Kwaliteit van leven bij dementie

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Herstellen doe je zelf:
Advertisements

Kom verder. Saxion. Aantrekkelijk werk voor jongeren in de technische sector. Gezocht: duidelijkheid, structuur en ontwikkeling.
Basisboek Interviewen 3e druk 2012
Trefwoorden: openheid, diagnose, dementie, psycholoog
Wilt u meer weten over Regelhulp.nl? Kijk op of stuur een naar
Als je niet kunt zien, dan bekijk je het maar…. Waarover gaat het artikel? • Experimenteel onderzoek naar de effecten van ernst, persoonlijke verantwoordelijkheid.
Zorg voor autonomie van ouderen met een psychiatrische achtergrond in het verzorgingstehuis Lambert Liza.
Kader Individueel Zorgplan Coördinatieplatform Zorgstandaarden
Een onderzoek naar burgerinitiatieven in de gemeente Medemblik
Onderzoek naar de effecten van het Thuisadministratie programma
Record Linkage: Simulatie Resultaten Adelaide Ariel Biolink NL 28 maart 2014.
Titel voorbeeld titel Gecombineerde visuele en gehoorbeperkingen Ontwikkeling behandelprotocol Waarom deze behandeling? Door verouderingsprocessen zoals.
Jongeren met visuele beperking: persoonlijk netwerk en welbevinden
KVB bij mensen met een beperking
Inhoud van deze synthese :
Resultaten enquête tuchtwet
Vriendschapsrelaties van dove en slechthorende adolescenten
Individuele- en groepsbehandeling.  1. Bevraging  Vragenlijst invullen ( niet anoniem)  Doelgroep zijn adolescente vrouwen  Nederlandse vrouwen tussen.
A LS JE NIET KUNT ZIEN DAN BEKIJK JE HET MAAR Experimenteel onderzoek naar de effecten van ernst, persoonlijke verantwoordelijkheid en openheid op stigmatisering.
Als ouders apart (gaan) wonen: beschikbare steunbronnen voor kinderen
Van De Leemkolk, L. (15 oktober 2012). Coming of the ancestors. Geraadpleegd op 24 december 2012, op Ünzüle Saglam.
Onderzoek naar de kwaliteit van de opleidingsschool
Screening in de thuissituatie: ACAS
Innovaties in de zorg een evaluatie van 17 kleinschalige projecten
Waar wilt u doodgaan. Keuzen en overwegingen Katrien Luijkx i. s. m
Janneke Barelds, MSc Universiteit van Tilburg/Tranzo
Themabijeenkomst 1oktober 2009
Dementie Omgaan met de gevolgen van dementie .
Over de gevolgen van werkloosheid en jobonzekerheid voor het welzijn
Perl Kohen1BaOAOICT en bronnen. Er is vaak onderkenning van dyslexie bij volwassenen →ontstaan en signaleren in de basisschoolleeftijd Sociaal-emotionele.
De rol van de fysieke en sociale leefomgeving. 1. GLOBE studie (vragenlijst) - Kern : verschillen in gezondheid - Onderzoek in 2 deelpopulaties - Resultaat:
Ouder worden met een verstandelijke beperking, volgens mensen zelf en hun familie (Mieke Cardol en Tineke Meulenkamp) Ine Mestdach 1BaO b2.2.
Kwetsbare ouderen zonder thuiszorg
Doel onderzoek : ALGEMEEN : De kwaliteit van leven in de verschillende zorggroepen. Is er een verband tussen : veranderingen in fysieke, psychische en.
Beoordelen van praktijkonderzoek Quinta Kools (q.
Kleinschalig wonen voor mensen met dementie
Werkstukken en rapporten
Culturele problemen? Welke factoren spelen een rol bij het ontstaan van Diabetes Mellitus bij Indiase mensen? Inleiding India wordt tegenwoordig ook wel.
HOE WORD JE EEN WINNING TEAM?
Bias in onderwijsevaluaties: Hoe gaan we er mee om? Dr. Benjamin Boerebach Strategie & Informatie, Bestuursstaf,
Methoden & Technieken van Onderzoek
Hogeschool Rotterdam, Opleiding Vastgoed & Makelaardij drs. ing. M.M.A. Scheepers Collegejaar college.
Wat is een verstandelijke beperking en wat zijn de gevolgen ervan?
Psychosociale begeleiding bij niertransplantatie
Gezondheidszorg Patiëntveiligheid bezien vanuit de psycholoog Resultaten van een onderzoek onder leden van het NIP Dr. Udo Nabitz, bestuur NIP 24 september.
medisch handboek kindermishandeling
Een verbinding van….. Stand van zaken….. -Betrokken bij bijna 100 zaken -Succesvol in de samenwerking zorg, politie, justitie : dus multidisciplinair.
Op weg naar een duurzaam zelfvoorzienend Someren.
Psychosociale behoeftepeiling versus aanbod van zorg aan adoptief-pleegkinderen met FAS(D) Margreet Wolthuis, student toegepaste psychologie.
Informatievaardigheden Sectorwerkstuk TLH – Zwolle – Mw. G. Scheper Schitteren in Zijn licht.
Werkconferentie `... Respijt op maat Drenthe’ Uitkomsten onderzoek Respijtzorg.
DE INVLOED VAN EEN ONDERZOEKSTRAJECT (OP DE WERKPLEK) OP DE ONDERZOEKENDE HOUDING VAN LERAREN IN OPLEIDING Twan van de Wetering - Docent Engels - Lid Kenniskring.
Een onderzoek naar het kiemen en groeien van een bruine boon
De rol van patiënt factoren bij zelfmanagement ondersteuning in de huisartspraktijk Irene Bos-Touwen.
Dienstverlening aan de burger HOE ERVAREN BURGERS MET EEN CHRONISCHE AANDOENING DE OVERHEIDSDIENSTVERLENING?
AOS docentonderzoek bijeenkomst 10 Analyses en conclusies.
Seksualiteit en kanker
Persoonsgerichte zorg
BB - Theorie Donderdag 6-oktober.
Ouderen en activiteiten
Profiel Product Presentatie
Zorglokaal DE EVALUATIE.
Vluchtelingen en asielzoekers
Kwaliteit: Terug naar de kern
Zorg voor mensen met een verstandelijke beperking
Hoe is de relatie tussen patiënttevredenheid over huisartsenzorg en ervaren bejegening bij ouderen in een verzorgingshuis? Claudia de Waard & Tony Poot,
Mijn Positieve Gezondheid
Uitkomst Quickscan Kampen
Rouw bij ouders van drugsgebruikende jongeren
Sanne van Beek en Willisa Kragt
Transcript van de presentatie:

