Gevolgen van het bestaan of niet bestaan van God voor de mens

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Evangelische Kerk Sint-Niklaas - 16 maart Cécil Van Maelsaeke
Advertisements

1 19 jan Urk. 2 de context van 2Korinthe 3  Paulus reageert op beschuldigingen dat hij onbevoegd zou zijn (3:1,2);  Paulus plaatst zijn Evangelie.
Welkom op TOV!. bidden Geloof & gevoel ‘ik merk niks van God’
De gevolgen van de zonde
ÉÉN GOD, DE VADER 3 nov Rotterdam.
Discipelschap.
Wat de Bijbel erover te zeggen heeft
27 februari 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe 12 1 Ten aanzien van de uitingen des geestes, broeders, wil ik u niet onkundig laten. 2.
Evangelie der genade Vragen :
gestorven voor onze zonden 3 Want voor alle dingen heb ik u overgegeven, hetgeen ik zelf ontvangen heb: Christus is gestorven voor onze zonden, naar de.
Het Brood des levens Niek vorige week gesproken over je vastheid vinden bij God.
8 December 2013.
IS ER MEER? ONTDEK HET ZELF!.
Parasjah (=“gedeelte”) van vandaag
God en ons.
‘Met de Bijbel kun je alle kanten op…’ LEERMEESTER DER HEIDENEN 7 En ik ben daartoe als een verkondiger en een apostel gesteld – ik spreek waarheid en.
13 maart 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe Want gelijk het lichaam één is en vele leden heeft, en al de leden van het lichaam, hoe vele ook, een lichaam.
hebben jullie heilige Geest ontvangen?
HOEZO BIDDEN?.
Welke apostel heeft God uitverkoren om de heidenen bekend te maken met het Evangelie? 2.
Romeinen Denken en Dienen.
Deel II verzoening.
Hoe is het ons geleerd? de rechtvaardige God de schuldige mens.
"al wat in de vleeshal te koop is..." 1Korinthe 10:23-33
Pasen & Pinksteren op één dag!
Romeinen Maar de gerechtigheid uit het geloof… nl. in Gods onvoorwaardelijke BELOFTE 2.
NIET: waarom moest Christus sterven? Om op te kunnen staan en zó de dood te overwinnen! 2.
28 maart 2013 bijbelstudie nr. 7 Vanaf hoofdstuk 3:15 1.
Efeze Toen nu de zeven dagen nagenoeg om waren, zagen de Joden uit Asia hem (= Paulus) in de tempel, en brachten al het volk in opschudding.
2 maart 2014 Den Haag. Romeinen 1 18 Want toorn van God openbaart zich van de hemel over alle goddeloosheid en ongerechtigheid van mensen, die de waarheid.
1 donderdag 21 februari 2013 bespreking vanaf Hebreeen 1 1 donderdag 21 februari 2013 bespreking vanaf Hebreeen 1 1.
Paulus' brief aan de Kolossers (4).
Welkom in deze kerkdienst
Kom Hoger #5 Hij moet groter worden!
“Werpt een duidelijk licht op de zaak!”
de balans opmaken Rom 8: Wat moeten wij hier verder over zeggen? Zondag 1 Wat is je enige troost/houvast?
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
De kerk: gegeven liefde, beloofde trouw - de poorten der hel zullen haar niet overweldigen -
De strijd Romeinen 7:14 - 8:4.
Antwoorden op vragen over kerk, cultuur, Bijbelboeken, … & geloven.
Verlangens van God.
12 december 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe Gij kunt niet de beker des Heren drinken en de beker der boze geesten, gij kunt niet aan de tafel des Heren.
1 donderdag 1 november 2012 bespreking vanaf Kolosse 3 1 donderdag 1 november 2012 bespreking vanaf Kolosse 3 1.
Genade schenken 1.
Deuteronomium 30: 19 Ik neem heden de hemel en de aarde tegen u tot getuigen; het leven en de dood stel ik u voor, de zegen en de vloek; kies dan het.
Verlangen naar licht.
23 oktober 2014 Bodegraven 1. 2 terugblik... 1Korinthe 15:1-11: Christus' opstanding als historisch feit & essentie van het Evangelie Christus' opstanding.
16 nov Rotterdam. Paulus & het toekomstig oordeel... hel en verdoemenis dwaling nr. 1: hel en verdoemenis  karikatuur van gerechtigheid  geen.
Strijd tegen de zonde?.
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Hoe kun je Geloven? Een jaar of tien geleden zat ik in een studentenkamer. HIJ zat tegenover me. Als ik eraan terugdenk voel ik mijn wangen weer gloeien.
WAT IS NIEUW? 4 jan Zoetermeer.
Romeinen 7:1 – 8:2 1Weet u dan niet, broeders en zusters, ik spreek immers tot mensen die de wet kennen, dat de wet alleen gezag over een mens heeft zolang.
13 november 2014 Bodegraven 1. 2 de vorige keer: 1Kor.15:29-34 indien er geen doden opgewekt worden...  vs 29: waarom dopen?  vs.30-32: waarom doodsgevaren.
? ! Gods gerechtigheid... 1.
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
10 januari 2013 bijbelstudie nr. 3 Vanaf hoofdstuk 1:19.
Welkom in de kerk Zondag 8 HC Franeker 7 maart 2010 Thema: De Drie- enige, de God van je doop.
26 sept 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 8 1 Wat het offervlees aangaat, wij weten, dat wij allen kennis bezitten. De kennis maakt opgeblazen, maar de liefde.
Het evangelie van de opstanding
Het Goede Bericht & de GayPride Romeinen 1.
Samen met Christus 3 mei 2015 Urk. Kolossenzen 3 1 Indien gij dan met Christus opgewekt zijt, zoekt de dingen, die boven zijn, waar Christus is, gezeten.
De doop in de Heilige Geest
13 sept Zoetermeer. wat aan Romeinen 6 (direct) vooraf ging...  door één daad van ongehoorzaamheid zijn alle mensen veroordeeld tot zonde en dood;
3 oktober 2015 Garderen. De vraag is niet: waar gaat een mens heen als hij sterft? De vraag is: als een mens sterft, zal hij herleven? inleiding.
1Korinthiërs 11: 29 Want wie op onwaardige wijze eet en drinkt, die eet en drinkt zichzelf een oordeel, omdat hij het lichaam van de Heere niet onderscheidt.
18 februari 2016 Katwijk Paulus in 'Handelingen'.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 725 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN en NN hebben.
Het nieuwe verbond Koen Minderhoud 22 mei Ps 25:14 (Herziene Statenvertaling) 14 Vertrouwelijk gaat de HEERE om met wie Hem vrezen, Zijn verbond.
Levensweg NBG Bijbelvertaling
Transcript van de presentatie:

