Gewetensvrijheid.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Evangelische Kerk Sint-Niklaas - 16 maart Cécil Van Maelsaeke
Advertisements

Woord van Leven Januari 2008.
Wij hebben een woord -Het Woord- voor de wereld
Romeinen 14 sterk en zwak.
Welkom op TOV!. bidden Geloof & gevoel ‘ik merk niks van God’
Kennis maken met: Levend Woord Gemeente Franeker
´OMWILLE VAN MIJN NAAM´.
Welkom in de samenkomst
4/4/2017 6:30 AM Markus 12:13-17 © 2007 Microsoft Corporation. All rights reserved. Microsoft, Windows, Windows Vista and other product names are or may.
© De Coninck Sofie en © Onze maatschappij is multicultureel.
4 De kracht van de Geest.
Open en toch duidelijk Week van Gebed: er is meer wat ons samenbindt dan wat ons scheidt! Komende synode: hoe blijven we samengaan? Mensen verlaten de.
Gezag en autoriteit De Bron 20 februari 2011.
Zingen Vers 1 Dit is de dag, die God ons schenkt,
Rituelen in het Christendom
De ontwikkeling van Het Christendom..
Verhalen over God, mens en de wereld Deel 2. Verhalen over God, mens en de wereld Nieuwe Testament  vervolg op het oude testament Zijn niet los van elkaar.
De school van Tyrannus Handelingen 19:1-12.
Romeinen Denken en Dienen.
"al wat in de vleeshal te koop is..." 1Korinthe 10:23-33
1. 1 Paulus, door de wil van God een apostel van Christus Jezus, en Timoteus onze broeder, 2 aan de heilige en gelovige broeders in Christus te Kolosse:
29 sept Zoetermeer. de vorige keer: twee ontmoetingen tussen Paulus en Jakobus beschreven in de Galaten-brief: 1)drie jaar na zijn roeping (1:19)
Efeze Toen nu de zeven dagen nagenoeg om waren, zagen de Joden uit Asia hem (= Paulus) in de tempel, en brachten al het volk in opschudding.
In de Bijbel komen we belijdenisdoen tegen bij Johannes de Doper In de Bijbel komen we belijdenisdoen tegen bij Johannes de Doper. Hij doopte mensen.
‘voor de kinderen’. Johannes 1 3 x een nieuw begin de wording van de wereld de(mens)wording van Jezus de wording van Gods kinderen In het begin.
Pinksteren 2014 Feest van de Geest
“De andere kant van de medaille”
Willen jullie mij helpen om jullie gehoorzaam te zijn?
Verbonden zijn van hart tot hart Prachtig als het er is…
Christelijke Vrijheid
Er was eens een meisje die had 4 vrienden
De Romeinen en het christendom
Lees met elkaar de mening van Calvijn over Alcoholmisbruik Klik door naar volgende scherm.
Wie is God? Kun je Hem kennen? Wat kunnen wij van Hem weten?
Gewoon de Bijbel? 19 oktober 2014 Urk.
Mijn antwoord op Gods zegeningen! Sabbat 4 oktober 2014 “U bent een uitverkoren geslacht, een koninkrijk van priesters, een heilige natie, een volk dat.
“Met Christus opgestaan”
14 november 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 9 19 Want hoewel ik vrij sta tegenover allen, heb ik mij allen dienstbaar gemaakt, om er zoveel mogelijk te winnen;
Preek Hebreeën 4:
Zoetermeer. Romeinen 5 20 Maar de wet is er bijgekomen, zodat de overtreding toenam; waar evenwel de zonde toenam, is de genade meer dan overvloedig.
13 december 2012, Bodegraven bijbelstudie nr. 1 Vanaf hoofdstuk 1:1.
28 november 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe Dit is hun overkomen tot een voorbeeld voor ons en het is opgetekend ter waarschuwing voor ons, over wie.
