Controle door opsporingsambtenaren rechten en plichten VWA / rechten en plichten agrariër Mr C. van Schaik Tel: 088-8886650.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Workshop Klachtherkenning
Advertisements

Fietspad.
Het Burgerarrest Het burgerarrest moet voldoen aan de volgende voorwaarden: - Er is sprake van een strafbaar feit - Er is sprake van een verdachte - Er.
Inbeslagneming (IBSN)
Huisvredebreuk en ambtelijke huisvredebreuk
Beroepsgeheim op de SEH
Verhoor door AIG Uw rechten en plichten
Deel I De algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (Testamenten & schenkingen)
Binnentreden Pagina’s 79 t/m 84
Namaak in ICT Illegale software. Wat is illegale software? Vraag: “Mag u een programma downloaden van het internet, zonder hiervoor te betalen, dit installeren.
Symposium Baggernet 30 januari 2008
Het auteursrecht van deze presentatie berust bij de uitgever: Brink Boa Services vof, KvK nr Deze presentatie is ter beschikking gesteld op:
1.1: in de naam der wet Nakijken Intro HC Opdracht Opdracht bespreken
Hoofdstuk 3 Instellingen van de EG en hun bevoegdheden.
Hoofdstuk 2 Beginselen van de EG. Taken EG: Het instellen van een gemeenschappelijke markt (= interne markt), dat wil zeggen één enkele binnenmarkt. Het.
Vraag 1) juist/onjuist. De plichten van de patiënt:
Beschermde planten en dieren binnen omgevingsvergunning
1e ADAM 2e ADAM X JEZUS X.
Rechtsbronnen wet gewoonte jurisprudentie verdrag ©2006 mr. J. Keizer.
Sancties Brecht Vermeulen Directeur De Mandel. 6 soorten Schrapping uit inschrijvingsregister Vergoeding wegens onderbezetting Ontbinding van de huurovereenkomst.
Klinische psychologen en hun aansprakelijkheid
Seminar 23 april 2014: Uw rechten en plichten bij een inval
HELP MIJN KIND IS DRUK! Welkom en voorstellen Karin Ariës
Les htv2 hfdst 38 APV Blz
Hfdst 21 Onderzoek aan lichaam of kleding
Hfdst. 27 opbouw en structuur PV
Hfdst 20 vrijheidsbenemende maatregelen
Beroepsgeheim van de tandarts
Recht Gemaakt door Christian grootscholten Peter leeuwestein
Inleiding Recht en rechtspraak Rechterlijke organisatie Rechtbank
Hfdst. 26 Het Proces-Verbaal
Het Nederlandse ontslagrecht
Hfdst 30 De politiestrafbeschikking
Hfdst 15 strafprocesrecht
Hfdst. 9 De strafbepaling
Hfdst. 29 Wet Mulder Blz
Rechtsstaat 22 april Rechtsstaat 22 april 2008.
Hfdst 18 Staandehouden Blz
Strafrecht en Strafvordering
Het strafproces in een rechtsstaat
Hfdst 31 optreden in bekeuringssituaties
Les htv2 APV/Handhaving Oud blz Handhaving Handhaving = elke handeling die erop gericht is de naleving door anderen van rechtsregels te bevorderen.
Hfdst 30 Bestuurlijke boete Blz Bestuurlijke boete De bestuurlijke boete kan door een daartoe bevoegde overheidsdienst zonder tussenkomst van.
Hfdst. 19 Aanhouden Blz
Transactie wordt fiscale strafbeschikking Mr. J.H.(Hans) Peek Peek advocaten-belastingkundigen te Utrecht Specialisten in FIOD- en douanezaken 6 oktober.
Inspectie SZW en handhaving. DE INSPECTEUR Toezichthouder op basis van artikel 24 Arbowet. Buitengewoon opsporingsambtenaar op grond van artikel 142 Wetboek.
Criminaliteit Pagina 132 tot en met 146.
OM en medisch beroepsgeheim Openheid & OM OM legt op zitting steeds verantwoording af; Openheid is een pijler van de rechtstaat; Macht die.
DE RECHTZAAK Celine Braeken.. Ik heb gekozen voor het onderwerp de Rechtszaak omdat ik dit een heel interessant onderwerp vindt waar ik persoonlijk nog.
Schuld en schuld is twee Mr. dr. Wilma Duijst. Plaatjes.
1 Een patiënt op de SEH van het MCH, verhalen uit de ziekenhuispraktijk Ivette Janssen, gezondheidsjurist Frans de Voeght, zorgmanager SEH.
Inhoud  Indeling van de rechtszaak  Het verloop van de rechtszaak.
Recht in Gedwongen Kader WIGK Recht WIGK. 2 Regelgeving in het strafrecht geeft duidelijk aan welke handelingen van personen ontoelaatbaar of onrechtmatig.
Jeugdstrafrecht Wetboek van strafvordering: Regelt wat er gebeurt als er een strafbaar feit is gepleegd. Het beschrijft de rechten van de verdachten, de.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Voor de rechter”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over “Het strafrecht”.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Voor de rechter”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
Formeel Strafrecht, De Verdachte
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over “Van politie naar officier”
5.1 Uitgangspunten van het stafrecht 5.2 De rechten van een verdachte
Thema 2: De rechtsstaat.
Hoofdstuk 15 paragraaf 15.6 en 15.7
Binnentreden Pagina’s 79 t/m 84
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over “Van politie naar officier”
Paragraaf 4 en Halt.
Opening De rechter opent de rechtszaak, vraagt om de personalia van de verdachte, en geeft dan de officier van justitie het woord. Tenlastelegging De officier.
Cursus 3.1 Wetten en Regels Klas 2 KGT Lesweek 3
Hoeveel rechten en plichten hebben verdachten en gevangenen?
Cursus 3.1 Wetten en Regels Klas 2 BK Lesweek 4
Dementie Wetgeving WGBO en BOPZ.
Transcript van de presentatie:

