Kennisbank Veilig werken

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Meerdere werknemers in een beperkte ruimte
Advertisements

Werkvergunning nu: veiligwerkvergunning
Basisveiligheid B-VCA V.04 Module 1
SOS-procedure voor onveilige situaties
VCA HOOFDSTUK 3 ONGEVAL.
Risico? Gevaar? Bijna-ongeval? Ongeval?
Basisveiligheid B-VCA V.04 Inleiding
REGISTRATIE Onderdeel 4
Richard Tibben Toolbox.
Een gestructureerde manier van rapporteren en analyseren
DE ORGANISATIE VAN DE EERSTE-HULPVERLENING
RISICO VCA - Hoofdstuk 2.
Ongevallen en Opvolging
Veiligheidscommissie
Oefening 3, powerpoint, 1BaMV
CASE VDAB: Als een vonkje vuurwerk wordt …
Welzijn op het werk Verantwoordelijkheden
managen van de doorstroom
Crisismanagement Wat is een crisis Wat zijn effecten van een crisis
De rol van de OR bij incidenten en onderzoek
Collega’s voor Collega’s
Deze presentatie gaat over de risico’s van het werken op hoogte en de manieren om deze risico’s te verkleinen. De presentatie is algemeen. Gebruik waar.
BHV Medisch Centrum de Burgt
Veilig werken met elektriciteit
BOT Bedrijfs Opvang Team
KAM H2 Arbo-zorg Logistiek teamleider.
Ongevallen melden, analyseren en registreren
H.1 Veiligheid AOC Oost.
DE ARBOWET In deze presentatie zal worden ingegaan op de hoofdlijnen van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet), zoals deze er uit ziet na de wijziging.
Maatregelen tegen agressie en geweld. Doelstellingen beleidsaanpak agressie en geweld Zicht krijgen op het probleem Maatregelen treffen.
Goederenverwerking H19 Arbo-Zorg Manager Handel.
DE ARBOWET In deze presentatie zal worden ingegaan op de hoofdlijnen van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). In deze presentatie wordt geen aandacht.
VERZUIMBELEID EN REGISTRATIE VERZUIMDREMPEL EN HERVATTINGSDREMPEL
Startbijeenkomst Veilige Publieke Taak Noord-Nederland Naar een nieuw evenwicht in de omgang met klanten die over de grens gaan Wanneer de klant van links.
Arbowetgeving.
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste prioriteit; het vormt de basis van onze.
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste prioriteit; het vormt de basis van onze.
De kunst van het zwartkijken… Sander Dresken Haarlem, 4 maart 2015.
Pesten op het werk.
Ongevalsregistratie Hoe komen we te weten wat we moeten weten?
VGM-beleid: wat, waarom en wie. INHOUD 1. Waarom VGM 2. VGM-beleid 3. VGM-actoren en hun opdracht.
Vca 1-21 BASISVEILIGHEID (VCA) LES ONGEVALLEN. vca 1-22 Van Theorie naar Praktijk Risico definitie: De mate van waarschijnlijkheid dat een bepaald ongewenst.
VCA Basisveiligheid Hoofdstuk 1 Veiligheid
Grip op veiligheid en risico’s op de werkplek en het voorkomen van verzuim Hoe zorg ik voor een goed beleid om (financiële) risico’s van veiligheid zoveel.
Veilig en gezond werken
Agressie en geweld Voorlichting
VCA inleiding.
Wat gaan we doen? Waarom veiligheid en gezondheid in beeld brengen?
B-VCA / VOL-VCA © PBNA. Niets uit deze presentatie mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van PBNA.
11. Ongevallen 11.1 Wat te doen bij incidenten?
Meerdere werknemers in een beperkte ruimte
veilig en gezond bouwen
Cliënt en Veiligheid.
POGGL Themadag 11 november 2014
Veilig werken op hoogte
Veilig werken op hoogte
Toolbox Werken op hoogte
B-VCA / VOL-VCA © PBNA. Niets uit deze presentatie mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van PBNA.
Stop card – Praktijkoefening Documentatie
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa
Deze presentatie gaat over de risico’s van het werken op hoogte en de manieren om deze risico’s te verkleinen. De presentatie is algemeen. Gebruik waar.
11. Ongevallen 11.1 Wat te doen bij incidenten?
Veilig werken op hoogte
Deze presentatie gaat over de risico’s van het werken hellende daken en de manieren om deze risico’s te verkleinen. De presentatie is algemeen. Gebruik.
Procedure ziek en hersteld melden
Het logistieke proces A - Kwaliteitsprocedures
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa
IBP en AVG, wat moet wij er op school mee?
Toolbox Meldingen ongevallen
Transcript van de presentatie:

Kennisbank Veilig werken Een ongeval… en nu? KB Bouw Kennisbank Veilig werken kb-bouw.nl

Doel Doel van dit deel is uitleg te geven over de wetgeving en de naleving ervan. En daarmee het voorkomen van boetes en het voldoen aan Arbowetgeving. Wat zijn ongevallen/incidenten? Dagelijkse praktijk (oefening in herkennen van risico's) Hoe te handelen bij ongevallen en incidenten Procedure ongevalsonderzoek bij I-SZW Ruimte voor vragen en discussies

Wat zijn ongevallen en incidenten? Thema 1 Wat zijn ongevallen en incidenten?

