = 3 Driebergen, 7 oktober 2008 José Roelands Mieke Erlings.
Wmo in Nijmegen. Waarom de Wmo? 4 Doel: bevorderen dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig wonen, leven en deelnemen aan de samenleving 4 Bundeling Wvg,
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
KERKEN EN WMO IN ROTTERDAM
Zorgzame Kerk Kerk zijn in een participatiesamenleving.
Politiek.
KANSEN VOOR KINDEREN EN OUDERS.
WMO en DIACONAAT regionale avonden 2014
Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o.
Ouderenraden en Actief ouder worden Colloquium GroenPlus
Hervormingen in de zorg AWBZ en Wmo
Sturen op Zelfsturing Living Lab WMO-werkplaats 26 januari 2015
De samenhang van de drie transities presentatie dorpsraadvergadering Nederwetten stand van zaken 29 september 2014.
Buurtbewoners met een beperking doen gewoon mee!
De Wet maatschappelijke ondersteuning. Waar gaan wij u over informeren Wat is de Wet maatschappelijke ondersteuning? Hoe werkt het wanneer u zich aanmeldt.
Gemeente Heerenveen. Presentatie Fries Zorgcongres Wat is de Participatieraad - Visie en missie - Werkwijze en onze werkgroepen - Advies geven.
SOCIAAL ONDERNEMERSCHAP COLLEGE 5 Onderzoek naar externe financiële mogelijkheden en inzet van mensen en middelen.
Organisatie van de hulpverlening bijeenkomst 2. Jeugdzorg de nieuwe wet op de jeugdzorg.
Project oriëntatie op het beroep
Project ‘Oog Voor Elkaar’. Oog voor elkaar, verbindt elkaar 6 projecten ‘oog voor elkaar’ in Vlaanderen Ons Centrum werkt mee aan één van deze projecten.
BUURTCOÖPERATIE SEGHWAERT: SAMENWERKEN IN DE WIJK Over talent, meedoen en samenwerken met de inwoners van Zoetermeer Powered by: Fonteynenburg, Ipse de.
Diaconale samenwerking
We lezen: Johannes 6: De preek gaat over: Mattheüs 6: 11 “Gebed om ons dagelijks brood” Voorlezer: Gretine Post Voorganger: ds. D.J. van Vuuren.
MEE Noord en Midden Limburg Ondersteuning bij leven met een beperking.
Wat betekent dit voor jou? Diaconie. Wat is jouw mening over de volgende keuzes: Diaconaat dichtbij of ver weg Diaconaat door inzet van tijd of geld Introductie.
Landelijke Beroepsvereniging Coördinatoren vrijwilligerswerk Corry Baarsma, lid van bestuur AGORA Regiocoördinator vrijwilligerswerk bij grote zorginstelling.
Jeugdwerkactie 2014 Actiedoelen. Drie pijlers onder de actie Thema 1Sterk in je schoenen Weerbaarheid van jongeren Thema 2Schouder aan schouder Zorg voor.
De Wmo is meer dan zorg? Commissie Samenleving, maandag 17 maart 2008.
Het vluchtelingenvraagstuk. Vragen ter inleiding Vraag 1: Wie heeft er vluchtelingen in zijn of haar familie (eerste lijns) en/of terugkijkend tot enkele.
Evangelisch Begeleidingscentrum Klaas van der Hoeven.
Welkom! Ledenvergadering ChristenUnie De Marne 9 november 2011.
Communicatie over veranderingen in zorg en welzijn – gemeenten en zorgaanbieders Saskia ter Kuile communicatiemanager In voor zorg! 24 feb 2015.
Wat doet de diaconie? VOORBEELDPRESENTATIE (FICTIEF) Uitleg over het werk van de diaconie.
Verbinden - vertrouwen – begrip – passie - netwerk Platform Eergerelateerd en Relationeel Geweld Kop van Noord Holland drs. MST Pfann.
Workshop door Emmy van Brakel en Petra van der Horst d.d. 9 december 2010 Project de Kanteling CG-Raad, CSO en Programma VCP.
Zorgzame Kerk Kerk zijn in een participatiesamenleving.
M-Pact Vrijwilligers(werk) en asielzoekers 20 april 2016.
Campagne en coalitievorming Contact met politieke partijen 30 januari 2014.
Decentralisaties Werk, Wmo en Jeugd - Gevolgen situatie in Den Haag - Beleidskader Sociale Agenda ABR.
Resultaatgericht Samenwerken
Het buurthuis als ontmoetingsplek
Derk Jan Poel Meppel 30 maart 2017
Workshop 5: Diensten voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg
Presentatie Commissie Maatschappelijke Zaken september 2010.
Visie ontwikkeling 10 mei 2017.
Adviesraad Sociaal Domein
lokale autonome vrijwilligersverenigingen (nu 38)
Transcript van de presentatie:

Presentatie Kerken en de WMO Januari 2007

Uitgangspunten (1)  God is liefde.  Dubbelgebod: liefde tot God en tot de naaste vloeien ineen.  Dienst van de liefde behoort evenzeer tot het wezen van de kerk als het vieren van de sacramenten en de verkondiging van Gods woord.  Dienst van de liefde beperkt zich niet tot de Kerk als familie van God, maar is universeel.

Uitgangspunten (2)  Taak politiek: rechtvaardige ordening van de samenleving.  Opdracht kerk is indirect: gewetensvorming, zuivering van de rede, opwekken van morele krachten en via inzet lekengelovigen.  Liefde zal altijd nodig zijn, ook in de meest rechtvaardige samenleving.

Uitgangspunten (3)  Naastenliefde is antwoord op wat in concrete situatie direct nodig is: werken van barmhartigheid. Naast vakkundigheid is liefdevolle toewijding nodig.  Liefde is om niet: geen middel voor andere doelen (bekering).  Gebed wapent tegen hoogmoed én berusting.

Rollen van de kerk 1.Mensen in nood helpen Kerken zijn op verschillende prestatievelden actief met concrete projecten: inloophuizen, hospices, terminale thuiszorg,formulierenbrigades, klussendiensten, opvang dak- en thuislozen, maatjesprojecten, kerk- en buurtprojecten, taallessen, vakanties voor mensen met een beperking.

Rollen van de kerk 2. Voorlichting naar kerkleden en vrijwilligers Tot de kerkgemeenschap behoren zowel gebruikers van WMO-voorzieningen als mensen die direct met hen in contact komen (i.h.b. pastores, bezoekgroepen, wijkcontactpersonen, diakenen). Informeer hen over de inhoud en mogelijkheden van de WMO. Stimuleer het gebruik van voorliggende voorzieningen.

Rollen van de kerk 3. Opzetten van een ‘voorloket’. Mensen zien soms op tegen het doen van een aanvraag. Vrijwilligers zouden hen behulpzaam kunnen zijn, door hen hierbij te ondersteunen en als maatje mee te gaan naar het zorgloket.

Rollen van de kerk 4. Financiële hulpverlening. Bij sommige voorzieningen van de WMO kan een eigen bijdrage worden gevraagd. Als die bijdrage een belemmering is, kan de diaconie, PCI of plaatselijk hulpfonds wellicht bijspringen.

Rollen van de kerk 5. Bijdragen aan nieuwe initiatieven of initiatieven van derden Kerken kunnen meewerken aan nieuwe initiatieven door te bemiddelen bij het werven van vrijwilligers in eigen kring, bestuursleden en geld.

Rollen van de kerk 6. Signaleren van problemen en misstanden Kerken kunnen problemen signaleren in de uitvoering van de WMO en die doorgeven aan organisaties, gemeentelijke overheid of politici. Intern meldpunt.

Rollen van de kerk 7. Meedenken met de overheid. Meedoen in vormen van burgerparticipatie: deelname aan WMO-adviesraad (of orgaan rond kerkelijke vertegenwoordiger), informatiebijeenkomsten, panels, platforms e.d. Bijdragen op beleidsniveau ligt meer voor de hand dan op uitvoeringsniveau.

Kansen voor de kerken  Erkenning van rol kerken, ook wat betreft gemeenschapsvorming  Stimulans tot oecumenische samenwerking  Stimulans tot samenwerking met maatschappelijke organisaties, zorginstellingen e.d.  Ondersteuning eigen vrijwilligerswerk  Financiering van projecten

Bedreigingen?  Kerken als vangnet voor tekort WMO (overheid)  Capaciteitsproblemen kerken: WMO doet extra beroep op vrijwilligers  Kunnen kerken verplicht worden tot zorg voor eigen leden?  Overheden hebben weinig oog en waardering voor inbreng kerken