De nieuwe wetgevingsprocedures

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het bestuur van België Wereldoriëntatie les 3
Advertisements

Project TERUGREM door Rudy STEVENS en Serge KERKHOF
Hoe werkt een (gemengde) VvE?
Algemene Vergadering vergadering 22 februari 2013.
Medezeggenschap op scholen Regelgeving in vogelvlucht September 2010 Kees Deijns.
Het Burgerarrest Het burgerarrest moet voldoen aan de volgende voorwaarden: - Er is sprake van een strafbaar feit - Er is sprake van een verdachte - Er.
Nathalie Ragheno Adviseur bij het Juridisch departement van het VBO
HET IN OVEREENSTEMMING BRENGEN VAN HET RIJKSREGISTER MET HET BESTAND VAN DE AFGEVOERDEN GEHOUDEN DOOR DE KRUISPUNTBANK VAN DE SOCIALE ZEKERHEID ADVIES.
Algemene Vergadering vergadering 22 april Algemene Vergadering: opening Samenstelling van het bureau •2 stemopnemers •Secretaris.
Buitengewone Algemene Vergadering Brussel, 13 april 2011.
Staatsinrichting 1 Veranderingen herkennen/ beschrijven die in 1848 werden doorgevoerd in het kiesrecht door de liberalen o.l.v. Thorbecke.
November 2013 Opinieonderzoek Vlaanderen – oktober 2013 Opiniepeiling Vlaanderen uitgevoerd op het iVOXpanel.
Rechtshandelingen van de Unie
Voorontwerp van wet “Diverse bepalingen”, hoofdstuk “Administratieve vereenvoudiging” Deel “Rijksregister”
De hervormde Senaat en de samenvallende verkiezingen Koen Muylle, referendaris bij het Grondwettelijk Hof en praktijklector aan de KU Leuven.
Buitengewone Algemene Vergadering Brussel, 8 april 2009.
De Richtlijn « Diensten » 2006/123/EG en de sociale zekerheid Geneviève Pietquin FOD Sociale Zekerheid.
Bedenkingen bij en suggesties voor een integraal en onderbouwd overlastbeleid. Naar een tekst uit Panopticon Van: Cops D., Put J. en Pleysier S.
Kamerleden en mensenrechten
Paragraaf 7. Zijn voor de Tweede Kamer om de 4 jaar. Dan kiezen we volksvertegenwoordigers. Zij nemen beslissingen namens ons. De leden van Eerste kamer.
Nieuwe VZW Wetgeving 16 november Nieuwe VZW wetgeving n Vorige wet dateert van 27 juni 1921 n Nieuwe wet van 2 mei 2002 werd van toepassing op 1.
Ontwerp van wet houdende diverse bepalingen inzake administratieve vereenvoudiging Deel “Rijksregister” I. Delhez
Verkiezingen 2014 E. Van Verdegem. Verkiezingen 2014 Welke verkiezingen? Agenda Belangrijkste wijzigingen Varia
Bestrijding Eurocrisis: Alleen handhaving en geen soevereiniteitsoverdracht? Prof. Johan van de Gronden.
Boek II: ambtenarenrecht
Loopbaanexamen naar niveau A Loopbaanexamen naar niveau A: grondwettelijk recht Prof. Dr. Kaat Leus 10 maart 2009.
DEMO-EX BELGIE HET DIRECT DEMOCRATISCH EXPERIMENT in BELGIE v
Hoofdstuk 4 Europese wetgeving.
Werkgroep Activering 21 maart Agenda  De omzendbrief betreffende de verplichting voor de OCMW’s om hun gerechtigden in te schrijven bij de gewestelijke.
Werkgroep Activering 10 januari Agenda Goede praktijk: Intégra plus "Parcours Territoriaux d’Inclusion Sociale " Stand van zaken: –Ontwerp van omzendbrief.
Koning Boudewijnstichting "De sociaalprofessionele integratievrijstelling in de berekening van het leefloon: knelpunten en denkpistes met het oog op hervorming"
