Adviserend geneesheer:

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De stages die voorafgaan aan een tewerkstelling
Advertisements

Netwerk GGZ Kempen - GTB/VDAB
FAQ Activering – Nieuws. WINWIN Is WINWIN Activaplan ook van toepassing op OCMW- gerechtigden?
Medico-legale status van richtlijnen
Zelfstandige activiteit OCMW- begunstigden Werkgroep activering 7 juli 2012.
Sociaal Recht Deel 5.
Werkhervatting bij/na borstca?
Werkhervatting na borstkanker
Preventief Verzuimmanagement
Omgaan met kinderen en gezinnen 22 november 2013.
De zorgbehoevende oudere in de samenleving. Inleiding: Zorgverlening in Vlaanderen.
het gezondheidstoezicht op de werknemers
H. Van der Mussele Directeur stratgie en zorgontwikkeling
OCMW’s en activering, een discussie van binnenuit OCMW Leuven.
Evaluatie van de sensibiliseringsacties van de OCMW's Engender asbl.
Visie en projecten professionele activering. Professionele activering Tewerkstelling van cliënten bevorderen via opleiding- en activeringstrajecten Samenwerking.
Welzijn op het werk Verantwoordelijkheden
Doel samenwerking: Samenwerking RIZIV-ZF-VDAB-GTB
Ouderen aan zet in de samenleving Gemeentelijke senioren raad Mol
Het statuut van de zelfstandige versus werknemer
Oplossingen van Zorg van de Zaak
(SLOT)EVENT WIN² 10 OKTOBER 2013 LEUVEN Algemene Inleiding Frank Vandenbroucke.
Onderzoek ervaringen van cliënten, jobcoachen en trajectbegeleiders met uitzendarbeid beeldvorming van uitzendconsulenten en werkgevers over het ATB-netwerk.
Werkgroep activering 27/6/2014. Context Verschuiving focus activeringsbeleid POD –van professionele nr sociale activering en sociale innovatie Colloquium.
Werkgroep activering 27 juni Agenda -Beste praktijk : KB 500€ door OCMW Jette (uitstel van vergadering van 21 maart) -Uitvoering van de omzendbrief.
Slechtziendendag 17 januari 2014 Dick Spreeuwers
Sociaal Zekerheidsrecht
Wet betreffende de rechten van de vrijwilliger Een beknopt overzicht.
De hervorming van de Geestelijke Gezondheidszorg in België ‘ PROGRESSIE EN INNOVERENDE PRAKTIJKEN ’ La réforme des soins en santé mentale en.
PROJECT BRUGGEN BOUWEN (ESF-project)
GEZONDHEIDSTOEZICHT OP DE WERKNEMERS
Infosessie: Welkom! Artikel 60 OCMW-wet Nele Goffin & Abdullah Ciçek Beveiliging aan OCL-tarief Erwin Rousseau.
Stressbeleid in de Belgische ondernemingen – stand van zaken Informatie bekomen uit de bevraging van de externe diensten voor preventie en bescherming.
TEWERKSTELLINGSMAATREGELEN OCMW Privésector. Mogelijke tewerkstellingsmaatregelen Artikel 60§7 terbeschikkingstelling van een privéonderneming Het Activaplan.
VERHOOGDE STAATSTOELAGE Focus op sociale activering.
Werkgroep Sociale Activering 8 december Agenda 1.Goedkeuring verslag van 13 oktober Voorstelling conclusies studie GPMI (door Kristel Driessens,
SEL Amberes WELKOM.
27/10/2016 Medische zorgen bij de politie Opportuniteiten voor uitbesteding, rationalisering en vereenvoudiging DGR.
BASISVEILIGHEID (VCA)
Gedeeltelijke werkhervatting na arbeidsongeschiktheid
Return to work – Medische overmacht
Definitieve arbeidsongeschiktheid Einde AO wegens overmacht
Reintegratie langdurig zieken Ervaring externe dienst preventie en bescherming 30 maart 2017 Studiedag UNISOC.
Return To Work Procedure en regelgeving voor de re-integratie van langdurig zieke werknemers Marie-Elise Van Bellingen Nadine Gilis FOD Werkgelegenheid,
Knelpunten en bedenkingen bij het nieuwe re-integratietraject
Evaluatie in CMW & LDE.
Nationale Dagen BBvAG november 2017
Werkgroep sociale activering 15 juni 2017
Arbeidsre-integratie van werknemers met burn-out: ontwikkeling van een zorgpad Dr. Lotje Lambreghts Dr. Sofie Vandenbroeck Prof. Dr. Lode.
jaarlijkse bijeenkomst verenigingen aangesloten bij het lokaal fonds
Maatschappelijk engagement en vrijwilligerswerk - de praktijk
S. Baré Sociaal verpleegkundige UZ Brussel

