inoefenen van woordbeeld: visueel en auditief

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Wat bedoelen we ermee? Hoe volg je dat?
Advertisements

Mijn gegevens op het web!?
Informatieavond groep 3 en 4
Preventieve instructiemethodiek
Informatieavond groep 4/5
Veilig Internet Geef antwoord op de vragen en ontdek of jij veilig gebruik maakt van het internet!
Informatieavond 3 Groep 3.
Lesgeven en begeleiden
Een impressie van de werkwijze in groep 3 en 4
Collectief portfolio groep 3
Welkom op de informatieavond
Welkom op de infoavond eerste leerjaar
Voortgezet technisch lezen
Informatie-avond Groep 3/4
Wat gebeurt er dit komend jaar?
Wat gaan we leren in groep 5
Informatieavond groep 3 WELKOM
Fonemisch bewustzijn / aanvankelijk lezen Groep 1 t/m 4
Voorlichtingsavond groep 3
Ouderavond Jaaroverzicht groep 5
Hoe krijgt dit gestalte bij ons op school.
stempel met bingel.be op werkschriften
INFORMATIEAVOND GROEP 3/4
ASTRID GEUDENS HOOFDAUTEUR.
Presentatie methodeanalyse Zo leren kinderen lezen en spellen & Leeslijn De Hand-out.
De dag van het solliciteren Blok 1
Babbelen met ouders… maar niet zomaar!
Basisschool Op De Horst
Op deze avond komt aan bod:  - voorstellen van de juffen  - nieuwe website  - de combinatiegroep / coöperatieve werkvormen werkvormen  - gezamenlijke.
Informatieavond groep 3
Info avond groep 3 17 september 2015
College 1; lezen. Sheets: Kamer: ML
Nederlands Woensdag 6 januari 2va.
Informatieavond groep 3 Dinsdag 18 september 2012.
Info avond cluster 3/4/5/. Agenda Welkom Verdeling binnen het cluster 3/4/5 Zelfstandig werken Planbord Onze (school) Visie Organisatorische aandachtspunten.
Wat is de bedoeling van Frans leren in de 3e graad? Kinderen in staat stellen op een eenvoudige manier in een aantal herkenbare situaties in het Frans.
Leespubliek. Spoorboekje Even opfrissen Oefening leespubliek Bespreken oefening Wat gaan we leren?: Je kunt vertellen wat een leespubliek is en naar welke.
Informatieavond groep 3
Volgende paginastartschermVolgende paginastartscherm Welkom bij de demo van de oefensoftware van Lekker Lezen.
Aanvankelijk lezen Aanvankelijk lezen en spellen is de term die het proces aangeeft waarin een kind leert lezen en spellen. In Nederland gaat men ervan.
Welkom bij de ouderkring groep 4/ Inhoud van de avond 1.Contactouders. 2.Methode begrijpend lezen 3.Methode rekenen 4.Methode estafette.
Wat leert je kind? 1 lezen 2 schrijven: spelling en schrijfbeweging (motoriek) 3 luisteren en spreken 4 stellen 5 taalbeschouwing: taalsystematiek en.
Groep 4 Begrijpend lezen lezen
Welkom in groep 4.
Veilig thuis 1 14/12/2012.
Welkom in het eerste leerjaar
Wat is bingel? Online leerplatform voor de lagere school
S/k/l interviewen.
Informatieavond groep 3
Ouderbijeenkomst.
Een video maken Kennis toetsen.
Lezen in groep 3 Okt 2017.
Lezen samenvatten.
Wat is bingel? Online leerplatform voor de lagere school
Welkom in het eerste leerjaar
Wat is bingel? Online leerplatform voor de lagere school
Veilig Internet Geef antwoord op de vragen en ontdek of jij veilig gebruik maakt van het internet!
Om de PowerPoint te starten:
Wat is bingel? Online leerplatform voor de lagere school
blok 2 les 2: taal thuis en op school
Wat is bingel? Online leerplatform voor de lagere school
Mol en beer.
Wat is bingel? Online leerplatform voor de lagere school
Wat is bingel? Online leerplatform voor de lagere school
Wat is bingel? Online leerplatform voor de lagere school
Wat is bingel? Online leerplatform voor de lagere school
IS ER IN DUCKSTAD OOK WEL EENS IEMAND WATERDAMP?
Procedures aan begin van het jaar
Welkom in 3b!.
Wat is Bingel Raket? Gratis app voor iPad en Android-tablets
Transcript van de presentatie:

