De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De IGJ: audits met impact

Verwante presentaties


Presentatie over: "De IGJ: audits met impact"— Transcript van de presentatie:

1 De IGJ: audits met impact
Dr. Merel Langelaar, teamcoördinator preventie

2 INFECTIEPREVENTIE? HOE MOEILIJK KAN HET ZIJN?
Hoezo? INFECTIEPREVENTIE? HOE MOEILIJK KAN HET ZIJN? Oefenen in de praktijk Met Hedy Salomons, Margreet van der Veer, Paul van Wijk, en Theo Janssen

3 De rol van de inspectie Toezicht en handhaving Binnen het kader van de wet (zoals Wkkgz, wet beroepen in de individuele gezondheidszorg: BIG) en de professionele standaard/beroepsnorm IGZ toetst of richtlijnen worden nageleefd. Als dat niet zo is: legt maatregelen op.

4 Richtlijnen WIP; Werkgroep Infectiepreventie
SWAB; Stichting Werkgroep Antibioticabeleid NvMM; Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie VHIG&NvMM; KRIZ; Kwaliteitsrichtlijn Infectiepreventie in ziekenhuizen Beroepsprofielen NvMM, VHIG

5 Toezicht infectiepreventie & antibiotic stewardship
Ziekenhuizen Priveklinieken Verpleeghuizen Penitentiaire inrichtingen Module mondzorg Module eerste lijn (Zorgnetwerken)

6 Vraagstelling Toezicht infectiepreventie zkh (+PK)
Zijn de ziekenhuizen voldoende voorbereid op de enorme toename van BRMO? Leeft men de richtlijnen voldoende na? Zijn de structuren goed? Is de communicatie voldoende? Zijn de verantwoordelijkheden goed belegd?

7 Verpleeghuizen: De roadshow
6 bijeenkomsten Bewust worden vergroten en draagvlak creëren Ophalen knelpunten

8 Thema 1: Uitvoering Het toetsingskader
Medewerkers werken volgens de infectiepreventie richtlijnen zodat de cliënt geen onnodig risico loopt op een (zorg)infectie.

9 Thema 2: Regie zorg Thema 3: Goed bestuur Het toetsingskader
De specialist ouderengeneeskunde stuurt effectief op infectiepreventie in het kader van het bieden van veilige zorg aan kwetsbare ouderen. De specialist ouderengeneeskunde neemt zijn of haar verantwoordelijkheid om onnodige toename van antibiotica resistentie te beperken. Thema 3: Goed bestuur Het bestuur is verantwoordelijk voor de randvoorwaarden voor de uitvoering van infectiepreventie in het kader van het bieden van veilige zorg (doelgericht en doelmatig).

10 Conclusies IGJ doet audits ten behoeve van oordeelsvorming en handhaving Bestuurders van instellingen zijn aanspreekbaar en verantwoordelijk Professionals in de zorg hebben eigen professionele verantwoordelijkheden, toezicht is veelal reactief IGJ zoekt naar de meest effectieve manieren van toezicht houden Toetsingskaders en rapporten van instellingen zijn openbaar: bruikbaar voor ieder Kijken in elkaars keuken is uitermate leerzaam Standaardisering van auditmethodes is zinvol


Download ppt "De IGJ: audits met impact"

Verwante presentaties


Ads door Google