Vrijheid van meningsuiting van ambtenaren:

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Maatregelen collegejaar De maatregelen: • Bezuinigingen studiefinanciering • Minder recht op OV-kaart • Langstudeerdersboete • Instellingstarief.
Advertisements

Kinderen zijn hinderen
Miranda Boone RSJ congres 2013
Draag ik de arm wel of niet? Onderhandelen over in- en uitsluiting Maartje Hoogsteyns.
en de aansprakelijkheid van de installateur
de feiten en de cijfers Samen werken aan werk de feiten en de cijfers.
SABBAT NOVEMBER Zevende –Dags – Adventisten SABBAT SCHOOL Zevende –Dags – Adventisten SABBAT SCHOOL Het Hemelse Heiligdom “Gods woonplaats...”
Medezeggenschap in een recessie Ernst van Win. medezeggenschap in een recessie • wat zijn de ontwikkelingen? • wat verandert er? • wat betekent dit voor.
De nieuwe, razendsnelle manier om vakkennis te delen een kapitaal aan kennis Publiceren in het HBO: open access.
De eerste 10 Nederlandse grondrechten (bron: Schooltv)
Staatsinrichting 1 Veranderingen herkennen/ beschrijven die in 1848 werden doorgevoerd in het kiesrecht door de liberalen o.l.v. Thorbecke.
Jaarcongres NILG, VU 9 november 2010 Publieke belangen en auteurscontractenrecht Prof. dr. Martin Senftleben Vrije Universiteit Amsterdam Bird & Bird,
SUBROGATIE Aon Risk Services.
Veiligheid en communicatie in de gezondheidszorg
vrijheid van meningsuiting
Risicocommunicatie nVWA Dilemma’s in risicocommunicatie bij rampen
Diversity Network ABN AMRO Mentoringprogramma
Hoofdstuk 4: Pruiken en Revoluties
Plasterks beleid versus de weerbarstige praktijk Paradiso-debat 2008 Zondag 31 augustus 2008 Kunsten’92, Kunst van het Vooruitzien en Paradiso.
Deel 3.
P Academie voor bijzondere wetten1. 2 Gemeentelijke verordening 60% 3 Academie voor bijzondere wetten.
Samen maak je de vereniging ROHDA-Raalte Presentatie leden 2 november 2011.
Samen met ouders aan het werk!
Van diagnose naar etiket Discussiemiddag 19 juni 2013 Centrum voor Ethiek 1.
Omgevingswaarden in de Omgevingswet
Informeren van ouders en kinderen - CBJ Inleiding Toelichting van de organisatiestructuur Traject van de hulpverlening Instemming met de hulpverlening.
Normstelling bestuursrecht
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
Vraag 1) juist/onjuist. De plichten van de patiënt:
1. Politici moeten zich zo min mogelijk bemoeien met de rechter.
Leeftijdsonderscheid in het pensioenakkoord ? Inleiding op de bijeenkomst van de Vereniging voor Pensioenrecht 6 december 2011.
Inclusief Hoger Onderwijs: het perspectief van docenten. Een kwalitatieve bevraging. Nathalie Heurckmans Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs (SIHO) Leen.
Reorganisaties binnen de overheid: de individuele benadering Dr. mr
Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf Workshop Buitenschrijnwerk – Oplossingen voor Toegankelijkheid Jan Desmyter.
MENSELIJKE ONTWIKKELING OUDER-KIND RELATIE 0 – 3 JAAR
De gemeente als werkgever
R ACISME B ESTRIJDEN (E EN P RAKTISCHE G IDS ) Uitgave van de Liga voor Mensenrechten.
Paulus tussen theologie en cultuur vanuit gender-kritisch perspectief
Herman Nys Directeur CBMER KULeuven.  Wet 28 mei 2002 (BS 22 juni 2002)  Wet van 10 november 2005 tot aanvulling van W. 28 mei 2002 met bepalingen over.
Ledenenquête 2013 Uitkomsten. Statistieken 23 vragen 91 leden begonnen 50 volledig ingevuld.
Politiek jargon Bingo.
IMAGO ZORG CONSUMENTEN 2013
Denken in mogelijkheden Een Rijnlandse aanpak voor het aannemen en behouden van arbeidsgehandicapten.
Herhaling Staatsinrichting
Dag voor de zorg Zaterdag 14 september 2013 ‘Aanbesteden in de thuiszorg’
De liberale revolutie in 1848
Schokland 3.0 Politiek-juridische dimensie
Agenda Informatie over pesten Wat doen kinderen online?
Symposium 9 mei 2015 Zorgt vermaatschappelijking van zorg voor meer participatie ? Ludo Fret.
Koning Willem II Zoon van de krachtdadige Willem I Was in 1848 bang zijn koningschap te verliezen Werd in één nacht liberaal Stemde in met de liberale.
Werk en kanker, re-integratie
Beroepsgeheim en verschoningsrecht RC Actueel Verschoningsrecht notaris beperkt - de Volkskrant De Hoge Raad bepaalde in oktober 2007 dat het.
1 (Ped)agogiek Hoorcollege 3 Jennifer de Vries-Aydogdu med.hro.nl/vrije.
Ambtenaren verliezen rechtszekerheid mr. Ernst van Win 4 februari 2016.
De compliance officer: Blijver en bijter Jaap Koelewijn 16 november 2006.
Mantelzorg is goedkoop maar niet gratis Voordracht van prof. Guus Schrijvers bij het Congres organisatie en financiering van CVA-zorg op weg naar 2020.
Staatsinrichting van Nederland (deel 2)
NISZ studiemiddag 10 maart 2017 Recht op scholing
3.1 Kiesrecht 3.2 Soorten partijen
Blok 2 Vrijheid in Nederland
Kwaliteitszorg
De grondwet Paragraaf 4 politiek.
Blok 2 Vrijheid in Nederland
Cursus 3.4 Rechten van de Mens Klas 2 KGT Lesweek 2
Cursus 3.4 Rechten van de Mens Klas 2 KGT Lesweek 2
Medezeggenschap? Ook voor u!
Medezeggenschap? Ook voor u!
3.1 Kiesrecht 3.2 Soorten partijen
De onafhankelijkheid in het sociaal recht en re-integratie
De Vreedzame School Ouderavond Nova Montessori Venlo.
Transcript van de presentatie:

