Het ‘Food Improvement Agents Package’ in de levensmiddelenwetgeving

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Invoering van Corona Belangrijke wijzigingen voor studenten Check regelmatig voor updates van deze presentatie.
Advertisements

Versie (S51) Link tussen het Enig document (ED) en de gegevensbank van MASP vergunningen voor de domiciliëringsprocedure en de vereenvoudiging.
Gastcollege Europees recht 4-VWO Canisius College Nijmegen: “Biertje?” 6 juni 2013 mr. M.F.G. Wools.
03/04/2017 Juridisch PAO: Basiscursus Kwekersrecht - Rasbenamingen en merken - 7 april 2009 te Leiden Mr H.J. Koenraad.
Nathalie Ragheno Adviseur bij het Juridisch departement van het VBO
McGuireWoods LLP Symposium Belgica 25 oktober 2004 De milieueffectenbeoordeling van vergunningsplichtige activiteiten in de Belgische zeegebieden: een.
Infrastructuurvereisten FAVV Quality Days 28/04/2011
Vrij verkeer van goederen: non-tarifaire belemmeringen
Uitvoering Natuurregelgeving door provincies
Testdata Management Ketentest
Electronic Resource Management (ERM) Els Schaerlaekens Anet Gebruikersdag 15 juni 2011.
Rechtshandelingen van de Unie
2 en 4 juli 2013 Invoering van de biometrische gegevens in de verblijfstitels Informatiebijeenkomsten voor alle gemeenten van het Koninkrijk België.
Economic Operators Registration and Identification
GMP ‘Is er wat veranderd?’
VERORDENING 669/2009 Stand van zaken De laatste vragen Implementatie
een overzicht EU-GHS EU-GHS De CLP verordening Kees Planken
P Academie voor bijzondere wetten1. 2 Gemeentelijke verordening 60% 3 Academie voor bijzondere wetten.
Hoofdstuk 16 Europese mededingingsregels voor lidstaten.
Verbrandingstoestellen werkend met bio-ethanol
Buitengewone Algemene Vergadering Brussel, 8 april 2009.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Overzicht regelgeving ter voorlegging aan Raadgevend Comité in 2009 DG Controlebeleid Federaal.
Hoofdstuk 13 Vrij kapitaalverkeer.
De Richtlijn « Diensten » 2006/123/EG en de sociale zekerheid Geneviève Pietquin FOD Sociale Zekerheid.
UNCITRAL (i.s.m. CMI) Convention on Contracts for the International Carriage of Goods Wholly or Partly by Sea.
Examenjaar vmbo-t 2010 / 2011.
Nieuwe VZW Wetgeving 16 november Nieuwe VZW wetgeving n Vorige wet dateert van 27 juni 1921 n Nieuwe wet van 2 mei 2002 werd van toepassing op 1.
Hoe een aanvraag voor het bekomen van een certificaat voor de export van producten bestemd voor diervoeding indienen via internet? 1. Het geschikte certificaat.
ELEKTRONISCHE FACTUUR
Energieprestatiecertificaat (EPC) voor publieke gebouwen Vlaams Energieagentschap.
Hoofdstuk 3 Instellingen van de EG en hun bevoegdheden.
Hoofdstuk 1 van EGKS tot EU.
Hoofdstuk 11 Vrij kapitaalverkeer. (2/14) Het vrije kapitaalverkeer (inclusief het vrije betalingsverkeer) wordt gewaarborgd door artikel 56 van het Verdrag:
Hoofdstuk 4 Europese wetgeving.
Workshop Etiketteren en indelen
Wat betekent EU-GHS voor afnemers van chemische stoffen en mengsels?
Taskforce Mobiliteitsmanagement:
Asfalt en bitumendag 2010.
Pensioenverzekeren over de grens
‘Rechten van de patiënt’ Gent, 28 januari 2003 Werkgroep Klinische Biologen West-Vlaanderen & Gentse Apothekers Biologen UITEENZETTING DOOR Prof. K. Schutyser.
Sandra van Ginneken, Adviseur DHW
Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan de consumenten (2008) Stand van.
Jaarvergadering VIV 15 November 2011 Traceerbaarheid en labelling: Nieuwe Europese Regelgeving.
22 oktober 2014 Wet van 15 december 2013 houdende diverse bepalingen inzake administratieve vereenvoudiging Deel “Rijksregister”
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Medisch toezicht van personen in de levensmiddelensector. Koninklijk besluit tot wijziging van.
1 DSI - informatiesessie voor lokale besturen provinciale infosessies, najaar deel 3 DSI-platform een uitwisselingsplatform voor digitale stedenbouwkundige.
CLAIMSVERORDENING (EU/1924/2004) Een overzicht ….. Ten behoeve van uitwisseling van kennis tijdens de O&K bijeenkomst van Innofood, 14 mei 2009, Almelo.
Risicoanalyse van de elektrische installatie
Voorbereiding op de implementatie van de Verordening van 1169/2011 …
21 oktober 2015 BeSt Address en structuur IT020 in het Rijksregister Gebruikerscomité Marc Ruymen.
Ip4inno 1 A.Auteursrecht B. ‘Reputatie’ en merken in het Angelsaksisch recht C. Niet-geregistreerde modellen D. Halfgeleidertopografierecht.
Europa: Voertuigeisen & Bandenlabel. Rolgeluid in wegverkeerlawaai.
De financiële aanspraken bij bedrijfseconomisch ontslag Alexandra Krop jurist werkgeverszaken OPOF, 16 februari 2012.
WAT WORDT ER OP KORTE TERMIJN VAN JULLIE VERWACHT EN WAT MOGEN JULLIE VAN ONS VERWACHTEN?
FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 1 Milieu-financiering LIFE+ H. Vanhoutte FOD VVVL – DG Leefmilieu.
Staatsinrichting van Nederland (deel 2)
Versie (S60) Link tussen het Enig document (ED) en de gegevensbank van MASP vergunningen voor de domiciliëringsprocedure en de vereenvoudiging.
Privacy binnen de Drechtsteden
Privacy binnen de Drechtsteden
Plannen voor 'Post-Authorisation Efficacy Studies' (PAES's)
HANDELSPARTNERS.
Ondertekenen briefwisseling gemeentebestuur
Evoluties in de nieuwe regelgeving
Studiedag Veilig organiseren van sportieve evenementen Overijse - 1 februari
Mr. I.W. van Osch 360|Advocaten
Week 3, les 1. IBS de verpakking
Nederland en de rest van de wereld
Europese Unie De Europese pijler van sociale rechten
§5.4 Samenwerken in Europa
Wat staat er op een etiket?
Transcript van de presentatie:

Het ‘Food Improvement Agents Package’ in de levensmiddelenwetgeving (FIAP) veranderingen in de levensmiddelenwetgeving

De Europese Commissie heeft op 8 juli 2008 het FIAP goedgekeurd. Deze is onderverdeeld in vier Verordeningen, te weten: 1331/2008 : goedkeuringsprocedures 1332/2008 : enzymen 1333/2008 : additieven 1334/2008 : aroma’s De huidige wetgeving op basis van richtlijnen is nu veranderd in een Verordening die wetgeving op EU-niveau harmoniseert. In deze presentatie zullen de Verordeningen inzake aroma’s en additieven nader worden toegelicht.

Verordening (EG) Nr. 1334/2008 van het Europees Parlement en de Raad. Van 16 december 2008 Inzake aroma’s en bepaalde voedselingrediënten met aromatiserende eigenschappen voor gebruik in levensmiddelen en tot wijziging van Verordening (EEG) nr. 1601/91 van de Raad, Verordening (EG) nr. 2232/96, Verordening (EG) nr. 110/208 en Richtlijn 2000/13/EG.

De inwerkingtreding is 20 dagen na bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie. De Verordening wordt van kracht op 20 januari 2011. Tot deze datum blijft de huidige wetgeving betreffende aroma’s gelden. Belangrijke veranderingen: classificatie van aroma’s verpakkingsetikettering van aroma’s communautaire lijst

Classificatie van aroma’s Huidige wetgeving Aroma Natuuridentiek aroma Kunstmatig aroma Rook aroma Natuurlijk aroma Natuurlijk “X” aroma - Nieuwe wetgeving Aroma 2. 3. 4. Rook aroma 5. Natuurlijk aroma 6. Natuurlijk “X” aroma 7. Natuurlijk “X” aroma met andere natuurlijke aromastoffen

X is een verwijzing naar een levensmiddel, levensmiddelencategorie, of een plantaardige of dierlijke aromagrondstof. Bij alle categorieën in de nieuwe situatie (behalve rook aroma) kan ook worden volstaan met de classificatie “aroma” eventueel aangevuld met een specifieke naam of omschrijving van het aroma (bijv. aardbei aroma, vanille aroma).

