Speciale editie!!! Daar is de krant.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het tweede werkstuk.
Advertisements

Omgaan met de (regionale) pers
WWW’s World Wide Webs. Webshops trowaa.nl bol.com Onderwijs tudelft.nl steenenbrug.nl Non-profit organisatie rodekruis.nl demaakbaremens.org Onze sites.
Hoofdstuk 3A: Wonen in de stad
Hoofdpagina uitnodigen leden mijn pagina video’s berichten Daarna klik je bij Vormgeving op appearance page op de volgende pagina kies je eerst een template.
Garmin Forerunner Martin Breedijk. Garmin Forerunner • Moderne vormgeving, licht van gewicht • Uiterst gevoelige SIRF III ontvanger • Weergave datavelden.
Sporten.
Bonding and bridging Social media als platform voor nieuws en discussie in de multiculturele samenleving.
Handboek verzenden van Nieuwsbrief Caribbean.nl 12 september 2012 •Ga naar CMS •Kies Nieuwsbrief Caribbean.nl.
Les 4 cursus WordPress. Wat gaan we doen (1) 1. Importeren via Word problemen 2. Alle pagina’s en berichten verwijderen, incl prullenbak leegmaken 3.
Naam: Mijn info : Klik op “Naam”. Vul je naam in. Doe hetzelfde met “sport” Hier kun je een foto / tekening Invoegen.
Voortgangspresentatie Project Eenmaal Andermaal Groep 16 Presentatoren: Paul Polkamp en Errel Kelly ` Demonstrator: Martijn Kraaijevanger.
Lisette Vlassak, CO1C. Strenghts • Duidelijke indeling.
IPod, iPad, iPhone e-book, e-reader Wat zijn dat? Peer Custers.
Consumenten elektronica Consumenten elektronica Wat gaan we behandelen? Telefoneren Fotograferen Radio en Muziek Televisie kijken Video/Film.
Par. 4.1 Inleiding Communicatie 2HA
Impressionisme 2 De negentiende eeuw.
2 lessen.
Les 7 Hoofdstuk 11: Denken als een bridger.
De kleurenleer Primaire kleuren Secundaire kleuren
Voetbal International1 Nationale uitgeefdag 2011 Dick Holstein directeur/uitgever
Naam: herman Mijn sport: voetbal Klik op “Naam”. Vul je naam in .
Suriname Soraya van Lomwel.
Licht mengen.
Lesgeven en begeleiden
Website Usability.
berichtgeving in de media
Presentatie over Siberische husky
Verf mengen.
Lezing door Kick de Wolff
Workshop Persberichten schrijven Dinsdag 21 oktober 2008
Varkens Vandaag Het echte verhaal in de media. Zo maar wat voorbeelden John van Paassen, varkenshouder in Deurne.
G!DS Basismodule Trainingsdag 2 Naam, functie Datum, plaats.
Starten met PHP Dynamischer bouwen. PHP is een een scripttaal waarmee de server pagina’s in elkaar kunt laten zetten. Het verschil met HTML: Een php pagina.
Smaak en kleur On ne discute pas.
PR & Communicatie BIG Challenge 2014
Kleurenleer Door Robert Goede.
E-Readers wat zijn het? wat kun je er mee doen? clubmiddag 21 oktober © R.P.Vloeimans, Amstelveen, Netherlands.
Presentatie Website Oldtimer Caravan Club
Brikki Informatiedocument voor het workshoptraject van Stichting Cinekid i.o.v. Stichting KUVO Woerden 2014.
Deltion College Engels A1 Lezen [Edu/002] thema: Headlines can-do : kan het onderwerp vaststellen van korte berichten in een krant © Anne Beeker Alle rechten.
Opdrachten maken met Smartbook 7 oktober 2014
Ervaringen van kinderen in woorden vangen
BRONNEN EN PERSBUREAUS Tutorgroep 18. Kranten en persbureaus Volksrant (ANP, Reuters) NRC Next (ANP, AP, Reuters) Algemeen Dagblad (ANP) (ANP,
Gopress in Limburg: abonnement op – Gopress Kiosk: 22 bib – Gopress Krantenarchief: 29 bib.
Koningin Beatrixschool Schoolkrant enquête 2014
Piet Mondriaan Jeugd en opleiding.
Hoe werkt het Natural Coloring Systeem
PR & Communicatie BIG Challenge BIG Challenge deelnemers uit de veehouderij en andere agrarische sectoren die samen fietsen en strijden tegen kanker.
Hoe maak ik een PowerPoint presentatie?
IT? ICT? Informatica?.  Het vak informatica per profiel  Later ICT studeren  Wat houdt het vakgebied allemaal in?  Een baan in ICT  Jullie in ICT.
Mijn gemeente Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
V eenlab Alles over, en meer.
Cliënt en media wijsheid Les 4 MZ Blok 4 Ouderen en mediawijsheid.
PR & Communicatie BIG Challenge 2017
MEDIAWIJSHEID IS MEER DAN MEDIAGEBRUIK
Aardrijkskunde Bob Martijn en Bas.
MEDIAWIJSHEID IS MEER DAN MEDIAGEBRUIK
Welkom bij GO.
Druk op Esc om terug te keren Press Esc to return to normal screen
Studie vaardigheden Thema 3: Jouw brein.
PR & Communicatie BIG Challenge 2018
Alles wat je moet weten over kleur!
Dit was Piet Mondriaan. Hij is een hele beroemde Nederlandse schilder
BASISCURSUS KLEUR BASIS KLEUREN.
De linnendienst Facilitaire dienst
Je weet welke soorten gedrukte media er zijn
Handleiding Prodas-app
Sneak Preview voor CV&V Yvonne de Boer
Media.
Transcript van de presentatie:

Speciale editie!!! Daar is de krant

Lesdoelen Na deze les kun je: In grote lijnen vertellen hoe een krant wordt gemaakt. Benoemen wat voor soort berichten er in de krant staan. De vormgeving en indeling van de krant herkennen. Proefabonnee worden.