Gevolgen van het bestaan of niet bestaan van God voor de mens Fq = k Q1Q2/r2 Fg = G M1M2/r2 Een zaak voor of tegen God vanuit evolutionaire biologie Bestaat God? Een zaak vanuit kosmologie Gevolgen van het bestaan of niet bestaan van God voor de mens Een zaak voor of tegen God vanuit geschiedenis Een zaak voor of tegen God vanuit moraliteit

Waarom ik geloof dat de zaken voor God overtuigender zijn!

In elk van de vier zaken is theïsme minstens zo redelijk als atheïsme. Gezond verstand leert ons de meest optimistische optie te verkiezen wanneer er een mogelijkheid is. Bovendien lijkt theïsme ofwel de betere of zelfs de enige voor hand liggende optie. In de kosmologie berust theïsme op het onmiskenbare waarneembaar ontwerp; terwijl atheïsme gebaseerd is op onvervalsbare pogingen op dat ontwerp te verkopen als een illusie. Er zijn nog steeds geen goede atheïstische verklaringen voor het opstandingsverhaal en moraliteit. Het sterkste atheïstische argument vanuit evolutie lijkt niet juist te zijn.

Alle vier zaken voor God bevestigen en versterken elkaar. Ze onthullen dezelfde God met dezelfde liefde en zorg voor mensen (meerdere bevestigingen). Tenslotte biedt het theïsme één enkele verklaring die perfect werkt in elke zaak (filosofisch voordeel).

Waarom ik geloof dat geloof in God een betere weg is!

Als God niet bestaat Er is uiteindelijk “geen ontwerp, geen doel, geen goed en kwaad” in de wereld rondom ons.

