Het nieuwe vervolgingsbeleid inzake drugs

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
LippmannVrijwilligerspakket Lippmann Vrijwilligersverzekering.
Advertisements

Samenwerking tussen overheden
Het Burgerarrest Het burgerarrest moet voldoen aan de volgende voorwaarden: - Er is sprake van een strafbaar feit - Er is sprake van een verdachte - Er.
Les 5 Druggebruik en strafbaar gedrag
Lode Smeets Dienst Jeugd en Sociaal
HET IN OVEREENSTEMMING BRENGEN VAN HET RIJKSREGISTER MET HET BESTAND VAN DE AFGEVOERDEN GEHOUDEN DOOR DE KRUISPUNTBANK VAN DE SOCIALE ZEKERHEID ADVIES.
De strafrechtelijke aspecten van het ‘integratiedecreet’
GEZINSHERENIGING met subsidiair beschermden
1.Voorstelling dienst slachtofferonthaal
Vrij verkeer van goederen: non-tarifaire belemmeringen
INTERNERING Joris Casselman
Vervolgingsbeleid verkeerszaken Parket procureur des Konings Leuven.
Wet van 10 november 2006 betreffende de openingsuren in handel, ambacht en dienstverlening Wet – BS Gewijzigd.
Gastcollege Utrecht 17 oktober 2013 Thomas van Essen Spam & social media.
Internetaangifte Snel, simpel en eenvoudig!
Rechtshandelingen van de Unie
Voorontwerp van wet “Diverse bepalingen”, hoofdstuk “Administratieve vereenvoudiging” Deel “Rijksregister”
Hulpverlening in de politiecel Medewerking SODA aan Fortuna-acties 17 juni 2009.
De Belgische drugwetgeving en drugbeleid
Studiedag Maatschappelijke Noodzaak
Verbrandingstoestellen werkend met bio-ethanol
Namaak in ICT Illegale software. Wat is illegale software? Vraag: “Mag u een programma downloaden van het internet, zonder hiervoor te betalen, dit installeren.
Vrijheidsberoving na een als misdrijf omschreven feit
Inleiding Bedrijfseenheid Samen Leven
Nieuwe VZW Wetgeving 16 november Nieuwe VZW wetgeving n Vorige wet dateert van 27 juni 1921 n Nieuwe wet van 2 mei 2002 werd van toepassing op 1.
Ontwerp van wet houdende diverse bepalingen inzake administratieve vereenvoudiging Deel “Rijksregister” I. Delhez
Verslavingsproblematiek: cannabis
Casuswerk Bachelor Maatschappelijke Veiligheid.
Lezing Tineke Strik universitair docent Migratierecht Radboud Universiteit Nijmegen.
De rol van politie en parket bij ouderenmisbehandeling
Taskforce Mobiliteitsmanagement:
Samenleving op stoom Reflectie vanuit de bedrijfseenheid Samen leven.
Vrij verkeer van goederen: non-tarifaire belemmeringen
Cel administratieve boetes Activiteitenverslag 2006 Administratieve boetes.
Rechtsbronnen wet gewoonte jurisprudentie verdrag ©2006 mr. J. Keizer.
De rechtsbescherming van de psychiatrische patiënt.
BRZO dag 15 mei 2014 Marike Bakker.
Gendercrime Aanpak PZ Gent van homofobe en transfobe misdrijven.
Overlast in uitgaansbuurten
De werkwijze van de Commissie Keurmerk
Geschreven door Koen Van Heddeghem
Over sluiting en sluitingsuren
Herman Nys Directeur CBMER KULeuven.  Wet 28 mei 2002 (BS 22 juni 2002)  Wet van 10 november 2005 tot aanvulling van W. 28 mei 2002 met bepalingen over.
KB’s van 9 en 19 maart Lichte ongevallen Bijscholing hulpverleners
Materieel Strafrecht Hfdst 8 blz
Hfdst. 29 Wet Mulder Blz
Universiteitstraat 4, B-9000 Ghent, Belgium T +32 (0) , F +32 (0) Prof. Dr. T. Vander Beken.
Inspectie SZW en handhaving. DE INSPECTEUR Toezichthouder op basis van artikel 24 Arbowet. Buitengewoon opsporingsambtenaar op grond van artikel 142 Wetboek.
NATIONALE POLITIE MINISTERIE VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE.
Gerechtelijke afhandeling van winkeldiefstallen. Winkeldiefstal ? Er bestaat geen afzonderlijke strafbaarstelling voor winkeldiefstallen Betreft feiten.
Het openbaar ministerie tussen uitvoerende en rechterlijke macht Annelies Balcaen & Tom Vander Beken Institute for International Research on Criminal Policy,
Racisme Samenvatting tekst: ‘De bestraffing van het aanzetten tot racisme en vreemdelingenhaat in België.’ Rebecca Plouy 1BaOC1 informatievaardigheden.
21 oktober 2015 Intrekking van de eID Bestrijding van terrorisme en radicalisme Régis Tranno y.
OM en medisch beroepsgeheim Openheid & OM OM legt op zitting steeds verantwoording af; Openheid is een pijler van de rechtstaat; Macht die.
NERO Normstelling En Responsabilisering naar aanleiding van Overlast 15 mei 2009.
Consumentenbescherming in Nederland en onder de tropenzon Dr. Viola Heutger EU CARICOM.
Dienstverlening aan de burger HOE ERVAREN BURGERS MET EEN CHRONISCHE AANDOENING DE OVERHEIDSDIENSTVERLENING?
Recht in Gedwongen Kader WIGK Recht WIGK. 2 Regelgeving in het strafrecht geeft duidelijk aan welke handelingen van personen ontoelaatbaar of onrechtmatig.
Het beroepsgeheim binnen de verloskunde Frederic Blockx.
INTRAFAMILIAAL GEWELD Aanpak en visie van het parket
Wetboek van Strafrecht in het algemeen
RISICOMANAGEMENT BIJ PARTNERGEWELD De actieradius van het parket
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Het beleid van de overheid”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Preventie”.
Misdrijven die tegen een BOA gepleegd kunnen worden
De Therapeutische Gemeenschap
Mediprima en Dringende Medische Hulp
Infosessie voor volwassenen
Studiedag Veilig organiseren van sportieve evenementen Overijse - 1 februari
Privacy in het Caribisch deel van het Nederlandse Koninkrijk
Transcript van de presentatie:

Het nieuwe vervolgingsbeleid inzake drugs Steven Vandromme (Onderzoeker FWO – Universiteit Antwerpen)

Inleiding Beleidsnota federale regering: Preventie voor niet-gebruikers en niet-problematische gebruikers Zorgverlening, risicobeperking en herintegratie van problematische gebruikers Bestraffing van producenten en handelaars

Inleiding (II) Regelgeving: Drugwet, gewijzigd door de wetten van 4 april en 3 mei 2003 Uitvoerings-K.B.’s Ministeriële richtlijn betreffende het vervolgingsbeleid inzake het bezit van en de detailhandel in illegale verdovende middelen (Belgisch Staatsblad 2 juni 2003)

Hoofdindeling Cannabis Andere illegale drugs Cannabis blijft een illegale drug !!! Het bezit en de kweek van cannabis blijven strafbaar (weliswaar lichtere straffen) Er is enkel voorzien in een aangepast vervolgingsbeleid (gericht op hulpverlening) !!!

Straffen cannabis Geldboete 15 tot 25 EUR (x 5,5) Geldboete 26 tot 20 EUR(herhaling binnen 1 jaar na eerste veroordeling) Gevangenisstraf 8 dagen tot 1 maand en geldboete 50 tot 100 EUR (nieuwe herhaling binnen 1 jaar na tweede veroordeling) Gevangenisstraf 3 maanden tot één jaar en geldboete 1000 tot 100.000 EUR (openbare overlast)

Cannabis (I) Bezit, invoer, vervaardiging, vervoer, verwerving Voor persoonlijk gebruik Niet-problematisch gebruik Zonder openbare overlast Door volwassene Politiële registratie (geen pv) Maandelijks samenvattend pv naar procureur des Konings

Bezit voor persoonlijk gebruik Bezit van een hoeveelheid cannabis die in een enkele keer of binnen maximum 24 uur kan worden gebruikt Bezit van een hoeveelheid die 3 gram niet te boven gaat, wordt beschouwd als bezit voor persoonlijk gebruik, tenzij bij aanwijzingen van verkoop of smokkel Quid bij bezit van een grotere hoeveelheid?

Kweek voor persoonlijk gebruik Teelt van cannabisplanten voor persoonlijk gebruik is het bezit van een hoeveelheid vrouwelijke cannabisplanten die niet kan worden gebruikt voor louter een productie die de behoeften voor persoonlijk gebruik overstijgt, te weten maximum één plant (niet 1 plant om te kweken en 1 om te oogsten en nog wat zaadjes!!) Wel pv (volgens circulaire)

Bezit cannabis in andere vorm Bezit van cannabis in andere vorm (olie, snoep…) kan niet worden beschouwd als bezit voor persoonlijk gebruik, ongeacht de hoeveelheid die wordt ontdekt.

Politiële registratie Geen proces-verbaal als aan de voorwaarden is voldaan: tussenkomst politie volstaat als herinnering aan de norm. Let op: wel pv als Geen verblijfplaats in België Misdrijf m.b.t. vrouwelijke cannabisplanten Misdrijf in arrondissement waar dader niet gedomicilieerd is

Politiële registratie (2) Politie registreert de vaststelling van bezit van cannabis. Maandelijks niet-nominatief pv aan parket (met oog op statistieken) met vermelding v. Plaats Datum en tijdstip Aard van het gebruik en beschrijving van de goederen Politie vraagt wel identiteit betrokkene

Wel proces-verbaal Bij aanwijzingen van problematisch gebruik Bij openbare overlast Bij verzwarende omstandigheden, waaronder gebruik in aanwezigheid van minderjarigen Bij bezit door minderjarigen Procureur (parket) geeft gepast gevolg aan PV.