Opmerkingen: In de nieuwe situatie verdwijnen de termen kunstmatig en natuuridentiek. De vermelding “zonder kunstmatige geur- en smaakstoffen” is dan niet meer toegestaan. Het gebruik van de term natuurlijk gevolgd door een verwijzing naar een levensmiddel, levensmiddelencategorie, of een plantaardige of dierlijke aroma grondstof mag alleen in de categorieën 6 en 7. Het gevolg is dat door bovenstaande veranderingen de warenwettelijke status van een aroma kan veranderen.

Verpakkingsetikettering van aroma’s: Volgens art. 15 van de Verordening gelden de volgende regels: de verkoopbenaming, de term “aroma” of een meer specifieke aanduiding van het aroma. Op het etiket van onze producten staat een verkoopbenaming, bijv. aardbei aroma (nr. 000000) en een warenwettelijke omschrijving, bijv. natuurlijk aroma. Beide omschrijvingen kunnen worden gebruikt op de ingrediëntendeclaratie van het eindproduct (2000/13/EG)

Verpakkingsetikettering van aroma’s: Vervolg Verpakkingsetikettering van aroma’s: B. De vermelding ”voor levensmiddelen” …………….. C. Bewaarcondities……………………… D. Batchidentificatie…………………… E. Een lijst, in dalende volgorde van het aandeel in gewicht , van: De categorieën aanwezige aroma’s; en De naam van alle andere stoffen, of, in voorkomend geval, het betreffende E-nummer; F. Firmanaam en adres……………….. G. Vermelding van bestanddelen met een kwantitatieve beperking…

Vervolg Verpakkingsetikettering van aroma’s: H. De nettohoeveelheid I. THT J. Informatie omtrent de aanwezigheid van stoffen genoemd in Richtlijn 2000/13/EG bijlage III bis  allergenen Wijzigingen t.o.v. van het huidige etiket: de onderdelen A, G en J

Communautaire lijst Er wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende categorieën aroma grondstoffen: Voor welke een evaluatie en goedkeuring niet is vereist (bijv. Sinaasappelolie, aardbeidestillaat, …….) Voor welke een evaluatie en goedkeuring is vereist (bijv. Aromastoffen zoals Ethylbutyraat, Boterzuur, …….). Deze materialen krijgen na goedkeuring een vermelding in de communautaire lijst.

Deze lijst zal op een andere datum worden gepubliceerd en wettelijk toepasbaar zijn dan de data van de Verordening zelf. Voor de overgangstermijn betreffende de Verordening voor aroma’s geldt dat levensmiddelen die niet aan het bepaalde voldoen, en die voor 20 januari 2011 rechtmatig in de gemeenschap in de handel zijn gebracht of geëtiketteerd tot hun THT of uiterste gebruiksdatum in de handel mogen blijven.

Verordening (EG) Nr. 1333/2008 van het Europese Parlement en de Raad van 16 december 2008 inzake levensmiddelenadditieven De Verordening omvat: Communautaire lijsten van goedgekeurde levensmiddelenadditieven De gebruiksvoorwaarden voor levensmiddelenadditieven Voorschriften etikettering

Deze Verordening harmoniseert de wetgevingen met betrekking tot levensmiddelenadditieven in de EU. De communautaire lijst wordt opgenomen in de bijlagen van deze Verordening na een positieve controle door de Autoriteit van de levensmiddelenadditieven (uiterlijk 20 januari 2011). Tot die tijd mogen de levensmiddelenadditieven (en gebruiksvoorwaarden) uit de bijlagen van de huidige richtlijnen nog gebruikt worden.

Etikettering van levensmiddelen De etiketteringvoorschriften voor additieven in levensmiddelen van Richtlijn 2000/13/EG blijven van kracht. Extra etiketteringvoorschriften voor de klant: Artikel 24 van deze Verordening vanaf 20 juli 2010 Op de etiketten van levensmiddelen waar de kleurstoffen (E102, 104, 110, 122, 124, 129) zoals genoemd in bijlage V van deze Verordening moeten aanvullende gegevens omvatten: naam of E-nummer van de kleur(en): kan de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig beïnvloeden

Mocht u nog vragen hebben, aarzelt u dan niet om contact met ons op te nemen. Bedankt. Rechte Tocht 1 1507 BZ ZAANDAM Telefoon: 0031 (0)75 631 44 11 E-mail: info@buteressence.com Disclaimer: Deze presentatie is naar eer en geweten door Buteressence B.V. opgemaakt. Buteressence B.V. is op geen enkele manier aansprakelijk voor de gevolgen van de inhoud van de presentatie.