De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Nut en noodzaak van een (Levens-) Testament

Verwante presentaties


Presentatie over: "Nut en noodzaak van een (Levens-) Testament"— Transcript van de presentatie:

1 Nut en noodzaak van een (Levens-) Testament

2 HEEFT U WEL EENS NAGEDACHT WIE UW BELANGEN BEHARTIGD OF UW WENSEN UITVOERD INDIEN U DAT ZELF NIET MEER KUNT?

3 Wanneer iemand plotseling wegvalt, door overlijden of wilsonbekwaamheid dan overvalt dat de achterblijvers. Er volgt dan een periode waarbinnen het stellen van vragen en het krijgen van antwoorden niet meer mogelijk is. Maar er moet wel van alles worden geregeld. Als de achterblijvers niet weten wat ze moeten doen en wat de wensen zijn leidt dat maar al te vaak tot ruzie en onenigheid. Velen die een dergelijke situatie van nabij hebben meegemaakt weten dat dit voorkomen had kunnen worden indien alles vooraf goed was geregeld via een testament of volmacht.

4 SITUATIES OM BIJ STIL TE STAAN

5 Iemand hoeft niet per sé rijk of vermogend te zijn om vragen of wensen te hebben inzake de gevolgen van overlijden of wilsonbekwaamheid. Het bezit (huis of de aandelenportefeuille, etc.) met een financiële waarde van tonnen kan net zo belangrijk zijn als de zorg voor het achterblijvende huisdier of schilderij met een emotionele waarde van tonnen. Zaken als voogdij, het al dan niet uitsluiten van de koude kant, kinderen uit een eerder huwelijk, bedrijfsvoortzetting, schenken, medisch/ethische kwesties etc. zijn onderwerpen die aandacht verdienen.

6 1. Wanneer heeft u voor het laatst een testament laten opmaken:
Nooit: (Dan geldt de wettelijke verdeling en gaat de hele erfenis gaat naar de echtgenoot of geregistreerd partner van de overledene. De kinderen hebben wel recht op hun wettelijk erfdeel. Maar zij krijgen dit in de vorm van een schuld van de echtgenoot aan de kinderen).  Voor 2001: (Check dan of het nog aan uw wensen beantwoord. De successiewet is inmiddels veranderd) Is de situatie van destijds nog geldig? Is de destijds aangewezen executeur nog gewenst Heeft u een tweetrapsmaking in uw testament opgenomen Is de koude kant uitgesloten Etc.

7 2. Wie regelt uw “zakelijke” belangen als u het zelf niet meer kunt?
Wanneer en door wie mag uw huis worden verkocht als duidelijk is dat u daar niet meer zult terugkeren. Wanneer mag de huur worden opgezegd en door wie? als duidelijk is dat u daar niet meer zult terugkeren Schenkingen doen aan kinderen, kleinkinderen, goede doelen etc. Let op als er niets is geregeld: Een en/of rekening bij de bank is geen oplossing in geval van onder bewindstelling. De partner moet voor alle grotere uitgaven toestemming vragen. Uw partner of uw kinderen kan/kunnen niet voor u optreden. Voor kleine zaken loopt het wel los, maar verkoop van een huis gaat niet en grote schenkingen aan kinderen ook niet. In het geval er iemand door de rechter wordt aangesteld betekent dit in 9 van de 10 gevallen hoge kosten en ellende voor de naasten incl. fikse familieruzies.

8 3. Wie regelt uw “persoonlijke” wensen als u het zelf niet meer kunt
Wanneer en door wie mag uw huis worden uitgeruimd als duidelijk is dat u daar niet meer zult terugkeren. Wat gebeurd er met uw persoonlijke eigendommen? Verdelen onder de kinderen, wie krijgt dan wat? Wie zorgt er voor de goudvis, hond of parkiet? Wie beheert de lopende financiën en onder welke voorwaarden? Wie beslist er over medische behandelingen zoals een behandelverbod en een niet reanimeerverklaring indien u dat zelf niet meer kunt? Let op als er niets is geregeld: Als er geen gevolmachtigde is benoemd, overlegt de arts wel, maar hij neemt de beslissingen, niet de partner of de kinderen. één/derde van het ouderenmisbruik geschiedt door de eigen kinderen en het gaat daarbij bijna altijd (in)direct om geld. Voor de uitvoering van uw wensen werkt een zelfgeschreven document prima maar zodra er artsen, notarissen, rechters of banken mee moeten werkt zo’n document niet.

9 4. U mankeert niets, dus heeft u nog tijd genoeg om uw zaken te regelen.
Dat geldt alleen wanneer u weet wanneer u ziek wordt of komt te overlijden. Voor alle anderen geldt : “beter tijdig geregeld dan te laat bedacht” 5. Ik heb kip nog kraai op de wereld dus ik hoef niets te regelen. Juist indien u geen partner of kinderen heeft is het van belang een professioneel) persoon te hebben die uw belangen waarborgt tijdens uw leven

10 6. Wilsonbekwaamheid Is “het niet in staat zijn tot een redelijke waardering van uw belangen” als gevolg van: Ouderdom Dementie / Alzheimer Ernstige ziekte / CVA Delier Ongeval (Coma)

11 Nut en noodzaak? Voor iedereen die er zeker van wil zijn dat zijn wensen worden uitgevoerd als hij/zij dat zelf niet meer kan. Levenstestament In een levenstestament kun je alles regelen wat je van belang acht. Passeren bij een notaris biedt rechtszekerheid voor iedereen. Denk vooraf goed na en schrijf je wensen op (incl. de reden) want als de notaris het moet bedenken kost dat al snel € 250,- per uur. Testament Passeren bij een notaris is verplicht Denk vooraf goed na en schrijf je wensen op (incl. de reden) want als de notaris het moet bedenken kost dat al snel € 250,- per uur. Let daarbij op ogenschijnlijk triviale zaken Let op de formulering want veel notarissen knippen en plakken uit standaard testamenten.


Download ppt "Nut en noodzaak van een (Levens-) Testament"

Verwante presentaties


Ads door Google