Inbeslagname Er bestaat discussie over de mogelijkheid tot inbeslagname van de drugs bij niet-problematisch persoonlijk gebruik dat geen overlast veroorzaakt! De parketten moeten richtlijnen uitvaardigen teneinde te voorzien in een stelsel voor de neerlegging ter griffie van de producten die worden aangetroffen in het bezit van gecontroleerde personen en die eventueel in beslag zijn genomen of waarvan de betrokkene zich vrijwillig heeft ontdaan.

Problematisch gebruik Gebruik dat gepaard gaat met een graad van verslaving die de gebruiker niet langer de mogelijkheid biedt zijn gebruik te controleren en dat zich uit door psychische en lichamelijke symptomen (= medisch criterium, subjectief). Volgens K.B. wordt dit vastgesteld op grond van de resultaten van de testbatterij bedoeld in de Wegverkeerswet. Is slechte indicator voor politiediensten! Nadruk op doorverwijzing naar hulpverlening

Openbare overlast Elke vorm van verstoring van de openbare orde in de zin van art. 135, § 2, 7° van de nieuwe gemeentewet (bevat echter geen definitie) Bezit van cannabis in een strafinrichting, in een school, in de gebouwen van een sociale dienst, alsmede in de onmiddellijke omgeving ervan, of in andere plaatsen die door minderjarigen worden bezocht met het oog op schoolse, sportieve en sociale doeleinden (cf. muziekfestivals, voetbalstadions…)

Gevolg openbare overlast Mogelijkheid therapeutisch advies in te winnen en Seponering met eventueel waarschuwing of doorverwijzing naar hulpverlening Pretoriaanse probatie (seponering onder voorwaarden: gedrag verbeteren, geen recidive, wegblijven uit drugmilieu, ontwenning…) Verval strafvordering mits betaling van een geldsom (= minnelijke schikking) Bemiddeling in strafzaken Dagvaarding indien voorwaarden niet nageleefd

Verzwarende omstandigheden Bij aanwezigheid van verzwarende omstandigheden, in principe steeds dagvaarding voor de strafrechter! Verzwarende omstandigheden zijn: Misdrijven gepleegd t.a.v. minderjarigen Lid of leider van vereniging die drugs levert Druggebruik leidt tot ongeneeslijk lijkende ziekte, blijvende ongeschiktheid, verlies van een orgaan, verminking, dood.

Feiten gepleegd door minderjarigen Het soepele regime m.b.t. persoonlijk cannabis gebruik dat niet-problematisch is en geen openbare overlast veroorzaakt, geldt slechts t.a.v. meerderjarige daders. Wat minderjarigen betreft, moet steeds proces-verbaal worden opgemaakt, omdat cannabisgebruik voor minderjarigen veel schadelijker is. Jeugdparket geeft passend (strafrechtelijk) gevolg…

Andere illegale drugs Steeds gewoon proces-verbaal, omwille van onaanvaardbare risico’s voor de gezondheid die andere slaapmiddelen, verdovende middelen en psychotrope stoffen teweeg brengen Parket moet beslissen over verder gevolg dat aan de zaak wordt gegeven…

Beslissing parket andere drugs Inbeslagneming Bij eenmalig of occasioneel persoonlijk gebruik: Seponering met waarschuwing en verwijzing naar hulpverlening Minnelijke schikking + betaling van de kosten Dagvaarding voor de strafrechter

Beslissing parket andere drugs (2) Bij openbare overlast of problematisch gebruik: Seponering na doorverwijzing naar hulpverlening Pretoriaanse probatie Minnelijke schikking Verzwarende omstandigheden: Steeds strafvervolging voor strafrechter

Detailhandel Onderscheid: Verkoop om persoonlijk gebruik te financieren Gewoon proces-verbaal. Parket kan seponeren, pretoriaanse probatie of minnelijke schikking toepassen of dagvaarden, afhankelijk van aard van de verkoop, de hoeveelheden… Verkoop enkel met het oog op winstbejag Dagvaarding (aanhouding, inbeslagneming voertuigen en vermogensvoordelen…)

Druggerelateerde criminaliteit Verslaving is geen excuus voor crimineel gedrag. Steeds gewoon pv Afhandeling bij voorkeur via bemiddeling in strafzaken Inwinnen therapeutisch advies

Besluit Gewijzigde Drugwet bevat vaak vage en onduidelijke begrippen Verschillende interpretaties op het terrein met ongelijke behandeling tot gevolg Veel verwarring bij de bevolking Voor minderjarigen veranderde niets!!!

Addendum Op 20 oktober 2004 vernietigde het Arbitragehof het artikel van de Drugwet inzake de anonieme politieregistratie omdat de begrippen “gebruikershoeveelheid”, “problematisch gebruik” en “openbare overlast” te vaag zijn en de burger dus niet in staat stellen te weten wat mag en wat niet mag, hetgeen een schending opleverde van het legaliteitsbeginsel in strafzaken!!! Zie http://www.arbitrage.be.