L&B in het MBO.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kwaliteit en onderwijstijd
Advertisements

LOB ????.
Focus op vakmanschap & Entreeopleidingen
Voorlichting Examinering Cohort oktober 2013.
Taal en rekenen in het MBO Marjo Jansen, senior beleidsadviseur.
VO-CONGRES 2014: KLAAR VOOR DE TOEKOMST 20 maart 2013
Zaal 3 14:00 uur Kimberley Bil, JOB Clair Rozemeijer, LAKS Drs. Metje Jantje Groeneveld, Hiteq Studiebijsluiter, hoe en waarom?
Voorlichting Examinering Cohort oktober 2012 • Wat? • Hoe? • Waar? • Wanneer? • Diploma? • Vragen?
Taal en rekenen in het mbo
Diploma’s mbo: bouwstenen in de beroepskolom
Diploma’s mbo: bouwstenen in de beroepskolom
Petra van den Broek Voor gmr Utrecht 13 februari 2009
Taal en Rekenen in DC 2010 – 2014 Titel in kapitalen met onderlijn, lettertype Arial Size 24 Bold, indien aanwezig lettertype Monitor Bold nemen.
Rekenen in het mbo: Stand van zaken regelgeving
Kwalificatiestructuur mbo
Taal en rekenen MBO flitsbijeenkomst 18 juni 2009 Marjo Jansen Beleidsdirectie BVE.
Van wie is de kwaliteit van het onderwijs?
Taal en rekenen in het mbo
Landelijke Platformdag Gehandicapten
Aantoonbaar competent in Leren, Loopbaan en Burgerschap
Brief staatssecretaris 22 december 2008
TOEZICHT BVE IN 2009 Conferentie Btg HTVF 15 april 2009.
Op weg naar 2010 Het MBO in transitie Observaties & Aantekeningen.
Lid projectgroep Examenprofiel
MBO-Raad – 14 december 2010 Leren en Werken Nieuwe taakverdeling in 2011 Per komt het onderwerp EVC onder de directie BVE van OCW te vallen Contactgegevens:
Moderne Vreemde Talen in het mbo Actuele ontwikkelingen Netwerk EVC 17 maart 2011 Rianne Reichardt.
Het Europass Certificaatsupplement in Nederland
Invoering nieuwe examensystematiek in het beroepsonderwijs
Harmonisatieplannen kabinet
OCW 3 juli 2012 Gemeenten en Ouder- betrokkenheid.
Welkom Examinering Taal & Rekenen Gerard Straathof
Herziening kwalificatiestructuur Meer of minder ruimte?
Entreeopleidingen en herziening kwalificatiedossiers
STAPPENPLAN BESTUURLIJKE EN FINANCIELE ASPECTEN Voorpublicatie Instrumentarium passend onderwijs November 2011.
Leermeesteravond Autoschadetechniek
Nieuwe opleiding leidsters stelt kinderen centraal
BD Opleiders Welkom Ben Wagemakers Implementatie van het branchediploma.
Van raamwerk naar referentiekader, wat betekent dat in de praktijk?
Op naar…
Willem Borsboom Arnoud Wonnink
Een blik op de Kwalificatiedossiers
Toezicht op educatie 2 oktober 2014.
Onderwerpen Herziening van de kwalificatiestructuur
