De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Economic Operators Registration and Identification

Verwante presentaties


Presentatie over: "Economic Operators Registration and Identification"— Transcript van de presentatie:

1 Economic Operators Registration and Identification
EORI Economic Operators Registration and Identification Reglement (CE) N°312/2009 van de commissie van 16/04/2009 C.D. 500/D.D van 15/05/2009

2 Inleiding Vanaf 1 juli 2009, zal elke economische operator die in contact komt met de Douane zich enkel moeten identificeren met zijn EORI-nummer. Het zal volstaan geregistreerd te zijn in één van de lidstaten, en dit nummer zal herkend worden door alle Douaneautoriteiten in de EU.

3 1. EORI voor de vaste economische operatoren in België
De formaliteiten zullen erg beperkt zijn in België, er hoeft helemaal geen nieuwe identificatie worden aangemaakt. De Belgische economische operatoren die al klant zijn bij de Douane hoeven zelfs geen verplichtingen meer te vervullen. Ze moeten enkel hun akkoord geven omtrent de publicatie van hun gegevens.

4 1.1 Bronnen van de gegevensbank EORI
Kruispuntbank voor Ondernemingen: die de Douane toelaat de gegevens van de economische operatoren terug te vinden die reeds bestaan. (BE + 0 of cijfers van de BTW) Het nationaal register van fysieke personen is te consulteren als de persoon niet in de KBO terug te vinden is. Dit nummer wordt echter niet gebruikt zoals het EORI-systeem en dit omwille van privacyredenen, het EORI-systeem zet dit om naar een fiscaal identificatienummer (zelfde structuur als het KBO-nummer) Lidstaat: de Douane heeft geen enkele de bevoegdheid in het wijzigen van de gegevens, ze moet terugkeren naar de bron.

5 2 EORI voor economische operatoren gevestigd in een ander EU-land
De operator zal moeten ingeschreven zijn in zijn land van oprichting en geen enkele EORI-inschrijving zal in België gedaan worden.

6 3. EORI voor de economische operatoren gevestigd in een land buiten de EU
De operatoren zullen zich moeten inschrijven in één van de lidstaten van de EU. Ze zullen geregistreerd zijn bij de douaneauoriteiten of de autoriteiten toegewezen aan de lidstaat of ze voeren voor de eerste keer een douanehandeling uit (zie D.D ) Structuur van het EORI-nummer: BE + iso-code alpha 2 van het land van oprichting + 6 cijfers

7 4. Communautaire gegevensbank EORI
Een gecentraliseerd elektronisch systeem werd aangemaakt op het niveau van de diensten van de Commissie (TAXUD) voor de instandhouding en de uitwisseling van relatieve gegevens geregistreerd van economische operatoren en andere personen met EORI-nummers. De lidstaten verzekeren dat hun nationale systemen compleet en exact zullen geactualiseerd worden. De lidstaten transfereren met reguliere intervallen in het gecentraliseerd systeem, de relatieve gegevens van de economische operatoren en andere personen, bij elke toevoeging van nieuwe EORI-nummers of bij elke wijziging van de gegevens.

8 5. Publieke toegang De identificatiegegevens en het registeren van de economische operatoren en andere personen zullen niet worden gepubliceerd door de Commissie vooraleer de geïnteresseerde zijn geschreven toelating gegeven heeft. Als deze niet zijn akkoord gegeven heeft, specificeert de EORI-website enkel of het nummer bestaat of niet.

9 6. De EORI-cel van het BUEK is verantwoordelijk voor:
Het versturen van aanvragen voor de verspreiding of niet van de gegevens op de EORI-website van TAXUD na behandeling van de antwoorden, De ontvangst en behandeling van de aanvragen voor de nieuwe EORI-inschrijvingen, De relaties met de Commissie op het niveau van de praktische behandeling van de EORI-procedure, De relaties met het publiek voor wat betreft de aanvragen en het gebruik van het EORI-nummer.

10 Contact Adres: Koning Albert II-laan 33 bus 388, 1030 BRUSSEL
Mail Helpdesk: Tel.: Fax:


Download ppt "Economic Operators Registration and Identification"

Verwante presentaties


Ads door Google