Behandelgroep voor mensen met beginnende dementie

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Beroepsvaardigheden onderdeel van SBC
Advertisements

Samen toch apart Stap voor stap
3 x opvoeden 12 april Effecten van belonen en straffen
Luisteren, hoe hoort het eigenlijk?
Geestelijke Verzorging voor mensen met een verstandelijke beperking
Hogescholen in Dialoog
Scholing NPZE 6 maart 2014 Omgaan met rouw en verlies
Ongewenste omgangsvormen
WELKOM! Bij de Workshop “Blik op jezelf” Oftewel BLIK OP IK..!
SOCIALE COMPETENTIE Jacqueline Blaak-Venneman.
En begrijpen we elkaar dan? Hoe benaderen we elkaar ? Ellen Witteveen 6 november 2010 ‘Roeien met de riemen die je hebt’
Basistraining groepsmaatschappelijk werk
Basistraining groepsmaatschappelijk werk
Samen toch apart Stap voor stap
De doelstelling van deze workshop is niet om u iets nieuws te leren.
CanDo Coaching.
Gedragsverandering door middel van dansen i.p.v. worstelen
Patiëntveiligheid Wij doen er alles aan om uw behandeling zo veilig mogelijk te doen verlopen. Zelf kunt u hieraan ook bijdragen. Hier volgen 6 tips wat.
Communicatie en dementie
Thema 3 communicatie Gesprekken voeren..
BenFit; waarom? we geloven dat voor iedereen een gezond en gebalanceerd leven bereikbaar is de regie weer terug krijgen over je leven, lichaam en gewicht.
Liefde en relaties.
Weerbaarheid en zelfredzaamheid vergroten
Saskia Purmer & Ying-Ha Tang Psychosomatische fysiotherapeuten
In een jeugdgevangenis
ACT voor partners/ouders/vrienden/ kinderen van cliënten. Iemand die met ACT bezig is kijkt graag naar zijn waarden, doelen en dromen. Het idee is dat.
Beroepshouding en beroepscode
De kracht van positief opvoeden
Sowebatraining bovenbouw. Doel van de Sowebalessen! Het aanleren van sociaal competent gedrag en de daarbij behorende vaardigheden Het aanleren van sociale.
Welkom Module Autisme in de Sport. Programma Voorstelrondje Doel Autisme en sport Structuren Vragen.
Talentgebieden – Interesses –Leervoorkeuren
Workshop Girls’ Talk+ Annelies Kuyper. Girls’ Talk+: een groepsprogramma voor meiden met een licht verstandelijke beperking (LVB) ter voorkoming van onbedoelde.
MODULE 3 GESPREKSTECHNIEKEN. INHOUD 1.Soorten open vragen en het belang er van 2.Tips bij het voeren van gesprekken 3.Regels van feedback 4.Valkuilen.
Uitleg bij de vragenlijst Veiligheidsbeleving
Keuzes maken.
Internet en grenzen Plaatje.
Taal- en Interactievaardigheden in de Kinderopvang
Even voorstellen Marion Hijmensen Eigenaar 2toGrow, staat voor samen groeien Borging en transfer naar de praktijk Certified Professional Jump Movement.
Leer weer jezelf te zijn
Module 2 Na de diagnose: Steun vinden bij elkaar
Kan je zien of iemand holebi is?
Help, mijn kind gaat naar de brugklas
Het loopbaangesprek.
Introductie Jaar 2 Dag 1: Kennismaken.
Liefde en relaties.
LOB zeven stappen naar succes
Lotgenoten Bijeenkomst 2.
Covey trainingsavond.
In gesprek met elkaar Gebruik eventueel rode en groene kaartjes waarmee mensen kunnen aangeven of ze het eens of oneens zijn met de stelling.
Deel 2: dicht bij de leerlingen
welkom op onze Koffieochtend Plagen & Pesten
Houd je aandacht erbij! Trainers: Jan de Groot Henk Torreman.
Introductie Jaar 2 Dag 1: Kennismaken.
Houd je aandacht erbij! Trainers: Jan de Groot Henk Torreman.
Studie vaardigheden Thema 8 : Ups & downs.
Veilig Internet Geef antwoord op de vragen en ontdek of jij veilig gebruik maakt van het internet!
Kwaliteitskader 2017 Stichting de Parel.