Keuzedeel hoort bij dossier hoort bij kwalificatie CE digitale vaardigheden basis Dienstverlening Medewerker facilitaire dienstverlening Duits in de beroepscontext.
PvB volgens KOC-model Wendy Bosma en Senta Mooijman Afdeling Examinering & kwalificering Projectleiding en ontwikkeling.
Van, voor én door het onderwijs.
Burgerschap Scholen hebben de opdracht actief burgerschap
Kwaliteitsaspecten van examinering in de BPV. 25 maart Binden en boeien BPV De beoordeling zit wel goed!?
Onderwerpen Herziening van de kwalificatiestructuur
Ambassadeursbijeenkomst. Agenda › Implementatie en communicatie › Amendementen als gevolg van Tweede Kamerbehandeling.
Het jaar van de waarheid!
Keuzedelen als onderdeel van de structuur Voorbeeld.
Van receptuur naar referentie Nieuwe kwalificatiedossiers bieden houvast en ruimte Peter Cras, procesmanager kwalificatiestructuur, mei 2006.
OVD 27 november 2015 Karin Geurts. Ontwerpen is keuzes maken.
Examinering in het mbo: inspectietoezicht vanaf 2012 Gerard Bukkems 17 november 2011.
Welkom. Vroeger en nu Ontwikkelingen in vogelvlucht Eindtermgericht onderwijs Veelal projectmatig, onderwijs en examinering richt zich op samenhangend.
De OER Planning van het traject. Wat is een OER? Een manier om: Studenten en anderen te informeren Onderwijs en examens te plannen Te sturen vanuit Missie,
Toetsing en examinering Engels Gebruikersdag Taalblokken Malmberg, 1 november 2012.
Het jaar van de waarheid!. Agenda › Grip op de herziening: implementatievraagstukken › Amendementen als gevolg van Tweede Kamerbehandeling › Wat kun je.
Nederlands, Engels en rekenen mbo - actualiteit Bijeenkomst Instruct Woensdag 10 december Hilversum Alet van Leeuwen.
Marleen van de Wiel 24 maart 2016 Servicepunt examinering mbo Examinering: sta jij in voor de kwaliteit?
VAD bijeenkomst 1.2. Inhoud VAD bijeenkomst Welkom 2.Huishoudelijke mededelingen 3.Test kwalificatie dossier 4.Terugblik en bespreken thuisopdrachten.
Verzilveren en toezicht op examinering Marita Oosterkamp Inspecteur bve-examens.
4Cyourway 16 december Leren, Loopbaan & Burgerschap 7 ‘kerntaken’ 21 ‘werkprocessen’ 19 SHL-competenties’
LEREN, LOOPBAAN EN BURGERSCHAP en 4C Conferentie 4C your way 16 december 2008Agnes Jansen AOC Raad Doride de Bruijn Helicon.
Herziening kwalificatiestructuur mbo Jouke Dijkstra, Lidy van Oers en Laura Punt| 21 januari 2016.
Examinering WIN 17.
Visie op praktijkrelevant examineren
Van receptuur naar referentie
Certificaten mbo vragen en antwoorden over het uitreiken van certificaten Marjo Jansen directie MBO, OCW Arjan.
Transcript van de presentatie:

