Hoofdstuk 7 Kasstroomanalyse.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De NV H2 Het EV van de NV Nominale waarde van een aandeel = de waarde die op het aandeel staat. Maatschappelijk kapitaal = Maatschappelijk aandelenvermogen.
Advertisements

Het Eigen Vermogen. Het eigen vermogen is het geld dat de eigenaar zelf in zijn onderneming heeft gestoken. Het is een schuld, want de onderneming zou.
Winst- & verliesrekening (of resultatenrekening of baten- & lastenrekening) Het Eigen Vermogen verandert als gevolg van de bedrijfsactiviteiten gedurende.
Investeringsselectie
Exploitatiebegroting
Waardering van de onderneming
Paul van der CingelPaul van der Cingel, Seniordocent Economie,Opleiding Journalistiek Concrete co-creatie Haal meer uit het jaarverslag.
Grootboek / General Ledger Toelichting bij de financieel administratieve verwerking van in- en verkoop mutaties in het “General Ledgar” van Navision.
Lomoz, 16 maart 2011 Analyse jaarrekeningen in de zorgsector
Niet-commerciële organisaties
Balans Schematische weergave
Agenda  Les 13  wkn 13 2e  hs 2.4 overige kosten
Externe verslaggeving
Goedemiddag H3b.

Goedemorgen H3b.
Hoofdstuk 10 Externe financieringsbronnen: het vreemde vermogen
6 februari 2007 SPK HOE BEPAAL JE DE WAARDE VAN EEN ONDERNEMING?
BSN - Financieel Management Executive A 8 april 2009
H 17 Kasstroomoverzicht (Staat van herkomst en besteding van middelen)
Investeringsselectie
Kasstroomanalyse door uw bank
Financiering en inkoop
Pupate Mens en Ondernemen
Finance MOAD
Balans per (na afschrijving en winstverdeling)
Financiering En Financieel beleid
Ondernemen moet je doen
de boekhoudkundige verwerking van een economische cyclus:
Pag 12 t/m 43. Opdrachten voor deze week: Deze week af hebben: Maken pagina t/m 60 Maken “week 7” van Ondernemendheid voor Dummies.
Hoger Onderwijs Wolters Noordhoff
Wolters Noorhoff Hoger Onderwijs Financiële overzichten
HOOFDSTUK 7 ONZE KOSTEN & BATEN
Business IT & Management
Vreemd vermogen op lange termijn Vreemd vermogen op korte termijn Voorzieningen Bedrijfsadministratie.
Financieel Management Hoofdstuk 6 en 7
Liquiditeit en solvabiliteit Uitgangspunt is onderstaande balans … ActivaPassiva Gebouwen Eigen vermogen Inventaris Hypothecaire lening.
Investeringsselectie Bij het beoordelen en selecteren van investeringen (overname,uitbreiding,nieuwe productielijn) maken ondernemingen gebruik van cashflow.
Basisboek Bedrijfseconomie hoofdstuk 3 Financiële overzichten Achtste druk © 2008 Noordhoff Uitgevers © 2010 Economie Leer Kracht.
1 Vreemd vermogen op (middel)lange termijn Hypothecaire lening: lening met onroerendgoed als onderpand Onderhandse lening: lening verstrekt door enkele.
© 2008 Noordhoff Uitgevers bv Groningen/Houten Basisboek Bedrijfseconomie Sheets hoofdstuk 3 Achtste druk © 2008 Noordhoff Uitgevers Alle rechten voorbehouden.
Voor het besturen van organisaties Bedrijfseconomie Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 3 – Ondernemingsplan -3.1 Ondernemingsplan 3.8 t/m 3.9.
Permanence Kosten en opbrengsten
Jaarrekening 2013 Auditcommissie Maandag 2 juni 2014.
Kengetallen, analyseren en opzet begrotingen. Hoofdstuk 2 Financiering ZekerhedenObjectVerstrekkingsnormMogelijke looptijd HypotheekOnroerende zakenMax.
Ondernemerschap E43.
Algemene Ledenvergadering
Grootboek / General Ledger
Touroperator SunShine
Recreatiepark Surae Het gaat niet goed met het recreatiepark, er zijn te weinig bezoekers!
Ondernemerschap E43.
Recreatiepark Surae Het gaat niet goed met het recreatiepark, er zijn te weinig bezoekers!
Ondernemerschap E43.
Hoofdstuk 8 Vreemd vermogen.
Hoofdstuk 25.1 Permanentie: Kosten & Uitgaven
Liquiditeitsbegroting
Begroten & Budgetteren
Opfriscursus kengetallen
Opfriscursus kengetallen
liquiditeitsbegroting
Rekening courant krediet Crediteuren €
Hfst 31 t/m 36 Externe verslaggeving Activa Passiva Resultatenrekening
Overzicht Bezittingen (debet =links) en Schulden (credit=rechts)
De Eindbalans De prognose eindbalans wordt opgesteld na 1 jaar met als basis de openingsbalans en de prognose resultatenrekening.
Financiële overzichten en vreemd vermogen
Touroperator SunShine
Recreatiepark Surae Het gaat niet goed met het recreatiepark, er zijn te weinig bezoekers!
Bedrijfsadministratie
BALANS, W&V EN LIQ. OVERZICHT
Jaarrekening IBS - produceren -.
Transcript van de presentatie:

