De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Verf mengen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Verf mengen."— Transcript van de presentatie:

1 Verf mengen

2 Je ziet hier een witte muur
Je ziet hier een witte muur. Op de witte muur zijn drie gekleurde cirkels geschilderd: een magenta cirkel, een cyaan cirkel en een gele cirkel.

3 1. Welke mengkleuren zie je. 2
1. Welke mengkleuren zie je? 2. Wordt de verf door het mengen lichter of donkerder?

4 Bij het mengen van verf of ander kleurstoffen, zoals inkt voor de printer of levensmiddelen kleurstof, gelden andere regels dan voor het mengen van licht. De primaire kleuren zijn de kleuren waarmee je alle kleuren kunt mengen. Dat zijn de kleuren: magenta, cyaan en geel. De secondaire kleuren zijn de mengkleuren van de primaire kleuren. Dus bij het mengen van verf zijn de secondaire kleuren: rood, groen en blauw.

5 Al deze kleuren verf en nog veel meer kleuren kun je mengen met verf of inkt in de kleuren: geel, cyaan en magenta.

6 De oude kleurencirkel Bij tekenen en in de schilderkunst gebruik je vaak deze verouderde kleurencirkel met de kleuren rood, oranje, geel, groen, blauw, paars. Rood, geel en blauw worden hier de primaire kleuren genoemd. Deze cirkel is niet wetenschappelijk,want met de kleuren rood, geel en blauw kunnen je niet alle kleuren mengen. Voor kunstschilders is dat niet erg. Uit ervaring weten zij welke kleuren zij moeten mengen, om de kleur te krijgen die zij willen. Deze kleurencirkel werd al gebruikt in een tijd dat men nog niet alle kleuren kende en men nog geen kleurstoffen/pigmen-ten had voor het mengen alle kleuren.

7 Voor drukkerijen en kleuren- printers is deze oude kleuren- cirkel onbruikbaar. Daar worden met kleuren gemengd door computers. Overal waar kleurstoffen door een computer gemengd worden, wordt deze kleurencirkel gebruikt. Met de primaire kleuren cyaan, geel en magenta kan een computer alle kleuren mengen. 3. Welke kleuren hebben de inktpatronen van een kleurenprinter?

8 Een gekleurd voorwerp weerkaatst niet alle kleuren licht.
Gekleurde oppervlakken absorberen kleuren uit licht. Gekleurde oppervlakken weerkaatsen alleen die kleur licht die jij ziet.

9 4. Welke kleur weerkaatst de rode lichtstraal en welke kleuren absorberen de rode lichtstraal?

10 5. Welke kleur weerkaatst de groene lichtstraal en welke kleuren absorberen de groene lichtstraal?

11 6. Welke kleur weerkaatst gele lichtstraal en welke kleuren absorberen de groene lichtstraal?

12 De rode kleurstoffen van de tulp absorberen alle kleuren licht uit wit licht behalve rood. Daarom komt er rood licht van die tulp in ons oog en zie je deze tulp rood. 7. Zeg in je eigen woorden waarom je de gele tulp als geel ziet en de stengel en blaadjes als groen.

13 Hoe meer kleurenstoffen er in een verf zitten, hoe meer kleuren licht de verf absorbeert.
Hoe meer kleuren er door een verf geadsorbeerd worden, hoe minder kleuren licht er door de verf weerkaatst worden. De gemengde verf is dus donkerder. 8. Meng bij de tekenles eens verschillende kleuren verf. Wordt de verf lichter of donkerder?

14 Als je verf met een andere kleur verf mengt, krijg je verf met meer kleurstoffen.
Als verf meer kleurstoffen bevat, absorbeert de verf meer kleuren licht en weerkaatst minder kleuren licht. Omdat gemengde verf minder kleuren van het licht weerkaatst, wordt het mengen van verfkleuren subtractieve kleurmenging genoemd.

15 Je mengt twee kleuren verf: Magenta en groene verf. 9
Je mengt twee kleuren verf: Magenta en groene verf Leg in je eigen worden uit, waarom de gemengde verf minder kleuren licht weerkaatst dan de magenta- of groenkleurige verf.

16 Licht mengen Bekijk nu eerst de diaserie over het mengen van licht
en beantwoord dan vraag 10.

17 10. Neem het schema groot over in je schrift of print het uit
10. Neem het schema groot over in je schrift of print het uit. Vergelijk het mengen van verf met het mengen van licht. Noteer daarvoor op de juiste plaats in het schema wat geldt voor het mengen van licht, wat geldt voor mengen van verf en wat geldt voor het mengen van verf én licht. Schrijf hier wat alleen voor licht mengen geldt. Schrijf hier wat voor verf én licht mengen geldt. Schrijf hier wat alleen voor verf mengen geldt.


Download ppt "Verf mengen."

Verwante presentaties


Ads door Google