Basispresentatie MBO Raad / Btg GDW Schooljaar

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Docentprofessionalisering
Advertisements

In gesprek over het schoolleidersregister VO
Kwaliteitsregistratie voor verpleegkundigen, hoe en Waarom?
De Wet BIG en taakherschikking
L&B in het MBO.
Help! Mijn kind gaat naar het mbo.
Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding in de Tweede Fase
Ben jij bekwaam in 2013? Onderzoek van het Ruud de Moor Centrum naar bekwaamheden van de mbo docent. Magda Bruin.
pilot Horeca en pilot Toerisme/ Recreatie
Competentie 1, 3, 15 en 16 Wetten, Regels en Overeenkomsten
Samenwerking werkveld - HAN
Examinering Conferentie BTG HTVF
Ex Examenprofiel Ledenvergadering 29 januari 2009 Examenprofiel GDW Examenprofielen Btg GDW.
Presentatie MBO Raad Achterban V&V 22 april 2010
Ex Examenprofiel als maatvoering
Lid projectgroep Examenprofiel
Moderne Vreemde Talen in het mbo Actuele ontwikkelingen Netwerk EVC 17 maart 2011 Rianne Reichardt.
De nieuwe voorschrijvers
Privatisering bouwtoezicht Rapport “De markt als toezichthouder”
Associate degree… en wat nu? Hans Daale Leido Expert-Meeting 13 april 2011.
Entreeopleidingen en herziening kwalificatiedossiers
Waarom? Bevoegdheid, bekwaamheid en doorgaande professionele ontwikkeling zijn het fundament onder de kwaliteit van de beroepsuitoefening. Een professionele.
Programma Diversiteit en Anti Discriminatie HBO-I Docentendag 30 maart 2010 Ineke van Halsema.
Wat is effectieve nascholing
Lerarenregister en Beroepskwaliteit
Voorlichting VMBO- 4 PTA -examenjaar- 11 oktober 2010.
Nieuwe opleiding leidsters stelt kinderen centraal
Nieuw Nederlands 4e editie
Workshop V&VN Militaire Verpleegkunde en Verzorging
De klinisch verloskundige Van nu en de nabije toekomst!
Welkom Voortgang verbetertraject eindtermgerichte kwalificaties Woerden 22 september 2010.
Workshop “Beoordelen”
Beoordelen van praktijkonderzoek Quinta Kools (q.
Informatiebehoefte na invoering van 1mei-deadline (recht op Studiekeuzeadvies) Wat het onderwijs(management) allemaal wil weten over het effect van deze.
Stand van zaken oktober 2006 Arjen de Vries, voorzitter V&VN-NP.
Onderwerpen Herziening van de kwalificatiestructuur
Herregistratie BIG-register
PrOmotie digitaal Voor leerlingen van het Praktijkonderwijs.
OPDRACHT 3 vakdidactiek Mbo
Renate Agterhof, verpleegkundig specialist ouderengeneeskunde
Presentatie vakdag BCMB ‘Ins en outs van registratie’ 20 mei 2015
Persoonscertificering. Waartoe? Nederland heeft Q nodig Wij zijn trots op ons werk en beroep Wij zijn vakgenoten die een hoogwaardig niveau nastreven.
Het examen mavo Powerpoint staat op de website.
Social work Week 2.
Praktijkbegeleiders bijeenkomst verkenning van de mogelijkheden voor een samenwerking 18 november 2015 Filmpje..\..\Algemeen\Herziening mbo_ Wat levert.
Van receptuur naar referentie Nieuwe kwalificatiedossiers bieden houvast en ruimte Peter Cras, procesmanager kwalificatiestructuur, mei 2006.
VPH Les 1.
Wet taaleis in participatiewet 24 november 2015 Taaleis Achtergrond Taal is een belangrijke voorwaarde om te kunnen participeren. “Bijstandsgerechtigden.
Toetsing en examinering Engels Gebruikersdag Taalblokken Malmberg, 1 november 2012.
EVC en Kenniscentrum Handel NVE 29 mei 2008 John Dekker Teamleider Examinering en beoordeling.
Bijeenkomst 3.  Welkom en vragen  Terugblik thema  Doelen  Verwerken van het huiswerk  Leerdoelen formuleren  Taxonomie van Bloom  Huiswerk.
Verzilveren en toezicht op examinering Marita Oosterkamp Inspecteur bve-examens.
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling PTA nieuwe beroepsgerichte programma’s vmbo Landelijke docenten dag BWI 1 juni 2016 Jan van Hilten.
EVC en 30 plus arrangement MBO Raad Btg ZWS Theo Blom; kerngroeplid en lid taskforce 30 +
Professionalisering Sociaal Werk
De rol van de V&VN bij het onderwijs, onderzoek, praktijk en beleidsontwikkeling van de verpleegkundige beroepsuitoefening.  
Functiedifferentiatie 2020
Wet BIG ?.
Intersectoraal (opleiden) in het VMBO
Klik om te starten Visie op toekomstige professional 2017
Regelgeving beroepsuitoefening gezondheidszorg, 1994, R.F. Baneke
Ontwikkelingen gespecialiseerd verpleegkundigen (30 min)
Vakgroep Technische Thuiszorg Verpleegkundigen
Op weg naar 2020: beroepsprofielen en functiedifferentiatie
WET BIG/WgbO Voor opleiding TA 2016.
Vandaag Opening Inleiding keuzedelen Splitsen in twee groepen
Keuzedelen Opleiding doktersassistent
wat betekent wet BIG II voor jou?
Van receptuur naar referentie
wat betekent wet BIG II voor jou?
Transcript van de presentatie:

Basispresentatie MBO Raad / Btg GDW Schooljaar 2010 - 2011 Herregistratie verpleegkundigen in het BIG-register Scholingseis en gelijkstelling van werkzaamheden Basispresentatie MBO Raad / Btg GDW Schooljaar 2010 - 2011

Inhoud presentatie Invoering wetgeving Voorwaarden voor herregistratie Scholing Gelijkstellingsbepaling (docenten VP)

Herregistratie Herregistratie voor verpleegkundigen is belangrijk onderdeel van de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (wet BIG). Wet BIG regelt indirect (via registratie en titelbescherming voor diverse beroepsgroepen) de kwaliteit van de zorg. Periodieke registratie (wettelijke term) = herregistratie (in de praktijk) Doel: patiënt beschermen tegen ondeskundig/onzorgvuldig handelen van beroepsbeoefenaren.

Wetgeving 1 januari 2009: invoering Wet BIG-herregistratie verpleegkundigen, ook voor verloskundigen en fysiotherapeuten. Verpleegkundigen hebben vijf jaar de tijd om zich (onder voorwaarden) te laten herregistreren. Vóór 1 januari 2014 moet(desgewenst) inschrijving in BIG-register plaatsvinden, anders vervalt de registratie.

Voorwaarden herregistratie De verpleegkundige beroepsbeoefenaar moet aantonen dat kennis en vaardigheden zich nog op het minimaal vereiste mbo-niveau bevinden. De Wet BIG maakt geen onderscheid tussen hbo-niveau en mbo-niveau. Twee criteria voor herregistratie: werkervaring of scholing

Werkervaring Folder: Herregistratie in het BIG-register voor verpleegkundigen, verloskundigen en fysiotherapeuten. Te vinden: www.bigregister.nl Voorheen: www.ribiz.nl

Scholing Bij onvoldoende werkervaring is scholing noodzakelijk voor een aantekening in het Wet BIG-register. Via het Periodieke Registratie Certificaat beschikt de verpleegkundige weer over de noodzakelijke (kern)competenties, zodat gegarandeerd kan worden dat deze verpleegkundige voldoende in staat is zorgvuldig en deskundig met patiënten te werken.

Beroepsinhoudelijke toets Verpleegkundigen die niet voldoen aan de eis van werkervaring en zich toch willen laten herregistreren, kunnen een beroepsinhoudelijke toets afleggen. Uit de toets blijkt in hoeverre scholing noodzakelijk is om voor herregistratie in aanmerking te komen. Voor het totaal of op onderdelen die de kandidaat niet heeft gehaald, is vervolgens scholing nodig. Kandidaten kunnen er ook voor kiezen om geen beroepsinhoudelijke toets te doen, maar in één keer de hele scholing te volgen.