Historie krant De allereerste Leeuwarder Courant kwam uit op 19 juli 1752 en bestond uit 4 pagina’s en verscheen 1 maal per week. Na de oorlog is de uit het verzet voortgekomen Stichting Je Maintiendrai mede-eigenaresse geworden van de Leeuwarder Courant.

Redactie De journalisten en de hoofdredacteur vormen samen de redactie. De redactie is weer opgedeeld in deelredacties. Binnen- en buitenlandredactie Regioredactie Sportredactie Cultuurredactie De hoofdredacteur is eindverantwoordelijk voor al het nieuws wat in de krant komt en bepaald dan ook in grote de identiteit van de krant

Foto’s De meeste foto’s komen van onze eigen fotografen en van landelijke en internationale persbureaus. De beeldredactie bepaald de juiste foto. Foto’s worden niet gemanipuleerd. Foto’s maken een verhaal vaak een stuk begrijpelijker. Er worden ook foto’s van verslaggevers en lezers die toevallig op het juiste moment op de juiste plaats waren gebruikt..

Nieuws De Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden zijn regionale kranten. De journalisten zijn dan ook vooral regio journalisten voor lokaal en regionieuws. Voor het overige nieuws wordt gebruik gemaakt van persbureaus. De krant kent meerdere edities. Omdat regionieuws belangrijk is voor regionale kranten is het verspreidingsgebied opgedeeld in edities. Elke editie heeft dan ook zijn eigen regionieuws.

Wat staat er in de krant? Nieuwsberichten Interviews Achtergrondverhalen Reportages Advertenties is een nieuwsverhaal met alleen maar feiten. Hierin vind je altijd de antwoorden voor de volgende vragen: Wie Wat Waar Wanneer Waarom Nieuwsverhalen zijn gebaseerd op hoor en wederhoor. De dagbladen kennen geen nieuws/advertentieverhouding. De gratis huis aan huis kennen die wel.

Formaat en indeling van de krant Broadsheet (ouderwetse grote krantenformaat) Tabloid (weekend formaat) Katernen Hoofdkatern (binnen- en buitenlands nieuws) Regiokatern Sportkatern Economiekatern Katernen zijn de verschillende boekjes.

Vormgeving, de identiteit van de krant Opening (het belangrijkste verhaal) Dragende foto Hoofdartikel Achtergrondverhaal Kranten lettertype Etalage Themakleuren Lettertype (speciaal voor kranten ontworpen)

Bijlagen In een bijlage staat niet het laatste nieuws. De krant van zaterdag heeft de meeste bijlagen. Elke bijlage heeft een bepaald thema en er staan vooral achtergrondverhalen in zoals: Wonen Auto’s Sport Cultuur

Titels Leeuwarder Courant Dagblad van het Noorden Friesch Dagblad Weekbladen Huis aan Huis Sneeker Nieuwsblad Drachtster Courant Enz.

De drukkerij (NDC Grafisch Bedrijf) De modernste drukkerij van Nederland CTP (Computer To Plate) drukplaten Hypermoderne vol automatisch gestuurde Full Color pers met diverse nietmachines Maximaal 3x75.000 kranten per uur Insteekapparatuur voor kranten van meer dan 32 pagina’s Full Color

De procesgang Redactie en advertentieafdeling Paginaopmaak PPR (productie planning) Drukplaten maken op de CTP afdeling Krant voorbereiden en drukken op de Rotatie Krant sorteren en verpakken op de Expeditie Transporteren naar de lezers

Full Color druktechniek Om Full Color pagina te drukken zijn er 4 kleuren drukplaten nodig die exact op elkaar moeten liggen. Met de onderstaande mengkleuren zijn alle kleuren mogelijk. Magenta (rood) Cyaan (blauw) Yellow (geel) Zwart

Pers voorbereiden Drukplaten vastzetten op de platencilinders Papierrollen voorbereiden en papierbanen over de vouwtrechters invoeren. Snijmessen plaatsen en nietmachines op de juiste katernen instellen. Vouwmachine op de juiste krantdikte instellen.

Krant drukken en controleren Bediening via touchscreen schermen Registercontrole door camera’s Paswerk en inktdekking meten

Insteken en verpakken De Newsgrip transporteert de kranten van de Rotatie naar de Expeditie afdeling. In de Proliner worden de bijlagen volautomatisch in de rompkrant ingestoken. Bij de Newsstacks worden de kranten gesorteerd en in de bandeermachines tot pakketten verpakt.

Bezorgen De krantenpakketten worden op route gelegd. Bij de depothouders worden de kranten onder de bezorgers verdeeld en gaan ze op weg naar de abonnee. Voor de losse verkoop gaan de kranten naar de kiosk.

Nieuwe media De actuele krant op internet www.LC.nl De krant als digitaal archief op internet (www.dekrantvantoen.nl) iPad app Iphone en mobiel internet Radio (waterstadFM en radioNL)

Rondleiding en vragen Graag opdelen in 2 groepen Groep 1 met Johan Groep 2 met Jouke Blijf bij elkaar en denk om je eigen veiligheid Terugkomst in de filmzaal Vragen mogelijk tijdens en na de rondleiding