Stressbeleid in de Belgische ondernemingen – stand van zaken
PWA / art 60§7 / tijdelijke werkervaring
Een re-integratiebeleid van de 21e eeuw
Dementie Wetgeving WGBO en BOPZ.
Stressbeleid in de Belgische ondernemingen – stand van zaken
JOIN JOngvolwassenen met een psychische kwetsbaarheid – INtersectoraal woonondersteunings- en exptertiseteam.
Dr. Peter Hoffman en Dr. Wim Verhoeven
Samenwerkingsovereenkomst
Personen met geestelijke gezondheidsproblemen op de arbeidsmarkt: Naar een betere synergie tussen werk en welzijn Veerle Miranda, PhD Directorate.
Andere zorgverleners in de 1e lijn
De bedrijfsarts & het overleg met de huisarts
Een sociaal proces: van 20 blz. papier, naar 20 minuten aandacht…
Het vragenuurtje Symposium Provinciale Raad Orde der Artsen te Antwerpen
De onafhankelijkheid in het sociaal recht en re-integratie
VLAAMSE REGERING 29/6/2018 Eerste principiële goedkeuring
Transcript van de presentatie:

Adviserend geneesheer: Rol en de opdrachten in de ZIV Plaats in de re-integratie

Wetgevend Artikel 153 van de GVU-wet of ZIV-wet (= de gecoördineerde wet van 14/07/1994 over de Verzekering Geneeskundige Verzorging en Uitkeringen) wettelijke statuut van de AG (K.B. n° 35 van 20 juli 1967)

Opdrachten in Artikel 153 van de GVU wet De arbeidsongeschiktheid v/d verzekerden te controleren De terugbetalingsvoorwaarden van bepaalde geneeskundige verstrekkingen te controleren, … Gezondheidswet 2008: Toe te zien op de socioprofessionele re-integratie v/d arbeidsongeschikte verzekerden. « Daartoe nemen zij alle nuttige maatregelen en contacteren zij, met het akkoord van de gerechtigde, elke natuurlijke persoon of rechtspersoon die kan bijdragen tot zijn beroepsherinschakeling. Hij neemt deel aan het traject van beroepsherscholing, …. De sociaal verzekerden advies, informatie en sociale begeleiding te verlenen op het gebied van de terugbetaling van geneeskundige verzorging De zorgverleners te informeren

Re-integratiemogelijkheden Ondersteunende maatregelen Artikel 100§2 – Artikel 23/23bis Progressieve tewerkstelling Definitief gedeeltelijke tewerkstelling Klassieke herscholing Herscholing met de partners (VDAB-GTB) Arbeidszorg Vrijwilligerswerk

Gedeeltelijke tewerkstelling Erkend zijn als arbeidsongeschikt in de zin van art. 100 §1 De adviserend geneesheer erkent een ongeschiktheid van minstens 50% vanuit geneeskundig oogpunt Activiteit die verenigbaar is met de gezondheidstoestand Voorafgaandelijk de adviserend geneesheer hebben ingelicht met een specifiek formulier van de gedeeltelijke werkhervatting tijdens de erkende periode van arbeidsongeschiktheid De activiteit dient overeengekomen te worden met de werkgever OPGEPAST: Voor ZELFSTANDIGEN is een voorafgaande toestemming noodzakelijk vóór de werkhervatting.

Samenwerking in de re-integratie De adviserend geneesheer treedt op, samen met de patiënt en in overleg met alle betrokken partijen (huisarts, arbeidsgeneesheer, werkgever) Een re-integratietraject is een soort van « zorgtraject », aangezien de sociale en beroepsherinschakeling een belangrijk element is van de gezondheid. De adviserend geneesheer is vanaf het begin van de AO, bedacht op het risico dat de patiënt « professioneel uit de boot zal vallen (risico op langdurige arbeidsongeschiktheid zo geen tussenkomst) ». Dit vergt in het ziekenfonds en bij de externe instanties waarmee samengewerkt wordt een multifactoriële aanpak door een multidisciplinair team met verschillende competenties (ergotherapeuten, jobcoach, psychologen, …) Deze werf van multidisciplinaire aanpak is in opbouw

Doelstellingen TRIO-groepen Huisarts informeren en helpen om patiënt te benaderen rekening houdend met de dimensie werk Betere kennis over de rol van de huisarts, de arbeidsgeneesheer en de adviserend geneesheer Betere communicatie, overleg en samenwerking in belang van patiënt die socioprofessioneel dreigt af te haken: nadenken over structurele aanpak van communicatie (lokale structuur) Nadenken over strategieën van positieve aanpak om patiënt te helpen om socioprofessionele uitval te vermijden en herinschakeling te bevorderen (restcapaciteit beoordelen, oplossingen voorstellen in overleg met andere sectoren, …)