Controle door opsporingsambtenaren rechten en plichten VWA / rechten en plichten agrariër Mr C. van Schaik Tel: 088-8886650

Taak NVWA (AID) Controle uitoefenen Strafbare feiten opsporen NVWA controleert en spoort op NVWA verschilt hierin van gewone politie die pas na gerezen verdenking strafbare feiten opspoort. (Uitzondering alcoholcontrole door politie) Controle vindt al plaats vanachter computer bijv. bij Dienst Regelingen Bij een bedrijfscontrole kunt u dus al verdachte zijn zonder dat de NVWA dat laat blijken

Controle en opsporing door de NVWA: Wat mag de NVWA allemaal doen? Betreden bedrijfsgebouwen (mag zonder toestemming, maar niet onbeperkt, bijv. hygiënevoorschriften, klaag zo nodig) Betreden woning alleen met toestemming van (hulp)officier Vervoermiddelen doorzoeken, inclusief lading Inzage in stukken Opening van verpakkingen Nemen van monsters

Controle en opsporing door de NVWA: Wat mag de NVWA allemaal doen? In beslag nemen van goederen Uitlevering vorderen van voor inbeslagneming vatbare voorwerpen Weigering medewerking = strafbaar Vragen om toelichting bij controletaak Afnemen verhoor bij opsporingstaak, mits cautie

Controle door de NVWA: Waar moet de NVWA zich aan houden? Legitimatieverplichting Iedere opsporingsambtenaar moet zich op verzoek legitimeren. Cautieplicht: vóór het verhoor wordt de verdachte medegedeeld dat hij niet verplicht is te antwoorden. Consequentie: bewijsuitsluiting.

Valkuilen NVWA mag tijdens controle u om toelichting vragen, zonder u te hoeven mededelen dat u niet tot antwoorden verplicht bent (de cautie). NVWA moet cautie geven zodra u verdachte bent van een strafbaar feit. Bij een heterdaad moet dus direct worden meegedeeld dat u niet hoeft te antwoorden. Ook informatie verstrekt vóór de cautie kan door de NVWA gebruikt worden (tenzij heterdaad). Niet tekenen van het proces-verbaal neemt uw afgelegde verklaring niet weg. De NVWA kan dan een eigen verklaring op ambtseed afleggen. Een afgelegde verklaring kan later ingetrokken worden, maar is daarmee niet weg.

Tips Neem iedere controle serieus. Als er spullen in beslag genomen worden, probeer eerst een kopie te bewaren of een bewijs van de in beslag genomen goederen te verkrijgen. Probeer een controle of een verklaring vooruit te schuiven zodat je de tijd hebt om je voor te bereiden. Plicht tot medewerking voor zover deze in redelijkheid kan worden gevorderd (inzage etc.). Weigering medewerking strafbaar, tenzij… Realiseer u goed wat u zegt t.a.v. mate van verwijtbaarheid (onachtzaamheid, opzet).

