Kwaliteitszorg les 3.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Passend onderwijs.
Advertisements

Vervolgbijeenkomst 2 Procesfasering bij Leren Leren.
Petra van den Broek Voor gmr Utrecht 13 februari 2009
KWALITEITSZORG IN INTERNATEN 1 september A.KWALITEIT Wat is kwaliteit in internaten ? Internaten moeten zelf instaan voor de vormgeving van een.
Kwaliteitshandboek CLB Genk-Maasland.
Kwaliteit met beleid Petra Verhagen
Het jonge kind, VVE en doorgaande lijn Waar gaan we heen? OKE wet Beleidsplan VVE “en nu is het OKE” Ombuigingsbesluit peuterspeelzalen Kwaliteitseisen.
Competentie 1, 3, 15 en 16 Wetten, Regels en Overeenkomsten
Het werk van de Inspectie van het Onderwijs binnen het Praktijkonderwijs Flitsbijeenkomst 10, 17 en 25 september 2012 Paul Prior.
Veiligheid, gezondheid en kwaliteitszorg 22 november 2013
Taakinvulling door de rekenkamer
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Ontwikkelen van een kwaliteitssysteem: een contingentieperspectief
Harmonisatieplannen kabinet
Harmonisatie peuterspeelzalen en kinderdagverblijven
Kwaliteitszorg in het (v)so 13,14,19,20 april 2010 Cor Hoffmans
PoRaad Herman Bijsterbosch 1 maart 2013.
GASTLESSEN VOOR STUDENTEN 1 E LEERJAAR PW 3 EN 4 Kwaliteitszorg in de KO.
OKE-wet, inspectietoezicht en de gemeenten
Kwaliteit begint vanaf de bodem
Thema visitaties 2008 Frank Hopstaken Toezicht en handhaving.
Planvorming, van oud naar nieuw, van papier naar een werkende organisatie ir. Ad van Leest.
© de vries business consultancy, 2008
Introductie OHSAS
Huiselijk Geweld en Kindermishandeling
Het voortgangsbezoek Inspectie Basisonderwijs schooljaar
Governance en systeemtoezicht Rian Vos Coördinerend/specialist senior inspecteur IGZ.
Van opvang naar ontwikkeling Almere 12 nov. ‘14 Lex Staal.
Onderwijsinspectie – Het juridische verhaal 22 september 2015.
Adviesrecht in de praktijk. Caroline van den Berg, trainer BOinK.
Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen
Kwaliteit en beleid Kwaliteit (eigenschap) De meest neutrale definitie van kwaliteit is: het geheel van eigenschappen van een object, waarbij een object.
Kwaliteitszorg binnen SPH SPHOBE01RV. Wat is kwaliteitszorg? In de commerciële bedrijvigheid: de klant is koning – Reactie op flessentrekkerij, oplichting,
Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen in de Zorg (WKKGZ)
Dalfsen en preventieve zorg GGD IJsselland: Gemeenschappelijke Regeling, uw verlengd lokaal bestuur Jan Roorda: directiesecretaris Addy Kok: beleidsadviseur.
Huiselijk Geweld en Kindermishandeling
Presentatie Gemeente Heeze-Leende Transitie jeugdzorg Aanleiding Hoofdlijnen concept jeugdwet Reikwijdte Gebruik jeugdzorg Samenwerking Model.
Stelselwijziging zorg voor jeugd Regiobijeenkomsten MO-groep September/oktober 2012 Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Cliëntenparticipatie Transitie jeugdzorg in de praktijk Zwolle, 3 april 2013.
Beleid voorschoolse periode. Geschiedenis peuterwerk moeders komen samen terwijl kinderen spelen vrijwilligers die kinderen samen laten spelen professionalisering.
Gemeenten op weg naar hun CJG Overzicht van de ondersteuning vanuit VNG en Jeugd en Gezin.
Wet OKE Ontwikkelingskansen door kwaliteit en educatie.
Jeugdbeschermingskader
Verslag Bestuursgesprek tussen Philadelphia en de Inspectie.
Samen verzekerd van goede zorg André Rouvoet, voorzitter Zorgverzekeraars Nederland Congres Arts en Organisatie – 10 juni 2016.
Omgevingsdienst Brabant Noord …voor een schone en veilige leefomgeving.
Cliënt en mediawijsheid Les 7 digitalisering in de zorg.
Toezichtkader MBO CNV Onderwijs
Het brancheboek.
IMPLEMENTATIE KWALITEITSKADER
Doelen behalen met activiteiten
Wet kwaliteitsborging en ICT
Kwaliteitszorg Les 4.
Visieontwikkeling Les
Visie ontwikkeling
Visieontwikkeling Les 5: 7 juni 2017.
Visie ontwikkeling les 4
Kwaliteitsmanagementsysteem: een lust of een last?
De zorg verandert, het toezicht verandert mee
Onderwijskwaliteit en Kwaliteitszorg NL
De IGJ: audits met impact
Financiën & administratie
Private Kwaliteitborging
Begeleiden Les 7.
Toezicht Wmo Toezicht WMO
Methodisch handelen Week 5 les 4. Methodisch handelen Week 5 les 4.
Methodisch handelen Week 6 les 5. Methodisch handelen Week 6 les 5.
Team charter Instrument.
De toren van Babel Spraakverwarring in toezichtland
Van toezicht op scholen naar toezicht op besturing in het onderwijs
Transcript van de presentatie:

Kwaliteitszorg les 3

Lesprogramma Behandelen van thema 18.1,18.2 en 18.3 Opdrachten wiki

18.1 Eisen aan kwaliteit Net zoals jullie vorige week de school hebben geïnspecteerd, zijn er kwaliteitseisen die geïnspecteerd worden. De overheid heeft vier eisen vastgelegd waaraan alle zorginstellingen moeten voldoen. Kwaliteitswet zorginstelling: De zorgaanbieder biedt verantwoorde zorg, dus doeltreffende, doelmatige en vraaggerichte zorg. De zorgaanbieder heeft beleid dat op kwaliteit gericht is. De zorgaanbieder heeft een kwaliteitszorgsysteem voor het borgen, bewaken en verbeteren van de kwaliteit van zorg. De zorgaanbieder maakt een jaarverslag, waarin zij laat zien hoe ze de kwaliteit heeft geborgd, bewaakt en verbeterd.

Branches in de zorg hebben de kwaliteitswet vertaald naar kwaliteitsnormen voor de eigen branche. Dit noem je het kwaliteitskader. Voorbeelden kwaliteitskader: Kwaliteitskader Jeugdzorg Kwaliteitskader voorkomen seksueel misbruik in de jeugdzorg Kwaliteitskader verantwoorde zorg verpleging, verzorging en thuiszorg Kwaliteitskader gehandicaptenzorg Pedagogisch kwaliteitskader Kwaliteitskader passend onderwijs

18.2 Controleerde instanties De overheid maakt wet- en regelgeving om te zorgen dat organisaties voor zorg en welzijn goed werk leveren en veilig zijn voor cliënten. De overheid controleert ook of organisaties zich houden aan wet- en regelgeving. Dit heet toezicht en handhaving. Het toezicht op de kwaliteitswet zorginstellingen is een taak van de inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ). Het IGZ onderzoekt meldingen van incidenten of misstanden. IGZ legt een inspectiebezoek af bij een aantal willekeurig gekozen instellingen. Het doel is om te kijken of de kwaliteit, die op papier voldoet, ook in de praktijk goed is. Als blijkt dat de kwaliteit van een zorgaanbieder niet voldoende is, dan beslist de inspectie welke maatregelen nodig zijn.

Voorbeeld IGZ meldingen van incidenten of misstanden Melding in 2011 van de ouders van de gehandicapte jongen Brandon. Video Brandon 24 minuten

Onderwijsinspectie: Houdt toezicht op de kwaliteit van het onderwijs in Nederland. Voor elk onderwijstype heeft de inspectie een zogenoemde toezichtkader Als de kwaliteit van het onderwijs onder de maat is, dan neemt de onderwijsinspectie maatregelen. Het werk van de onderwijsinspectie in 3 minuten

GGD Nederland: De gemeente in Nederland zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van de kinderopvang. De Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst (GGD) houdt namens de gemeente toezicht op de kwaliteit van de kinderdagverblijven, BSO, voorzieningen voor gastouderopvang en peuterspeelzalen. GGD controleert of de organisaties voor kinderopvang voldoen aan wettelijke kwaliteitseisen. Ze controleren o.a. - Het pedagogisch beleidsplan - Bevoegdheid groepsleiders

18.3 Kwaliteitszorg “Alle systematische en geplande activiteiten die gericht zijn op continue beheersing, bewaking en verbetering van de kwaliteit van zorg” Deze definitie bevat drie kenmerken: 1:Systematische en geplande activiteiten verwerkt in het kwaliteitsplan. 2: Het is een continu proces. 3: De acties zijn gericht op het beheersen (borgen), bewaken (controleren) en verbeteren van kwaliteit.

De methodische manier om kwaliteitszorg op te zetten, noem je een kwaliteitszorgsysteem. De basis van elk kwaliteitszorgsysteem: Kwaliteitseisen Kwaliteitsborging Kwaliteitscontrole Instrumenten

Kwaliteitscontrole – middels een audit wordt gecheckt of een proces voldoet aan kwaliteitseisen. Instrumenten: Deskundigheidbevordering Digitale enquête Duidelijke organisatie structuur Intervisie Handboek kwaliteit Digitaal platform Klachtenregeling