Flitsbezoek Onderwijskundige leiders in de klas Reflectie in de school

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
School Coach Student Docent/ Professional Lerende Persoon.
Advertisements

Opwarmer : zoek de 5 verschillen
Workshop Handelingsgericht werken
Workshop Leren Leren in de praktijk 4 maart 2009
De ontwikkeling van de 7 competenties
Marc Van Gils – Marc Mathyssen
Milieuzorg Op School FOCUSGROEP visie en standpunten leerlingen 2 de graad.
Hogescholen in Dialoog
De school wil meer dan de inspectie vraagt ?! Ronde tafel bijeenkomst Vrijdag, 9 april 2010.
samenhang Resultaten Processen Persoon Wat het oplevert Wat je doet:
Professionaliseren van leerkrachten Reflectieve methodiek Januari 2014
Workshop Onderzoeksontwerp
SLOA vrijval project Bs. Aan de Bron Weert.
OCW 3 juli 2012 Gemeenten en Ouder- betrokkenheid.
Ouderbetrokkenheid op het MBO
Vervolgbijeenkomst 3 Feedback geven
Leerlingenzorg op basisschool Los Hoes
De start... De start.. Overwegend positief ingevulde items Bij mijn begeleider kon ik een luisterend oor vinden. Mijn begeleider kon mij oppeppen.
Opleiding Brandveiligheidsadviseur
Wat willen we vandaag doen?
Ervaringen Implementatie in Nederland
Module E: Preventieve en schoolomvattende initiatieven uit binnen- en buitenland Unit E5 Samen op één lijn: naar een gedeelde kijk op pesten en geweld.
Voortgangsgesprek fase 1
ICT-er als coach. Stelling "De rol van ICT-coördinator bestaat uit het plannen en begeleiden van een veranderingsproces dat onderwijzend personeel (en.
Programma Doel van vanmiddag Uitgangspunten HGW Opdrachten Evaluatie.
OGW in de klas: hoe maak ik het leren zichtbaar?!
Wat is SWPBS - goed gedrag kun je leren?
Handelingsgericht werken en de rol van de zorgcoördinator
Netwerknamiddag 7des en Se-n-Se
Basisscho ol Op De Horst Ervaringsgerich t Onderwijs Afstemming.
Weerbaarheid en zelfredzaamheid vergroten
Het coachende functioneringsgesprek
Thema 2 Bijeenkomst oktober 2015.
Hoe ziet jouw droomschool eruit?
Vrijwilligersstage 2. BASISHOUDING EN CONTACT MAKEN.
Opdrachten en eindopdracht
KOP/MINOR Thema klassenmanagement/ orde in de klas
Bijeenkomst September 2015
PPO Delflanden IB netwerk “Groepsgericht denken”.
Vele wegen leiden naar Rome Over differentiëren in het Primair Onderwijs EDR Studiedag 22 november 2012 Onderwijs op maat Jantine Kuijpers
University centre for learning & teaching teacher education Training ICALT observatie-instrument Carlien Vermue & Bert Slof November 2010.
Een werkvorm om actief en concreet tot participatie te komen
(basis)training voor praktijkbegeleiders 13 december 2015 Module rol van de beoordelaar.
WELKOM Tweede jaars OGP6 Onderzoek Bijeenkomst
Verdieping Timemanagement
Actieonderzoek Jongens en Pubergedrag. Inhoud Problematiek Gewenste werksituatie Onderzoeksvragen en Hypotheses Aanpak van het Onderzoek Conclusie en.
Loopbaancompetenties
Wat is coöperatief leren?
Bijeenkomst 1.2 Ellen van den Boomen
Het loopbaangesprek.
Suzanne Luger & Yvonne Rijns
Training voor gevorderde werkplekbegeleiders
Met STAR(R) meer zicht op competentieontwikkeling
Gejanna de Haan Petra Buist Geesje Fokkens
Module 6; didactisch handelen
BVMBO: Aan de slag met collegiaal leren!”
Burgerschap Samenwerkend leren
Hoe brengen opdrachten de beroepscontext het klaslokaal in?
Loopbaan en burgerschap les 2
Ouders en school samen Maart 2016
Coaching.
Workshop “de coachende praktijkopleider”
Schoolwide Positive Behavior Support (SWPBS)
Loopbaan en burgerschap les 3
Bijeenkomst 2 Identity Authenticiteit als docent
Besturen en Communiceren
UNICEF België en HIVA / KULeuven
Eigenaarschap.
Wat leer je allemaal op school?
Vernieuw je HR-cyclus.
Transcript van de presentatie:

