De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Sanne van Beek en Willisa Kragt

Verwante presentaties


Presentatie over: "Sanne van Beek en Willisa Kragt"— Transcript van de presentatie:

1 Sanne van Beek en Willisa Kragt
‘De intensieve en langdurige mantelzorgers van het Mantelzorgplatform Meppel’ Sanne van Beek en Willisa Kragt

2 Wie zijn wij? Voorstellen Waarom gekozen voor dit onderzoek?
naam, leeftijd, woonplaats en opleiding Waarom gekozen voor dit onderzoek? Wat is onze ervaring met mantelzorg?

3 Inleiding In 3 jaar tijd is het aantal mantelzorgers aanzienlijk gegroeid: van Interesse in de kenmerken van de mantelzorgers & de intensieve en langdurige mantelzorgers Te weinig bekend over deze doelgroep. Intensief: De mantelzorger zorgt meer dan 8 uur per week voor zijn/haar naaste. Langdurig: De mantelzorger zorgt langer dan 3 maanden voor zijn/haar naaste.

4 Hoofdvraag & deelvragen
’Wat is het aandeel intensieve en langdurige mantelzorgers in het bestand van Mantelzorgplatform Meppel en wat zijn hun verwachtingen van de ondersteuning van het Mantelzorgplatform Meppel?’ Deelvragen: 1. Hoeveel intensieve en langdurige mantelzorgers zitten er in het bestand van mantelzorgplatform Meppel? 2. Wat zijn de kenmerken van een intensieve en langdurige mantelzorger? 3. Wat zijn de verwachtingen van de intensieve en langdurige mantelzorgers ten aanzien van de ondersteuning van het Mantelzorgplatform Meppel?

5 Methode Praktijkgericht onderzoek Enquête Interview Dialoogbijeenkomst
Met elementen van PAO Enquête Populatie: 928 mantelzorgers Meetinstrumenten Verwachting Gericht op intensieve en langdurige mantelzorgers Interview Populatie: zes mantelzorgers Vijf professionals Dialoogbijeenkomst Populatie: stakeholders Ethische overwegingen

6 Resultaten Enquête Vraag 5 uit de enquête Intensief?

7 Resultaten Enquête Vraag 6 uit de enquête Langdurig?

8 Resultaten Enquête Vraag 3 uit de enquête.

9 Resultaten Enquête Vraag 4 uit de enquête.

10 Resultaten Enquête Vraag 7 uit de enquête.

11 Resultaten Enquête Vraag 8 van de enquête. Bij deze vraag waren er meerdere antwoorden mogelijk, daarom komt het percentage niet op 100% uit bij het optellen van alle staafdiagrammen.

12 Resultaten Enquête Vraag 9 van de enquête.
Bij deze vraag waren er meerdere antwoorden mogelijk, daarom komt het percentage niet op 100% uit bij het optellen van alle staafdiagrammen.

13 Resultaten Enquête Vraag 10 van de enquête. Gemiddelde is 6,13%
19% geeft een 7 17% geeft een 5, 6, 8

14 Resultaten Interview en dialoogbijeenkomst
Maatwerk leveren Lastig om maatwerk te leveren als organisatie. Mantelzorgers hebben er wel behoefte aan. Informeren over ondersteuningsmogelijkheden Er moet goed geïnformeerd worden naar de mantelzorgers toe over wat er allebei mogelijk is op het gebied van mantelzorgondersteuning. Jonge mantelzorguitjes Tijden voor deze uitjes zijn niet altijd gunstig én het leeftijdsverschil is erg groot van de jonge mantelzorgers. Samenwerking tussen organisaties Organisaties zouden beter met elkaar moeten samenwerken, elkaar beter moeten weten te vinden en gebruik moeten maken van elkaars netwerk Bloemmodel Onbekendheid ondersteuningsmogelijkheden bij de mantelzorgers Sommige mantelzorgers weten niet dat dit mogelijk is en wat deze ondersteuning precies inhoudt. Alle informatie op één plek Één centraal en inzichtelijk punt met duidelijkheid van ’de wegen’.

15 Discussie Enquête Groot reactiepercentage enquête = grotere kans dat het voor alle mantelzorgers geldt % was het streven % behaald 51% van de mantelzorgers bij het Mantelzorgplatform Meppel zorgen (extra) intensief en langdurig. In Nederland ligt dit percentage voor de intensieve mantelzorgers op 16%. En een half miljoen mensen zorgt langdurig. Iemand die langdurig en intensief zorgt heeft meer kans op overbelasting. Er werd een 6,4 op de overbelastingvraag gescoord door deze mantelzorgers in vergelijking tot een 5,6 van alle mantelzorgers die de enquête hadden ingevuld. Het is ook te zien dat de langdurige en intensieve mantelzorgers veel taken hebben, zoals: beschikbaar/bereikbaar zijn, vervoer en begeleiding bij bezoeken en gezelschap. Daarnaast blijkt dat de belasting zwaarder wordt als een mantelzorger voor een kind (25%) of een partner (48%) zorgt. Ook het ziektebeeld bepaald de mate van belasting. Dementie (14%) lijdt tot een hogere ervaren belasting Door de cognitieve beperkingen en gedragsveranderingen.

16 Discussie Interview en dialoogbijeenkomst
Goede mantelzorgondersteuning is een kwestie van maatwerk. Professionals hebben een belangrijke rol in het delen van informatie en verwijzing naar andere organisaties en/of professionals.

17 Conclusie Enquête Interviews en dialoogbijeenkomst
46.5% intensieve en langdurige mantelzorgers. Grootste gedeelte is vrouw. Gemiddelde leeftijd tussen de 46 en 65 jaar. Meerderdeel zorgt voor hun partner. Meest voorkomende ziektebeelden zijn ‘lichamelijke beperking’ en ‘verstandelijke beperking’. Interviews en dialoogbijeenkomst meer bekendheid ondersteuningsmogelijkheden. Informeren over ondersteuningsmogelijkheden Maatwerk leveren Alle informatie op een plek Beter samenwerken  bloemmodel Meer aandacht voor jonge mantelzorg uitjes

18 Aanbevelingen Alle informatie op één plek Het Mantelzorgplatform zou meer organisaties bij het platform kunnen betrekken Steeds meer informatie Mantelzorgers hoeven maar één ‘weg’ te onthouden Rekening houden met mantelzorgers zonder internet. Maatwerk leveren Luisteren en kijken naar de behoeftes en wensen van de individuele mantelzorgers Bij nieuwe (thema)bijeenkomsten zal er goed gekeken kunnen worden naar de begin- en eindtijd Naar de interesses van de mantelzorger. (bijvoorbeeld lotgenotencontact of een informatiebijeenkomst) Onbekendheid ondersteuningsmogelijkheden Het mantelzorgplatform zou meer kunnen informeren en bekend maken over der ondersteuningsmogelijkheden die er geboden kunnen worden. Persoonlijke gesprekken Informatiefolder Samenwerken tussen organisaties werken vanuit een bloem model

19 Bedankt voor uw aandacht! Zijn er nog vragen?
Einde Bedankt voor uw aandacht! Zijn er nog vragen? Bedankt voor uw aandacht! Zijn er nog vragen?


Download ppt "Sanne van Beek en Willisa Kragt"

Verwante presentaties


Ads door Google