“Allemaal Opvoeders” Korte presentatie over het onderzoek

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Aandacht voor het steunend netwerk
Advertisements

Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
‘Makelaar Informele Zorg’
Samen werken aan inzetbaarheid en mobiliteit 1. Grote veranderingen • Jeugdzorg heeft te maken met grote veranderingen: • Transitie • Gemeenten worden.
Eigen kracht Vrijwillige kracht Professionele kracht
In Veilige Handen: Preventie van seksueel misbruik in vrijwilligerswerk met minderjarigen Tijdens deze presentatie proberen we een beeld te schetsen van.
Geef samen met SBR kinderen met een meervoudige beperking een kans om op te groeien tussen leeftijdsgenoten zonder een beperking.
Ervaringen in samenwerking
Evaluatie van mentorprojecten
Natuur en natuur beleving in de BSO 2
Prima Pleegzorg Op volle kracht vooruit! 12 juni 2012
Opvattingen en initiatieven t.a.v. schoon, heel en veilig
Presentatie Centrum voor Jeugd en Gezin Hattem
Zorg Beter mét Vrijwilligers
Ouders en Kinderen Centraal
Steunpunt opvoedingsondersteuning. 2 Opvoedingsondersteuning -Inleiding -Iedereen heeft wel eens opvoedingsvragen -Ouders -Werkveld -Opvoedingsondersteuning.
Centrum voor Jeugd en Gezin CJG-Ameland
Regelhulp Regelhulp.nl is een digitale wegwijzer van de overheid voor iedereen die zoekt naar zorg of ondersteuning. Het webportaal bevat actuele informatie.
De WMO, en maatschappelijke dienstverlening Naar een integrale aanpak.
Veilig Jeugdwerk Veilig Jeugdwerk is jeugdwerk met gezonde verhoudingen tussen leidinggevenden en deelnemers. Het is van belang om mogelijk misbruik te.
Zorgen voor getraumatiseerde kinderen
Edgar Edith van Ruijven Onlangs las ik deze brief van Edgar.
BEWONERSVERENIGING GARSTKAMP Gezond oud worden KLANKBORDGROEP Donderdag 6 juni 2013 AANVANG 13:30 UUR RECREATIERUIMTE.
Informele zorg in de wijk
op weg naar het CentrUM voor Buurt/dorp, Jeugd en Gezin
Toekomstmodel Jeugdstelsel Waarom het anders moet & hoe het anders kan
Gewoon opvoeden? Verbeter de wereld! en begin bij de opvoeding.... De Vreedzame Wijk.
28 april 2012Huis voor de Zorg1 Wmo Wat komen de Wmo-raden tegen? Basiscursus Wmo 28 april 2012 Wet Maatschappelijke Ondersteuning.
Utrecht University Samenwerking tussen school en ouders met een migratie achtergrond: ‘Partnerschap in de maak’’ Platform Allochtone Ouders 6 juni 2009.
Opvoeden binnen een eenoudergezin
Context CJG = Focus op talenten en competenties, op wat de jeugd (al) wél kan = eigen kracht Leefwereld van jeugd en ouders staat centraal.
Ontwikkelingsgericht Competentie Onderzoek
112 juni 2012 Handreiking Gezonde Gemeente Handreiking Gezonde Wijk Betrekken van burgers bij opstellen en uitvoeren van lokaal gezondheidsbeleid.
Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Historie Operatie Jong: Kind centraal en geen kind tussen het wal en het schip Gideonsgemeenten: Opvoed-
Glow.
Netwerken met en voor ouders CREATIEVE DIALOOG NCJ Jaarcongres.
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut.
Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter-Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut Najat Toub Arssi, CJG Eindhoven.
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut.
Ervaring opdoen met versterken van informele netwerken bij opgroeien en opvoeden. Pink Hilverdink, Nederlands Jeugdinstituut Regiobijeenkomst professionele.
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pink Hilverdink, Nederlands Jeugdinstituut.
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut.
Welkom op onze thema-avond
Anders kijken naar zorgsignalen. Het is pas zorg als
Ondernemen(d) in het onderwijs
 Algemene informatie * Artikel * Auteurs  Inhoud artikel * Inhoudsopgave * Korte schets.
De pedagogische civil society en het CJG.  Sociale omgeving = belangrijk voor advies over opvoeden  Minder mogelijk door: - Maatschappelijke ontwikkeling.
Wat nou als…? Vragen over eigen kinderen van pleegouders
© VIP GilzeRijen ( brengt hulpvragers en vrijwilligers bij elkaar en de website is een zusje van Zorgvoorelkaar.com. Rob: “Ik was.
Opvoedbaarheid en jeugdbeleid Henk de Vos Hanzehogeschool Groningen – Lectoraat Integraal Jeugdbeleid 16 september 2010.
Blik op de toekomst…?! Blik op de praktijk Centrum Jeugd en Gezin d.d. 18 oktober 2010.
Lectoraat Jeugd. Samen Aanleiding: coöperatie Uitgangspunt: delen, samenwerken, ontwikkelen.
Prof.dr. Micha de Winter Universiteit Utrecht
TRAJEKT Presentatie Jongerenbuurtbemiddeling 1. Wat is Jongerenbuurtbemiddeling (JBB)? Mediation Conflicthantering Richt zich op jeugd onderling of volwassenen.
Training Capaciteitsgerichte benadering Jasper Kimenai en Hechmi Souguir uur.
Solidariteit op onze school Enkele suggesties voor gesprek.
WANNEER DE AMBTENAAR MANTELZORGER WORDT Wanneer de ambtenaar mantelzorger wordt I&O Research Peter Kanne Congres Sociaal domein 2015 “De Uitdaging” 5 november.
Decentralisatie van de jeugdzorg  decentralisatie jeugdzorg  Per 1 januari 2015 gaan in één keer alle taken en  verantwoordelijkheden naar de gemeenten.
PROJECT: ORIËNTATIE OP HET BEROEP Naam: Martine Bink med.hro.nl/binmd Kamer: L
Empowerment Gezins- en wijkgericht werken Kwartaal 3 week 5.
OUDERBETROKKENHEID Bijeenkomst 1. OUDERBETROKKENHEID 
Welkom op onze ouderochtend
Happy new year Goede voornemens.... Waardenlijst Neem de waardenlijst door. Omcirkel de vijf voor jou belangrijkste waarden van de groep waarop je werkt.
(mee)Bewegen in de jeugdzorg. Kaders 1.Landelijke visies op opvoeding en jeugdzorg 2.Transitie jeugdzorg 3.Gedeelde missie en visie in Overijssel 4.Organisaties.
Betrokken waarbij en hoe? Missie/DoelOrganisatie Betrokken OpbrengstenMensen Activiteiten Inzet van: – Tijd – Waarde – Netwerk.
Respijtzorg werkconferentie ‘...respijt op maat Drenthe’ 15 april 2015 B. Bijl.
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
‘Aan de slag met ouders als onmisbare partner’
De nieuwe professional ‘Wijkwerker informele zorg’ in de WIJ-teams
Centrum voor Jeugd en Gezin Midden-Limburg
Transcript van de presentatie:

“Allemaal Opvoeders” Korte presentatie over het onderzoek Werkbijeenkomst 13 december 2011 “Allemaal Opvoeders” Korte presentatie over het onderzoek Marije Kesselring, Universiteit Utrecht

Deze presentatie Theorie: voorlopige definitie van de PCS Tussentijdse bevindingen Onderzoek vanaf 1 januari 2012

Programmatheorie Hoofdvraag: Kunnen, en zo ja hoe, de CJG een rol spelen bij het versterken van de PCS? Programmatheorie Biedt houvast in de evaluatie van nieuwe, complexe programma’s Werkzame mechanismen expliciteren Effecten inzichtelijk maken Wat verstaan we precies onder de PCS?  

Werkdefinitie Civil society: vrijwillige associaties tussen burgers, buiten de sfeer van de markt en de overheid. Toevoeging van ‘pedagogische’: betrekking hebbend op de opvoeding. De pedagogische civil society wordt gevormd door wat burgers samen ondernemen voor het opgroeien en opvoeden van kinderen. Wat valt op? Deze definitie is neutraal geformuleerd. Positief en stimulerend, maar ook negatief. In ALOP wordt PCS ‘normatief geladen’.

Werkdefinitie Actoren Attitude Acties In een goed functionerende pedagogische civil society bestaat er bij burgers de bereidheid om met elkaar in de eigen sociale netwerken en het publieke domein verantwoordelijkheden rond het opgroeien en opvoeden van kinderen te delen, in de vorm van onderlinge steun, informele sociale controle en intergenerationele contacten. Actoren Attitude Acties

Actoren In een goed functionerende pedagogische civil society bestaat er bij burgers de bereidheid om met elkaar in de eigen sociale netwerken en het publieke domein verantwoordelijkheden rond het opgroeien en opvoeden van kinderen te delen, in de vorm van onderlinge steun, informele sociale controle en intergenerationele contacten. Gezin Familie Vrienden Buurt Club

Attitude In een goed functionerende pedagogische civil society bestaat er bij burgers de bereidheid om met elkaar in de eigen sociale netwerken en het publieke domein verantwoordelijkheden rond het opgroeien en opvoeden van kinderen te delen, in de vorm van onderlinge steun, informele sociale controle en intergenerationele contacten.

