De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

CHRISTELIJK LEVEN Les 13 voor 30 december, 2017.

Verwante presentaties


Presentatie over: "CHRISTELIJK LEVEN Les 13 voor 30 december, 2017."— Transcript van de presentatie:

1 CHRISTELIJK LEVEN Les 13 voor 30 december, 2017

2 WIE IS ZWAK IN HET GELOOF?
(Romeinen 14:1-15:3) “’Iemand die een beperkt begrip heeft van de principes van rechtschapenheid. Hij verlangt ernaar gered te worden, en hij is bereid alles te doen waarvan hij denkt dat van hem wordt gevraagd. Niettemin heeft hij een onvolwassen christelijke ervaring (zie Hebreeën 5:11 tot 6:2) en probeert hij gered te worden door gehoorzaam te zijn aan enige regels en bevelen die voor hem niet echt verplicht zijn. Dat zou te maken kunnen hebben met zijn vroegere ervaring en opvoeding. Die regels zijn erg belangrijk voor hem; hij acht hen absoluut noodzakelijk om gered te worden. Hij is van streek en verward als hij beseft dat andere christenen - misschien met meer ervaring dan hij - zijn opvattingen niet delen.'” SDA Bible Commentary, over Romeinen 14:1

3 HET EERSTE PROBLEEM: DIEET
Op welke wijze was dieet een probleem in de tijd van Paulus (Romeinen 14: 2-3, 1 Korintiërs 8)? De heidense priesters verkochten vlees dat aan afgoden was geofferd. Er was een discussie onder gelovigen over of het juist was om dat vlees te eten.

4 HET EERSTE PROBLEEM: DIEET
Wie waren de zwakken? Degenen die geen vlees konden eten wat geofferd was aan afgoden met een rein geweten, vanwege hun achtergrond of opleiding. Wie waren de sterken? Degenen die geloofden dat er maar één ware God is, en dat de afgoden niets zijn; daarom kon het vlees dat aan afgoden werd geofferd niet worden verontreinigd. HET PROBLEEM: De sterke mensen bekritiseerden de zwakken omdat ze geen vlees aten, dat aan afgoden werd geofferd. De zwakken kwamen in de verleiding om aan hun geloof te twijfelen.

5 HET TWEEDE PROBLEEM: FESTIVITEITEN
Hoe waren feestelijkheden een probleem in de tijd van Paulus? (Romeinen 14: 6; Kolossenzen 2:16; Galaten 4:9-10) “Laat dus niemand u veroordelen inzake eten of drinken, of op het punt van een feestdag, een nieuwe maan of de sabbatten.” (Kolossenzen 2:16) “En nu u God kent, ja wat meer is, door God gekend bent, hoe kunt u weer terugkeren naar de zwakke en arme grondbeginselen, die u weer van voren af aan wilt dienen? U houdt zich aan dagen, maanden, tijden en jaren.” (Galaten 4:9-10) Sommige joodse broeders geloofden dat ze de ceremoniële feesten moesten houden (nieuwe manen, rituele sabbatten, Pascha, Pinksteren, Verzoendag ...) en vastendagen (maandag en donderdag)

6 HET TWEEDE PROBLEEM: FESTIVITEITEN
Wie waren de zwakken? Degenen die geloofden dat ze elk feest moesten houden dat was ingesteld door Joodse rituelen en traditie. Wie waren de sterken? Degenen die geloofden dat de Joodse feesten een afschaduwing van Christus waren en dat ze ten einde kwamen toen Hij kwam en stierf. HET PROBLEEM: de zwakken wilden de sterken de naleving van de feesten opdringen.

7 PAULUS VINDT OPLOSSINGEN
De sterke moet de zwakke niet oordelen (Romeinen 14: 4) God aanvaardt en ondersteunt iedereen. Oordeel of veroordeel niemand (Romeinen 14:10-21) God zal iedereen oordelen; ieder van ons zal verantwoording afleggen voor onszelf, niet voor anderen. Als we oordelen, zijn we een struikelblok of een belediging voor onze broeders. Onze broeder - voor wie Christus stierf – zou, vanwege ons, verzwakt kunnen worden of het geloof kunnen verlaten. Iedereen moet handelen volgens zijn eigen geweten, zonder anderen te dwingen (Romeinen 14:22-23) We moeten handelen naar wat we geloven. Als we ongelijk hebben, zal God ons helpen het te begrijpen wanneer Hij denkt dat dit het juiste moment is. Doe wat aangenaam is voor onze naaste (Romeinen 15:1-3) "Laat daarom ieder van ons zijn naaste behagen ten goede, tot opbouw." (Romeinen 15:2) We moeten onze naaste geestelijk aanmoedigen en hem helpen bij zijn persoonlijke groei tot volmaaktheid.

8 “God verlangt van de Christen dat hij de vrijheid respecteert, die Hij op zo’n wonderbaarlijke manier aan hen heeft gegeven. In Christus is het eigendom van ieder mens verworven. De mens behoort niet het eigendom van een ander mens te zijn. God heeft de mensheid gekocht. De geest van één mens, de macht van één man, moet niet het geweten van een ander dicteren en beheersen. In de ogen van God verheffen rijkdom en positie de ene mens niet boven de andere. Het staat mensen vrij om de dienst van God te kiezen, de Heer lief te hebben, en al zijn geboden te onderhouden.” E.G. White (SDA Bible Commentary, deel. 1, Notities op Exodus 21:1-6)

9 Moge de God van de volharding en van de vertroosting
u geven onderling eensgezind te zijn, in overeenstemming met Christus Jezus. 15:5 Moge de God van hoop u vervullen met alle blijdschap en vrede in het geloven, opdat u overvloedig bent in de hoop, door de kracht van de Heilige Geest. 15:13 De God van de vrede zij met u allen. Amen. 15:33 Paulus voltooit zijn brief door speciale zegeningen van God met ons te delen. Paulus 'verlangen is dat we op elk moment van ons leven volhardend verzet, aanmoediging en vrede tonen. LATEN WE VOORWAARTS GAAN!


Download ppt "CHRISTELIJK LEVEN Les 13 voor 30 december, 2017."

Verwante presentaties


Ads door Google