De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Licht mengen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Licht mengen."— Transcript van de presentatie:

1 Licht mengen

2 Licht mengen Je ziet hier een rode, blauwe en
groene spotlight op de vloer Van het donkere toneel schijnen. Let op de mengkleuren van het licht.

3 Wat is de mengkleur van groen en rood licht?
Wat is de mengkleur van rood en blauw licht? Wat is de mengkleur van groen en blauw licht?

4 Al deze kleuren licht en nog veel meer kleuren
kun je mengen met rood, blauw en groen licht.

5 Kleurencirkels In deze kleurencirkel en in de stroken zie je hoe de kleuren in elkaar overlopen. De kleurencirkel wordt gebruikt door mensen die met licht werken, zoals beeldschermtechnici en belichtingstechnici)

6 Meestal wordt deze kleurencirkel met 6 kleuren gebruikt.
Primaire kleuren zijn de kleuren waarmee je alle andere kleuren kunt mengen. Er zijn drie primaire kleuren. Bij het mengen van licht zijn de drie primaire kleuren rood, groen en blauw. Primaire kleuren zijn zelf geen mengkleuren.

7 Bij het mengen van licht zijn de drie primaire kleuren rood, groen en blauw.
De mengkleuren die je krijgt als je twee primaire kleuren mengt zijn de secondaire kleuren. De drie secondaire kleuren bij het mengen van licht zijn: geel, magenta (hard rose) en cyaan (hemelsblauw).

8 4a Met welke drie kleuren lampen kun je alle kleuren licht mengen?
4b Welke van deze kleuren kun je niet mengen met andere kleuren lichtbundels: rood, geel of cyaan? 4c Hoe noem je de mengkleur van groen en blauw licht?

9 Complementaire kleuren
De kleuren die recht tegenover elkaar staan in de kleurencirkel noem je elkaars complementaire kleuren. Cyaan is dus de complementaire kleur van rood en omgekeerd.

10 Complementaire kleuren
5a Wat is de complementaire kleur van rood? 5b Wat is de complementaire kleur van magenta? 6 Vul in: De complementaire kleur van een primaire kleur is steeds een ………….. kleur.

11 Kijk nog eens naar de primaire kleuren van licht en de mengkleuren van licht
7. Welke kleuren zijn donkerder? De secondaire kleuren of de primaire kleuren? 8. Welke kleur krijg je als de drie primaire kleuren mengt?

12 Lichtbundels mengen Hoe meer kleuren er in een bundel licht zitten, hoe lichter het licht is. Als alle kleuren licht in een bundel zitten is de lichtbundel wit. Zonlicht is wit, omdat in zonlicht alle kleuren licht zitten.

13 Additief kleuren mengen
Als je twee lichtbundels mengt, dan krijg je een lichtbundel met de kleuren van beide bundels. Je krijgt dus een bundel met meer kleuren. Omdat je bij het mengen van verschillende kleuren licht, licht krijgt met meer kleuren, noem je het mengen van licht het additief mengen van kleuren.

14 Additief kleuren mengen
9. Leg in je eigen woorden uit, wat wordt bedoeld met: Het mengen van licht is additief kleuren mengen.

15 10. Neem het schema over in je schrift of print het uit
10. Neem het schema over in je schrift of print het uit. Vergelijk het mengen van verf met het mengen van licht. Noteer daarvoor op de juiste plaats in het schema wat geldt voor het mengen van licht, wat geldt voor mengen van verf en wat geldt voor het mengen van verf én licht. Schrijf hier wat alleen voor verf mengen geldt. Schrijf hier wat alleen voor licht mengen geldt. Schrijf hier wat voor verf én licht mengen geldt.


Download ppt "Licht mengen."

Verwante presentaties


Ads door Google