Kwaliteit van leven bij dementie Opvattingen onder mensen met dementie, hun zorgverleners en in de literatuur

Inleiding Er zijn heel wat definities over kwaliteit van leven te vinden, maar wat zijn nu de belangrijkste domeinen? We vroegen het aan de mensen met dementie zelf en aan professionele zorgverleners.

Belangrijke zaken Kwaliteit van leven = centraal begrip en heeft belangrijke plaats veroverd, Meer hulp, MAAR ook meer aandacht voor: - het omgaan met de gevolgen van de ziekte - het in stand houden van hun leven Er zijn verschillende interventies (= belangrijk onderdeel) nl.: - muziektherapie - snoezelen - … Doel?: De levensfase van de mensen met dementie te optimaliseren!

Verschil tussen objectieve en subjectieve benadering 1) Objectieve aspecten staan centraal zoals: - ADL afhankelijkheid - Voeding - Veiligheid 2) Subjectieve aspecten nl.: - Ervaren gezondheid - Tevredenheid over sociale contacten - Plezier beleven/gelukkig zijn

Onderzoeksvragen 1) Wat vinden mensen met dementie en professionele zorgverleners belangrijk voor de kwaliteit van leven van mensen met dementie en in hoeverre stemmen deze oordelen overeen met de domeinen die in de literatuur worden beschreven? 2) In hoeverre richten professionele zorgverleners zich in hun dagelijks werk ook daadwerkelijk op de kwaliteit-van-leven domeinen die mensen met dementie belangrijk vinden?

Onderzoeksvraag 1 + resultaat 1) Wat vinden mensen met dementie en professionele zorgverleners belangrijk voor de kwaliteit van leven van mensen met dementie en in hoeverre stemmen deze oordelen overeen met de domeinen die in de literatuur worden beschreven? Procedure: In dit onderzoek → focusgroepen en interviews gehouden in 10 ontmoetingscentra en 3 verpleeghuizen. Resultaat: Er zijn heel wat vergelijkbare termen die door één of meerdere auteurs worden genoemd. De meeste aspecten die werden genoemd door mensen met dementie en hun zorgverleners passen in deze bestaande domeinen. De werkgroep formuleerde 4 nieuwe groepen.

Onderzoeksvraag 2 + resultaat 2) In hoeverre richten professionele zorgverleners zich in hun dagelijks werk ook daadwerkelijk op de kwaliteit-van-leven domeinen die mensen met dementie belangrijk vinden? Procedure: Vragenlijst geconstrueerd op basis van de domeinen die mensen met dementie zelf belangrijk vinden. Vragenlijst verspreid onder alle verzorgenden en activiteitenbegeleiders van 13 verpleeghuizen en 12 ontmoetingscentra. Resultaat: Respondenten: 95% vrouw – gemiddelde leeftijd was 38 jaar. Respondenten werden verdeeld in 2 groepen. 1ste groep: 280 verzorgenden en 2de groep: 76 professionals.

Conclusies en discussie Er kan worden geconcludeerd dat : de meeste kwaliteit-van-leven domeinen belangrijk worden gevonden door de mensen met dementie, ook in de meetinstrumenten en bij de zorgverleners zelf. Enkele domeinen werden niet genoemd door de zorgverleners nl, ‘gevoel van esthetiek in de leefomgeving’, ‘financiële situatie’, ‘nuttig zijn/zingeving’ en spiritualiteit’. We kunnen concluderen dat de domeinen in grote mate overeenkomen, maar uit de vergelijkingen van de antwoorden blijkt dat er heel wat verschillen zijn wat betreft de inhoud.

Beperkingen In de 1ste studie: Een relatief klein aantal zorgverleners dat deelnam aan de interviews en focusgroepen. Mogelijke invloed: er werd hen gevraagd aan te geven welke aspecten zij belangrijk vonden Deze procedure heeft wellicht geleid tot algemenere antwoorden en verschillen met bezoekers.

Beperkingen vervolg De categorisering van de aspecten was niet steeds vanzelfsprekend en daardoor interpretatie vereiste. → door de variatie in abstractieniveau in de gegeven antwoorden en doordat de domeinen niet duidelijk begrensd zijn. → discussie onder de leden van de werkgroep.

Beperkingen vervolg Verschillen in perspectief Algemeen geldig? Opzet van deze studie = beperkt Samengesteld op basis van open werving Wervingsprocedure geeft geen garantie Niet altijd betrouwbare data

Einde D. L. Gerritsen, R. M. Dröes, T. P. Ettema, E. Boelens, J. Bos, L. Meihuizen, J. de Lange, C. J. M. Schölzel-Dorenbos en F. Hoogeveen, 2012, Kwaliteit van leven bij dementie, Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie© Bohn, Stafleu van Loghum 2010. http://link.springer.com/article/10.1007/s12439-010-0219-z/fulltext.html