De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

WONEN EN WERKEN IN DUITSLAND

Verwante presentaties


Presentatie over: "WONEN EN WERKEN IN DUITSLAND"— Transcript van de presentatie:

1 WONEN EN WERKEN IN DUITSLAND
Hofmann International Rechtsanwälte Steuerberater Rechtsanwaltsgesellschaft mbH 1. Folie WONEN EN WERKEN IN DUITSLAND

2 Hofmann International Rechtsanwälte Steuerberater
Rechtsanwaltsgesellschaft mbH 2. Folie 1.) Recht van goederen Meenemen van uw Nederlands huwelijksvermogensrecht als u ten tijde van emigratie al getrouwd bent. Gaat u pas in Duitsland trouwen geldt voor u het Duitse recht van goederen. Het wettelijk huwelijksvermogensstelsel is in Duitsland de Zugewinngemeinschaft. Op echtgenoten is dit stelsel van toepassing voor zover niet metj huwelijkse voorwaarden anders is overeengekomen. Bij de Zugewinngemeinschaft vindt bij overlijden de compensatie van de vermogensaanwas plaats doordat het wettelijk erfdeel van de echtgenoot (1/4) met nog een vierde wordt verhoogd. Zodoende bedraagt het erfdeel van de overlevende erfnemer de helft van de nalatenschap van de erflater. Bij Gütertrennung vindt er geen compensatie van de vermogensaanwas plaats. Ook de forfaitaire verhoging van het erfdeel blijft in dit geval achterwege. Rechtskeuze U kunt het recht van goederen door notarieele acte en het erfrecht door een testament anders bepalen waarbij op belastinggevolgen moet gelet worden.

3 Hofmann International Rechtsanwälte Steuerberater
3. Folie Hofmann International Rechtsanwälte Steuerberater Rechtsanwaltsgesellschaft mbH 2.) Belastingrecht 1 Indien u in Duitsland gaat wonen en/of inkomsten uit Duitsland ontvangt, bent u in Duitsland belastingplichtig. Duitsland kent twee soorten belastingplicht, dus de beperkte Duitse belastingplicht en de onbeperkte Duitse belastingplicht. Indien u als Nederlands inwoner inkomen ontvangt waarover Duitsland belasting mag heffen, krijgt u alleen een beperkte belastingplicht in Duitsland, dus alleen voor uw Duitse inkomen. Indien u fiscaal inwoner van Duitsland bent geworden, bijvoorbeeld door emigratie moet u ook Buitenlands inkomen, bijvoorbeeld uit Nederland, in Duitsland aangeven.

4 Hofmann International Rechtsanwälte Steuerberater
4. Folie Hofmann International Rechtsanwälte Steuerberater Rechtsanwaltsgesellschaft mbH 3.) Belastingrecht 2 Inkomen uit een (of meerdere) bronnen wordt pas vastgesteld na aftrek van forfaitaire of werkelijke kosten. Anders dan in Nederland moeten in Duitsland altijd bewijsstukken worden aangeleverd om aan te tonen dat de aftrekposten terecht zijn. Naast aftrekposten kan in Duitsland gebruik worden gemaakt van heffingskortingen en belastingvrije sommen. Voordeelig is dat m.b.t. de enkele belastingplichtige positieve en negatieve iInkomsten onbeperkt met elkaar verrekend kunnen worden. De tarieven in de Einkommenssteuer variëren van 14 t/m 42%. In tegenstelling tot Nederland kent de Einkommenssteuer meer aftrekmogelijkheden voor persoonlijke situaties. Aanvullend wordt Solidaritätszuschlag geheven. Dit is een solidariteitsheffing die over de reguliere Duitse belastingheffing wordt berekend. De Duitse Solidaritätszuschlag bedraagt 5,5%.

5 Hofmann International Rechtsanwälte Steuerberater
5. Folie Hofmann International Rechtsanwälte Steuerberater Rechtsanwaltsgesellschaft mbH 4.) Uitzending naar Duitsland Indien u woont in Nederland en gaat werken in Duitsland bent u in Nederland met uw wereldinkomen belastingplichtig en in Duitsland beperkt belastingplichtig met uw inkomen uit Duitsland. Om te voorkomen van dubbel belasting is er een belastingverdrag afgesloten. Met betrekking tot niet zelfstandige arbeid is bepaald dat deze mag slechts in Duitsland worden belast, dus waar de arbeid wordt uitgeoefend. In afwijking ervan heeft de woonstaat, dus Nederland( als u daar nog woont) het recht tot belastingheffing, indien U tijdelijk in totaal niet meer dan 183 dagen gedurende een kalenderjaar (DBA n.F. binnen 12 manden), in Duitsland verblijft en voor uw gedurende deze tijd uitgeoefende werkzaamheden vergoeding ontvangt van een werkgever, die zijn woonplaats niet in Duitsland heeft en voor uw werkzaamheden niet ten laste van een zich in Duitsland bevindende vaste inrichting of duurzame inrichting van uw werkgever vergoeding ontvangt.

6 Hofmann International Rechtsanwälte Steuerberater
6. Folie Hofmann International Rechtsanwälte Steuerberater Rechtsanwaltsgesellschaft mbH 5.) Sociale Verzekering Bij uitzending binnen de Europese Unie is in principe de EG-Verordening 883/04 van toepassing. Deze verordening bepaalt, in welk land een werknemer sociaal verzekerd is. Uitgangspunt is daarbij dat werknemers onder de regelgeving van het land vallen, waar zij hun werkzaamheden verrichten. Als het werkland wijzigt, omdat de werknemer wordt uitgezonden, kan een werknemer echter onder bepaalde voorwaarden in zijn oorspronkelijke werkland sociaal verzekerd blijven. Een van die voorwaarden is dat het om een tijdelijke uitzending gaat die een bepaalde duur niet overschrijdt. Als U van deze mogelijkheid gebruik wiltmaken, kunt U een A1-verklaring aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank.

7 7. Folie Hofmann International Rechtsanwälte Steuerberater
Rechtsanwaltsgesellschaft mbH 6.) erfrecht: Bekijk ook onze video van het nieuw erfrecht als u geemigreerd bent (erfrechtverordening).


Download ppt "WONEN EN WERKEN IN DUITSLAND"

Verwante presentaties


Ads door Google