Richard Dawkins “Het universum dat we zien heeft precies de eigenschappen die we zouden verwachten als er, in de basis, geen ontwerp, geen doel, geen goed en kwaad is, niets dan blinde meedogenloze onverschilligheid.”  River Out of Eden: A Darwinian View of Life (New York: Basic Books, 1995), 132-3.

Als God niet bestaat Er is uiteindelijk “geen ontwerp, geen doel, geen goed en kwaad” in de wereld rondom ons. Bijgevolg is er niets echts groots waarop we kunnen hopen of waarnaar we kunnen streven. Alles beweegt zich onomkeerbaar naar een dood einde, en het beste wat we kunnen doen is proberen te genieten tijdens dat proces.

Apostel Paulus “Indien er geen doden worden opgewekt, laten wij eten en drinken, want morgen sterven wij.’” 1Korinthiërs 15:32

Als God niet bestaat Er is uiteindelijk “geen ontwerp, geen doel, geen goed en kwaad” in de wereld rondom ons. Bijgevolg is er niets echts groots waarop we kunnen hopen of waarnaar we kunnen streven. Alles beweegt zich onomkeerbaar naar een dood einde, en het beste wat we kunnen doen is proberen te genieten tijdens dat proces. Er is op het einde ook geen verantwoordelijkheid, en een zeer wankele in het heden.

Inderdaad een zeer duister vooruitzicht!

Opmerkingen op het atheïstische perspectief Het is absoluut contra-intuïtief (past niet in de realiteit zoals we die waarnemen). Indien waar is er geen manier om het te weten (we kunnen niet selectief zijn in het vertrouwen van onze percepties). Het levert onleefbare oplossingen: Zelfmoord (existentialisten), Najagen van illusies (naturalistische moralisten), Een gemene “menselijke maatschappij simpelweg gebaseerd op … de wet van universeel meedogenloos egoïsme”. Daarom is er weinig (of geen) zin om deze weg (dood einde) verder te onderzoeken.

Langs de andere kant, als de christelijke God bestaat…

Er is geen “meedogenloze onverschilligheid”!!! Er is een transcendent machtig Wezen van een onbegrijpelijke schoonheid, intelligentie en kracht! En dit Wezen heeft een zeer speciale zorg voor ons: Hij heeft het hele universum geschapen om ons leven mogelijk te maken! Hij is de oorsprong van leven, intelligentie, waarden en vele andere wonderbaarlijke dingen! Hij kwam in het vlees, leefde, stierf en werd opgewekt voor ons! Daarom hebben wij de grootste hoop zowel in de leven en daarbuiten!

Apostel Paulus “Als God voor ons is, wie zal tegen ons zijn? Hoe zal Hij, die zelfs zijn eigen Zoon niet gespaard, maar voor ons allen overgegeven heeft, ons met Hem ook niet alle dingen schenken?” Romeinen 8:31-32

Opmerkingen op het christelijke perspectief Het voldoet aan het grootste streven van de menselijke geest en hart. Indien waar, moet er een manier zijn om het te weten. Daarom is er alle reden om bijzondere aandacht te schenken aan alle bewijzen voor God! Er is alle reden om meer naar de implicaties te kijken die met deze bewijzen komen.

Er is geen “meedogenloze onverschilligheid”!!! Er is een transcendent machtig Wezen van een onbegrijpelijke schoonheid, intelligentie en kracht! En dit Wezen heeft een zeer speciale zorg voor ons: Hij heeft het hele universum geschapen om ons leven mogelijk te maken! Hij is de oorsprong van leven, intelligentie, waarden en vele andere wonderbaarlijke dingen! Hij kwam in het vlees, leefde, stierf en werd opgewekt voor ons! Daarom hebben wij de grootste hoop zowel in de leven en daarbuiten!

We moeten verstandig genoeg zijn om onze Schepper dankbaar te aanbidden en Hem alleen!

Romeinen 1:21-25 Immers, hoewel zij God kenden, hebben zij Hem niet als God verheerlijkt of gedankt, maar hun overleggingen zijn op niets uitgelopen, en het is duister geworden in hun onverstandig hart. … Zij immers hadden de waarheid Gods vervangen door de leugen en het schepsel vereerd en gediend boven de Schepper, die te prijzen is tot in eeuwigheid. Amen.

