De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Houd je aandacht erbij! Trainers: Jan de Groot Henk Torreman.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Houd je aandacht erbij! Trainers: Jan de Groot Henk Torreman."— Transcript van de presentatie:

1 Houd je aandacht erbij! Trainers: Jan de Groot Henk Torreman

2 Welkom! Bijeenkomst 13

3 Thema van de dag: Moeilijke gesprekken
Het groepsgesprek

4 Programma van de dag We beginnen straks met ons te herinneren wat we de vorige bijeenkomst ook alweer hebben gedaan. Bespreken van de thuisopdracht. Oefenen met een moeilijk gesprek voeren. Oefenen met een groepsgesprek. De thuisopdracht voor de volgende keer. Terugblik

5 Wat herinnert u zich van de vorige bijeenkomst?
Maak groepjes van 3 of 4 personen (naast elkaar). U krijgt 1 minuut om met uw groepje te overleggen en uw geheugen op te frissen wat we de vorige bijeenkomst hebben gedaan. Het rad van fortuin (wordt op het scherm geprojecteerd), bepaalt wie het, namens het groepje mag vertellen.

6 De thuisopdracht van de vorige keer.
De thuisopdracht was: Pas het geleerde toe als je de komende week gesprekken voert. Zomaar een gesprekje (LSD) Informatiegesprek SOVA gesprek (afspraken maken)

7 Rollenspel Twee personen voeren een (ongemakkelijk) gesprek.
Twee vrijwilligers krijgen ieder een rol uitgereikt. De anderen luisteren en noteren een pluim en een tip. Het gesprek wordt gefilmd en vertoond om het te kunnen nabespreken.

8 Op het verkeerde been We vormen weer groepjes van 3 (4).
Persoon A van ieder groepje krijgt een rolbeschrijving van een telefoongesprek dat je gaat voeren. Persoon B van ieder groepje krijgt een rolbeschrijving van de gene aan de andere kant van de lijn. Persoon C (en D) zijn steun en toeverlaat. Maximaal 10 minuten om het gesprek goed af te ronden.

9 Pauze opdracht Vandaag drinken we de koffie op de gang.
Oefen met een gezellig praatje met een of meerdere cursusgenoten.

10 Beweging! Jan doet met ons de bewegingsoefeningen.

11 Groepsgesprek De volgende oefening gaat over het voeren van een gesprek in een groep. Het is de bedoeling door het uitwisselen van argumenten samen overeenstemming (consensus) te bereiken.

12 Consensus Richtlijnen voor het bereiken van consensus
Probeer niet te overtuigen. Verander niet zomaar van mening om conflicten te vermijden en sneller een oplossing te bereiken. Vermijd technieken zoals meerderheid van stemmen, loten enzovoorts. Probeer erachter te komen welke verschillen van mening er zijn. Iedereen is even verantwoordelijk voor het bereiken van een oplossing. Voorkom dat de discussie beschouwd wordt als een wedstrijd.

13 De opdracht Je krijgt een tekst uitgereikt. Lees de tekst door.
Maak je een individuele ranglijst van de meest tot de minst sympathieke persoon in het verhaal. Bepaal door consensus de groepsvolgorde. De lijst moet worden opgesteld volgens rationele argumenten en zonder dat enige vorm van stemming of loting plaats vindt.

14 Terugblik Vandaag sluiten we het blok ‘communicatie’ af.
Je hebt veel geleerd over allerlei soorten gesprekken in allerlei situaties. Wat heeft je geholpen om in de praktijk van alledag beter te communiceren?

15 Thuisopdracht Ga alle tips en aanwijzingen over ‘communicatie’ nog eens na. Voer samen met uw partner, familielid, of een kennis een ‘voorbereid’ gesprek en noteer achteraf wat er goed ging en waar je nog hobbels hebt ervaren.

16 Thema van de volgende bijeenkomst
De twee laatste bijeenkomsten (14 en 15) gaan over het geheugen. Bijeenkomst 14 heeft als thema: Systematisch opslaan en terugzoeken

17 Jan de Groot Henk Torreman
Tot de volgende keer! Jan de Groot Henk Torreman


Download ppt "Houd je aandacht erbij! Trainers: Jan de Groot Henk Torreman."

Verwante presentaties


Ads door Google