Hoofdstuk 7 Kasstroomanalyse

Kasstroomoverzicht Belangrijker dan het bedrijfsresultaat is de vraag of de onderneming in staat is om een positieve kasstroom te hebben (‘Cash is King’) De meeste ondernemingen gaan failliet door een negatieve kasstroom; zij kunnen dan hun rekeningen niet meer betalen Als je als buitenstaander de kasstroom van een onderneming wil bepalen, ben je aangewezen op de externe rapportages (het jaarverslag) In het jaarverslag staat het resultaat De kasstroom wijkt altijd af van het resultaat Om de omvang van de kasstroom te bepalen, nemen we als uitgangspunt het resultaat en passen we daar een aantal correcties op toe

Kasstroomoverzicht Operationele kasstroom: kasstroom uit bedrijfsactiviteiten Bruto: Bedrijfsresultaat gecompenseerd voor kosten die geen uitgaande kasstroom zijn of omgekeerd Netto: Extra correctie voor mutaties werkkapitaal Investeringskasstroom: kasstroom uit hoofde van investeringen (meestal negatief) Financieringskasstroom: kasstroom uit hoofde van per saldo aantrekken of aflossen van vermogen en van betalingen van vergoedingen aan vermogensverschaffers Vrije kasstroom = 1 + 2 Netto kasstroom = 1 + 2 + 3

Bruto operationele kasstroom (BOK) Bedrijfsresultaat ≠ Kasstroom Sommige posten in het bedrijfsresultaat leiden namelijk niet tot inkomende of uitgaande kasstromen In BOK wordt het bedrijfsresultaat gecorrigeerd voor: Afschrijvingen (wel kosten geen uitgaande kasstroom) Amortisaties (wel kosten geen uitgaande kasstroom) Toevoeging aan voorzieningen (wel kosten geen uitgaande kasstroom) Onttrekking aan voorzieningen (geen kosten, wel uitgaande kasstroom)

Netto operationele kasstroom (NOK) In NOK wordt Bruto operationele kasstroom gecorrigeerd voor: Toename debiteuren: er is wel omzet maar de factuur wordt later betaald (wel opbrengst maar geen inkomende kasstroom) Toename voorraden: extra voorraad wordt pas als kosten geboekt bij de verkoop (geen kosten, maar wel een uitgaande kasstroom) Afname crediteuren: geen extra opbrengst, maar de crediteuren worden eerder betaald (geen opbrengst, maar wel een uitgaande kasstroom)

Investeringskasstroom Hoeveel geld is er in de investeringen gaan zitten? Bepaal de startwaarde van de vaste activa Trek daar de afschrijvingen van af Corrigeer voor de herwaarderingen Dit is de waarde van de vaste activa als de onderneming niet zou hebben geïnvesteerd Vergelijk deze waarde met de eindwaarde van de vaste activa Het verschil zijn de (netto) investeringen van de onderneming

Financieringskasstroom Hoeveel geld heeft de onderneming per saldo van vermogensverschaffers gekregen? Bepaal het verschil tussen de waarde van de leningen op de beginbalans en op de eindbalans: het verschil is het per saldo verkregen bedrag van verschaffers van vreemd vermogen (aantrekking – aflossing) Bepaal het verschil tussen het eigen vermogen (aandelenkapitaal + agioreserve + winstreserve) op de beginbalans en op de eindbalans: het verschil is het per saldo verkregen bedrag van verschaffers van eigen vermogen Bepaal het bedrag dat aan rente is uitgekeerd Bepaal het bedrag dat aan dividend is uitgekeerd Saldo te betalen dividend op beginbalans (dividend van vorig jaar dat dit jaar leidt tot een negatieve kasstroom) Dividend van dit jaar minus saldo dividend op eindbalans (dividend van dit jaar dat dit jaar leidt tot een negatieve kasstroom – de rest van het dividend wordt volgend jaar uitgekeerd)