We moeten verstandig genoeg zijn om onze Schepper dankbaar te aanbidden en Hem alleen! We kunnen weten wat de Schepper van ons verwacht en voldoen aan die verwachting!

Handelingen 17:24-28 De God, die de wereld gemaakt heeft en al wat daarin is, die een Heer is van hemel en aarde, woont niet in tempels met handen gemaakt, en laat Zich ook niet door mensenhanden dienen, alsof Hij nog iets nodig had, daar Hij zelf aan allen leven en adem en alles geeft. Hij heeft uit een enkele het gehele menselijke geslacht gemaakt ... opdat zij God zouden zoeken, of zij Hem al tastende vinden mochten, hoewel Hij niet ver is van een ieder van ons ...

We moeten verstandig genoeg zijn om onze Schepper dankbaar te aanbidden en Hem alleen! We kunnen weten wat de Schepper van ons verwacht en voldoen aan die verwachting! Jezus van Nazaret is de weg (naar God), de waarheid (van en over God) en het leven (van en met God)!

Handelingen 17:30-31 God dan verkondigt, met voorbijzien van de tijden der onwetendheid, heden aan de mensen, dat zij allen overal tot bekering moeten komen; omdat Hij een dag heeft bepaald, waarop Hij de aardbodem rechtvaardig zal oordelen door een man, die Hij aangewezen heeft, waarvan Hij voor allen het bewijs geleverd heeft door Hem uit de doden op te wekken.

Johannes 12:47-50 En indien iemand naar mijn woorden hoort, maar ze niet bewaart, Ik oordeel hem niet, want Ik ben niet gekomen om de wereld te oordelen, doch om de wereld te behouden. Wie Mij verwerpt en mijn woorden niet aanneemt, heeft een, die hem oordeelt: het woord, dat Ik heb gesproken, dat zal hem oordelen ten jongsten dage. Want Ik heb niet uit Mijzelf gesproken, maar de Vader, die Mij heeft gezonden, heeft zelf Mij een gebod gegeven, wat Ik zeggen en spreken moet. En Ik weet, dat zijn gebod eeuwig leven is. Wat Ik dan spreek, spreek Ik zo, als de Vader Mij gezegd heeft.

We moeten verstandig genoeg zijn om onze Schepper dankbaar te aanbidden en Hem alleen! We kunnen weten wat de Schepper van ons verwacht en voldoen aan die verwachting! Jezus van Nazaret is de weg (naar God), de waarheid (van en over God) en het leven (van en met God)! We moeten Jezus’ leer volgen om de grootste hoop waar te kunnen maken!

Mattheus 28:18-20 “En Jezus trad naderbij en sprak tot hen, zeggende: Mij is gegeven alle macht in de hemel en op de aarde. Gaat dan henen, maakt al de volken tot mijn discipelen en doopt hen in de naam des Vaders en des Zoons en des Heiligen Geestes en leert hen onderhouden al wat Ik u bevolen heb. En zie, Ik ben met u al de dagen tot aan de voleinding der wereld.”

We moeten verstandig genoeg zijn om onze Schepper dankbaar te aanbidden en Hem alleen! We kunnen weten wat de Schepper van ons verwacht en voldoen aan die verwachting! Jezus van Nazaret is de weg (naar God), de waarheid (van en over God) en het leven (van en met God)! We moeten Jezus’ leer volgen om de grootste hoop waar te kunnen maken! Die leer heeft op de eerste plaats te maken met morele waarden!

Romeinen 6:1-6 Hoe zullen wij, die der zonde gestorven zijn, daarin nog leven? Of weet gij niet, dat wij allen, die in Christus Jezus gedoopt zijn, in zijn dood gedoopt zijn? Wij zijn dan met Hem begraven door de doop in de dood, opdat, gelijk Christus uit de doden opgewekt is door de majesteit des Vaders, zo ook wij in nieuwheid des levens zouden wandelen. ... dit weten wij immers, dat onze oude mens medegekruisigd is, opdat aan het lichaam der zonde zijn kracht zou ontnomen worden en wij niet langer slaven der zonde zouden zijn