De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Eigenaarschap.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Eigenaarschap."— Transcript van de presentatie:

1 eigenaarschap

2 Bewustwording van het belang van eigenaarschap bij leerling en leraar.
Ons doel: Bewustwording van het belang van eigenaarschap bij leerling en leraar.

3 Wat is eigenaarschap? Schrijf in jouw vak (deel van de placemat) de kernwoorden die bij je opkomen als je denkt aan: wat is eigenaarschap? ( 2 minuten). Bespreek met je buurman/vrouw jouw kernwoorden ( 2 minuten). Bespreek nu samen wat jullie gemeenschappelijke kernwoorden zijn. plaats deze in het midden van je placemat ( 2 minuten). Centraal.

4 verantwoordelijkheid
Wat is eigenaarschap? autonomie keuzes Fouten mogen maken competentie vertrouwen verantwoordelijkheid feedback relatie reflectie

5 Hoe ziet eigenaarschap in de klas er nu voor jou uit?

6 Koppeling theorie aan praktijk en Ontwikkeling kleine theorie P (t) T
Leg het verband tussen eigenaarschap en intrinsieke motivatie.

7 Factoren voor Intrinsieke motivatie
Je drijfveren, gevoel van verantwoordelijkheid, inhoudelijke voldoening, (zelf)waardering, erkenning van kwaliteiten, nuttig voelen, plezier hebben in iets leren, een doel hebben en zichtbare resultaten van je inspanningen zien. begrepen worden

8 Vaardigheden leraar leerling
Welke vaardigheden heb je nodig om eigenaarschap te bevorderen?

9 Eerst begrijpen dan begrepen worden
Twee oren, één mond! De diepste behoefte van het menselijk hart is begrepen te worden.

10 Begrepen worden Benoem twee situaties waarvan leerlingen zeggen: ‘Deze leraar begrijpt mij/ons.’ Bespreek dit in je groepje.

11 Leerling blijft eigenaar van het probleem!
Oplossingsgericht Leerling blijft eigenaar van het probleem! slachtofferrol

12 Talenten ontdekken Begin bij het goede. Dus start bij de denktalenten van de leerling.

13 Ontdek jouw denktalent!

14

15 Fouten maken

16 Ontplooiing Mensen leren het meest van tegenslag. Diegenen die daaruit leren te groeien, zijn vaak het meest succesvol. Ze hebben leren leren, geleerd om flexibel te zijn en kunnen zichzelf snel aanpassen aan nieuwe ontstane situaties. In veel succesverhalen, vind je deze elementen terug. Geef je leerlingen dus ruimte en middelen om zich te ontplooien, zowel op persoonlijk vlak als vakinhoudelijk. A) Beschrijf hier welke tegenslag je achteraf het meeste heeft opgeleverd. B) Wat doe jij om je leerlingen ruimte te geven om zichzelf te ontplooien?

17 Aangeleerde hulpeloosheid

18 Wat willen we leerlingen leren?

19 Hoe is jouw mindset?

20 Carol Dweck

21 De Leerkuil De leerling is eigenaar van zijn leerproces, maar.... NOG

22

23 Fouten maken

24 Je kan pas echt loslaten als je ziet wat je vasthoudt
‘Ik doe het altijd zo.’ ‘Ik vind het leuk om klassikaal les te geven.’ ‘Angst’ Goede redenen, maar ze leiden niet tot eigenaarschap en differentiatie en dus geen optimaal rendement. Het is een illusie muisstille klassen, het hoogste rendement hebben.

25 Neem kleine stapjes

26 Van menu naar à la carte of buffet
Keuzeopdrachten waarin onderwerpen op verschillende manieren worden aangeboden. - beeldende instructiefilmpjes - mindmaps Laat leerlingen keuzes maken bij het maken van de opdrachten. Bedenk nu een opdracht voor verschillende leerlingen.

27 Keuze Bekijk een filmpje over de stijlfiguren.
Lees blz. 67 ‘Stijlfiguren’. Met mij de PowerPoint bespreken. Maak H2 Woordenschat opdracht 4 vraag 2-3 en opdracht 6.

28 Jouw Brein Je brein helpt je om een succesbeeld te verzinnen, te plannen en organiseren, te leren van zelfreflectie en feedback en om zo het verschil te maken. De keerzijde is dat jouw brein eigenaarschap ook in de weg staat. Het gebied in je hersenen dat zorgt voor focus is namelijk hetzelfde gebied dat reageert op emoties zoals twijfel, angst en frustraties. En zeker bij eigenaarschap hebben jij en je leerlingen te maken met spanningen en emoties. Zorg dus dat je je aandacht in het hier en nu houdt bij hetgeen je doet. Focus op dat wat je nu wilt doen, zodat je het optimale resultaat krijgt van je handelen. A) Beschrijf hier wat de eerste stap rondom eigenaarschap is die je morgen gaat zetten. B) Wat doe jij om samen met je leerlingen eigenaarschap vorm te geven?

29 Site


Download ppt "Eigenaarschap."

Verwante presentaties


Ads door Google