Acties In een goed functionerende pedagogische civil society bestaat er bij burgers de bereidheid om met elkaar in de eigen sociale netwerken en het publieke domein verantwoordelijkheden rond het opgroeien en opvoeden van kinderen te delen, in de vorm van onderlinge steun, informele sociale controle en intergenerationele contacten. Onderlinge steun: de mogelijkheid om op elkaar terug te vallen Informele sociale controle: ‘ogen op straat’ Intergenerationele contacten: omgang kinderen en volwassenen

Tussentijdse bevindingen Aantal resultaten uit het onderzoek tot dusver

Opvoedingsverantwoordelijkheid Drie stellingen: Hoe ik mijn kind(eren) opvoed, gaat alleen mij (en mijn partner) aan. Niet alleen professionals, maar ook buurtbewoners kunnen hun steentje bijdragen aan de opvoeding. Ik vind het belangrijk dat anderen zich bezighouden met de opvoeding van mijn kinderen.

Opvoedingsverantwoordelijkheid Drie stellingen: Hoe ik mijn kind(eren) opvoed, gaat alleen mij (en mijn partner) aan → 68,9% Niet alleen professionals, maar ook buurtbewoners kunnen hun steentje bijdragen aan de opvoeding → 78,6% Ik vind het belangrijk dat anderen zich bezighouden met de opvoeding van mijn kinderen → 33,8%

Opvoedingsverantwoordelijkheid Mogelijke verklaringen: Term ‘opvoeding’, mogelijk associatie met morele opvoeding Publieke ruimte vs. privésfeer Algemeen vs. eigen kind Vervolgonderzoek: focusgroepen om kwantitatieve data kwalitatief te duiden

Activiteiten Stel dat in uw buurt activiteiten georganiseerd worden waardoor u in contact kunt komen met andere opvoeders, zou u dan belangstelling hebben voor: Ouderkamer Themabijeenkomst Persoonlijk advies Internet advies Praktische steun Training/cursus Leuke dingen

Activiteiten

Uitspraken professionals “In het begin had ik het idee dat vrijwilligers vooral een goedkope manier waren om zorg te bieden. Er is een wereld open gegaan over hoeveel een vrijwilliger kan betekenen”. “Het is iets van mezelf geworden. Het zit inmiddels in mijn genen”. “In het begin was het me wat onduidelijk, nu wordt het helderder. Versterken van de PCS heeft nog wel tijd nodig om tot bloei te komen, maar zit al meer op mijn netvlies en ik snap nu dat we hier echt mee bezig moeten”. “Ik ben er meer over na gaan denken en me bewuster geworden dat ik me hierop kan richten en hoe ik dat kan doen. Ik ben ook meer gaan beseffen dat het CJG hier een rol in kan spelen”.

Uitspraken professionals “Toen we hiermee begonnen waren de mensen eerst in shock. Ze waren gewend aan het zitten achter een balie en te wachten tot mensen zouden komen. We hebben ze het kantoor uitgejaagd. Naar de mensen toe. Dat gaf een omslag in het denken en een verlichting: Wij als CJG medewerkers zijn niet verantwoordelijk om de problemen van de ouders op te lossen. Er ontstaat een ander krachtenveld en de medewerkers zeggen: Wauw, dit geeft energie om zo te werken. Wat een leuke baan”. “Ik merk een verschuiving in het CJG. Van een ‘BJZ model’ naar een sociaal ecologisch model. Dus van probleemgestuurd, naar kansgericht”. “Er zijn overleggen met de gemeente, maar ook binnen de organisatie is er voor deze manier van werken gekozen”.

Uitspraken professionals “Je kunt de visie bespreken, maar concreet maken is soms wel eens moeilijk”. “Wanneer ben je tevreden, wanneer is het goed? De resultaten van deze manier van werken zijn minder meetbaar”. “Langzaam zakt het wel bij je in, ook de strategieën om het te bereiken. Sinds de gemeente er mee bezig is, merk je dat het in je achterhoofd zit. Het zit nog wel in de beginfase: moet nog bedenken wat het precies zou kunnen betekenen: welke vorm het moet hebben”. “Ik vind het ideaal van het versterken van de PCS erg mooi, maar de praktijk laat soms anders zien. Je moet er voor waken dat hobbels in de praktijk niet demotiverend werken. Je moet er tijd in blijven stoppen (naast je andere taken)”.

Wat zou helpen? Enthousiaste kartrekkers op alle niveaus die de visie uitdragen én in beleid verankeren “Het moet ingebed worden in het CJG. Het moet niet een tijdelijk project zijn, omdat het nu een ‘hot item’ is”. Landelijke ontwikkelingen Transitie jeugdzorg, Wmo, Welzijn Nieuwe stijl “Welzijn Nieuwe Stijl sluit goed op ALOP aan, net als het meer werken met vrijwilligers. Dus meerdere ontwikkelingen leiden ertoe dat organisaties anders gaan werken”.

Onderzoek vanaf 1 januari 2012 Onderzoek 1 januari 2010 tot 1 januari 2014 Eindproduct: proefschrift Terugkoppelingen van tussentijdse resultaten Website www.allemaalopvoeders.nl blijft online Dataverzameling gaat door, betrokkenen worden daarover bericht

Tot slot Bedankt voor de aandacht! Vragen? Marije Kesselring Promovenda Allemaal Opvoeders Universiteit Utrecht 030 253 9754 m.c.kesselring@uu.nl