1Korinthe 10: Korinthe 10 1 Want ik stel er prijs op, broeders, dat gij weet... Lett. Want ik wil niet dat jullie onbekend zijn, broeders...
26 sept 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 8 1 Wat het offervlees aangaat, wij weten, dat wij allen kennis bezitten. De kennis maakt opgeblazen, maar de liefde.
September 2014 Woord van Leven “Aanvaard elkaar daarom ter ere van God, zoals Christus u heeft aanvaard.” Brief aan de Romeinen 15,7.
Welkom in de samenkomst. Handelingen 3 Handelingen 3 1. Op een middag, omstreeks drie uur, het Joodse gebedsuur, gingen Petrus en Johannes naar de tempel.
"het woord der verzoening"
Welkom Zondag 3 mei 2015 Voorganger: Ds. J.A. Berkheij Ouderling van dienst: Anita Dahmen Orgel: Herman Kamp Lezingen: I Johannes 2: 28-3: 10 Efeziërs.
Alle liederen worden tijdens de dienst geprojecteerd We lezen: Handelingen 17: , 1 Timoteüs 2: , 2 Timoteüs 3: 15 – 16 De preek gaat over:
Woord van Leven April 2015 “Ik ben voor iedereen wel íets geworden” (1 Cor 9, 22)
Hoe vier je Kerst?.
Bijbelstudies over de gelijkenissen van Jezus
Romeinen 8: 12 Welnu, broeders, wij zijn aan het vlees niet verplicht om naar het vlees te leven. 13 Want als u naar het vlees leeft, zult u sterven.
 - Inleiding  - Monotheisme  - Twee Naturen  - Als Rechter  - Als Verlosser  - Als Mens, Leraar en Vriend  - Als Idool.
Hebreeen 10: 22 laten wij tot Hem naderen met een waarachtig hart, in volle zekerheid van het geloof, nu ons hart gereinigd is van een slecht geweten en.
Er zijn twee leiders in de Grote Strijd. Een van hen moeten wij volgen. Als wij Jezus volgen, worden wij “strijdmakkers”. Wij vechten samen aan de winnende.
Een baan, groei in hun gemeente, kinderen vertellen wie Jezus is: dat zijn de dromen van jonge christenen wereldwijd. Het is Biddag! Bid je mee? Voor.
Een baan, groei in hun gemeente, kinderen vertellen wie Jezus is: dat zijn de dromen van jonge christenen wereldwijd. Het is Biddag! Bid je mee? Voor.
Les 9 voor 27 februari Veel veldslagen van de Grote Strijd vonden plaats gedurende de geboorte van de Christelijke Kerk. De eerste Christenen moesten.
Wat is zonde?! Hebr.4: Nu wij dan een grote Hogepriester hebben, Die de hemelen is doorgegaan, namelijk Jezus, de Zoon van God, laten wij aan.
Leerdienst over het komende oordeel Openbaring 20 : Hij zal komen om te oordelen de levenden en de doden Hij houdt zich gereed (hij staat klaar)
Wandelen (bewegen) in Gods genade.. Genade Identiteit Gevoel LIEFDE Verstand Heiliging Schuld.
22 mei 2016 Rotterdam. Korinthe.... ... een havenstad met in Paulus' dagen rond de inwoners;
Leerdienst thema 2 ‘Christen zijn: naar Christus toe bewegen’ 1 Thema 2: Christen worden, christen zijn christen blijven Wat is christen zijn ? 1.Duidelijke.
… DOOR LEVENDE CHRISTENEN Leerdienst evangelisatie - 2 LEEF HET DOOR! 1.God wil dat het doorgaat 2.door levende christenen 3.door een bewegende kerk Gods.
Brief aan de Galaten -24- geloof - zonen - eenheid.
Brief aan de Galaten -28- Zwakheid van het vlees – geluk- niet uitstekend ijveren.
Erger niet... 1.
    Christelijke vrijheid samen God willen dienen in de gemeente
CHRISTELIJK LEVEN Les 13 voor 30 december, 2017.
Transcript van de presentatie:

Gewetensvrijheid

Eerst een inleiding over het “geweten” Er is veel verschil in de wereld, ook onder christenen wereldwijd. Enorme verschillen van hoe ze zich gedragen, hoe de diensten verlopen en hoe ze leven. Hoe vrij zijn we en hoe gebonden? En waaraan zijn wij gebonden? Waaraan moeten we ons minimaal altijd houden? Hoe gaan we om met de vrijheid van een ander? Als we elkaar helpen, wat wordt er dan van ons verwacht en vooral ook wat niet?

Enkele voorbeelden… uit de eerste eeuw en uit de twintigste eeuw

In de gemeente van Rome (Romeinen 14) In Rome in de gemeente had je Joden die tot geloof waren gekomen in Jezus en Romeinse gelovigen. De Joodse christenen hielden zich aan alle oudtestamentische voorschriften m.b.t. rein en onrein voedsel en aan de sabbatsheiliging. De sabbat werd in acht gehouden. Maar de Romeinen hadden deze twee zaken niet. Zij aten alles en voor hen was elke dag gelijk. Zo ontstond er allerlei discussie: die niets onreins aten veroordeelden hen die alles aten, en die alles aten keken neer hen die alleen rein voedsel aten. Ze vonden hen wettisch en mensen die bijzaken tot hoofdzaken maakten, die afleiden van het navolgen van Jezus. Hetzelfde gold voor het houden van de sabbat.

In de gemeente te Korinthe (1Korintiers 8) In de gemeente van Korinthe werd Paulus geconfronteerd en ging het om: Het eten van gewijd vlees, d.w.z. aan de afgoden geofferd vlees. Het wel of niet mogen aanliggen in een afgodentempel om daar het gewijde vlees te eten. Welvarende families waren gewoon hun familiefeesten te vieren in de tempel, waarbij dan het vlees van de afgodenoffers werd voorgezet aan de gasten. Er waren ook gelovigen die hieraan deelnamen.

Een voorbeeld uit India: Mannen en vrouwen zitten in de samenkomsten gescheiden. Gemeenten waar dit niet gebeurd worden als ongeestelijk en losbandig gezien. Belangrijk of onbelangrijk? Er is geen christen die rookt of drinkt. Een druppel alcohol is daar net zo erg als hier een christen die heroïne gebruikt of regelmatig ladderzat is. Cultuurbepaald of bijbels principe? De schoenen worden bij de deur van de kerk of de gebedsplaats uitgedaan, evenals bij de drempel van de hindoetempels. Goddeloos restant uit hindoe verleden dat beleden moet worden, of een te respecteren gewoonte?

En bij ons? Welke zaken hebben wij waarover we ons druk kunnen maken, omdat we van mening verschillen? Ik wil er eens een aantal noemen: mag je of moet je nu wel of niet…. Roken, Sterke drank gebruiken, In militaire dienst gaan, Dansen, Orgaandonatie doen, Alternatieve geneeswijze gebruiken, Stemmen, Op sabbat…..

Wat is Gewetensvrijheid? Een definitie: Onder geweten verstaat men: “De werkzaamheid van de geest van de mens, waarin deze rekenschap geeft van zijn daden, en waarin hij zichzelf verantwoord weet tegenover hem, zijn medemensen, en de samenleving bindende normen”

Enkele waardevolle aanvullingen op de definitie: Gewetensvrijheid is een algemeen aanvaard goed in onze westerse samenleving geworden. Juist in het geweten ervaart de mens zijn diepst persoonlijke opvattingen. Gewetensvrijheid kent haar grenzen. Het geweten mag niet het laatste woord hebben, maar dient genormeerd te zijn aan Gods Woord. Niet het persoonlijke gevoelen van de mens, maar Gods gezaghebbend Woord dient centraal te staan, zowel in het persoonlijke als in het maatschappelijke leven.