Vrijheid van meningsuiting van ambtenaren: ruime maar niet onbeperkte mogelijkheden Voordracht mr. M.J. Cohen Vereniging voor Ambtenaar en Recht 12 november 2013

Benaderingen van vrijheid van meningsuiting van ambtenaren: Ambtenaar is gewone burger. Consequentie: ambtenaar heeft evenveel grondrechten. Ambtenaar staat in een bijzondere verhouding tot de overheid. Consequentie: Grondrechten van ambtenaren kunnen verder worden beperkt.

Artikel 125a. eerste lid, Ambtenarenwet als compromis Uitgangspunt is benadering 1 (ambtenaar heeft evenveel grondrechten) In twee uitzonderingssituaties geldt benadering 2 (verdere beperking grondrechten). Deze situaties zijn: de goede vervulling van de eigen functie is niet meer in redelijkheid verzekerd; het goed functioneren van de openbare dienst, voor zover dat in verband staat met eigen functievervulling, is niet meer in redelijkheid verzekerd.

AGFA 9-9-1994, TAR 1994/209 (publicerende belastinginspecteur) Belastingdienst vindt publicatie over wetgevingsproces en oproep tot claim proceskostenvergoeding in bezwaar plichtsverzuim wegens gebrek aan loyaliteit. Commissie acht de goede functievervulling als inspecteur door deze publicaties niet in het geding. Commissie vindt ook dat een ambtenaar zakelijke en objectieve bijdragen moet kunnen leveren aan een nog niet afgeronde maatschappelijke discussie.

AGFA 5-10-2006, ABB/2006/4941 (psycholoog Pieter Baan Centrum) Commissie vindt mediaoptredens over ouders die hun kinderen doden plichtsverzuim, want zij tasten de eigen reputatie als onderzoeker aan. Commissie vindt openbaren van onderzoeksresultaten op tv plichtsverzuim, want dit tast reputatie PBC als onderzoeksinstituut aan. Commissie vindt mediaoptreden over pyromanie geen plichtsverzuim want hiernaar doet PBC geen onderzoek. Commissie adviseert schriftelijke berisping vanwege gewekt vertrouwen. Gevolg: ontslagname ambtenaar.

AGFA 14-7-2004 ABB 2004/2085 (petitie aan Tweede Kamer) Vanwege het grondrecht van petitie vindt de commissie het inlichten van een Vaste Kamercommissie over een arbeidsconflict op zich geen plichtsverzuim. Ondanks de ongelukkige manier waarop de ambtenaren zich hebben geuit, geen plichtsverzuim. De minister heeft de invloed hiervan op functioneren ambtenaren of openbare dienst onvoldoende aannemelijk gemaakt.

AGFA 16-9-2011ABB/2011/8916 (meewerken aan krantenartikel) Geen plichtverzuim door commotie op de werkvloer, want voor plichtsverzuim moeten de problemen voor het functioneren van de dienst langer voortduren. Geen plichtsverzuim door het harde oordeel van de ambtenaar over de managers van de dienst, want de kans op extra reputatieschade was te verwaarlozen. De ambtenaar hoefde niet eerst een persvoorlichter te raadplegen voordat hij de journalist te woord stond, omdat hij dit niet deed in uitoefening van zijn functie.

Conclusies over inhoud adviezen Restrictieve uitleg wettelijke beperkingen. Belangrijke rol gezichtspunten Aanwijzing 15 van de Aanwijzingen externe contacten rijksambtenaren. Van die gezichtspunten zijn de afstand tussen de uitlatingen en het werk van de ambtenaar (gezichtspunt a) en de ernst en duur van de ontstane problemen die zijn ontstaan (gezichtspunt f) de belangrijkste. Kritiek op de wijze waarop de ambtenaar zich uitlaat (gezichtspunt d) is niet doorslaggevend voor oordelen.

Conclusies over maatschappelijke betekenis commissie Aantal adviezen over uitoefening grondrechten is klein. Echter meer adviezen over voorgenomen ontslagen vanwege intrekking verklaring van geen bezwaar. Betekenis van de commissie is vooral preventief. Die betekenis kan nog toenemen door vergroting naamsbekendheid en opkomst sociale media.