Politiek jargon Bingo.
1. Politici moeten zich zo min mogelijk bemoeien met de rechter.
Pitfalls bij liquidatie
Belgische Politieke Context
6Voorkomen en handelen tegen de gevolgen van de overstromingen 6.1 Presentatie van de grote lijnen van het ontwerpplan inzake preventie tegen overstromingen.
De wetgevende macht Charles de Montesquieu Wetgevende macht
1 Kabinet van de Staatssecretaris voor Staatshervorming en voor de Regie der Gebouwen Cabinet du Secrétaire d’Etat aux Réformes institutionnelles et à.
Buitengewone Algemene Vergadering Brussel, 14 april 2010.
Basisopleiding sociale wetgeving januari 2014 Dag 1 Eenheidsstatuut: Motivering van het ontslag.
De allerslimste groep ter wereld!
Eenheid in verscheidenheid. VERORDENING 1 EN DE RECHTER F.J. de Vries lezing voor de Vereniging voor Mededingingsrecht 29 januari 2004.
Statuut van de vrijwilligers, knelpunten en oplossingen
Voorstelling Juridische Dienst
DEMO-EX BELGIE HET DIRECT DEMOCRATISCH EXPERIMENT in BELGIE v
Overleg GMR - R.v.T. Hoorn 5 april 2017.
22 oktober 2014 Wet van 15 december 2013 houdende diverse bepalingen inzake administratieve vereenvoudiging Deel “Rijksregister”
Reglement Inwendige Orde Hoofdstuk 1 : Het ontslag van een lid van de Raad van Bestuur. Art.1 Ieder uitgesloten of ontslagnemend bestuurslid kan zich Ieder.
Vakbondsoverleg in de Zones
Juridische en deontologische gevolgen van het werken in associatieverband Meester Walter Gonthier Advocatenkantoor Gonthier-Dhaenens.
Parlementaire Procedure Serge Goussaert Dag vd Verantwoordelijke 2014.
1.4 De Belgische grondwet & de staatsstructuur
Kabinet van Volksgezondheid en Sociale Zaken 1 Informatievergadering therapeutische projecten en transversaal overleg 11 oktober 2007.
Scoring in het licht van de WBP Serge van Nuijs DMSA,
Revoluties in Europa. Les 4 In het Gemeentehuis Doelen van les 4 Je kunt beschrijven welke taken burgemeester, wethouders en raadsleden uitvoeren. Je.
Voorstelling project juridische hervorming VVB 01 maart 2016.
Expertisecentrum Europees Recht (ECER) Aan de slag met het Verdrag van Lissabon! Den Haag 12 november 2009.
Consumentenbescherming in Nederland en onder de tropenzon Dr. Viola Heutger EU CARICOM.
Modernisering WVO Ralph Dingemans. 2 Modernisering WVO Vereenvoudiging bekostiging scholen voor voortgezet onderwijs Integrale (wets)technische modernisering.
Inleiding  Cursusmateriaal: naslag  Doel: versterken van positie en functioneren GMR  Uitgangspunt: optimaal functioneren betrokken scholen  Werkvorm:
ALGEMENE LEDENVERGADERING
De nieuwe krijtlijnen en spelregels voor psychotherapeuten, stand van zaken” Gilbert Lemmens.
Voorstelling Juridische Dienst
Wijzigingen in de wet van 22 april 1999 m.b.t. de stagiairs Leon Kerfs
Mediprima en Dringende Medische Hulp
Implementatie van de Europese netwerkcodes in België
Vakbondsoverleg in de Zones
Bestuursrecht Hoorcollege 1
Overzicht van de ontwikkelingen in verband met het regelgevend kader
Algemene Vergadering Sportraad Zwevegem
Transcript van de presentatie:

De nieuwe wetgevingsprocedures Gert Van der biesen – Senaat Vrijdag 4 april 2014

De nieuwe wetgevingsprocedure

De wetgevingsprocedure 1831-1995: Kamer = Senaat 1995-2014 1) Kamer = Senaat 77 Gw. 2) Kamer > Senaat 78 Gw. 3) Kamer 74 Gw. 2014-?

De wetgevingsprocedure Art. 77 Gw. 1° Grondwet 2° wetten inzake monarchie, regentschap 3° de bijzondere wetten 4° de Duitstalige Gemeenschap 5° financiering van politieke partijen 6° organisatie van de Senaat en statuut van senator

De wetgevingsprocedure Art. 78 Gw. 1° wetten ter uitvoering van de bijzondere wetten 2° de wetten bedoeld in artikelen van de Grondwet en wetten ter uitvoering van die wetten 3° wetgeving inzake substitutierecht 4° de wetten op de Raad van State en op de federale administratieve rechtscolleges

De wetgevingsprocedure Art. 74 “In afwijking van artikel 36 wordt de federale wetgevende macht gezamenlijk uitgeoefend door de Koning en de Kamer van volksvertegenwoordigers voor de andere aangelegenheden dan die bedoeld in de artikelen 77 en 78,”

De wetgevingsprocedure Art. 78 Gw. 1° wetten ter uitvoering van de bijzondere wetten (…) 4° de wetten op de Raad van State en op de federale administratieve rechtscolleges

Wetgevingsprocedure Art. 47/4 BWFIN “Voor de gemeenschappen worden jaarlijks in de algemene uitgavenbegroting van de federale overheid de in de artikelen 47/5 tot 47/11 bedoelde dotaties ingeschreven.” Art. 6, § 1, VI, BWHI “Bovendien is alleen de federale overheid bevoegd voor: (…) 10° het arbeidsrecht en de sociale zekerheid.”

Wetgevingsprocedure Wet van 15 mei 2012 betreffende het tijdelijk huisverbod in geval van huiselijk geweld Wet van 15 mei 2012 tot bestraffing van de overtreding van het tijdelijk huisverbod en tot wijziging van de artikelen 594 en 627 van het Gerechtelijk Wetboek

Wetgevingsprocedure “Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 78 van de Grondwet.” “Deze wet regelde ooit een aangelegenheid als bedoeld in artikel 78 van de Grondwet.”

Belangenconflicten

Belangenconflicten Vlinderakkoord “Deze werkgroep zal er tevens mee worden belast om voorstellen te doen om de procedures tot het voorkomen en beslechten van belangenconflicten aan te passen.”

Belangenconflicten Art. 143, § 4, Gw. “§ 4. De in de §§ 2 en 3 bedoelde procedures zijn niet van toepassing op de wetten, besluiten, reglementen, handelingen en beslissingen van de federale Staat met betrekking tot de belastbare grondslag, de belastingtarieven, de vrijstellingen of elk ander element dat in de berekening van de personenbelasting ingrijpt.”

Tweede lezing

Tweede lezing Art. 76, derde lid, Gw. “Het reglement van de Kamer van volksvertegenwoordigers voorziet in een procedure van een tweede lezing.”

Tweede lezing Na de stemming over de artikelen Art. 83, nr. 1, Rgt. Kamer Na de stemming over de artikelen Op verzoek van een commissielid Tweede lezing ten vroegste tien dagen na ronddeling van het commissieverslag en aangenomen tekst Wetgevingstechnische nota

Tweede lezing Dringend want omzetting Richtlijn Dringend want geldboete Gewoon dringend Nemen we mee in volgende wet diverse bepalingen Fout staat al in de wet sinds 20 september 1948 De Kamer is met reces Hoort thuis op colloquium over Wb. Reg.

Tweede lezing Art. 82, nr. 1, Rgt. Kamer Als een of meer artikelen van een wetsontwerp of -voorstel zijn geamendeerd Stemming over het geheel van het wetsontwerp of –voorstel ten vroegste 48 uur na ronddeling gecoördineerde tekst

Tweede lezing “Tijdens de vergadering van 22 oktober 2013 hebben de leden de wetgevingstechnische nota van de Juridische Dienst van de Kamer besproken.” “De commissie beslist vervolgens af te wijken van artikel 82, 1., van het Reglement en bijgevolg onmiddellijk over het geheel te stemmen.”

Tweede lezing “De toepassing van artikel 82,1 van het Reglement werd niet gevraagd.” “Het gehele wetsontwerp, aldus geamendeerd, wordt aangenomen met 12 tegen 1 stem en 1 onthouding.”

Tot besluit

1831 1995 2014 2… ?

Bedankt voor uw aandacht! Gert Van der biesen