Scholingsmodel MBO Raad en HBO-raad hebben een scholingsmodel ontwikkeld in opdracht en met subsidie van het ministerie van VWS: Scholingsmodel Herregistratie Wet BIG Verpleegkundigen Uitvoering: Alle roc’s met een licentie voor de bekostigde opleiding tot verpleegkundige (crebo geregistreerd). Alle hogescholen met een opleiding tot Verpleegkundige met croho registratie (NVA geaccrediteerd).

Kengetallen (2010) VP in BIG Register 258.137 62% totaal beroepsbeoefenaren = VP Mannen 39.072 Vrouwen 219.065 VP werkzaam 150.000 VP ??? 100.000

Inhoud scholingsmodel Vaardigheidsgericht, gebaseerd op het rapport Gekwalificeerd voor de toekomst en op Kern van het Verpleegkundig Beroep zoals omschreven in de Ministeriële Regeling (artikel 6) Het is onafhankelijk van de visie op onderwijs van de afzonderlijke onderwijsinstellingen. Het bevat onder andere informatie over deelkwalificaties, eindtermen, leerdoelen, leeractiviteiten, studiebelastinguren, toetsing/examinering toetsing/examinering (format certificaat) en adviesprijs.

Uitwerking scholingsmodel De roc’s en hogescholen werken zelf het scholingsmodel uit tot onderwijsprogramma’s (op maat) en bieden ze aan. Kandidaten melden zich aan bij een roc (VP niveau 4) of hogeschool (VP niveau 5).

(Model) Periodieke Registratie Certificaat ROC Midden Nederland en Hogeschool Leiden geven certificaten aan kandidaten die voldoende resultaat hebben behaald voor de beroepsinhoudelijke toets. Dit is slechts een administratieve handeling. Kandidaten die na scholing bij een roc of hogeschool op alle onderdelen voldoende resultaat behalen, ontvangen het certificaat van het betreffende roc of de hogeschool. Datum toetsuitslag = datum op het certificaat. Datum certificaat = de datum van inschrijving/herregistratie in het BIG-register

Gelijkstellingbepaling (docenten VP) De minister van VWS heeft bepaald dat docenten die lesgeven in het centrale vakgebied van verpleegkunde van de opleiding tot verpleegkundige, hun werkzaamheden mogen meetellen voor de werkervaringeis. Eisen aan docenten in centrale vakgebied: De lessen moeten worden gegeven aan onderwijsinstellingen die opleiden tot het diploma dat recht geeft op inschrijving in het BIG-register. Docenten die binnen de herregistratieperiode van vijf jaar minimaal 2080 uren (= een dienstverband van 1 dag per week) in het centrale VP-vakgebied lesgeven, kunnen hun registratie in het BIG-register op grond hiervan verlengen

Inhoudelijke toelichting Citaat uit de VWS Ministeriële Regeling Periodieke Registratie Wet BIG: ...Een goede uitoefening van de functie van (praktijk)docent is onlosmakelijk verbonden met het op de hoogte moeten blijven van de (recente) ontwikkelingen binnen het gebied van de desbetreffende beroepsuitoefening en het uitoefenen van de daarbij behorende praktische vaardigheden. Zij kunnen in staat worden geacht om zelfstandig en onder eigen verantwoordelijkheid de handelingen die verband houden met het desbetreffende deskundigheidsgebied uit te voeren. Dit alles kan worden bereikt zonder dat hiervoor aparte scholing moet worden gevolgd...

Terugkeer naar de VP-beroepspraktijk Terugkeer naar de VP-beroepspraktijk op basis van de werkervaring als docent in het centrale vakgebied VP, acht de VWS Ministeriële Regeling verantwoord.

Helpdesk (MBO Raad: per 1 mei 2011) Voor roc’s/hogescholen Voor vragen over de Wet BIG Herregistratie (Uitvoering) Scholingsmodel Periodieke registratie (docent-) verpleegkundige Ook informatieverstrekking op de websites van MBO Raad en HBO-raad

Meer informatie www.mboraad.nl/verpleegkundigeherregistratie MBO Raad / Btg GDW website: www.mboraad.nl/gdw > Nieuws