De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Verbindt ouders van kinderen met een beperking

Verwante presentaties


Presentatie over: "Verbindt ouders van kinderen met een beperking"— Transcript van de presentatie:

1 Verbindt ouders van kinderen met een beperking

2 Wat houdt bewindvoering in?
Wet van toepassing vanaf 1 september 2014 Na 1 september bestaat verlengde minderjarigheid niet meer. Voortaan moderner statuut via bewindvoering Inclusiever en meer op maat Bewindvoering wordt opgestart als bescherming voor personen die onbekwaam zijn. Het goede nieuws is dat binnenkort niemand nog ‘verlengd minderjarig’ is. Mensen met een mentale handicap krijgen op 1 september aanstaande een moderner statuut. Meer inclusief en met bescherming op maat: dat is alvast de bedoeling.

3 2 soorten bewindvoering
Persoon goederen of combi Er bestaan 2 soorten bewindvoering: die over de goederen en die over de persoon. Bewindvoering rond de persoon gaat over de persoonlijke rechten en het welzijn van de beschermde persoon. Dat gaat bv. over de plaats van verblijf, huwelijk, een erkenning van kinderen. De bewindvoering over de goederen gaat over dan over het beheer van het financieel en materieel vermogen. Dat betekent bv. het innen van inkomsten, betalingen doen, contracten afsluiten, roerende en onroerende goederen beheren, aanvragen VAPH, FOD. Vaak wordt er geopteerd voor een combinatie van bewindvoering. Je hebt in de bewindvoering telkens 2 gradaties: ofwel bijstand aan een persoon ofwel vertegenwoordiging. Er bestaat een hele lijst met handelingen waarvoor men onbekwaam kan zijn bv al dan niet huwen. In principe is het de bedoeling dat de vrederechter op maat van de jongere deze checklist overloopt en bekijkt voor welke handelingen iemand wel of niet bekwaam is. Voor wie nu verlengd minderjarig is, heeft de wetgeving beslist dat de verlengd minderjarige vanaf meteen onbekwaam wordt geacht voor alle punten vermeld in de wettelijke checklist van art. 492/1 §1 BW voor goederen en persoon én dat de opdracht van de bewindvoerder vertegenwoordiging inhoudt (dus niet beperkt tot bijstand). Het zijn de ouders die vanaf 1 september automatisch bewindvoerder worden! Zo staat het in de wet. Dit is inderdaad de ‘maximale bescherming’, waarvan het families én de verlengd minderjarigen zelf, vrij staat een regeling op maat aan te vragen. Deze op maat regeling kan nog na september Wacht als ouder van een verlengd minderjarige om contact te nemen met de vrederechter tot minstens 1 september aanstaande. Je kan daar nooit bij winnen, enkel bij verliezen. Als de vrederechter je voordien toch al voor een zitting oproept, vraag dan uitstel tot na 1 september 2019, want op die datum word je dankzij de wet automatisch bewindvoerder over je nu nog ‘verlengd minderjarig kind.’ En tot slot voor je gemoedsrust op lange termijn: vergeet niet vanaf 1 september aanstaande meteen een ‘opvolgingsverklaring’ te laten akteren voor het geval er je iets overkomt !  Voor wie twijfelt of hij/zij al dan niet met bewindvoering zou starten, geldt volgende bemerking. Bewindvoering nadien afschaffen is mogelijk, maar is geen eenvoudige procedure. We bieden jullie aan het einde van de presentatie een alternatief voor bewindvoering.

4 Naast een bewindvoerder ook een vertrouwenspersoon
Kan vervangen worden Vrijwillig en kosteloos Ondersteunt maar beheert niet Nood aan attest ‘goed zedelijk gedrag’ Naast de bewindvoerder kan je ook één of meerdere vertrouwenspersonen aanstellen. Dat kan bv. een broer of zus zijn van de jongere met een beperking. De vertrouwenspersoon doet dit vrijwillig en kosteloos. De vertrouwenspersoon ondersteunt de persoon met een handicap maar beheert de goederen niet. Het is goed om een vertrouwenspersoon ernaast te hebben. De vertrouwenspersoon is vaak de brug tussen de bewindvoerder en de persoon met een beperking. Let wel! Een vertrouwenspersoon moet een attest van ‘goed zedelijk gedrag’ kunnen voorleggen.

5 Hoe bewindvoering opstarten?
via een verzoekschrift bij de Vrederechter. vanaf de leeftijd van 17 jaar en start op 18 jaar een omstandige geneeskundige verklaring die maximum 15 dagen oud is. een attest van woonst of verblijf een opvolgingsverklaring Opstarten van bewindvoering doe je via een verzoekschrift bij de Vrederechter. Dit kan vanaf de leeftijd van je kind van 17 jaar en start op 18 jaar Je voegt een omstandige geneeskundige verklaring toe die maximum 15 dagen oud is. Je voegt een attest van woonst of verblijf toe Als ouder kan je meteen ook een opvolgingsverklaring laten toevoegen zodat je op voorhand kan laten registreren wie jouw taak later overneemt. Let op! Als je gekozen hebt voor een professionele bewindvoerder, dan kan je geen opvolgingsverklaring meer laten opstellen en weet je dus niet wie later de vertegenwoordiger zal zijn van je kind. Een opvolgingsverklaring zorgt ervoor dat broer of zus later bv. de bewindvoering kunnen opnemen.

6 Is bewindvoering verplicht?
Neen, er bestaan ook alternatieven Buitengerechtelijke volmacht via notariële akte Zorgvolmacht Bewind voering bestaat als positieve maatregel om je kind te beschermen tegen ongewenste aankopen bv. Anderzijds impliceert het ook heel wat. Bij een huwelijk zonder huwelijkscontract bv. stelt de wet dat de langstlevende erfgenoot het vruchtgebruik erft op de nalatenschap van de echtgenoot die overleden is. Als je kind onder bewindvoering staat en je wil als langstlevende echtgenote het huis verkopen, dan moet je dit eerst aan de vrederechter vragen. De helft van de verkoopprijs komt dan op een aparte rekening voor je kind te staan. Bij een zorgvolmacht geef je de bevoegdheid aan 1 of merdere personen om specifieke algemene handelingen te stellen met betrekking tot het patrimonium. Een zorgvolmacht kan gecombineerd worden met een levenstestament dat betrekking heeft of persoonsgerelateerde zaken. Voor wie? Voor mensen die willen anticiperen op de dag dat ze hun eigen belangen niet meer kunnen waarnemen Belangrijk: je meot wilsbekwaam zijn op het ogenblik dat je de volmacht geeft. De volmacht wordt geregistreerd in het Centraal Register voor Klastgevingen. Dit gebeurt via de notaris. Waarvoor geef je volmacht? Patrimoniale aspecten en/of persoonsgerelateerde zaken zoals patiËntenrechten, voorkeur voor een ziekenhuis of een verzorgingsinstelling, verblijfplaats, …


Download ppt "Verbindt ouders van kinderen met een beperking"

Verwante presentaties


Ads door Google