Ongeval Een aan een werknemer in verband met het verrichten van arbeid overkomen van een ongewilde, plotselinge gebeurtenis, die schade aan de gezondheid (en ziekteverzuim) of de dood vrijwel onmiddellijk tot gevolg heeft. Alle gebeurtenissen met enig lichamelijk letsel. Vraag: is een snijongeval ook een ongeval?

Arbeidsongeval Dodelijk ongeval Ernstig ongeval (ziekenhuisopname of blijvend letsel) Ongeval met verzuim tot gevolg Ongeval met letsel zonder verzuim tot gevolg Bijna-ongeval (zonder letsel of noemenswaardige schade) Signalering onveilige situatie Incident met schadelijke gevolgen voor het milieu/de omgeving Incident met aansprakelijkheid naar derden Incident met materiële schade Overige incidenten zoals diefstal/agressie/geweld

Voorval en incident Bijna-ongeval (zonder letsel of noemenswaardige schade) Signalering onveilige situatie Incident met schadelijke gevolgen voor het milieu/omgeving Incident met aansprakelijkheid naar derden Incident met materiële schade Overige incidenten zoals diefstal/agressie/geweld

Hoe voorkom je een ongeval? Door melding te maken van een onveilige handeling of situatie. Spreek iemand (collega) aan wanneer hij/zij een onveilige handeling uitvoert. Bij het aantreffen van een onveilige situatie, dien je corrigerende maatregelen te nemen. Maak hierna melding van de onveilige situatie. Ongevallen gebeuren NIET, zij worden veroorzaakt!

Verkleining van de driehoek

Dagelijkse praktijk – Risico's kennen en beheersen Thema 2 Dagelijkse praktijk – Risico's kennen en beheersen

Dagelijkse praktijk

Hoe te handelen bij ongevallen Thema 3 Hoe te handelen bij ongevallen & incidenten?

Hoe te handelen? Direct verlenen eerste hulp Direct inschakelen van hulpdiensten (112) Werkplek veilig stellen/afzetten Situatie laten zoals het is in verband met onderzoek Melden KAM-coördinator Informeren projectleider Informeren directie Informeren familie Inschakelen slachtofferhulp / opvangen collega's Informeren administratie (verzekeringen) Informeren Inspectie SZW

Hoe te handelen? Communicatie met de media (pers, social media) Situatie en omgeving fotograferen Ongevallen/incidentenonderzoek Opstellen onderzoeksrapport Corrigerende maatregelen treffen Ongevallen/incidentenregistratie Personeel regelmatig informeren over toestand slachtoffer(s) ongeval

Hulp verlenen Hulp aan het slachtoffer Direct verlenen eerste hulp Direct inschakelen van hulpdiensten (112) Hulp m.b.t. het onderzoek Werkplek veilig stellen/afzetten Situatie laten zoals het is in verband met onderzoek Vraag: zijn hierover afspraken gemaakt met medewerkers?

Informeren (1) Melden KAM-coördinator Informeren projectleider Informeren directie Informeren familie Inschakelen slachtofferhulp / opvangen collega's Informeren administratie (verzekeringen) Vraag: hebben jullie alle telefoonnummers compleet?

Informeren (2) Informeren Inspectie SZW (0800-5151) Wanneer is een ongeval meldingsplichtig? Vraag: hoe zit het met een dodelijk verkeersongeval? Communicatie met de media (pers, social media) Wie communiceert vanuit het bedrijf en vooral wie niet? Vraag: hebben jullie hiervoor een procedure en draaiboek?

Ongevalsonderzoek Situatie en omgeving fotograferen Foto's kunnen registreren wat het oog niet ziet Foto's kunnen veel details bevatten Foto's kunnen veel tijd besparen Foto's zijn blijvende visuele documenten Ongevallen-/incidentenonderzoek Opstellen onderzoeksrapport

Ongevalsafhandeling Corrigerende maatregelen treffen Ongevallen-/incidentenregistratie Personeel regelmatig informeren over toestand slachtoffer(s) ongeval

Wat hebben we geleerd?

Vragen? Dank u voor de aandacht!