Flitsbezoek Onderwijskundige leiders in de klas Reflectie in de school Flitsbezoeken Flitsbezoek Onderwijskundige leiders in de klas Reflectie in de school

Doelen van de workshop Weten wat de focus van de Flitsbezoeken is Reflectieve vragen kunnen formuleren

Maakt u het verschil? Wat kan een leidinggevende van een school doen om invloed uit te oefenen op het gedrag van de leraren in de school? Wat doet u? Plenair navragen

21 taken effectieve leider 11. Intellectuele uitdaging 12. Betrokkenheid bij programma, didactische aanpak en toetsing 14. Monitoring en evaluatie Marzano onderscheidt 21 taken voor effectieve leiders. 3 daarvan hebben een directe link met de Flitsbezoeken, vele andere een indirecte: 11. Intellectuele uitdaging: Ervoor zorgen dat team en management op de hoogte zijn van de meeste recente informatie en inzichten en deze regelmatig met elkaar bespreken als onderdeel van de schoolcultuur 12. Betrokkenheid bij programma, didactische aanpak en toetsing: Rechtstreekse betrokkenheid bij en ondersteuning aan leraren bij de vormgeving van het onderwijsprogramma, wijze van toetsen en de didactische aanpak 14. Monitoring en evaluatie: Het eenvoudigste recept om het onderwijs te verbeteren is de toevoeging van karrevrachten feedback. Het evalueren van de effectiviteit van de schoolaanpak blijkt van grote invloed op de kwaliteit van de leerlingresultaten.

Wat belangrijk is… Weten wat er speelt in je school Leraren aanzetten tot reflectie Leraren verantwoordelijk maken voor de groei en ontwikkeling van hun eigen onderwijspraktijk

Ultieme doel Flitsbezoek Doel is dat elke leraar zelf verantwoordelijk is voor zijn groei en steeds zijn eigen onderwijspraktijk analyseert en verbetert.

Wat is Flitsbezoek niet? Een methodiek om leraren te begeleiden die niet goed functioneren.

Hoe gaat het nu? Sta op, hand omhoog, Tweetal Hoe vaak bezoekt u nu de klassen? Hoe lang blijft u in een klas? Wat is het effect van die klassenbezoeken?

3 minuten in een klas Wat neemt u waar? Het woord ‘waar’ zit niet voor niks in waarnemen. Wat waar is, is alleen dat wat u werkelijk ziet, niet wat u denkt dat u ziet of wat in de ander omgaat.

Film waarnemen

Flitsbezoek Kort, gefocust, informeel Informeel en gezamenlijk Mogelijkheid voor reflectie Focus op leerdoelen en handelen leerkracht Beperkte follow-up Informeel en gezamenlijk

Past Flitsbezoek bij u? U wilt leraren kansen bieden, om nóg beter te worden in hun vak? U wilt vooral een onderwijskundig leider zijn? U wilt goed op de hoogte zijn van de dingen die spelen op uw school en in de klassen? U wilt een sfeer creëren van leren van en met elkaar?

Onderdelen van het Flitsbezoek Betrokkenheid van de leerlingen Keuzes van activiteiten m.b.t. het leerdoel Interventies en beslissingen in relatie tot het leerdoel Wanden screenen Veiligheid

1. Betrokkenheid Achterhaal de betrokkenheid van de leerlingen. Bekijk: voordat u de klas in gaat of de leerlingen actief meedoen met de les; of de leerlingen actief luisteren; of de leerlingen geconcentreerd bezig zijn; of de leerlingen actief deelnemen aan een gesprek of opdracht.

2. Keuzes van de activiteiten in relatie tot het leerdoel Achterhaal het leerdoel Bekijk de activiteiten Komt de vermelde doelstelling overeen met dat wat u ziet? Komt de onderwezen doelstelling overeen met het leerplan? Zijn de gekozen activiteiten in lijn met het leerdoel?