Tips Hoe meer je zegt, hoe minder manoeuvreerruimte je later overhoudt Verklaring beter thuis dan op bureau Als je een verklaring aflegt lees die goed door, niet alleen t.a.v. de feiten maar ook t.a.v. de schuldvraag! (mate van verwijtbaarheid). Teken je verklaring alleen als deze correct is weergegeven. Zeg desnoods dat je leesblind bent en de verklaring thuis rustig wilt nalezen alvorens te tekenen, of zeg dat je eerst nog wil overleggen met je vrouw/zoon/maat die helpt bij de administratie. Vraag om een kopie van je verklaring Stuur een aanvulling als je verklaring onjuist of onvolledig is (wacht daar dan niet mee)

Afdoening overtredingen Vier sporen: Administratief rechtelijke boete m.n. bij mestwetgeving en illegale arbeid Strafrechtelijke vervolging (OvJ, Politierechter) Via Cross Compliance korting toeslagrechten Tuchtrecht productschappen.

Verschil in rechtspositie Bij afdoening via het bestuursrecht of cross-compliance ligt de bewijslast bij de boer. Bestuursrechter kan boete/korting niet matigen, tenzij in de regelgeving een matigings-bevoegdheid is opgenomen. (De hoogte van de boete of korting volgt rechtstreeks uit de wet.) Bij strafrechtelijke afdoening ligt de bewijslast bij de Officier van Justitie (geen plicht om mee te werken aan eigen veroordeling) Strafrechter kan boete matigen (niet gebonden aan strafmaximum).

Korting toeslagrecht 3% of 20% afhankelijk van mate van verwijt: Hoe zwaar u een overtreding kan worden aangerekend hangt af van: Complexiteit regelgeving Oude (bestendige) of nieuwe regelgeving Ernst van de gevolgen van de overtreding Eerdere waarschuwing Handelen of nalaten Korting kan bij herhaling (recidive) tot 100%

DR veronderstelt opzet o.m. bij: Vangen van beschermde inheemse vogels Gebruik bepaalde meststoffen Gebruik niet toegelaten gewasbeschermingsmiddelen Diergeneesmiddelenwet Gebruik hormonen Handel in dieren en producten die behandeld zijn met bepaalde stoffen Zie Beleidsregels Regeling GLB inkomenssteun Afdoening: bezwaarschrift DR, beroep bij CBb

Politierechter hanteert andere maatstaven t.a.v. verwijtbaarheid Onbewuste schuld Schuld: ieder wordt geacht de wet kennen Voorwaardelijk opzet: u spuit onkruid bij te veel wind en neemt daarmee risico van drift en schade aan de slootkant voor lief Opzet: willens en wetens strafbaar feit plegen

Transaktieaanbod OvJ U heeft recht op toezending proces-verbaal. Schrijf eventueel een brief naar OvJ en vraag intrekking of verlaging boete. Bel naar GVK Adure vóór je zelf gaat schrijven. Als u niet betaalt volgt dagvaarding (oproep om te verschijnen bij de Ec. Politierechter. 14

Economische Politierechter Oproep via dagvaarding Mondelinge behandeling U bent niet tot antwoorden verplicht. U staat niet onder ede, verdachte mag liegen, maar let op !!! een kennelijk leugenachtige verklaring kan strafverhogend werken. Recht om getuigen of deskundigen mee te brengen. Getuigen of deskundigen worden wel onder ede gehoord. Zij mogen niet liegen (meineed) Direct uitspraak (mondeling) Hoger beroep binnen 2 weken

Straftoemeting door Economische Politierechter Opzetdelict: max. gevangenisstraf 6 jaar; geldboete 5e cat.: € 45.000,- Schulddelict: max. gevangenisstraf 1 jaar; geldboete 4e cat.: € 16.750,- voor sommige 6 mnd Ontneming wederrechtelijk verkregen voordeel (bruto) (fiscus….) Kan veel hoger zijn dan boete! Verbeurdverklaring. Stillegging onderneming maximaal 1 jaar. Bijvoorbeeld bij dierverwaarlozing.

Vrijspraak bij Economische Politierechter Recht op schadevergoeding - advocaatkosten (integraal) - reis- en verletkosten gewezen verdachte - smartengeld (als hechtenis is ondergaan) Teruggave in beslag genomen zaken - eventuele schade wegens inbeslagname 17

Bedankt voor uw aandacht Mr. C. van Schaik Tel: 088-8886650 Postbus 850 8000 AW Zwolle www.gvkadure.nl