Nee-zeggen Footer Text 12/30/2018.
Deelvraag: Waar hoor ik bij?
BOM-model PV 25/03/2014.
Les 7 en 8 Spreken en gesprekken hoofdstuk 5 - tweegesprekken 5.1 – zakelijk telefoongesprek 5.2 – Adviesgesprek 5.3 – Klantgesprek 5.4 – klachtgesprek.
Je mag met iemand in de auto meerijden, maar hij/zij gaat bellen tijdens het rijden! Wat vind jij daarvan? Hoe voel jij je hierbij? Heeft het gevolgen.
Loopbaan en burgerschap les 3
Liefde en relaties.
Inspelen op innovaties
Een briefje uit de hemel? Nevendienst voor jongeren
Doelen van de les Aan het einde van de les:
Doelen Aan het einde van de les weten jullie:
Transcript van de presentatie:

Behandelgroep voor mensen met beginnende dementie KOP-groep Behandelgroep voor mensen met beginnende dementie Anita Middendorp en Lilian Lommen, Trajectbegeleiders Martijn Houwen, Fysiotherapeut

Wat is een KOP groep Gespreksgroep voor mensen met beginnende dementie Met elkaar in gesprek gaan over de gevolgen die dementie met zich meebrengt

Programma 9.30u Kort welkom in sportzaal Aanvang sport 10.30u Pauze en wisselen van lokaal 10.45u Gespreksgroep met koffie en thee 11.40u Afsluitende activiteit

Doel Gym In contact brengen met eigen lichaam. Hoofd leegmaken Hoofd en lichaam bij elkaar brengen Bewegen Losser komen en daardoor gemakkelijker in gesprek met elkaar Ontspanning bieden Begeleiding door Fysiotherapeut (1e uur), Psycholoog en trajectbegeleider

Gespreksgroep Samen ontdekken van mogelijkheden ondanks problemen Ervaringen uitwisselen waarbij de deelnemers zelf het onderwerp bepalen Informatie krijgen over veranderend gedrag Tips en ervaringen uitwisselen met lotgenoten Begeleiding en behandeling door deskundigen

Afspraken Geheimhouding Veiligheid Geen rapportage naar derden Elkaar laten uitspreken Respectvol met elkaar omgaan

Onderwerpen Bij voorkeur aangedragen door de deelnemers: Verantwoordelijkheid dragen: bv. auto rijden Betekenis van je naasten Dementie en de verschillende vormen Toekomstverwachting Kwaliteiten Stellingen

Interview Jac en Margriet Ton en Petra

Stelling: Ik vind het goed als iemand mij erop attendeert dat ik iets al vaker heb gevraagd

Aanvulzin Ik ben trots op…..

Ik heb regelmatig het gevoel dat niemand mij begrijpt Stelling Ik heb regelmatig het gevoel dat niemand mij begrijpt

Tot slot De meerwaarde van de kopgroep: Zien en horen dat je naast de dementie die je hebt gewoon een persoon bent met talenten, dingen die jij kunt. Bevorderen van zelfvertrouwen. Herkenning van processen rondom dementie, bewustwording; dat hoort dus ook bij dementie, Leren over dementie.  Het bespreekbaar durven maken met naasten omdat je het ook bespreekbaar kunt maken met lotgenoten Het gevoel van: ik heb het niet alleen, ik mag zijn zoals ik ben. Erkenning.     Kopgroep is behandeling maar werkt ook preventief, het bewegen en het voorkomen van depressieve gevoelens.

Vragen ???????

Dank voor jullie aandacht! KOP-groep Dank voor jullie aandacht! Anita Middendorp en Lilian Lommen Trajectbegeleiders Martijn Houwen Fysiotherapeut

Gedicht Luisteren         Als je vraagt naar me te luisteren         en je begint me adviezen te geven,         doe je niet wat ik je vraag         Als ik je vraag naar me te luisteren         en jij begint mij te vertellen         waarom ik me niet moet voelen         zoals ik me voel         neem je mij niet serieus.         Als ik je vraag naar me te luisteren         en jij denkt dat je iets moet doen         om mijn probleem op te lossen         laat je me in de steek,         hoe vreemd dat ook mag lijken.         Misschien is dat de reden         waarom voor sommige mensen         bidden werkt.         God zegt niets terug.         Hij geeft geen adviezen         en probeert geen dingen te regelen.         Hij luistert alleen maar         en vertrouwt er op         dat jij er alleen wel uitkomt.         Dus alsjeblieft         luister alleen maar naar me         en probeer me te begrijpen.         En als je wilt praten         wacht dan even,         ik beloof je dat ik dan op mijn beurt         naar jou zal luisteren.