Bepaling van het referentieniveau

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Landelijke basis verdrogingsmonitoring
Advertisements

Deel 1: Waarom meet je? – Doel
De relatie tussen visie doelstellingen toetsing leertrajecten Een “innige band” !
Onderzoek naar competentiegericht beoordelen in het groene onderwijs
Toetsen van verschillen tussen twee of meer groepen
-Glucuronidase (GUS)
Het algoritme van Euclides
Beheer fietsparkeren bij stations
Over consumenten, gedrag en marketing
De nieuwe geluidsnormen
1 Neemt de kennis van onze studenten toe? Een analyse van de kennisgroei op basis van VGT scores Marieke van Onna & Samantha Bouwmeester.
Klassieke AO Leseenheid1
Titel presentatie Vragen subsets OM1 Gemeente Amsterdam 1 januari 2003.
Studenttevredenheid als kwaliteitsmaat?
Loopbaangesprekken 11 december 2012.
1Titel van de presentatie Titel van de presentatie Overzicht presentatie Wat doet de GGD? Geluid en Gezondheid Gezondheidkundige.
Hoofdstuk 3 – Gegevens verzamelen
Medezeggenschap en ondersteuningsplannen
Toetsen en leerlijnen in nieuwe scheikunde
Oefeningen Akoestische grondslagen en Sonologische analyse Dr
1212 /n Metingen aan de hoogte van een toren  D  wordt gemeten met onzekerheid S  =0.1 o. Vraag 1: Op welke afstand D moet je gaan staan om H zo nauwkeurig.
Algemene formule gemeten zijn berekend wordt vraag: wat is ? antwoord:
Handelingsgericht werken als schakel naar passend onderwijs
Hoofdstuk 17 De organisatiecultuur bepalen en veranderen
Activiteitenbesluit en geluid
Beoordelingsmethodiek
Waarvoor doen wij de bepaling
Powerpoint template Gemeente Maasdriel.
STILTEBELEID IN ZUID-HOLLAND
AFZONDERLIJK BLOK: - Er zijn mensen - Er is een organisatie
A Datum: Namen Titel: (kort en bondig) Onderzoeksvraag: Hypothese:
Hoofdstuk 4 – Gegevens analyseren
Tijdens een opgraving vindt een archeoloog een scherf met daarop twee gedeeltelijke zinnen en een hele zin. 1…………….. einde van de zin 2Een volledige zin.
Beoordeling trillingshinder Kan dat anders??? 29 maart 2011 C.J. Ostendorf, Cauberg-Huygen Raadgevende Ingenieurs A. Koopman TNO Bouw en Ondergrond.
DBvisi n Facilitering 2de tranche geluidsbelastingskaarten en actieplannen, 2 november 2010 Resultaten project Draaiboek en script 2e tranche Elly Waterman.
Arboteam 13 oktober 2009 Karen de Groot Agis en stressmanagement.
Een theoretische verkenning
PROJECT KEUZEPROCESSEN
Ethiek.
De VOA en schuldhulpverlening
Beoordelen leermiddelen
Presentatie projectplan werkgroepen
Milieuonderzoeken PHS Meteren Boxtel
Onderzoek geluidsoverlast Belgisch industriegebied naar aanleiding van het belevingsonderzoek van de gemeente Woensdrecht Copyright Benegora Leefmilieu.
Afnemende en toenemende verantwoordelijkheid
KWARTAAL 2 JAAR 2 SLC. vandaag Programma kwartaal 4 Opdrachten Werkbezoeken eindgesprekken.
Wat is een verstandelijke beperking en wat zijn de gevolgen ervan?
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Onderzoek 7 Hafida El-Gharbaoui
Verkennende Impactanalyse Cees van Westrenen
1 Challenge the future Afstudeerpresentatie Verbetering van TPM implementatiebeheersing bij de Heineken Brouwerij Zoeterwoude.
Great Place To Work ® © Great Place To Work ® Institute Nederland, 2009 VGN voorlichtingsbijeenkomsten 11 november november november 2009.
Workshop Starten met je onderzoek Hans de Braal en Gert-Jan de Fijter.
Decentralisaties en gegevensverwerking. Even voorstellen Henk Wolsink Teamleider Algemeen Juridische Zaken gemeente Hengelo Adhoc werkgroep privacy provinciebreed.
Seminar asset management provincie Noord-Holland Grip op beheer en MEER Asset management in de gemeente Houten 4 maart 2015.
1 Instellen van de Beeldschermwerkplek. 2 Richtlijnen  Minimum oppervlakte / afmeting ruimte –eenpersoonskamer 8 m2 –tweepersoonskamer 17 m2 –vierpersoonskamer.
Programma Natuur en Water Radenconferentie Midden-Holland 11 februari 2013 Jan Vente.
BB - Theorie Donderdag 6-oktober.
‘Ontwikkelen doen we samen’
Problemen van mantelzorgers die zorgen voor een oudere naaste
Informatie voor de scholingsgroepen Hogeschool Inholland
Wateroverlast De Bonk Hoe kan dit worden voorkomen?
Schouwen van de openbare ruimte
Schouwen van de openbare ruimte
Ondernemerschap Jullie zijn gestart aan het laatste studiejaar en met nog een paar maanden te gaan komt een diploma steeds dichterbij. Om dit diploma te.
Redeneren met bronnen Albert van der Kaap.
  Verzorging van ouderen in de thuissituatie. Waar lopen wij als verpleegkundige tegenaan?
De Kookproef Doel, Bepalen van: Alcohol percentage van de wijn
Toetsen van verschillen tussen twee of meer groepen
Cursus Interne auditor
Inwendige besmettingscontrole vloeistofscintillatietelling toegepast
Transcript van de presentatie:

Bepaling van het referentieniveau Jos Bosman

Inleiding (1) IL-HR-15-01 (1981) zegt: “een akoestisch onderzoek van het omgevingsgeluid omvat meer dan alleen een zuiver meettechnische handeling. Omgevingsgeluid kan namelijk een zeer complexe samenstelling hebben zodat een meting gepaard moet gaan met een zorgvuldige analyse van de situatie ter plaatse, een analyse die in relatie moet staan tot het eigenlijke doel van de metingen in dat concrete geval. Alleen wanneer naast de meetresultaten ook de uitkomsten van deze analyse bekend zijn, is een zinvolle interpretatie mogelijk.” Gezien de jurisprudentie, die is gemaakt na het verschijnen van de richtlijn IL-HR-15-01, hebben de schrijvers gelijk gekregen. geen jurisprudentie over de inhoudelijke kant van de IL-HR-13-01

Inleiding (2) Inhoud van de presentatie: begrip referentieniveau; voorgrondgeluid; achtergrondgeluid; niet omgevingseigen bronnen. meetvoorschrift L95; representatieve meetplaatsen (google earth); in situ beoordelen of meetplaats representatief is; aantal metingen, meettijd en meteogegevens. dilemma’s in de praktijk; tijdrovend (met name bij gebieden in kaart brengen); nauwkeurigheid; dag/avond/(randen van de) nacht.

Begrip referentieniveau (1) Het referentieniveau van het omgevingsgeluid is de hoogste van de volgende waarden: het gemeten geluidsniveau L95 (het niveau dat 95% van de tijd overschreden wordt door omgevingseigen bronnen); het berekende geluidsniveau door het wegverkeer op zoneringsplichtige wegen minus 10 dB.

Begrip referentieniveau (2) voorgrondgeluid; achtergrondgeluid; niet omgevingseigen bronnen. op voorgrond herkenbare koelinstallaties en ventilatie, verkeerslawaai op de achtergrond en een niet omgevingeigen bronbemaling

Metingen (1) Voordat met meten kan worden gestart: bovenstaande definities op het trommelvlies; plaats en tijd bepaald; apparatuur goed ingesteld en paraat; geduld met een grote G en een waakzaam oor; registratie van gebeurtenissen. Uitmiddeling vaak na 10 tot 15 min. Uitzonderingen bevestigen de regel

Metingen (2) Een gedegen voorbereiding; wat beïnvloedt het referentieniveau? waar moeten wij bij het meten bewust van zijn? meteorologische omstandigheden; omgeving (bebouwing, bodem…); aanwezigheid van geluidsbronnen (voor- en achtergrond); meethoogte en beoordelingshoogte bij vergunningverlening. Hét referentieniveau bestaat niet! oogsten op de achtergrond, beregeningsinstallatie, bronbemaling (rekenvoorbeeld van Hans Go!) plots invallende rust!

Metingen (3) Referentieniveaus voor een heel gebied: eenmalig veel tijd in steken; zeer goed bruikbaar bij vergunningverlening; lange houdbaarheid; een maat voor de stilte in een stiltegebied.

Dilemma’s in de praktijk Tijdrovend: bij het in kaart brengen van gebieden; relatief veel tijd en aandacht voor het inkaart brengen van de situatie bij één bedrijf; nauwkeurigheid: afhankelijk van de omstandigheden in situ; meetonnauwkeurigheid speelt geen rol; dag/avond/(randen van de) nacht en de keuze van tijdstippen binnen deze perioden.

Begrip referentieniveau (3) Kan door het vaststellen van het referentieniveau voorkomen worden dat hinder op gaat treden vanwege een nieuwe activiteit? maat voor het omgevingsgeluid; langtijdgemiddeld beoordelingsniveau; “stand still beginsel” en/of een “aanvaardbare verslechtering”; of eenmalig vastleggen ambitieniveau voor een gebied. In de 5% van de tijd kan de nieuwe activiteit herkenbaar worden!

Stellingen Met een draak van een richtlijn proberen we de ondergrens voor normering vast te stellen; het L95 is fysisch nog niet zo’n gekke grootheid om de kwaliteit van een gebied te karakteriseren; DGMR meer dan het bepalen van een referentieniveau. DGMR meer dan het bepalen van een referentieniveau

De meetcirkel Aanleiding Opstellen onderzoeksvraag Opstellen meetvraag Opstellen meetstrategie Meetonderzoek Beantwoorden meetvraag Opstellen onderzoeksvraag Beantwoorden onderzoeksvraag de cirkel moet wel gesloten zijn en ik sluit mij graag aan bij de meetcirkel van Nico Haselager