inoefenen van woordbeeld: visueel en auditief We nemen als voorbeeld het woord ‘ijs’. In de allereerste fase brengt de leerkracht de wandplaat ijs en het geschreven en gedrukte woord ijs aan het bord (doen!) We laten de kinderen ‘ijs’ auditief herkennen: we zeggen een woordenrijtje “ ijk, ijl, ijs, ijn, ijp, ijs,…” Telkens wanneer de kinderen ‘ijs’ horen steken ze het woordkaartje met ‘ijs’ in de lucht. In een tweede fase moeten de kinderen het woord ‘ijs’ visueel (het gedrukte woord) herkennen. In het werkboekje zul je altijd pictogrammen (tekens die de kinderen vertellen wat ze moeten doen) vinden. Voor de ouders en leerkrachten staat de uitleg steeds onderaan de pagina. U bespreekt de verschillende oefeningen.

Op dit werkblad vindt u analoge oefeningen Op dit werkblad vindt u analoge oefeningen. Let op bij oefening twee moeten de kinderen enkel het woord ‘ijs’ vinden. De kinderen moeten nog niet de tekst kunnen lezen.

Hakken en plakken Hakken van het woord in kop – buik – staart. Na het hakken, altijd plakken ... Let op bij het hakken : - leesrichting - juiste klank Als de kinderen het woord vlot auditief en visueel herkennen gaan we het woord ontsleutelen. We gaan de letters leren! We gebruiken hier voor de structureerstrook. U doet even voor met het woord ‘ijs’. Vervolgens afficheren we de letters ‘ij’ en ‘s’ aan de letterlijn (doen!).

ontsleutelen van letters Als we dit goed geoefend hebben gaan we verder met het werkschrift. Nu ontsleutelen (woord analyseren tot letters/klanken ) we de letters en gaan ze automatiseren ( vastzetten). Bespreek de pagina’s uit het werkschrift.

werken op de structureerstroken in het leesboek We oefenen de letters en het woordje in ons leesboek. We leggen de juiste letters op de lege vakjes en lezen het woord.

inoefenen en noteren van het foneem/grafeem ij, s spelling : inoefenen en noteren van het foneem/grafeem ij, s De laatste stap is spelling. Hier gebruiken we het spellingschrift. U bespreekt de oefening.

clusters De eerste tien woorden hebben alleen buik – staart ... nog géén kop! buik + staart = cluster wisselrijen met de gekende clusters en letters : Met de gekende letters bouwen we nu tweeklankclusters. Omdat lezen met clusters het leestempo versnelt, begint onze methode met 10 clusterwoorden. U krijgt zeker ook leeskaarten en een letterschuif mee naar huis om dit te oefenen.  Snel lezen = plakken van letter en cluster

letterschuif Met de letterschuif kunnen we niet alleen tweeklankclusters maken, maar ook drieletterwoorden, gemaakt van een letter en een cluster.

technisch lezen In dit voorbeeld vertrekken we vanuit vanuit ijs en bouwen we nieuwe tweeklankclusters op als “ijn, ijk, ijp, ijl”. We oefenen die tweeklankclusters ook met de letterdoos en via de letterschuif. Onderzoek heeft geleerd dat het ontzettend belangrijk is dat kinderen de tweeklankclusters vlot (in één oogopslag) kunnen lezen. Via die tweeklankclusters lezen we vlot drieklankwoorden: als ik ‘ijs’ kan lezen kan ik gemakkelijk woorden leren lezen als s-ijs (lees ijs / s-ijs / sijs). Met de gekende woorden bouwen we eenvoudige zinnen en de kinderen lezen leuke verhaaltjes.

Voorbeeld van een verhaaltje.

Methodewebsite > extra tips voor ouders Op de methodewebsite is een afzonderlijke pagina voorzien, waarop ouders tips vinden om op een speelse manier bezig te zijn met het ‘leren lezen’. Hebt u zelf nog een suggestie, bezorg ons deze per mail. We zetten ze vervolgens online, zodat alle ouders van uw tip kunnen gebruik maken. www.ikleesmethup.be

W W W . BINGEL . BE Bingel kan geoefend worden in de eerste trimester, wanneer het aanvankelijk lezen plaatsvindt. De kinderen krijgen een code en een wachtwoord mee dat hen toelaat om de oefeningen die door de leerkracht worden klaargezet te maken. Bingel houdt dan bij welke scores de kinderen gehaald hebben. De leerkrachten kunnen dit nakijken en opvolgen.