Semantisatieverhaal: Heb jij wel eens iets gezegd wat iemand anders kwetst? Dat je iets zegt of doet waardoor iemand verdrietig wordt (of zich beledigd.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Uitslag enquête over online pesten
Advertisements

Ik stop het pesten.
Matteüs 5:1-16 Jezus zag heel veel mensen naar hem toe komen.
Jij bent niet anders maar bijzonder!
Semantisatieverhaal: Ik wil in de toekomst graag op vakantie naar China. De toekomst dat is de tijd die nog moet komen. Daarom ben ik nu op Chinese les.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Kennen jullie neef Nico nog
Semantisatieverhaal: Mijn nicht maakt kleding, ze is een modeontwerper
Semantisatieverhaal: Deze meneer is het brein achter de paperclip
Semantisatieverhaal: Het is alweer bijna Oud en Nieuw
Semantisatieverhaal: Aanstaande vrijdag, dat is de eerste vrijdag na nu, ga ik met mijn buurvrouw naar de bioscoop. Het valt niet mee voor mijn buurvrouw.
Semantisatieverhaal: Bij mij in de buurt wordt een nieuwe voorziening gebouwd. De voorziening is iets nuttigs waarvan je gebruik kunt maken. Er wordt een.
Semantisatieverhaal: Mijn zoon maakt altijd heel veel rommel
Semantisatieverhaal: Twee jaar geleden gebeurde er iets wat uitzonderlijk was, iets wat heel bijzonder was. We konden schaatsen op de straat. Heb jij dat.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Hebben jullie ook een huisdier
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Gisteren was het een chaos op de weg
Semantisatieverhaal: Heel lang geleden zag ik iemand parachute springen. Ik vond dat zo gaaf. Ik wilde ook heel graag een keer parachute springen. Begin.
Semantisatieverhaal: Kennen jullie neef Nico al
Semantisatieverhaal: Het is nu maart, en na maart komt april hè
Semantisatieverhaal: Mijn zus is op vakantie geweest naar Mexico en heeft iets heel bijzonders meegemaakt. Mexico is een land met veel bebouwing, dat zijn.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Ik heb een geweldig plan: Volgende week begin ik met het aanleggen, het maken van een moestuin. Een moestuin is een ander woord voor.
Semantisatieverhaal: Er zijn in Nederland kinderen die niet op een sport kunnen, omdat hun ouders het niet kunnen betalen. Want sporten kost geld. Ik zie.
Semantisatieverhaal: Weten jullie al of jullie in de zomervakantie op vakantie gaan? Ik sta op het punt om een vakantie te kiezen. Ik ga bijna een vakantie.
Semantisatieverhaal: Ik was dit weekend een beetje op internet aan het kijken en toen stuitte ik op iets. Ik vond iets terwijl ik er niet naar zocht, ik.
Semantisatieverhaal: Jullie weten dat mijn buurvrouw heel veel kikkers heeft. Die wonen in de vijver in haar voortuin. Bij de buurvrouw voor de deur is.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Het is misschien een beetje raar om er nu over te praten. Maar rond Oud en Nieuw willen sommige jongeren illegaal vuurwerk kopen.
Semantisatieverhaal Ken jullie het filmpje van die lachende man in het openbaar vervoer, in de metro? Openbaar vervoer is vervoer dat iedereen mag gebruiken,
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Ik hou van puzzelen
Semantisatieverhaal: Weet je wat ik heel graag zou willen
Semantisatieverhaal: Afgelopen zaterdag ben ik met mijn kinderen naar Space Expo geweest. Space Expo is een museum in Noordwijk. Het museum is bestaat.
Weten jullie dat er groepen mensen bestaan die orkanen opzoeken en deze orkanen achterna reizen? Die mensen noemen we stormjagers. Deze groep stormjagers.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Ik wil graag even jullie aandacht vragen voor iets belangrijks. Ik wil graag zorgen dat jullie gaan nadenken over iets belangrijks.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Buurman Bob houdt heel veel van mountainbiken
Semantisatieverhaal: Kennen jullie mijn buurvrouw nog
Semantisatieverhaal: Ik zag op Youtube iets bijzonders gisteren
Semantisatieverhaal: Mijn broertje deed dit weekend mee met een fietswedstrijd. Hij moest 200 km fietsen. Dat is toch absurd? Absurd betekent zo gek dat.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Mijn buurman heeft een nieuw huisdier
Semantisatieverhaal: Ik zag een heel bijzonder filmpje op Youtube
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Je leert op school allemaal belangrijke dingen hè
Semantisatieverhaal: Vroeger wilde ik heel graag een huisdier
Semantisatieverhaal: Vandaag ga ik jullie iets vertellen over een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van de mensen. De zwarte bladzijde uit de geschiedenis.
Semantisatieverhaal: Vorige week kwam ik ‘s avonds laat met de auto terug van een feestje. Op de autoweg waren 3 rijbanen afgesloten (klik voor eerste.
Semantisatieverhaal: Mijn zoon heeft een hekel aan afwassen
Semantisatieverhaal: Mijn buurman heeft een nieuw huisdier
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Ik woon vlakbij een industrieterrein
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Ik heb dit weekend de zolder opgeruimd
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Bij de vijver van mijn buurvrouw woont al jaren een dikke, groene kikker in een klein huisje. Op een dag kwam er een salamander langs.
Semantisatieverhaal: Kennen jullie de legende van ‘de rattenvanger van Hamelen’? De legende is het wonderlijke verhaal dat eeuwenlang doorverteld is. In.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Kennen jullie de legende van ‘de rattenvanger van Hamelen’? De legende is het wonderlijke verhaal dat eeuwenlang doorverteld is. In.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Transcript van de presentatie:

Semantisatieverhaal: Heb jij wel eens iets gezegd wat iemand anders kwetst? Dat je iets zegt of doet waardoor iemand verdrietig wordt (of zich beledigd voelt). Misschien deed je dat onbewust, zonder erbij na te denken. Het kan gebeuren dat je onbewust iets zegt wat iemand kwetst, maar dat je dat niet expres doet. Soms zeggen mensen ook bewust nare dingen, dus dat ze er wel bij nadenken Ik ken iemand die dit veelvuldig, vaak, meemaakt. Mijn nichtje wordt gepest op school en zij maakt het veelvuldig mee dat mensen iets zeggen wat haar kwetst. Ze moet elke dag gemene opmerkingen van andere kinderen incasseren, dat betekent iets vervelends doorstaan. Dan zeggen ze bijvoorbeeld dat ze lelijk is of dom. Dat is heel erg onbeschoft, brutaal, zonder manieren. Mijn nichtje probeert die mensen te negeren, te doen alsof je iets of iemand niet ziet. Maar dat vindt mijn nichtje heel moeilijk. Soms wil ze liever niet naar buiten. Haar moeder probeert haar dan aan te sporen om toch naar buiten te gaan. Haar moeder probeert haar aan te moedigen om naar buiten te gaan. Dat lukt niet altijd. Nu heeft mijn nichtje sinds kort een hond. Dat helpt haar om wel naar buiten te gaan. Nu heb ik een idee bedacht. Ik wil een stichting beginnen, een organisatie die dingen doet voor een goed doel. In feite, in werkelijkheid, bestaan er ook al veel stichtingen die iets doen met pesten. Als je googelt vind je al een paar stichtingen die iets doen met het thema pesten, het onderwerp pesten. Maar ik wil een stichting beginnen die kinderen die gepest worden helpt een hond te krijgen. Ik heb gezien dat de hond mijn nichtje heel erg helpt. Wat vind jij van mijn idee?

Week 11 – 12 maart 2019 Niveau B Gerarda Das Mariët Koster Mandy Routledge Francis Vrielink Week 11 – 12 maart 2019 Niveau B

kwetsen

onbewust

veelvuldig

incasseren

onbeschoft Jij bent echt lelijk!

negeren

Ga lekker naar buiten lieverd, je kan het. aansporen Ga lekker naar buiten lieverd, je kan het.

de stichting = een organisatie die dingen doet voor een goed doel     = een organisatie die dingen doet voor een goed doel   Stichting KWF Kankerbestrijding   Stichting Stop Pesten Nu   Stichting AAP www.aap.nl www.kwf.nl www.stoppestennu.nl

in feite

het thema     = het onderwerp pesten dieren       vriendschap

Op de woordmuur:

negeren aandacht geven = te doen alsof je iets of iemand niet ziet     Mijn nichtje negeert die meisjes. = interesse in iets hebben      We geven aandacht aan elkaar.

bewust onbewust = opzettelijk = zonder erbij na te denken       Ik heb hem bewust in de wangen geknepen. = zonder erbij na te denken      Ik heb iemand onbewust gekwetst.

onbeschoft beschaafd = brutaal, zonder manieren      Het is onbeschoft om te zeggen dat iemand lelijk is. = beleefd      Zij vroeg het beschaafd. Zou je mij kunnen helpen? Jij bent echt lelijk!

het thema   = het onderwerp   pesten dieren       vriendschap

de stichting = een organisatie die dingen doet voor een goed doel     = een organisatie die dingen doet voor een goed doel   Stichting KWF Kankerbestrijding   Stichting Stop Pesten Nu   Stichting AAP www.aap.nl www.kwf.nl www.stoppestennu.nl

kwetsen verdedigen = beschermen = iets zeggen of doen waardoor iemand verdrietig wordt   Heb jij wel eens iemand gekwetst? = beschermen      Ik verdedig mij tegen het pesten.

veelvuldig nauwelijks = vaak       Ik ken iemand die veelvuldig wordt gepest. = bijna niet      Hij wordt nauwelijks gepest.

aansporen ontmoedigen = aanmoedigen       Moeder spoorde haar aan om toch naar buiten te gaan. = dat iemand zijn enthousiasme verliest      Ze werd ontmoedigd door het slechte cijfer op de toets. Ga lekker naar buiten lieverd, je kan het.

in feite = in werkelijkheid In feite zijn er al een paar stichtingen die iets met pesten doen. incasseren = iets vervelends doorstaan Mijn nichtje moet elke dag gemene opmerkingen incasseren.