L&B in het MBO

Drievoudige kwalificatie Wettelijke taak tot het drievoudig kwalificeren binnen het mbo: Opleiden voor een beroep (KD volgen) Voorbereiden op een loopbaan (L&B; loopbaan) Voorbereiden op een plek in de maatschappij (L&B; burgerschap)

Korte historie 2007 Febr. - Vaststellen huidige document LLB 2008 Nov. - Algemene ledenvergadering MBO Raad Dec. - Brief van Staatsecretaris 2009 April - Expertmeeting Juni - Oplevering nieuwe opzet brondocument Aug. - Gesprek OCW met leraren Dec. - Commentaar op nieuwe opzet, OCW 2010 Jan. - Verzoek van Raad aan MBO 2010 voor nieuw document (www.mboraad.nl) Mei - Aanbieden nieuw exemplaar L&B Val kabinet en besluit uitgesteld

Waarom een nieuw document? Voor scholen lastig te gebruiken. Voor inspectie lastig toezicht op te houden.

Nieuwe eisen loopbaan en burgerschap Nieuwe kwalificatie-eisen zijn gebaseerd op het advies dat de MBO Raad in mei 2010 aanbood aan de toenmalige staatssecretaris. Het ministerie van OCW heeft een paar kleine wijzigingen aangebracht in de inhoud. Vrijwel zeker stelt minister Van Bijsterveldt bij de kwalificatiedossiers 2011-2012 ook de nieuwe kwalificatie-eisen loopbaan en burgerschap (L&B) vast Ingangsdatum 1 augustus 2011

Verschillen inhoudelijk Geen kerntaken en werkprocessen en competenties, maar globaler geformuleerd. Onderdeel leren: integraal onderdeel competentiegericht onderwijs Uitwerking burgerschap in vier dimensies. Loopbaan in het kader van LOB Eisen aan Nederlands vervallen (al vanaf 1 aug 2010)

Verschil in diplomabeslissing Van resultaatverplichting naar inspanningsverplichting Onder voorbehoud!

Verschillen in verantwoording en toezicht Inhoud onderwijs en ‘examinering’ in OER blijft gelden. Nu verantwoording via verantwoordingsdocument; geen toezicht op feitelijk instrumentarium. Straks geen toezicht vanuit examinering, wel vanuit onderwijskwaliteit. Verantwoording over onderwijs en vaststellen inspanningsverplichting achteraf.

Eisen per cohort tot en met cohort 2010-2011 Cohort 2011-2012 Werkend met dossier 2011-2012 Vanaf cohort 2012-2013 LLB document 2007 LB document 2011 Onderwijsinhoud en diplomering eisen vastleggen in OER Examinering op basis van eigen verantwoordingsdocument Vaststellen of student zich voldoende heeft ingespannen Resultaatverplichting Inspanningsverplichting (naar verwachting) Toezicht examinering op basis van verantwoordingsdocument. Geen exameninstrumenten opgevraagd Geen toezicht op examinering. Wel verantwoording achteraf via jaarverslag of los verantwoordingsdocument Toezicht onderwijs in regulier onderwijstoezicht.

Passage in kwalificatiedossiers Onlosmakelijk met dit kwalificatiedossier is het document ‘Kwalificatie-eisen loopbaan en burgerschap in het mbo, studiejaar 2011-2012 verbonden.’ De kwalificatie-eisen die in dat document worden beschreven, vormen samen met de kwalificatie-eisen in dit kwalificatiedossier de inhoudelijke vereisten voor het onderwijs en voor de verwerving van het diploma, die uit de wet voortvloeien. Nadat de minister de kwalificatiedossiers 2011-2012 officieel heeft vastgesteld, wordt het nieuwe document geplaatst op www.kwalificatiesmbo.nl.

Kwalificatiedossiers 2011-2012 Alleen voor degenen die gaan werken met de kwalificatiedossiers 2011-2012 gelden de nieuwe L&B-eisen. Voor iedereen (oud en nieuw) geldt voor de andere aspecten (toezicht, toetsing en diplomabeslissing) nu nog het overgangsregime. Bij dit regime is wel een examen vereist, maar de inspectie zal geen exameninstrumenten opvragen.

Overgangsregime Voor L&B is in studiejaar 2011-2012 nog van kracht wat is aangegeven in de brief van 22 december 2008 (kenmerk BVE/2008/88699): In een verantwoordingsdocument vastleggen hoe het onderwijs en de examinering van L&B is ingericht. De inspectie vraagt het verantwoordingsdocument op en betrekt dit bij het gesprek op de instelling. De inspectie vraagt geen exameninstrumenten voor L&B op om deze te beoordelen. De inspectie betrekt exameninstrumenten ook niet bij het eindoordeel over de examenkwaliteit van de opleiding.

Wetgeving Pas na aanvaarding van het wetsvoorstel cgo en de AMvB (Algemene Maatregel van Bestuur) over de slaag-/zakbeslissing kunnen andere elementen van de nieuwe aanpak L&B uit het advies van de MBO Raad) van kracht gaan. Waaronder inspanningsverplichting voor de student in plaats van resultaatverplichting. In het studiejaar 2011-2012 is dus wel een examen voor L&B vereist. Vermoedelijke ingangsdatum 1 augustus 2012.