Levenstestamenthousiasme

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Levenstestament: mogelijkheden valkuilen en alternatieven Mr
Advertisements

Algemene Vergadering vergadering 22 februari 2013.
Huis opeten? Liever niet!
18. Vermogen, verhaal en faillissement
De rol van RI&E/ARBO begeleide duik (3* duiker)
2. Onderneming, eenmanszaak maatschap en vof
Actualiteitenbijeenkomst 5 november 2013
Algemene Vergadering vergadering 22 april Algemene Vergadering: opening Samenstelling van het bureau •2 stemopnemers •Secretaris.
UITNODIGING Fokkema Linssen Notarissen
Personen- en familierecht II: Ouderschap, gezag en minderjarigheid
Laat uw nabestaanden niet in twijfel achter
Deel I De algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (Testamenten & schenkingen)
Opzegging van de uitvoeringsovereenkomst en verweesd verder
Aansprakelijkheid bestuurders
Wist u dat … Meer dan 10% van de jongeren in het voortgezet onderwijs drugs gebruikt? Er meer dan 74% van de kinderen onder de 16 jaar alcohol heeft.
De tussentijdse opzegging-clausule ACIS-symposium 4 maart 2011 Mr J. D
‘Na-U-Clausule en samenloop’
VvA Ledenvergadering Bethaniënklooster, 07/02/2014 Bewerkingsrecht – Europees geharmoniseerd? Prof. dr. Martin Senftleben Vrije Universiteit Amsterdam.
Taskforce Mobiliteitsmanagement:
ACIS/UvA/Ou Jac Rinkes 19 maart 2010
Notariaat op de Laak Mr. Th.H.J.M. op de Laak
DEEL 1 : een overlijden, wat nu?
Wet- en regelgeving inzake stoken in Nederland
C ORPORATE GOVERNANCE BEZIEN VANUIT HET C OLLEGE FINANCIEEL TOEZICHT DRS. A.R. R OMERO 13 april 2010 College financieel toezicht 1.
Pand-, retentie- en beslagrecht Marijn van Tuijl 11 oktober 2012
WELKOM.
Zaterdag 8 april april 2014.
DE ARBOWET In deze presentatie zal worden ingegaan op de hoofdlijnen van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). In deze presentatie wordt geen aandacht.
Erven, Schenken Enzovoorts. Van Rhijn notarissen Woudenbergseweg 5 Postbus AB Zeist T Marjolein Elings
Cursus Procederen in erfrechtzaken 21/9/2015 en 28/9/
Levenstestament mr. Ton Wolfs Notaris Wolfs | Knops Notarissen Heerlen.
28/02/20162 Wet rond voorlopig bewindvoerder dateert van 17 maart 2013 Gepubliceerd in Belgisch staatsblad op 14 juni 2013 In werking getreden op 1 juni.
 Wim Aukes Directeur IPA-ACON Groep  Tom van Deutekom Secretaris Stichting Vermogens Beheer Woensdag 10 februari 2016 PRESENTATIE STICHTING VERMOGENS.
Alter sus urens de Graaf ademie chtspraktijk voor de rents ans.
Erven en schenken en aanverwante zaken Dina van Linge Van Linge en Tillema notarissen Hoogeveen.
Leergang Erfrecht Advocatuur Welkom!. Leergang Erfrecht Advocatuur Na het volgen van de leergang beheerst de cursist de theoretische aspecten van het.
College 12 Procederen in het erfrecht 1. Dossieropbouw Wat mag niet ontbreken in het dossier? Bij wie haal je welke info? 2.
Hergebruik|29 oktober 2015 Hergebruik Workshop. Hergebruik| 29 oktober Hergebruik Archiefwet 1995 Artikel 2b. Hergebruik 1. Onder gebruik in de.
Mr. Th.H.J.M. op de Laak Lezing Soos Den Dissel Asten Wet Langdurige Zorg.
1 Terminologie verrijkt7:175 (1) BW: Schenking is de overeenkomst om niet, die ertoe strekt dat de ene partij, de schenker, ten koste van eigen vermogen.
Presentatie VEAN 16 februari 2016 Prof. mr. Tea Mellema-Kranenburg
Presentatie voor Artsen zonder Grenzen
HET NIEUWE ERFRECHT Dirk MICHIELS Notaris te Aarschot Gastdocent KU Leuven Wetsvoorstel goedgekeurd in het parlement op 20 juli 2017.
HET NIEUWE ERFRECHT Dirk MICHIELS Notaris te Aarschot Gastdocent KU Leuven Presentatie op basis van het wetsvoorstel van 27/01/2017, vatbaar voor amendering.
Rabobank Hart van Brabant
Levenstestament Voor religieuzen.
HET LEVENSTESTAMENT “De regie zelf in handen houden”
De privaatrechtelijke zorgplicht van de verzekeringstussenpersoon
ALGEMENE LEDENVERGADERING
Samenhang instrumenten omgevingswet
Praktische inleiding tot de Europese Erfrechtverordening
Europese Estate Planning - civiel en fiscaal -
Hoe komt de Omgevingswet vandaag aan de orde?
Hoe komt de Omgevingswet vandaag aan de orde?
HET HUIDIGE ERFRECHT (ANNO 2017)
Nut en noodzaak van een (Levens-) Testament
mr G.W.J.M. (George) Hendrikse
Voorbereiden en afwikkelen nalatenschappen
BEWINDVOERING Wet van 17 maart 2013.
WONEN EN WERKEN IN DUITSLAND
Het familiebedrijf door
INTRODUCTIE Mevr Marina Nuyts
EPN VEAN Congres 20 september 2018 Prof.mr.dr. Fons Stollenwerck
NOOIT TE LAAT?.
De ERFOVEREENKOMST EEN OVEREENKOMST IN HET KADER VAN UW TOEKOMSTIGE NALATENSCHAP PLANNINGSTECHNIEK – IN DE RIJ VAN TESTAMENT = VANGNET HUWELIJKSCONTRACT.
Verhaegen & Peijnenburg Netwerk Notarissen
IN- EN UITSLUITINGSCLAUSULE
Lezing 16 januari 2019 Mr. Theo de Bie, notaris WIJZIGING HUWELIJKSE VOORWAARDEN Mr. Dr. Patricia Konings, notaris TESTAMENT EN LEVENSTESTAMENT De Donk.
Financiële planning, met het oog op de toekomst Estate Planning
Verbindt ouders van kinderen met een beperking
Transcript van de presentatie:

Levenstestamenthousiasme Waarom in het Zuiden?

Moeder aller volmachten Auftragsverhältnis Extern, intern! Vorsorgevollmacht Moeder aller volmachten Volmacht en opdracht

Het grote voorbeeld HR 21 november 2008, ECLI:NL:BD5985 4.2 De executeur aan wie, zoals hier het geval is, het bezit van de goederen van de nalatenschap is toegekend en die is aangesteld tot beredderaar van de boedel, is bevoegd met uitsluiting van anderen het beheer over de goederen van de nalatenschap te voeren. Op grond van deze bevoegdheid mag hij het beheer naar eigen inzicht voeren en de keuzes maken die hem ten behoeve van dat beheer geraden voorkomen, zij het dat hij daarbij de zorg van een goed executeur moet betrachten.

Nog een voorbeeld Art. 1:90 lid 3 BW Tussen de echtgenoot die het hem toekomend bestuur overlaat aan de andere echtgenoot, en deze laatste zijn de bepalingen omtrent opdracht van overeenkomstige toepassing, met inachtneming van de aard van de huwelijksverhouding en de aard der goederen.

Aanvaarding van executele Art. 4:143 lid 1BW Men wordt executeur door aanvaarding van zijn benoeming na het overlijden van de erflater Aanbod tot…

Piet van der Molen uit Oirsbeek

Testament of Levenstestament?

Uber den Tod hinaus Hof Amsterdam 19 juni 2018, ECLI: 2018:2057 3:73, 3:74 en 3:77 BW Vertegenwoordiging van de ziel Bewind eindigt bij overlijden

Collisie der executeurs ‘Mit der überwiegenden Meinung in Rechtsprechung und Literatur ist davon auszugehen, dass die transmortale, also schon vor dem Ableben und über den Tod hinaus geltende Generalvollmacht selbständig neben der Testamentsvollstreckung stehen und dem Vollmachtnehmer eigenständige, vom Erblasser und nicht vom Testamentsvollstrecker abgeleitete Befugnisse verleihen kann.’

Boedelmenging, art. 1:115 lid 2 BW

Een tonnetje graag!

Gift, vergif of bewind? Al hetgeen uit de onderhavige schenking wordt verkregen, waaronder begrepen de revenuen en herbeleggingen daarvan, zal onder bewind staan. (…) Met betrekking tot dit bewind gelden de volgende bepalingen: Het bewind vangt heden aan en eindigt als de jongste van de onderbewindgestelden de leeftijd van vijfendertig (35) jaren heeft bereikt. In tegenstelling tot het vorengenoemde geldt het bewind levenslang indien de begiftigde: 1. verslaafd is aan drugs of verslaafd is geweest; 2. verslaafd is aan alcohol of verslaafd is geweest en/of zich in coma heeft gedronken; 3. verslaafd is aan roken, lachgas of inhaleren van andere schadelijke middelen voor de gezondheid; 4. zich met meer dan één tatoeage heeft laten ontsieren groter dan twintig vierkante centimeter (20 cm2);

Zou dit hem zijn?

De levensexecuteur geëxecuteerd? Overvolle gevangenissen?