3.Keuze van de interventies in relatie tot het leerdoel Observeer de interventies en beslissingen van de leraar. welke interventies neemt de leraar zodat alle leerlingen hun leerdoel behalen. Wat doet de leraar als leerlingen de instructie niet begrijpen? Wat doet de leraar als de leerlingen ongewenst gedrag vertonen? Corrigeert hij veel of bekrachtigt hij juist positief? Communiceert hij duidelijk naar de groep?

4. Inrichting van de leeromgeving Scan de wanden Bekijk wat er aan de wanden in de klas hangt. Bekijk leerlingportfolio’s, dagboeken. Bekijk nagekeken werk of werkbladen en werkschriften. Bekijk op basis van deze informatie wat de bijdrage is aan het onderwijsleerproces.

5. Veiligheid Bekijk of er in het lokaal belemmerende factoren zijn wat betreft veiligheid en gezondheid. Hoe is de ‘doorloop’? Hoe is de ventilatie? Liggen er gevaarlijke materialen? Enzovoorts.

Een les……

Een Flitsbezoek Bespreek wat u heeft gezien Op welk gebied zou u reflectie op gang willen brengen? Maak een vraag die reflectie en bewustwording op gang brengt. Schrijf deze op.

De reflectieve vraag! Onderdeel van de vraag Voorbeeld Situatie Als je je lessen aan het voorbereiden bent Reflectie op onderwijspraktijk En je denkt na over de vragen die je gaat stellen bij je instructie Overweging Welke criteria gebruik je dan Beslissing Om te besluiten welk type vragen je gaat stellen Impact op de leerlingen Om ervoor te zorgen dat alle leerlingen het leerdoel behalen.

Reflectieve vraag Gericht op algemene onderwijs-praktijk Positieve veronder-stellingen Neutraal en niet beoorde-lend Respect Oprekken van de comfort-zone

Met de reflectieve vraag… Oprekken van de comfortzone Door rekening te houden met het niveau van de leraar

Niveaus van de reflectieve vraag Niveau 1: Hoe selecteer je? Niveau 2: Vanuit welke overtuiging selecteer je? Niveau 3: Hoe effectief is jouw handelen? Niveau 4: Hoe pas je je onderwijs aan op basis van je resultaten? Niveau 5: Kan je effectieve onderwijs nóg effectiever? Terugpakken naar de niveaus van Kim

Niveaus van de leraar gekoppeld aan niveau van de vraag Basis Niveau 1 Niveau 2 Professioneel Niveau 3 Niveau 4 Excellent Niveau 5

De reflectieve dialoog Niveau Soort dialoog Fase van afhankelijkheid (Covey) Basis Direct Afhankelijk Professioneel Indirect Onafhankelijk Excellent Reflectieve samenwerking Onderling afhankelijk

Basis Onderwijzen/toevoegen van informatie Directe terugkoppeling Eindigen met een reflectieve vraag die aan zet om na te denken over de toekomst

Professioneel Reflectieve vraag geven/stellen leraar geeft zelf aan of hij het gesprek aan wil gaan Wel stimuleren om dit te doen.

Excellent Uitwisseling waar beiden van leren Reflectieve samenwerking

Het reflectieve gesprek Het gaat om de beslissingen en niet om de acties. Het gaat over het reflecteren op de beslissingen. U wilt niet het gedrag veranderen maar bewustzijn op gang brengen.

Oefenen met de dialoog Bedenk een reflectieve vraag voor uw collega, gericht op het werk Voer met deze collega een reflectieve dialoog

Flitsbezoeken in uw praktijk Hoe zou u Flitsbezoeken een plaats kunnen geven in het kwaliteitssysteem van uw school?

Een reflectieve vraag voor u! Als u straks naar huis rijdt en u denkt na over klassenbezoeken, welke overwegingen spelen dan een rol om te besluiten of Flitsbezoeken wel of niet een geschikt middel zijn om in te zetten op uw school, met als doel het verbeteren van de leerkrachtvaardigheden van uw collega’s.

Meer informatie? www.bazalt.nl bwille@rpcz.nl Bedankt voor uw aandacht en inbreng!